Citrusové pasty

Zdravé, chutné, jednoduché. Tú chuť si zamilujete.

Prečo si na dochucovanie pripravujem citrusové pasty? Napriek tomu, že sa snažím v mojej kuchyni používať lokálne potraviny, tak citrusy si na jar a počas leta doprajem. Robím si citrusové pasty a občas pridám nejaký ten pomaranč do varenia. Pasty sa výborne hodia do raňajkových kaší, tiež na dochucovanie na jedlá z panvičky.

Šťava z citrusov je zdravá a kôra nezaostáva. Dôležité je kupovať citróny a pomaranče v BIO kvalite, najmä ak chceme použiť aj s kožou.

Benefity kôry z citrónov a pomarančov

  • Falavonoidy v kôre obsiahnuté ničia víry a baktérie, zbavujú telo ťažkých kovov, majú protizápalové účinky
  • Horká chuť kôry podporuje pečeň, harmonizuje obličky, štítnu žľazu a slezinu
  • Obsahujú množstvo antioxidantov, ktoré chránia naše telo proti stárnutiu

Ako môžeme citrusy zaradiť do našich kuchýň a obohatiť naše jedlá? Pripravte si citrusovú pastu z BIO citrónu a BIO pomaranča.

Ako na to?

Príprava je veľmi jednoduchá.Stačí jeden citrón a 1PL soli. Všetko poriadne rozmixujeme na pastu a skladujeme v chladničke v uzatvorenej nádobe.

Používame:

→  Na šaláty do marinád

→ Na jedlá z panvičky

→ Do raňajkových kaší

→ Do nápojov

→ Do dezertov

Opatrní pri konzumácii citrusov by sme mali byť v prípade

  • Citróny nie sú vhodné pri prekyslení žalúdka a tiež sa im vyhýbajte, pokiaľ máte žalúdočné vredy
  • Pomaranče nepoužívame pri príznakoch chladu a zahlienení

Účinky z pohľadu TCM

CITRÓNY

  • Citróny majú tropizmus na žalúdok, pečeň a pľúca. Sú studenej povahy. Prečisťujú horúčasť, letné horúčavy, tvoria fluidá, harmonizujú slezinu, odstraňujú kašeľ, horúčosť v žalúdku a tiež protitok qi sleziny. Výborné sú pri stagnácii pečeňovej qi.

POMARANČE

  • Pomaranče majú tropizmus na žalúdok a pečeň. Ochladzujú, tvoria fluidá, vyživujú jin žalúdka. Doporučujem konzumovať v podobe pasty, ktorú si pripravíte aj s kôrou najmä na jar a v lete. V zime pre ich ochladzujúce účinky na telo môžete vynechať.