5 tipov ako podporiť zdravie a vitalitu v jarnom období.

Alebo ako som sa naladila na prírodu a jej cykly, cítim sa oveľa zdravšie a vitálnejšie. Nie je to tak dávno a mňa vždy na jar prenasledovali jarné depky a únava. Vždy. Už som si myslela, že sa s tým nič nedá robiť a musí to tak byť. Rovnako som žila v presvedčení, že moje mladé telo všetko zvládne a o nejakých prírodných cykloch som v tom období vôbec nepočula.

O oddychu v zime som nechcela ani počuť. Informácie síce okolo mňa chodili, vôbec som ich však nebrala do úvahy. Vážne som ich začala brať v období, keď som mala 38 a cítila som sa na 50. Unavená, vyfľusnutá po zime, dokonca údajne podľa lekára v menopauze. Stav na zaplakanie.

Tip číslo 1

Našťastie po týchto peripetiách som dnes oveľa múdrejšia. Zmena neprišla však zo dňa na deň. Musela som veľa naštudovať a veľa zmien zaradiť do života. Niektoré išli ľahko, niektoré neboli vôbec jednoduché. Napríklad moje klasické stravovanie vymeniť za zdravšie bolo na začiatku dosť komplikované. V komore som mala zásoby bielej múky a bieleho cukru, nejaké pšeno alebo ryžu natural by ste u mňa hľadali ťažko. Postupne krok po kroku som zamenila všetky potraviny a biely cukor by ste dnes v mojich zásobách nenašli.

Ako úplne prvý krok preto doporučujem:

Skontrolujte si svoje zásoby potravín. Pokiaľ prechádzate na zdravší spôsob stravovania a nevyradíte tie, ktoré vaše telo oslabujú, zmena od únavy k vitalite bude len ťažko možná. Na jednej strane budete telo vyživovať, na druhej strane ho budete stále oslabovať a budete sa neustále dookola krútiť v bludnom kruhu. Budete študovať a čítať, učiť sa variť nové zdravšie jedlá, nebude to mať však žiadne účinky.

Tip číslo 2

Jar je obdobím, kedy naša energia zo zanorenej /jinovej/ vystrelí prudko dohora /jangová/. Preto nám táto energia, pokiaľ nežijeme v súlade s prírodou nič neodpustí. Každá zmena nálady a pretlak sa ihneď ukáže na našom tele. Preto je oddych v zimnom období tak veľmi dôležitý. Rovnako ako v prírode. Môžeme sa inšpirovať tým, čo sa deje okolo nás. Stromy sú bez listov, v jeseni pustili všetko a energia v prírode je zanorená v hĺbkach. Niektoré zvieratá sa dokonca vyberú na zimný spánok. Keď je to inak, znamená to, že niečo nie je v poriadku. Prečo si potom my ľudia myslíme, že môžeme počas celého roka fungovať rovnako? Prečo máme výčitky svedomia oddychovať a ponoriť sa do seba, keď je to prirodzený cyklus? Ak sme nedodržali tento cyklus, nemôžeme sa čudovať, že na jar sa ukáže astma, ekzém, pokašliavanie, depky, výbuchy hnevu. Toto všetko je spojené s jarným obdobím.

Tip číslo 3

Jar v našom tele reprezentuje element DREVA – orgány pečeň a žlčník. Pečeň patrí medzi horúce /jangové/ orgány. Môžete si ju predstaviť ako malú továreň v našom tele. Škodia jej všetky toxíny, ktoré sa najmä stravou do tele dostávajú. Našu pečeň oslabujú aj lieky a cigarety, škodia jej všetky umelé farbivá a éčka. Preto konzumácia polotovarov, keksíkov, dobošiek a rôznych vecí s pridaním stabilizátorov nie je veľmi šťastná voľba. Top a v poslednej dobe v kurze sú prirodzené potraviny.

Jedzme teda najviac to, čo rastie a nie je ešte nijakým spôsobom spracované.

Tip číslo 4

Podľa princípov múdrostí čínskej medicíny môžeme našu pečeň podporiť kyslou chuťou a zelenou farbou. Rovnako ju podporíme potravinami, ktoré jej dajú jemný chladivý impulz. Ak máme však telo prirodzene prechladené, musíme byť opatrní.

Tipy na potraviny, ktoré je vhodné zaradiť do jedálnička v tomto období:

Zelenina – rôzne druhy zelených šalátov a divoké bylinky, brokolica, kel, zelený hrášok.

Obilniny – pšenica jednozrnka, kamut, špalda.

Strukoviny – najmä fazuľky mungo.

Bylinky – petržlen, žerucha.

Čaj – ostropestrec mariánsky.

Ak by ste potrebovali viac inšpirácie ako pripravovať jedlá v jarnom období, srdečne vás pozývam do uzavretej skupiny na FB – S ľahkosťou k štíhlosti /podľa princípov TČM/. Nájdete tam množstvo sezónnych receptov. Alebo sa prihláste na odber noviniek a všetky recepty vám pošlem priamo do vašej emailovej schránky.

Tip číslo 5

Nebojte sa očisty. Nedávno som čítala článok o tom, že naše telá nie sú choré, sú len znečistené. Celkom to vo mne začalo rezonovať. Pokiaľ sú naše telá plné toxínov a skodlivín, nie sú schopné dispergovať z potravy živiny a naša pečeň neplní svoju spriechodňovaciu funkciu. Sama som zaradila do môjho režimu na jar ryžovú očistnú kúru. Najskôr som myslela, že to nedám a nemala som chuť sa púšťať do nejakej očisty. Vyskúšala som a už nevynechávam. Že sa telo pekne vyčistilo som hneň zistila podľa jazyka, podľa toho, že konečne pustilo aj prvé a kilá a v neposlednom rade zlepšila sa imunita a prestala ma bolieť hlava. Chcete vyskúšať?

Odoberajte novinky z môjho blogu

Prihláste sa k odberu noviniek na mojom blogu a zostaňte so mnou v spojení. Akonáhle tu bude niečo nové, budete o tom vedieť medzi prvými.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů.