Momentálne mám pred sebou celkom náročné obdobie. Pred niekoľkými rokmi by ma pravdepodobne pekne zvalcovalo. Dnes to bol len malý výkyv z rovnováhy na pár nocí. Keď mám plnú hlavu myšlienok, tak mne to začne telíčko dávať najavo nespavosťou, neustále premýšľam, občas skĺznem do sladkostí alebo dostanem chuť na pizzu. Prejedanie je častý a prirodzený spôsob, ako naše telo reaguje na nadmerný stres.
V posledných dňoch sa mi toho nejako nakopilo. Koncom minulého roka a začiatkom tohoto boli veľké personálne zmeny v reštaurácii. Bola som v Alande takmer každý deň, aby sa všetko dostalo do normálnych koľají. Keď sa to už podarilo, a ja už nemusím nikde zaskakovať, tak som sa rozhodla, že sa ideme presťahovať na iné miesto. Z pivnice ideme hore konečne. Už som mala taký silný vnútorný pocit, že naše jedlá musia vykuknúť z pivnice, že sa nedal zastaviť. Napriek tomu, že ma čaká výstavba celkom novej kuchyne a nového priestoru, vybavovačky okolo hygieny a všetkého okolo toho celkom nanovo. Celý proces budem musieť absolvovať od začiatku. Navyše ma čaká nemalá investícia.
Ale ten vnútorný pocit, že sa mám do toho pustiť sa už nedá zastaviť. Robím prácu, ktorú milujem, napriek tomu, že je dosť náročná. Okrem tvorenia všetkých tých chutných meníčiek som sa potrebovala doučiť marketing, tiež som sa potrebovala naučiť riadiť ľudí a viesť tím, do toho komunikácia s obchodnými partnermi. V reštaurácii si robím aj všetky prevádzkové veci sama. Tak som sa potrebovala naučiť uvažovať takto všestranne. Našťastie mám v gastre roky praxe, tak mi to celkom ide. Občas sú však dni náročné, a následkom býva únava alebo prebdená noc. Našťastie nič, čo by sa nedalo zvládnuť.
Nedávno som dostala otázku, že či sa nebojím pustiť sa do takéhoto podnikania? Nie nebojím. Nebojím, lebo viem a z duše som presvedčená, že toto je moja cesta. Zlepšovať ľuďom zdravie na všetkých úrovniach je to, čo ma napĺňa a robí šťastnou. Už viem, že stravou dokážeme podporovať aj telo, aj myseľ, aj ducha. A nie je to nič komplikované. Je to návrat k jednodruhovým potravinám a varenie na dennej báze, aby sa dostavili výsledky. Tiež to znamená zladiť sa s cyklami prírody a prispôsobiť stravu v každom ročnom období tak, aby boli spokojné naše najdôležitejšie vnútorné orgány.
STRACH sídli podľa čínskej medicíny v obličkách. Obličky spolu s močovým mechúrom reprezentujú element VODY v našom tele, a na vrchole sú práve v období zimy. Milujú teplo a neznášajú chlad. Preto je v období zimy veľmi dôležité konzumovať teplé jedlá, ideálne dlho varené vývary a dobre sa obliekať. V obličkách tiež sídli naša esencia a energia. Práve v období zimy ju potrebujeme kumulovať čím najviac. Preto je dôležitý v zime aj oddych a dobrý spánok. Tak ako to robili naši predkovia. Vedeli, že na jar potrebujú vyraziť na pole v plnej sile. Tak v zime si energiu šetrili. Pokiaľ to však tak nerobíme, tak sa to okrem únavy môže prejaviť aj tým, že pociťujeme prehnaný strach, a bojíme sa pohnúť z miesta. Koľko ľudí dnes trávi čas napríklad v práci, ktorá im neprináša naplnenie a pocit spokojnosti. A to iba preto, že sa boja vykročiť do neznáma.
Naopak JAR je ideálnym obdobím pustiť sa do nových projektov a realizovať svoje sny. Vtedy sme kreatívny, máme skvelé rozhodovacie schopnosti a sme v plnej sile. Keď to porovnáme s prírodou, tak presne tak ako stromy, ktoré po zime opäť vyrašia listy a začnú sa zelenieť. Na vrchole v tomto období máme orgány DREVA – pečeň a žlčník. Aby sme ich čím najviac podporili, tak sa doporučuje konzumácia zelených potravín a jemne kyslá chuť harmonizuje pečeň. Takouto úpravou stravy a životného štýlu sa môžeme do jari preklopiť bez rôznych ekzémov, a bez zbytočného hnevu. Hnev je emócia, ktorá prislúcha žlčníku, a pri stagnácii nás dokážu vykoľajiť maličkosti. O tom, ako pomôcť na jar našej pečeni, odľahčiť a zobudiť telo po zime máte tiež video ZDARMA na mojich stránkach.
Napojenie sa na tieto cykly prírody cez vlastné telo, cez konzumáciu sezónnych potravín, cez úpravu životného štýlu nám značne môže pomôcť ustáť ťažké časy.
Mne pomáha okrem tohoto aj vedomá práca s myšlienkovým a emočným svetom. Každá prežitá myšlienka, ktorej venujeme pozornosť vyvolá v našom tele nejakú emóciu. A tá nemusí byť vždy len príjemná. Môže to byť už spomínaný strach, môže to byť smútok, môže to byť hnev, ale aj radosť a spokojnosť.
Emócie vládnu našim životom. Pokiaľ však nie sú naše vnútorné orgány dobre vyživené, môžeme to pociťovať na nerovnováhe v našom emočnom svete. Telíčku chýba energia, aby sme rôzne náročné situácie dokázali zvládnuť. Mňa keď napadajú pochmúrne myšlienky, tak dám sama sebe vždy jednu radu: „NAJEDZ SA!“ A fakt si dám záležať na tom, čo jem. Včera bola nedeľa, tak sme doma varili dobrý dlho varený vývar. To je zaručená poživeň aj pre dušičku. Dobre sa najesť pre mňa znamená aj dať si TEPLÉ raňajky, ideálne kašu z celého zrna s kopou škorice. Polahoda na slezinku = polahoda na naše sebavedomie. Nefunguje to však tak, že raz sa dobre najem a potom držím rôzne diéty, pijem koktejly a prepchávam sa kopou mäsa z kauflandu. Nie. Aspoň ja účinky pociťujem iba vtedy, keď sa takto stravujem dlhodobo. Keď som začínala, tak asi rok mi trvalo len naladiť sa na vlastné chute, a rozoznať potreby v tom ktorom ročnom období na tele. Pomohlo mi vedomé stravovanie a pochopenie toho, ktoré orgány mám v určitom ročnom období podporovať. Tiež som napríklad nikdy nechápala ten pretlak, ktorý som pociťovala vždy len na konci roka. Vždy pred Vianocami som bola doma zúrivá a ventilovala som všetko, čo sa počas roka nazbieralo. A od únavy som odpadávala. Vždy to odniesli členovia rodiny, lebo na kom inom ventilovať. Dnes sa už vôbec nič také nedeje. Na konci roka je energia v roku najtemnejšia, a nám vychádzajú na svetlo sveta všetky tiene, nespracované bolesti, ktoré sme zamietli pod koberec, ukáže sa aj nerovnováha v akejkoľvek oblasti. Preto tie rôzne pretlaky práve na konci roka, keď nám počas roka chýba rovnováha.
Naučila som sa oddychovať. Nikdy by som neverila, aký je oddych a vyvažovanie toho pracovného nasadenia tichom a oddychom dôležité. Teraz si už nenechám ujsť víkend, aby som nešla dobiť baterky do prírody. Prechádzka, hlboké dýchanie nosom, k tomu doma dobré jedlo mi veľmi pomáha. Ak cítite nejaký emočný pretlak, tak si to vyskúšajte. Nič iné nepomáha, len toto. Čas sama pre seba. Rada trávim v práci čas s ľuďmi, viem však, že ho potrebujem kompenzovať tichom, športom a sama so sebou. Keby som to nerobila, tak dávno by som reštauráciu musela zatvoriť, a skončiť celkovo s podnikaním. Lebo by som to neuniesla, neprichádzali by nápady, nemala by som energiu na rozdávanie.
Čo mi ešte pomáha posledný rok sú moje milované esenciálne oleje. Každý deň po príchode z práce si nakvapkám pár kvapiek do aromalampy a už aj púšťam, niektoré si nosím do práce na zvýšenie vibrácií, niektoré mi pomáhajú odolať rôznym vírusom a bacilom, keď je náročné obdobie. Vedomie, že používam to najsilnejšie a najčistejšie z prírody ma veľmi upokojuje. Nie je to len pocit. Esenciálne oleje je niečo, čo naozaj pomáha. Ak by ste chceli vedieť aj vy viac o esenciálnych olejoch, tak na mojich stránkach si môžete stiahnúť esenciálny ťahák.
Nezabudnime, že nie sme len telo. Sme TELO, MYSEĽ a DUCH. A o všetky tieto tri aspekty sa potrebujeme postarať, aby sme boli zdraví, vitálni, spokojní a šťastní. Len uvedomovaním si vlastných myšlienok som pochopila, kde sa berú moje strachy a obavy. Len počúvaním vlastnej intuície a realizáciou aj náročných projektov som objavila neskutočný pocit naplnenia a spokojnosti. Zistila som, že niekedy ma to zvádza ísť ľahšou cestou, ale nefunguje mi to. Telo mi dá hneď najavo, že nie som dobre cez pocity nespokojnosti a prázdnoty. A tie sa mi nepáčia. Preto ja musím počúvať intuíciu a hlas srdca. Aby sa mi podarilo, potrebovala som zjemniť na úrovni stravy, potrebovala som začať vibrovať v rytme prírody ( to sa mi podarilo aj prostredníctvom esenciálnych olejov) a potrebovala som sa započúvať do ticha a do svojho dychu.
A takto sa mi darí ustáť aj tie najnáročnejšie životné obdobia.
Keby ste chceli aj vy stravu sprispôsobiť prírodným cyklom, tak článok a prehľadnú pomôcku ako na to nájdete tu <<<
Odoberajte novinky z môjho blogu
Prihláste sa k odberu noviniek na mojom blogu a zostaňte so mnou v spojení. Akonáhle tu bude niečo nové, budete o tom vedieť medzi prvými.