Kúry a recepty na podporu ľadvín.

Mimoriadne vhodné najmä v zimnom období. V každom prípade doporučujem jedálniček doplniť o vývary a dlho varené polievky, o morské riasy. Vyskúšajte aj kúry, ktoré doporučujem na stránkach.

Ako si uvariť liečivé vývary

Vo výžive nesmieme zabúdať na dôležitosť vývarov a dlho varených polievok.Dobrá polievka dopĺňa, krv, dodáva energiu čchi, doplňuje telesné tekutiny, vyživuje vaše kosti a kĺby, zahrieva yang v tele a posilňuje yin. Má v sebe všetko, čo ľudský organizmus potrebuje pre svoju činnosť, či už pracujete vonku alebo sedíte pri počítači, či v kancelárii.  Keď chceme v zimnom období posilniť imunitu a zahriať telo, môžeme jesť alebo vypiť vývar každé ráno. Rovnako pre športovcov, mamičky po pôrode, pre ľudí oslabených a v rekonvalescencii.

V starovekej Číne išla liečba ruka v ruke s dietetikou a prevenciou. Ľudia jedli, žili a správali sa tak, aby to bolo v čo najmenšom rozpore s prírodnými vplyvmi, ktoré ich obklopovali. Keď už prekonali nejaké ochorenie, ktoré ich vyčerpalo, snažili sa o to, aby sa čo najrýchlejšie dostali do vlastnej sily. Strava a bylinky tvorili neoddeliteľnú súčasť regenerácie.

Do dobrého vývaru patrí mäso, zelenina, bylinky a korenie. Koreňová zelenina tvorí základ každého vývaru.

KURACÍ VÝVAR Asi 1kg kuracieho mäsa s kosťou, koreňovú zeleninu očistenú - mrkvu, petržlen, pór, cibuľa, cesnak, môžete pridať plátok zázvoru, voda asi 4l. Koreniny: 2bobkové listy, 6bobuliek čierneho korenia, petržlenová vňaťka, morská riasa a soľ. Postup: Mäso poriadne premyjeme a vložíme do hrnca, pridáme zeleninu a necháme variť na miernom ohni aj niekoľko hodín. V zime sa doporučuje čím najdlhšie. Mäsko je vhodné na konzumáciu po 1,5hodine. Keď budete variť dlho, preceďte a popíjajte ako liek na regeneráciu.
Koreňová zelenina – mrkva, petržlen, zeler, pór, cibuľa, cesnak asi 4strúčiky, pol kalerábu, petržlenová a zelerová vňať, asi 3bobkové listy, čierne korenie, rasca celá, soľ, morská riasa a môžeme doplniť o hubičku shitake. Zeleninu očistíme a poprekrajujeme, zalejeme vodou, pridáme morskú riasu a varíme na miernom aspoň tri hodiny. Na konci osolíme a precedíme. Zeleninu z polievky už nekonzumujeme.
Potrebujeme:koreňová zelenina – mrkva, petržlen, zeler (zeler radšej stonkový 4 ks), kaleráb, 3 plátky zázvoru – čerstvý, riasa Kombu (ako malá poštová známka), pór, 1 ďatľa červená, hlávkový šalát( nahradiť čínskou kapustou), 1 ks huba šitake (je dobré ju predtým namočiť), a čínske byliny Chuan Šen a Tang Wei. Postup: Očistenú zeleninu a všetky ostatné suroviny dáme do hrnca a pridáme 1,5 – 2l vody. Privedieme do varu a necháme variť 20 – 30 minút. Polievku odstavíme. a popíjame teplé.

Zaraďte do jedálnička morské riasy

Obličky v našom tele reprezentujú element VODY a morskými riasami ich dokážeme posilniť. Dopĺňajú v našom tele yin obličiek, odbúravajú škodlivé látky z tela, zmäkčujú zatvrdliny a masy, premieňajú hlieny, sú diuretické, prečisťujú lymfatickú sústavu, alkalizujú krv. Okrem toho prospievajú štítnej žľaze a  zmierňujú stagnácie pečene.

Pridávajte do každého jedla vo veľkosti 1cm pre jednu dospelú osobu. Pridávajte pri varení obilnín, aby neprekysľovali telo. 

V predajniach so zdravou výživou sú dnes bežne predávané. Doporučujem striedať.

Arame, Kombu, Wakame, Hijiki, Nori, Dulse, Agar.


Kúra na posilnenie ľadvín                       

Budete potrebovať: 1hrnček umytej kustovnice čínskej, 1 hrnček vlašských orechov, alkohol – najlepšie 52% /čím viac alkoholu, tým viac yangu/

Kustovnicu poriadne premyte a pridajte najlepšie do sklenenej fľaše spolu s vlašskými orechami v pomere 1:1. 1 diel orechov + 1diel kustovnice. Orechy dávame naspodok a kustovnicu na vrch fľašky. Zalejte pálenkou a nechajte lúhovať. Najlepšie na tmavom a chladnom mieste aspoň tri mesiace. Potom je liečivý nápoj pripravený.

Dávkovanie: Najlepšie je začať kúrou, kde sa začína 1 – 2 kvapkami a postupne sa dávka zvyšuje až na 30 kvapiek – jeden až dva krát denne.

Terapeutický účinok:
  Tonizácia yin a yang obličiek

Goji /goji/ posilňuje jin obličiek

 Vlašské orechy – podporujú yang

 

Poznáte hubu dlhovekosti Cordyceps?

Cordyceps je veľmi obľúbený doplnok výživy pre jeho priam zázračné účinky. Cordyceps /húsenica čínska/ je právom nazývaný aj huba dlhovekosti a v čínskej a tibetskej medicíne je známa už pred našim letopočtom. Patrí medzi najdrahšie huby a účinky posúďte sami.

Použitie v praxi: podpora výkonu a skrátenie regeneračnej fáze, v kombinácii s hubou Reishi zvyšuje odolnosť voči stresu, reguluje plodnosť a podporuje libido, podporuje funkciu obličiek, reguluje štítnu žľazu, posiluje imunitný systém, dvýha náladu, podporuje funkciu srdiečka, podporuje funkciu pľúc.

TCM charakteristika: povaha - teplá, chuť - sladká, tropizmus - pľúca, obličky.

Účinky podľa tradičnej čínskej medicíny: doplňuje obličkový yang a ming men, posiluje pľúcnu yin, vyživuje esenciu obličiek, transformuje hlien a zastavuje kašeľ, ukľudňuje ducha, podporuje obrannú čchi.

NEPODÁVAŤ VEČER! Pri nespavosti, horúcach patológiach, u všetkých stavoch horúčosti opatrne s touto hubou. Inak vrele doporučujem.