DEŇ 2.
Minikurz
Ako na
JARNÝ DETOX
prírodnou cestou
Dnes o ranných rýchlovkách. Ja už moje rána milujem. A som presvedčená, že keď sa mne podarilo urobiť si čas na seba, tak sa to podarí aj vám.
♥ Urob to z lásky k sebe ♥
Až keď som začala vnímať seba, svoje potreby a svoje telo, tak sa zmenilo moje zdravie, vzťahy, podnikanie....skrátka celý život sa mi otočil hore nohami 🙂 A už by som nemenila.
Alena Dudášová
Deň 2.
Uvar si ráno dobrý čaj a postaraj sa o seba
Áno tak. A to doslova a do písmena. Chceme sa starať o všetkých ostatných a zabúdame sami na seba. Potom nevládzeme, sme často vyhorení a deprimovaní, rozčuľujeme sa, vybuchujeme, neznášame kritiku. Tu neexistujú skratky moji milí.
Môj tip 1
Strukoviny pre lepšiu stráviteľnosť doporučujem nafermentovať. Fazule namočte do vody s trochu soli a jablčného octu na 24hodín. Následne poriadne prepláchnite a uvarte. Tak to doporučujú princípy integratívnej výživy. Dôvody sú také, že strukoviny obsahujú látky, ktoré škodia nášmu tráveniu. Spôsobom fermentácie sa ich dokážeme zbaviť. Mimochodom naši predkovia konzumovali veľa strukovín a obilnín, všetko však boli zvyknutí fermentovať.
Môj tip 2
Zvyknite si v zime variť dobrý vývar do zásoby. Používajte na prípravu ostatných jedál. Vynikajúca vec na podporu obličiek ale aj liek pre naše črevá. Recept nájdete dnes nižšie na stránke ako bonusový. Snáď vás poteší 🙂
BONUSOVÝ RECEPT
Mäsový alebo zeleninový vývar so zeleninou
Vývar nášmu tráveniu vždy veľmi prospeje. V jedálničku by nemal chýbať aspoň raz v týždni. Zeleninový alebo kurací. Urobte si ho do zásoby a skladujte v chladničke vo fľašiach. Používajte ako základ na rýchlu krémovú polievku, do krémových zeleninových omáčok, občasná zámena za raňajkovú kašu.
Základom vývaru na tri litre vody je:
2cibule, 3strúčiky cesnaku, 3ks mrkva, 1ks petržlen, ½ zeleru, celé čierne korenie, 2ks bobkový list, 2plátky zázvoru.
Potom môžete recept upravovať podľa toho, čo máte akurát v chladničke – stonky petržlenu, ligurček v lete je výborný, žihľava, stopkový zeler...
Všetku zeleninu stačí poriadne umyť, osušiť, nemusíte čistiť. Ani cenak, ani cibuľu. Nakrájať na kúsky a pridať do vývaru. V zime môžete jemne opražiť na oleji. Vývar nesoľte! Nechajte na sporáku prebublávať pod pokrievkou 1-2 hodiny( pri liečivých vývaroch aj šesť hodín). Uvarený vývar preceďte, ešte horúci nalejte do fliaš s uzáverom, nechajte vychladnúť a skladujte v chladničke. Vydrží až šesť dní a mám skúsenosť, že aj dlhšie.
Kurací vývar, varené mäso, zeleninové pyré
Z celého kurčaťa oddelíme prsia, ktoré použijeme samostatne. Kurča dáme variť do vody aby bolo ponorené, pridáme koreniny a necháme variť 1,5hodiny. 15minút pred uvarením pridáme zeleninu, ktorú budeme následne servírovať. Pokiaľ chcete vývar aj zo zeleniny, pridajte hneď na začiatku ale už ju nekonzumujte. Na konzumáciu si pripravte čerstvú zeleninu.
Varené mäso nechajte na tanieri vychladnúť, oberte ho do polievkových misiek s varenou zeleninou. Zalejte vriacim vývarom a máte hotovo.
Zeleninové pyré: Rozmixujte zeleninu z polievky, dochuťte soľou a mletým čiernym korením a podávajte s kúskami mäsa, ktoré natrháte na väčšie kúsky. Podávajte ako ďalší chod.
Doplňte šalátom z čerstvej zeleniny.
Poznámka
Ak máte nejaké otázky ku kurzu, ak vás trápia zdravotné ťažkosti a chceli by ste ich pochopiť viac do hĺbky, tak mi napíšte na email info@alanda.sk. Celé tri dni som vám k dispozícii a rada odpoviem. Nemusíte mať žiadne obavy, odpovede budú vo FB skupine anonymne. Chcem vás k tomu zároveň aj vyzvať. V budúcnosti už nemusíte mať takúto jedinečnú príležitosť pýtať sa.
Pokiaľ poznáte niekoho, koho by informácie zaujímali, odkážte ho prosím na moje stránky www.alenadudasova.sk
Otázky a dotazy môžete aj jednoducho napísať do formulára. Určite ku mne dorazia 🙂
Info z kurzu môžete využívať počas celej zimy, ktorá uvidíme aká bude. Každopádne nezabudnite, že obličky sú poklady v našom tele a potrebujú patričnú starostlivosť.
Alenka