Minulý týždeň sme doma mali celkom veselo. Dcéra volala z práce, že takmer skolabovala, a že sa necíti dobre, či by som mohla po ňu prísť. Dorazili sme domov s poriadnym vírusom – vysoká teplota, únava, bolesti kĺbov, kašeľ. Už niekoľko rokov to doma zvládame bez antibiotík a tak tomu bolo aj tentokrát a dcéra bola za pár dní fit. Ako sa nám to podarilo?
Najskôr si povedzme niečo o tom, ako sa díva na vírusy čínska medicína. Prečo nedoporučuje konzumovať v tomto období citrusy a aká je cesta zo začarovaného kruhu?
To, čo dnes označujeme za imunitný systém, starí čínsky lekári pomenovali ako tzv. wei qi. Jedná sa o pomyselnú bublinu – brnenie, ochranný obal okolo tela, ochrannú energiu, ktorá prúdi tesne pod povrchom nášho tela. Ak je táto energia dostatočne silná, patogén zvonku nemá šancu prekonať náš energetický obal. Hovorí sa, že máme dobrú imunitu a vieme odolať napríklad chrípke, aj keď všetci okolo chrípkujú, smrkajú, kašlú a musia urgentne do postele. My ostávame zdraví a naša wei qi je dostatočne silná.
Pokiaľ patogén vstupuje do tela, znamená to, že ochranná zložka bola prekonaná. Môže sa tak diať z dvoch dôvodov – naša wei qi bola silná ale patogén bol ešte silnejší, alebo je naša wei qi slabá a nedokáže odolať útokom.
Ak sa u vás strieda jedna chrípka za druhou, neviete odolať, potom najlepší spôsob pre vás je úprava jedálnička. Ak neviete ako na to, poradím vám jednoduchú vec – používať zdravý sedliacky rozum. Stačí pochopiť princíp termodynamiky potravín a ročných období.
Z pohľadu teórie TČM človek ochorie najčastejšie z dôvodu dominujúceho patogénu chladného vetra, ktorý po vniknutí do nášho tela spôsobuje chrípkové symptómy – zimomrivosť, kýchania, kašeľ, bolesti hlavy, stuhnutie šije.
Vhodné stravovanie je preto vhodné nie len v čase choroby ale aj preventívne. Vhodné sú teplé kaše alebo dlho varené vývary, ktoré nám pomáhajú ľudské teplo podporiť a zahrievať telo.
Potraviny, ktoré sú vhodné zaradiť do jedálnička sú napríklad: čerstvý zázvor, anýz, čierne korenie, škorica, bazalka.
My doma vždy popíjame teplý zázvorový čaj bez medu a citrónu. Citrón v tomto období nie je vhodný, pretože je chladnej povahy a jeho chuť je kyslá a sťahuje dovnútra. My v priebehu ochorenia potrebujeme ale presne opačný efekt. Dôležité je tiež po vypití čaju ostať doma v teple, pretože zázvor otvára kožné póry, aby škodlivina mohla vyjsť von. Už ich však nezatvára a vonku by nás rýchlo ofúknuť a mohlo by sa nám skôr priťažiť.
V priebehu už prepuknutia choroby je dôležité sa zamerať na potraviny, ktoré majú silu rozpúšťať hlieny a posilovať v oblasti pľúc – napríklad jablká, reďkovky, zeler, cukety, šampiňóny, grep.
Doporučuje sa vyvarovať potravinám, ktoré telo zachladzujú, až zahlieňujú – biely cukor, sladkosti, biela múka, mlieko a mliečne výrobky.
Obzvlášť vhodná terapeutická metóda v tomto období je moxa. Moxovanie je účinný spôsob ako telo v zimnom období prehriať. Viac som písala o metóde v tomto článku.
Ako sme sa teda dostali my doma za pár dní z choroby? Popíjali sme zázvorový čaj bez medu a citrónu, ležali sme pod perinou, jedli sme teplé vývary a na oblasť obličiek sme prikladali slané horúce obklady.
Odoberajte novinky z môjho blogu
Prihláste sa k odberu noviniek na mojom blogu a zostaňte so mnou v spojení. Akonáhle tu bude niečo nové, budete o tom vedieť medzi prvými.
Zdravím Lenka, nie je to také jednoduché takto odpovedať. Vždy pri takýchto problémoch je lepšie urobiť diagnostiku konštitučne a na základe jazyka a pulzu. Každý sme iný a oslabenia môžu byť u každého z nás inde. Doporučujem nájsť si terapeuta v okolí, ktorý pôjde do hĺbky. Viem, že som veľmi nepomohla, ale toto je najlepšia cesta.
Dobrý deň, Alenka, máte aj nejaký tip na zbavenie sa drsného kašľa? Už mesiac sa trápim ultrasilnými záchvatmi. Výsledky krvi boli všetky v poriadku až na zvýšené chlamýdie. Zvyknem sa výhradne liečiť po domácky s podporou byliniek, esenciálnych olejov. Avšak tentokrát som skončila na liekoch 🙁 Ďakujem veľmi pekne za akúkoľvek radu.