Točíš sa v bludnom kruhu diét a snažíš sa schudnúť? Si presvedčená, že v pokročilom veku sa to už nedá? 

Prečo telo nechce chudnúť

Pozri si záznam webinára, kde zdieľam moju cestu. Som presvedčená, že keď človek chce, tak cestu si nájde.

Táto ponuka je časovo obmedzená!

Citrusové pasty

Zdravé, chutné, jednoduché. Tú chuť si zamilujete.

Prečo si na dochucovanie pripravujem citrusové pasty? Napriek tomu, že sa snažím v mojej kuchyni používať lokálne potraviny, tak citrusy si na jar a počas leta doprajem. Robím si citrusové pasty a občas pridám nejaký ten pomaranč do varenia. Pasty sa výborne hodia do raňajkových kaší, tiež na dochucovanie na jedlá z panvičky.

Šťava z citrusov je zdravá a kôra nezaostáva. Dôležité je kupovať citróny a pomaranče v BIO kvalite, najmä ak chceme použiť aj s kožou.

Benefity kôry z citrónov a pomarančov

  • Falavonoidy v kôre obsiahnuté ničia víry a baktérie, zbavujú telo ťažkých kovov, majú protizápalové účinky
  • Horká chuť kôry podporuje pečeň, harmonizuje obličky, štítnu žľazu a slezinu
  • Obsahujú množstvo antioxidantov, ktoré chránia naše telo proti stárnutiu

Ako môžeme citrusy zaradiť do našich kuchýň a obohatiť naše jedlá? Pripravte si citrusovú pastu z BIO citrónu a BIO pomaranča.

Ako na to?

Príprava je veľmi jednoduchá.Stačí jeden citrón a 1PL soli. Všetko poriadne rozmixujeme na pastu a skladujeme v chladničke v uzatvorenej nádobe.

Používame:

→  Na šaláty do marinád

→ Na jedlá z panvičky

→ Do raňajkových kaší

→ Do nápojov

→ Do dezertov

Opatrní pri konzumácii citrusov by sme mali byť v prípade

  • Citróny nie sú vhodné pri prekyslení žalúdka a tiež sa im vyhýbajte, pokiaľ máte žalúdočné vredy
  • Pomaranče nepoužívame pri príznakoch chladu a zahlienení

Účinky z pohľadu TCM

CITRÓNY

  • Citróny majú tropizmus na žalúdok, pečeň a pľúca. Sú studenej povahy. Prečisťujú horúčasť, letné horúčavy, tvoria fluidá, harmonizujú slezinu, odstraňujú kašeľ, horúčosť v žalúdku a tiež protitok qi sleziny. Výborné sú pri stagnácii pečeňovej qi.

POMARANČE

  • Pomaranče majú tropizmus na žalúdok a pečeň. Ochladzujú, tvoria fluidá, vyživujú jin žalúdka. Doporučujem konzumovať v podobe pasty, ktorú si pripravíte aj s kôrou najmä na jar a v lete. V zime pre ich ochladzujúce účinky na telo môžete vynechať.