Jarný reštart treba celú stránku prerobiť!!!


Po jednom dni odľahčenej stravy začneme vyváženým jedálničkom vhodným práve do týchto jesenných a následne zimných dní. Je robený na podporu vitality a zároveň redukciu váhy. Ak nechcete chudnúť, kľudne si k večeri pridajte obilninu, ktorú máte uvarenú z obeda. 

Ako si vyskladať vyvážený jedálniček

Začína náš prvý týždeň. Fajn by bolo celkové zdravie a chudnutie podporiť pohybom. Verím, že už ste premýšľali nad tým ako začnete. Tento týždeň sa sústreďte najmä na to, aby ste začali jesť pravidelne, naučili sa dodržiavať pitný režim, a tiež doporučujem sústrediť sa na vyvážené taniere. Hovorili sme si, že jedlo musí obsahovať základné makroživiny - sacharidy, bielkoviny a tuky. Pokiaľ sa už takto stravujete a chudnutie sa vám nedarí, začnite si vážiť množstvá podľa tabuľky v sekcii príprava. Tú si kľudne vytlačte do kuchyne ako manuál, pokým si zvyknete.

Pri tvorbe jedálnička som stavila na potraviny na podporu elementu kov a voda. Tiež spôsob prípravy som prispôsobila práve tomu, ktoré je vhodné v zimnom období. To, čo sa potrebujete naučiť, tak je dobrý vývar. Najlepší bude z kvalitných špikových kostí. Pokiaľ ste vegáni, tak postačí aj zeleninový. Nájdete ho v recepte na nedeľu. Tiež nesmieme zabúdať na našich spolubývajúcich - mikrobióm. Môžete začať s prípravou pickles, alebo nájdete tu recept na skvelý - liečivý Budwig tanier. Kefír si robím z Tibi krystálov. Niekto môže namietať, že má v zime zachladzujúce účinky. Do takéhoto jedla však pridávam tepelne upravenú zeleninu a koreniny, ktoré tieto účinky zmiernia. A samozrejme stačí nám robiť si tak dva krát do týždňa. Dosť bolo slov, poďme pekne na jedálniček a recepty 🙂

Potraviny, ktoré by nemali chýbať v jesennom a zimnom jedálničku

Tiež som vyberala potraviny, ktoré podporia redukciu váhy. Kombinácie sú naskladané tak, aby v nich boli všetky zložky, ktoré stále spomínam - sacharidy, bielkoviny a dobré tuky. Vybrala som pre vás - fazule - čím tmavšie, tým lepšie, červená šošovica, cícer, koreňová zelenina, hokaido, cvikla, veľa cibule a cesnaku. Z obilnín - pšeno, quinoa, ovsenné vločky, pohánka. Ryby - aljašská treska, losos, tuniak. Mäso - morčacie, kuracie.

Jedálny lístok do nasledujúcich dní

Pondelok

  • Raňajky
    Po prebudení pohár teplej vody. Pri chudnutí pridať vlákninu, doporučujem 1PL psylia. Ovsenná kaša s ovocným rozvarom, veľa škorice, dochutená zázvorovou šťavou ( ovsenné vločky 80gr v surovom stave, ovocie alebo zelenina 150gr, chia semiačka 1PL
  • Obed
    Pečená aljašská treska s hubami, zeleninou a quinoou ( treska a huby 130gr, zelenina 130gr, quinoa 70gr)
  • Kefírový Budwig tanier ( kefír 200ml) so zeleninou ( zelenina 150gr) Zelenina - cuketa a mrkva jemne orestovaná s pár kvapkami oleja. Mätový čaj so škoricou a zázvorom.

Utorok

  • Raňajky
    Po prebudení pohár teplej vody s pár kvapkami jablčného octu. Pri chudnutí 1PL phsylia. Kaša - quinoa s makom a medom. Quinoa obsahuje veľa bielkovín, v kombinácii s makom vám to bude stačiť.
  • Obed
    Ryžové rezance s hlivou ustricovou, červenou paprikou a arašidovou omáčkou.( Ryžové rezance uvarené 150gr, hliva + arašidy 130gr)
  • Krémová karfiolová zeleninová polievka s červenou šošovicou, lahôdkovým droždím a 6ks kešu orechov, alebo šalát podľa vlastného výberu ( polievku si vyberte v prípade, ak máte veľa stresu a cítite oslabenie slezinu, šalát ak máte málo času a nechce sa vám variť) Mätový čaj so škoricou a zázvorom.

Streda

  • Raňajky
    Po prebudení pohár teplej vody s pár kvapkami jablčného octu. Pri chudnutí 1PL phsylia. Kaša ovsenná so škoricou a rozvarom, alebo quinoa s makom, alebo polievka podľa toho, akú máte práve v chladničke.
  • Obed
    Mexická panvička s adzuki a quinoou.(adzuki 130gr, quinoa 80gr, zelenina 150gr)
  • Večera
    Špenátová omeleta a kefírovou náplňovou, zeleninový šalát.( Vajcia 2-3ks, kefír hustý 2PL, zelenina 150gr) Mätový čaj so škoricou a zázvorom.

Štvrtok

  • Raňajky
    Na chudnutie: Ovsenná kaša s proteínom a čučoriedkami. Hneď ráno teplá vody s jablčným octom a 1PL phsylia. Alebo si doprajte pšenovú kašu na podporu stredu.
  • Obed
    Červená šošovica so špenátom a tofu podávaná so zeleninou podľa vlastného výberu( červená šošovica a tofu 130gr, zelenina 160gr)
  • Večera
    PANVIČKA 4: Cibuľa, Cuketa, paradajky, kukurica, bielkovina - fazuľa, avokádo, bazalka, soľ, mleté čierne korenie (zelenina max. 160gr, bielkovina 130gr) Mätový čaj so škoricou a zázvorom.

Piatok

  • Raňajky
    Po prebudení pohár teplej vody s pár kvapkami jablčného octu. 1PL phsylia. Pohánková kaša s makom a medom.
  • Obed
    Chilly kuracie prsia, ryža alebo pohánka, čierny sézam alebo gomasio. Zeleninový šalát - polníček, biela reďkovka, opečený fenikel, horčicový dresing.( Kuracie prsia 130gr, zelenina 150gr)
  • Večera
    Odhlieňujúca hokaido polievka s feniklom a opečenými tekvicovými semiačkami. Môžeme pridať PL adzuki fazuliek. Alternatíva pečená tekvica so zeleným šalátom a vajíčkom. Mätový čaj so škoricou a zázvorom.

Sobota

  • Raňajky
    Po prebudení pohár teplej vody s pár kvapkami jablčného octu. Ražný chlebík s avokádom, treščou pečeňou a rukolou.
  • Obed
    Zimný fazuľový guláš so zeleninou a pohánkou alebo ryžou natural. ( Fazule 130gr, zelenina 150gr, príloha 80gr)
  • Večera
    Zimný fazuľový guláš so zeleninou z obeda alebo si urobte omeletku s dvomi vajíčkami so sézamom a dusenou zeleninou.( Zelenina 150gr, sézam biely aj čierny 2PL, vajcia 2-3ks)

Nedeľa

  • Raňajky
    Po prebudení pohár teplej vody s pár kvapkami jablčného octu. Praženica z troch vajíčok na póre.
  • Obed
    Mäsový alebo zeleninový vývar, zeleninové pyré, trhané mäso z vývaru, šalát ( Mäso max. 130gr, zelenina 160gr)
  • Večera
    Krémová polievka zo zeleniny čo chladnička dala s červenou šošovicou ( na prípravu použite vývar, ktorý ste si uvarili na obed) alebo akýkoľvek šalát s trhaným mäsom a medovo - horčičovým dresingom. Mätový čaj so škoricou a zázvorom.

Základné info

Čaká nás náročný týždeň. Po odľahčenom dni sa ideme učiť nakupovať celkom nové potraviny, a tiež učiť sa nové spôsoby prípravy jedla. Budeme používať menej tuku a zároveň ho nesmieme vynechávať. Pokiaľ to chceme zvládnuť, tak telo musí byť vyživené. Pevná vôľa sa nedá ani vytrénovať, ani oklamať. Žiadny strach však nemusíte mať. Snažila som sa o úplne najjednoduchšie spôsoby prípravy, aby to zvládol bez problémov každý.

Preto sa nebojte tukov! Pripomínam však, že s mierou. Sacharidy budeme jesť na raňajky v podobe raňajkovej kaše a ako prílohy na obed.  Aby náš mikrobióm netrpel, pridala som jediný mliečny výrobok a to KEFÍR. Pokiaľ máte možnosť, robte si domáci. Obsahuje 10krát viac probiotík ako ten kupovaný. Začať však môžete s kupovaným pokiaľ zoženiete kultúru na výrobu. Dá sa zohnať na FB na stránkach, alebo napíšte priamo mne a pošlem vám. Mliečna bielkovina tiež podporuje spaľovanie, tak zabijeme dve muchy jednou ranou. Kefírovú misku som doladila podľa dr. Budwig a po zjedení máte zaručené, že vaše bunky budú krásne okysličené a tiež v kombinácii so zeleninou sa bude po tele zbierať všetko, čoho je navyše.

Raňajky, obedy, večere.

Čím jednoduchšia bude skladba nášho jedálnička, tým lepšie sa všetko bude dať dodržať. A zároveň odľahčíme tráveniu. Neskúmajte prečo tam nie je to a to. Ďôležité je, že naše telo dostane presne toľko živín, koľko potrebuje. Aby ste nehladovali a ešte mu ostane energia na poriadne upratovanie. Prosím v žiadnom prípade nevynechávajte raňajky.  Obedy a večere môžete počas dňa vymeniť.

Prečo som vybrala do našich zimných receptov fazule adzuki?
Pretože sú veľmi málo používané v našich kuchyniach. Bude to asi tým, že nepoznáme ich priam blahodárne účinky na naše telo.Ja som už o nich hovorila v kurze, ešte pre zopakovanie:
- okrem toho, že sú plné bielkovín, minerálov, vitamínov, tak majú tropizmus na srdce, tenké črevo, pečeň, slezinu a obličky - posilnime krásne celé telo, chýba iba element kov - jedlo môžeme doplniť o ryžu natural a máme už celkom vyživené telo. Ale keď dáme do jedla veľa cibule, aj element kovu dostane svoju potrebnú dávku.
- sú neutálne až teplé
- majú diuretické, protizápalové účinky, odstraňujú toxíny z tela
- výborné sú pri podpore vylučovania materského mlieka - vývar
- podporujú telesné fluidá
- výborné pri nadúvaní, zvracaní, pri syndrómoch menopazy...
Pre mňa TOP medzi strukovina a bola by veľká škoda nenaučiť sa ich konzumovať.
Čo si z nich jednoducho pripravíte:
- naučte sa premýšľať ako kuchári a fazule používajte do gulášov namiesto mäsa - to znamená, keď dáte do základu veľa cibule, môžete fazule pripraviť na XY spôsobov - s údenou paprikou, pikantné s chilli a kukuricou, môžete obohatiť šampiňónmi, hlivou alebo tempehom - urobte si také husté gulášiky - prípadne môžete zahustiť kuzu a budete mať vynikajúce vitálne jedlo s maximálnou podporou stredu a obličiek.
- tiež sú dobré do karbonátok - mám odskúšané s cviklou - adzuki, cvikla, tymián - skvelá kombinácia
môžete ich pridávať do krémových omáčok - výborné sú v hokaido omáčke, tiež v kôprovej z cukety a petržlenu, alebo do sviečkovej - keď si urobíte ovsenný knedlík, máte parádny obed
- keď si budete variť kompletnú krémovú polievku, s pridaním adzuki doplníte bielkoviny a máte vyvážené jedlo

RECEPTY

>>> Návod ako na jedlá z jednej panvičky <<<

Mäsový alebo zeleninový vývar so zeleninou

Vývar nášmu tráveniu vždy veľmi prospeje. V jedálničku by nemal chýbať aspoň raz v týždni. Zeleninový alebo kurací. Urobte si ho do zásoby a skladujte v chladničke vo fľašiach. Používajte ako základ na rýchlu krémovú polievku, do krémových zeleninových omáčok, občasná zámena za raňajkovú kašu.

Základom vývaru na tri litre vody je:

2cibule, 3strúčiky cesnaku, 3ks mrkva, 1ks petržlen, ½ zeleru, celé čierne korenie, 2ks bobkový list, 2plátky zázvoru.

Potom môžete recept upravovať podľa toho, čo máte akurát v chladničke – stonky petržlenu, ligurček v lete je výborný, žihľava, stopkový zeler...

Všetku zeleninu stačí poriadne umyť, osušiť, nemusíte čistiť. Ani cenak, ani cibuľu. Nakrájať na kúsky a pridať do vývaru. V zime môžete jemne opražiť na oleji. Vývar nesoľte! Nechajte na sporáku prebublávať pod pokrievkou 1-2 hodiny( pri liečivých vývaroch aj šesť hodín). Uvarený vývar preceďte, ešte horúci nalejte do fliaš s uzáverom, nechajte vychladnúť a skladujte v chladničke. Vydrží až šesť dní a mám skúsenosť, že aj dlhšie.

Kurací vývar, varené mäso, zeleninové pyré

Z celého kurčaťa oddelíme prsia, ktoré použijeme samostatne. Kurča dáme variť do vody aby bolo ponorené, pridáme koreniny a necháme variť 1,5hodiny. 15minút pred uvarením pridáme zeleninu, ktorú budeme následne servírovať. Pokiaľ chcete vývar aj zo zeleniny, pridajte hneď na začiatku ale už ju nekonzumujte. Na konzumáciu si pripravte čerstvú zeleninu.

Varené mäso nechajte na tanieri vychladnúť, oberte ho do polievkových misiek s varenou zeleninou. Zalejte vriacim vývarom a máte hotovo.

Zeleninové pyré: Rozmixujte zeleninu z polievky, dochuťte soľou a mletým čiernym korením a podávajte s kúskami mäsa, ktoré natrháte na väčšie kúsky. Podávajte ako ďalší chod.

Doplňte šalátom z čerstvej zeleniny.

Kefírový Budwig tanier

Potrebujeme: 2dcl kefír, 1PL ľanových semiačok, 1PL ľanového oleja, zelenina podľa chuti a nálady. Snažte sa využívať nesacharidovú zeleninu, samozrejme môžete v kombinácii aj so sacharidovou. Nesacharidová zelenina - karfiol, brokolica, cuketa, zelená fazuľka, šaláty všetky druhy, čínska kapusta, čakanka, rukola. Sacharidová zelenina - tekvica, batáty, cvikla, koreňová zelenina.

Postup: Najskôr si mlynčeku na mak pomelieme ľanové semiačka. Do mixéra dáme kefír, pomleté semiačka a ľanový olej. Pomleté ľanové semiačka doplnia potrebnú dávku bielkovín v jedle. Zeleninu môžeme kombinovať - napríklad na panvičke wok si jemne orestujeme pár hlavičiek karfiolu a brokolice, pridáme nakrájaný zelený šalát a trochu zeleného hrášku. Všetko osolíme, okoreníme, nevyhýbame sa bylinkám ako chilly, škorica, kurkuma. Môžete jemne pokvapkať zázvorovou šťavou. 

Mliečne výrobky podľa princípov TČM ochladzujú a zahlieňujú, preto doporučujem zeleninku orestovať a doplniť o korenia, ktoré nás zatepľujú - chilly, škorica, zázvor. Pokiaľ máte problémy so zahlienením tento recept môžete nahradiť iným receptom zo zoznamu. Vybrala som práve kefír, pretože má trošku iné zloženie ako ostatné mliečne výrobky, budeme sa krásne čistiť a podporovať mikrobióm a tým celé trávenie.

Pečená aljašská treska s hubami, pečenou zeleninou a quinoou

Potrebujeme: Filet z aljašskej tresky, quinoa, šampiňóny, 1PL prepusteného masla, morská soľ, mleté čierne korenie, provensálske bylinky ( prípadne iné, ktoré máte k dispozícii)

Postup: Quinou poriadne prepláchneme, zalejeme vodou 1:2, osolíme a varíme domäkka. ( Doporučujem si uvariť si väčšie množstvo, aby vám ostalo druhý deň na raňajky)

Tresku umyjeme, osolíme, okoreníme, povapkáme olejom a dáme na papier na pečenie spolu s nakrájanýmmi šampiňónmi a zeleninou. Zeleninu môžeme použiť - hokaido tekvicu, koreňovú zeleninu, karfiol, cuketu. Zeleninu tiež pokvapkáme olejom, posypeme bylinkami a pečieme 25minút pri 180 stupňoch. Podávame s quinoou a zeleninovým šalátom - napríklad rukolou s hruškami.

Ryžové rezance s hlivou ustricovou, arašidami, červenou paprikou a arašidovou omáčkou

Výborný recept aj do krabičky. Príprava vám nezaberie viac ako 15minút. Vďaka aršidom a arašidovému maslo výborne zasýti. Navyše je veľmi chutný. Doporučujem vyskúšať.

Potrebujeme: Ryžové rezance, hrsť arašidov, hlivu ustricovú, červenú papriku, trochu kokosového mlieka, soľ, mleté čierne kornie, plátok zázvoru, chilly, šťava z limetky, sójová omáčka, cenak, arašidy, 1PL arašidového masla.

Postup: Ryžové rezance namočíme do horúcej vody. Necháme pár minút postáť a prepláchneme.

Hlivu a červenú papriku nakrájame na plátky. Zázvor na malé kocky. Na prepustenom masle alebo olivovom oleji orestujeme hlivu ustricovú, asi po troch minútkach pridáme červenú papriku a ešte chvíľu restujeme. Pridáme na malé kocky nakrájaný zázvor, pretlačený cesnak, osolíme, okoreníme, pridáme štipku kurkumy a zalejeme hustou časťou kokosového mlieka. Pridáme arašidy a 1PL arašidového masla.Mlieka si dajte toľko, koľko chcete omáčky. Dochutíme chilly, limetkovou šťavou a do hotovej omáčky pridáme ryžové rezance - hotové. Prehrejeme a podávame sypané petržlenovou vňaťkou alebo koriandrom. Môžeme podávať tiež so zeleninovým šalátom. Omáčka je výborná aj s rastlinnou smotanou.

Mexická panvička s adzuki a quinoou

Potrebujeme: 1hrnček uvarených adzuki fazuliek, 3PL quinoa, 1nakrájaná mrkva, 1cibuľa, 2strúčiky cesnaku, soľ, mleté čierne korenie, štipka kurkumy, shoyu omáčka, soľ, vývar alebo vody, zmes čerstvých alebo sušených byliniek.

Postup: Cibuľu orestujeme, pridáme mrkvu, pretlačený cesnak, uvarené fazule a prepláchnutú quinou. Ešte za stáleho miešania restujeme niekoľko minút, pokým sa zmes nezačne pripekať. Pridáme bylinky a zalejeme vývarom z fazulí alebo vodou, prípadne vývarom. Necháme variť 15minút. Ak máme fazule uvarené celkom domäkka, pridáme do zmesi až na konci. Kontrolujeme počas varenia stav tekutiny a v prípade potreby dolievame. Podávame s plackami, s ovsenným knedlíkom alebo so zeleninovým šalátom. 

Krémová karfiolová polievka s červenou šošovicou

Potrebujeme: 2 - 3 cibule, 1menší karfiol, 3PL červenej šošovice, soľ, mleté čierne korenie, 1ks bio bujón, 1l vody s kúskom morskej riasy, 1čl olivového oleja alebo prepusteného masla, bylinky a umeocot podľa chuti

Postup: Na oleji opražíme nakrájanú cibuľu, pridáme soľ a mleté čierne korenie, pridáme nadrobno nakrájaný karfiol a chvíľu orestujeme. Podlejeme vodou, pridáme bio bujón a povaríme do zmäknutia karfiolu. Po uvarení mixneme tyčovým mixérom a dochutíme ume octom a napríklad tymiánom. Podávame s pridaním 6ks kešu orechov.

Zelenina s bylinkami - univerzálna príloha

Môžete si pripraviť dve porcie, aby vám ostalo na druhý deň k obedu so sebou. 1 porcia zeleniny – 135g – 160gr Šalotka, mrkva, petržlen, reďkovka, kvapka oleja, soľ, mleté čierne korenie, štipka kurkumy, provensálske bylinky ( prípadne iné bylinky podľa chuti)

Postup:

Očistenú zeleninu nakrájame na tenšie kolieska, ktoré postupne restujeme na lyžičke olivového oleja. Najskôr dáme šalotku, chvíľu restujeme, pridáme merkvu orestujeme, osolíme okoreníme, pridáme reďkovky a celkom na koniec pridáme bylinky a poprášime kurkumou.Celkom nakoniec zasypeme čerstvou petržlenovou vňaťkou a podávame.

Ďalšie skvelé kombinácie sú:

-       Pór, kapusta, mrkva, tymián

-       Cibuľa, pór, petržlen, reďkovka

-       Zeler, tymián

-       Cibuľa, paradajka, paprika, cuketa, oregáno

Zeleninu sypte čiernym alebo bielym sézamom.

Špenátová omeleta s kefírovou plnkou a zeleninovým šalátom

Potrebujeme: 3 vajcia, hrsť mladého špenátu, soľ, mleté čierne korenie štipka kurkumy, deci hustého domáceho kefíru ( keď nemáte použite mozarellu), rukola, hrušky, horčicový dresing

Postup: Vajíčka najlepšie v bio kvalite osolíme, okoreníme a poriadne rozmiešame. Na prepustenom masle upečieme omeletku, ktorú naplníme mozarellou a podávame so zeleninovým šalátom.

Výborná rýchla večera plná bielkovín. Môžete podávať s ražných chlebíkom. Pri chudnutí na večeru môžete sacharidy vynechať a ráno si doprajete poriadnu obilnú kašu.

Chilly kuracie prsia 

Potrebujeme: 150gr kuracie prsia, 2PL sójovej omáčky, 3PL paradajkového pretlaku, cesnak, chilly, zázvorová šťava alebo zázvorové korenie

Postup: Kuracie prsia nakrájame najemno a vožíme do rozohriateho hrnca. Jemne orestujeme, premiešame, pridáme paradajkový pretlak, osolíme, okereníme, pridáme pretlačený cesnak, sójovú omáčku a zázvor. Pri podávaní posypeme čiernym sézamom alebo gomásiom. Na obed podávame s ryžou natural, alebo pohánkou. Na večeru podávame s pečenou zeleninou a trochou čerstvého šalátu.

Zimný fazuľový guláš so zeleninou

Potrebujeme: 1hrnček uvarených fazulí, 2cibule, 1/2plechovky nakrájaných paradajok, 2ks mrkva, 1ks petržlen, údená paprika, soľ, mleté čierne korenie, olej alebo maslo ghee, na dochute shoyu omáčka a lahôdkové droždie, zemiakový škrob na zahustenie

Postup:

Fazule si deň vopred napočíme. Vodu vylejeme. Pridáme novú vodu a varíme s morskou riasou. NESOLÍME! Čas si vyberte podľa fazulí, väčšinou nájdete napísaný na obale.

→ Očitite si zeleninu, cibuľu nakrájame nadrobno, mrkvu nakrájame na pásiky.

→ Urobíme poriadny cibuľový základ, pridáme koreniny bez droždia a shoyu omáčky. Tie pridávame až na konci. Môžete si pridať aj trochu kurkumy. Pridáme zeleninu, zalejeme vodou a povaríme do zmäknutie zeleniny. Trvá to asi 10minút.

→Potom pridáme do gulášu uvarené fazule a zahustíme najlepšie škrobom. My používame, zemiakový, tapiokový a kuzu. Doma to obmieňame. Kvôli farbe môžete pridať trochu nastrúhanej čokolády.

→Na konci gulášik dochutíme shoyu a pridáme trochu lahôdkového droždia, majoránky a jablčného octu

→Podávame s obilninou podľa chuti a nálady. Výborne chutí s ryžou, s pšenovo - ryžovými guľkami, tiež s pšenovo - quinoovou knedľou. Recepty nájdete v ebooku s očistou.

Teplý šošovicový šalát s cuketou a paradajkami

Potrebujeme: 1ks cuketa, 2ks paradajky, 1PL olivového oleja, 3strúčiky cesnaku, 130gr červenej šošovice, soľ, 5ks sušených paradajok naložených v oleji, bylinky( petržlen, šalvia, estragon, tymián....)

Postup: Recept je veľmi jednoduchý. Cuketu a paradajky nakrájame na kocky a vložíme do zapekacej misy. Pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, ochutíme bylinkami a tromi strúčkami prelisovaného cesnaku. Pečieme na 200stupňov asi 45 minút. Počas pečenia občas premiešame. Červenú šošovicu prepláchneme a uvaríme v osolenej vode. Trvá to asi 10 minút. Sušené paradajky nakrájame. Uvarenú šošovicu zmiešame s pečenou zeleninou a sušenými paradajkami. Podávame s čerstvým zeleninovým šalátom.

Červená šošovica so špenátom a tofu

Potrebujeme 1OOgr červenej šošovice, 50gr tofu, 1 cibuľa, 1PL olivového oleja, 1/2čl strúhaného zázvoru, 1cibuľa, 1/2čl kurkumy, 1/2čl koriandru, 2hrste špenátu, 1/2 plechovky sterilizovaných paradajok, chilly paprička, soľ, šťava z pol citróna

Postup: Na olivovom oleji orestujeme nakrájanú cibuľu. Keď je dozlata pridáme nastrúhaný zázvor, pretlačený cesnak, pol lyžičky kurkumy, koriander, chilly, nakrájané tofu, prepláchnutú šošovicu a zalejeme vodou. Zamiešame a dusíme asi 10minút, občas premiešame. Osolíme. Dochutíme šťavou z polky citrónu a podávame so zeleninovým šalátom.

Odhlieňujúca Hokaido polievka s feniklom

Na tejto polievke sa vám pokúsim vysvetliť ako funguje liečivá dietetika. Výberom potravín a ich následnou konzumáciiou vieme kadečo zmeniť. Väčšinou meníme to, čo nefunguje, aby fungovalo 🙂

Je jeseň a pokašliavanie na každom kroku. Kašeľ priamo súvisí s orgánmi pľúc. Podľa TČM každá potravina priamo vstupuje do orgánov a tým ich dokáže liečiť a harmonizovať /hovoríme tomu tropizmus/.

Potraviny s priamym tropizmom na orgány pľúc – mrkva, fenikel, biela časť póru, ryža. Sú to potraviny so silným odhlieňujúcim účinkom. V praxi to znamená, že keď príde na nás kašeľ zaradzujeme do jedálnička tieto potraviny čo najčastejšie. Pri suchom a najmä vlkom kašli sa doporučuje úplne vynechať mliečne výrobky, cukor ale aj semiačka.

Ja som využila kombináciu a polievka chutí skvelo. Nech sa páči recept.

Potrebujeme: 1ks strednú tekvicu Hokaido, 4ks mrkvy, 1ks fenikel /bulva, 1ks pór / biela časť, 3ks cibuľa očistená a nakrájaná na kocky, 4ks bobkové listy, 50gr nakladaného zázvoru, olej, soľ, ume ocot, 2dcl kokosového mlieka

Postup: Na oleji orestujeme cibuľu, pridáme tekvicu, ktorú sme poriadne umyli, vybrali stred a nakrájali na kocky. Pridáme aj ostatnú zeleninu, osolíme, zalejeme vývarom alebo vodou, pridáme bobkový list, nakladaný zázvor a povaríme do zmäknutia zeleniny. Vyberieme bobkové listy a polievku mixneme tyčovým mixérom. Odstavíme zo zdroja tepla a dochutíme kokosovým mliekom, ume octom.

Pečená aljašská treska s batátom a bylinkami

Potrebujeme: 150gr aljašskej tresky, bylinky podľa vlastného výberu - tymián, provensálske korenie, rozmarín....Výber nechám na vás. 1 väčší batát, soľ, mleté čierne korenie

Postup: Plech vyložíme pečiacim papierom, naň položíme tresku a nakrájané batáty. Osolíme, okoreníme, pridáme bylinky a čl olivového oleja. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200stupňov asi 30minút. Môžeme podávať s lolo šalátom alebo rukolou.

Krémová polievka s koreňovej zeleniny s červenou šošovicou

Potrebujeme: 3mrkvy, 2peržleny, 1/2 zeleru, 2PL červenej šošovice2 cibule, soľ, mleté čierne korenie, štipka kurkumy, štipka kari korenia, čl olivového oleja, 1PL opečených slnečnicových semiačok

Postup: Cibuľu orestujeme na oleji do zlata, pridáme koreniny a nakrájanú koreňovú zeleninu a ešte chvíľu restujeme pokým sa zmes nerozvonia. Zalejeme vodou a varíme do zmäknutia zeleniny. Mixneme tyčovým mixérom a môžeme dochutiť tymiánom a ume octom. Podávame s opečenými slnečnicovými semiačkami.

Zelerový šalát s restovanou hlivou, petržlenovou vňaťou a tymiánom

Potrebujeme: 150gr hlivy ustricovej, 150 gr zeleru, hrsť petržlenovej vňate, soľ, mleté čierne korenie. Sušený alebo čerstvý tymián, citrónová šťava

Postup: Zeler nakrájame na kocky a opečieme na olivovom oleji na wok panvičke, pridáme nakrájanú hlivu a restujeme spolu asi 5minút. Osolíme, okoreníme a odstavíme. Pridáme petržlenovú vňaťku, tymián a pokvapkáme citrónovou šťavou.

Používate čínsky petržlen alebo koriander?

Dnes som varila dhal a doporučovala som vám koriander. Ďalšie výnimočná, veľmi liečivá bylina.
V čínskej kuchyni sa používa ako u nás petržlen. Jeho chuť je však úplne iná.
Koriandrové listy sú známe svojimi protizápalovými účinkami a preto sú veľmi doporučiteľné pri zápalových ochoreniach, predovšetkým zápal kĺbov alebo čriev. Zelený koriander je ale obzvlášť výnimočný v tom, že dokáže naše telo čistiť od ťažkých kovov. Arzén, olovo, ortuť a iné, bohužiaľ bežne sa vyskytujúce a ich vysoké hladiny môžu byť spúšťačom ťažkých ochorení. Koriandrové listy sú lapačom týchto jedov.
Preto koriander do vašej kuchyne bude dobrá voľba. Ja ho mám najradšej v kari alebo  indickom dhale. 

Kurkuma - kráľovná v zimnej kuchyni.

Dodáva jedlu krásnu žltú farbu a je prospešná pre celý organizmus.

V malom množstve môžete pridávať takmer do každého receptu spolu s čiernym korením. Nejako špeciálne vám chuť jedla neovplyvní, ale má široký ozdravný účinok pre telo. Z pohľadu TCM sa radí k elementu Oheň (horká chuť), harmonizuje okruh srdca a tenkého čreva.

Z pohľadu západnej medicíny je posilovačom trávenia. Kurkumín patrí medzi najsilnejšie antioxidanty, má protizápalové účinky, podporuje funkciu pečene. V indickej a čínskej kuchyni je kurkuma jedným z najsilnejších liekov. Predmetom súčasného výskumu sú tiež jej protinádorové účinky.