Leto - srdce a tenké črevo

Minikurz ZDARMA o tom ako sa stravovať v lete. Vedeli ste, že máte v tele cisára, ktorý je pánom všetkých emócií? Čo miluje a čo naopak nemusí. Prežite leto ako má byť, v pohode a radosti. Lebo taká je energia leta.

O lete a srdci

Stravovanie v období leta

Jednoduché tipy ako podporiť element ohňa

Srdce ako náš cisár


Keď sa leto ukáže v celej svojej paráde. Energia v prírode je na vrchole, všetko kvitne, žiari, vonia a prekypuje energiou. Dni sú dlhé a noci krátke. Všetko vibruje svojou životnou silou. Tak poďme odkukávať, poďme plynúť. Leto vibruje svojou životnou silou, cítime ju aj vo svojom tele? My ľudia potrebujeme v tomto viac spontánnych aktivít ako inokedy, túžime sa radovať a zažívať nové. Naše telá sú otvorené a energia je viac na povrchu ako inokedy, rýchlejšie sa preberie k životu v porovnaní so zimou, keď bola v hĺbke. Ak si však neustriehneme svoju mieru, človeku sa nič nechce a ostáva doma. Preto v pravde k sebe je dôležitá najmä miera. Akýkoľvek extrém oslabuje čchi srdca, obličiek a následne celého systému. Môže sa to prejavovať na rôznych úrovniach – extrém v konaní, extrém v emóciách, extrém v premýšľaní. Na fyzickej úrovni sa to môže prejavovať pocitmi tlaku, či bodavými bolesťami pod rebrom, búšením srdca, nepravidelnosťou tepu a podobne. Akákoľvek ohnivosť ovplyvňuje nášho ducha. Hovorí vám niečo slovíčko syndróm vyhorenia? Moderný syndróm prichádza pomaly porušením základných princípov rovnováhy v tele.

 

Orgán srdiečka je náš vnútorný cisár. Je vládcom všetkých orgánov. Tak ako cisár bol pre Číňanov stelesnením komunikácie medzi Nebom a Zemou a žil chránený za hradbami, tak aj naše srdce sa nachádza uprostred hrude a je chránené pľúcami a rebrami. Ako jediný orgán má svojho ochrancu – je ním osrdcovník. Osrdcovník má za úlohu zastaviť chorobné činitele, ktoré môžu napadnúť cisára – horúčosť, chlad, emócie a podobne.

 


Radosť je emóciou srdiečka

 


S radosťou súvisí stav ako sa dokážeme tešiť z prítomného okamihu. Užiť si stav TU a TERAZ. Žiť život TU a TERAZ nie je v dnešnom svete jednoduché. Dá sa to však naučiť prostredníctvom MEDITÁCIÍ. Ak ste si práve predstavili, že potrebujete vycestovať do Indie a sedieť hodiny v lotosovom sede, tak vás sklamem. Meditácia je zameranie pozornosti do svojho vnútra a dá sa naučiť. Dobrá správa je, že je aplikovateľná vo všetkom, čo robíme a čo nás teší. Ak teda varíme, sme pritom plne prítomní, užívame si prítomnosť, môžeme to vnímať ako svojim spôsobom meditáciu. Ja mám rada meditácie v prírode a využívam pri tom osvedčené čistiace techniky, ktoré som sa naučila od veľkých majstrov. Veľmi mi pomohli a rada vám nejakú pošlem emailom. Stačí sa prihlásiť na odber noviniek z môjho blogu.

 


Srdce ničí horúčosť

Orgánové hodiny srdca

 

Máj je mesiacom, kedy naše srdce pracuje na maximum. Podľa denných orgánových hodín je najaktívnejšie v čase od 11:00 do 13:00hod. Maximum má okolo poludnia. V tomto období sa môžete cítiť unavení. Je to preto, lebo pečeň pracuje na minimum a pomaly stúpa zásobný cukor /glykogén/. Ľudia majú v tomto čase tendenciu odpočívať. V niektorých krajinách je dokonca siesta povinná.

Aké sú priame prejavy nerovnováhy srdca

Bolesti na hrudi, bolesti pod rebrami, tiež v oblasti brucha a panvy, zmeny na špičke jazyka, búšenie srdca, nadmerné potenie aj pri malej námahe, nočné potenia, potenie dlaní, pálenie chodidiel, časté sčervenania tváre, šklbanie svalstva, hluchnutie, upchávanie tepien na nohách, zadýchanie sa po krátkej námahe, zábudlivosť, modranie pier a nechtov, zápaly očných kútikov, sucho v nose, krvavé žilky v očiach, na nose, bolesti na lopatke, pocity sucha v hrdle, smäd, stmavnutie moču, pocit horúcich dlaní.

Srdce ničí horúčosť

 

Horúčosť v podobe letných páľav poškodzuje yin. Stúpa, rozptyľuje a spôsobuje výrazné potenie, teda poškodzuje aj telesné tekutiny. Oheň horí, vzplanie, vyšľahne – teda poškodzuje horné časti tela, požiera čchi, zraňuje telesné tekutiny a spôsobuje nepokoj krvi. Oheň môže vniknúť do nášho tela zvonku, častejšie je však generovaný vnútornými procesmi v tele, ktoré súvisia najmä s našim emočným životom, teda je do veľkej miery závislý od čchi pečene. Oheň dokáže rýchlo zakaliť aj ducha.

Strava v období leta vo fáze ohňa


Leto sa nesie v teplej – jangovej energii, preto jemné osvieženie a zvlhčenie sa nám priam žiada. Na mieste je zvýšiť príjem najmä zelenej listovej zeleniny. Surová zelenina má  ochladzujúce účinky a pomáha rozhojňovať telesné tekutiny. Zároveň chcem však upozorniť, že pojedanie surovej zeleniny a ovocia ide ruka v ruke so zavlhčovaním a príliš veľa takýchto potravín oslabuje našu slezinu a zároveň môže vznikať chlad v žalúdku. Aby sme tieto orgány neoslabovali, doporučuje sa zeleninu tepelne upravovať aj v lete. Ak ste to už prehnali, čo sa môže prejavovať nechutenstvom, pridajte si do obilnín trochu zázvoru – rozhýbe jang žalúdka. 

Pokračujeme v krátkom varení a blanšírovaní, polievky nezahusťujeme, menej solíme.

Zo zeleniny je vhodná listová zelenina – hlávkový šalát, čínska kapusta, ľadový šalát. Poobzerajte sa aj po zelenine, ktorá práve dozrieva – cukiny, uhorky, divoké bylinky, všetky vňate, čakanka, rukola, ružičkový kel, špargľa. Ochladzovať organizmus môžeme aj klíčkami. Najlepšie sú klíčky naklíčené doma a z malých semiačok – horčica, žerucha, rukola. Obilné a strukovinové klíčky sú ťažko stráviteľné, preto sa doporučujú krátko povariť.

Farbou vo fáze OHŇA je farba ČERVENÁ, preto je v tomto období mimoriadne vhodná cvikla.

Mäso – je jangové, preto sa doporučuje mäso v lete obmedziť. Rovnako tuku používame minimálne. Keď sa postupne naučíte variť a jesť v súlade s prírodnými cyklami, tieto veci vám budú zrazu prirodzené.

Ovocie môžeme vnímať ako dezert. To znamená jedno jablko cez deň, za hrsť bobuľového ovocia. S citrusmi opatrne pre ich zachladzujúce účinky. Doporučené ovocie do horúcich letných dní - melón, hruška, longan, čerešne. Výborná je aj šťava z červeného hrozna.

Obilniny – kukurica, instatná polenta, kuskus, bulgur, amarant, raž, pšenica, červená ryža.

Strukoviny - cícer, fazuľa - najmä adzuki /balansujú oheň a vodu/, červená šošovica, mungo.

Chuťou vo fáze ohňa je HORKÁ chuť, ktorá podporuje čchi srdca, osrdcovníka a tenkého čreva. Preto sa nebojme divokých byliniek ako púpava, skorocel, žihľava.

Byliny na srdce - Čistec lesný, Hloh obyčajný, Imelo biele, Pagaštan konský, Čakanka obyčajná, Arónia, Pamajorán obyčajný...

Pre zopakovanie zhrniem osviežujúce a ochladzujúce potraviny

Obilné a strukovinové klíčky, výhonky mungo, cukiny, paradajky, baklažány, šalátové uhorky, papriky, olivy, slivky umeboši, citrusové plody, ananás, kiwi, mango, vodný červený a žltý melón, surové ovocie, mlieko a mliečne výrobky, zelený čaj, mätový čaj, pivo, morské riasy, soľ, sójová omáčka, tofu, sójové mlieko.

Pravidelne posielam dávku zdravých receptov z mojej kuchyne. Nenechajte si ich ujsť a nebojte sa aj vy čarovať vo svojej kuchyni. Podporte zdravie aj náladu sebe, aj svojim najbližším.

 

Vaše osobné údaje budeme (pod firmou Alena Dudášová) spracovávať v súlade s platnou legislatívou a zásadami ochrany osobných údajov. Svoj súhlas so zasielaním a spracovaním osobných údajov môžete kedykoľvek odvolať prostredníctvom odhlasovacieho odkazu v každom emailu. Zásady spracovania osobných údajov.

Vedeli ste, že....

Sviežosť srdca sa odráža na našej tvári.Ak je funkcia srdca normálna, naša pleť sýto ružová a lesklá. Ak je čchi srdca nadmerná, pleť je červená.

Lesk v očiach je žiarou nášho ducha.

Srdce kontroluje potenie.

Schopnosť rozprávať a artikulovane sa vyjadrovať svedčí o harmonickej čchi srdca.

Pár slov o káve

Verte, toto sa mi nepíše ľahko, pretože sama kávu milujem. Zaujímavé je aj, že Indiáni považujú kávu za šamanskú bylinu. Určenú na rituály. Nie je určená ako nápoj, ktorý sa popíja každodenne a vôbec nie je určená pre hocikoho.

Po káve väčšinou siahame pre jej povzbudzujúce účinky. Keď si zvykneme, nevieme odolať a nenadarmo výskumy potvrdili, že káva ja droga a spôsobuje závislosť. Je veľmi jednoduché pre človeka unaveného a vyčerpaného siahnuť po káve. Nie je len lahodná. Káva vzpruží. Káva povzbudí. Káva urobí dobrú náladu. Káva pomôže nabudiť, zlá správa je však, že káva neodstráni príčinu. Únavu môžeme pociťovať z rôznych príčin – nedotatočný jang obličiek, nedostatočný jang sleziny. A čo urobí káva? Vytiahne nám energiu ťing z obličiek a náš stav únavy ešte prehĺbi. Úľavu môžeme cítiť ale veľmi krátko. Takže takto to je skávou. Ak máme oslabený jang obličiek, čo má dnes v dnešnej dobe takmer každý, mali by sme zvážiť. Okrem toho je horúcej povahy, čo znamená, že v lete vysušuje telesné tekutiny.

Vyhodnotenie nechám na vás. Ja som si od kávy odvykla pri detoxikácii pečene, pretože to už káva celkom nie je vhodná. Bráni nášmu telu od očity a toxíny zatláča skôr viac do hĺbky.

Výbornou náhradou, ktorá vám nahradí lahodnú chuť a uspokojí váš denný rituál je káva obilná. Doporučujem sa aspoň pokúsiť. Neobsahuje kofeín, doplňuje čchi sleziny – slinivky a pokiaľ je čchi týchto orgánov v poriadku, máme dostatok energie do každodenných dní. Obilné kávy zahrievajú slezinu – slinivku a žalúdok a naše telá to oceňujú. Kedy sa obilné kávy nedoporučujú je stagnácia pečeňovej čchi a vysoký krvný tlak.

Partnerským orgánom srdca je tenké črevo

Jednou z jeho funkcií v tomto funkčnom okruhu je oddeľovať čisté od nečistého. Tenké črevo má schopnosť rozpoznať čo je pre náš organizmus podstatné a náš organizmus musí vstrebať a naopak, čo potrebuje vylúčiť. To je dôvod, prečo je tenké črevo považované za jeden z najdôležitejších orgánov. V rámci trávenia a asimilácie prijíma, rozlišuje a premieňa natrávenú potravu tak, aby bolo možné zo zložiek potravy vybudovať kvalitnú krv. Od tenkého čreva teda závisí ako bude potrava využitá a ako bude vyživené naše telo.

Psychosomatický vplyv tenkého čreva sa deje na podobnej úrovni - na našej schopnosti prijímať, rozpoznať a diagnostikovať informácie. Vďaka čchi tenkého čreva a ducha srdca Šen máme zmysel pre spravodlivosť a čistotu - fyzickú aj duchovnú. Ak je čchi neharmonická, nastáva chaos v informáciách, ktoré k nám prichádzajú.

Návod na jednoduchú očistu tenkého čreva

Celý deň konzumujeme výhradne tekvicové semienka. Tie však musia byť pražené so šupkou a mierne posolené. Bežne ich môžeme kúpiť na trhu. Za deň ich zjeme maximálne za dve hrste. Je nevyhnutné ich poriadne rozžuť. Šupka semienok však ostane drsnejšia a stane sa akousi kefou, ktorá vnútorné steny čreva poriadne vydrhne. Pijeme pri tom dostatočné množstvo tekutín, aby sa nečistoty mohli ľahšie z tela odplavovať. Táto očista sa však nesmie použiť pri zápale čreva. Je určená len pre zdravých ľudí, ktorí sa chcú prečistiť.

 

Tip na ďalšie prospešné kúry a očity, ktoré nájdete zdarma na mojich stránkach

Ryžová očista

Kompletný návod krok po kroku ako jednoduchým a zároveň veľmi účinným spôsobom môžete pomôcť svojmu telu zbaviť sa toxínov.

Kúry na podporu ľadvín

Kúry, recepty a doplnky výživy, ktorými podporíte zdravie svojich obličiek. Sú to veľké poklady v našom tele, zaslúžia si pozornosť.

Jednoduché tipy ako podporíte element ohňa

  • Hýbme sa a dodržiavajme pravidelný režim
    Naše srdce režim a pravidelnosť priam miluje. Nezabúdajme na to. Udžiavanie srdca vo fyzickej kondícii si vyžaduje minimálne 30minút intenzívneho cvičenia denne. Alebo 40minút tri krát týždenne. Pod intenzívnym cvičením sa rozumie aktivita, pri ktorej sa dobre zapotíme.
  • Dávajme pozor na objem brucha
    Objem brucha je dobrý indikátor celkového telesného tuku. Čím viac tukových buniek máme, tým väčšie riziko cukrovky 2. tipu a ukladanie cholesterolu v tepnách podstupujeme. Ak má pás u žien viac ako 88 cm a u mužov viac ako 102cm, je nevyhnutné začať s programom na zníženie telesnej hmotnosti. Ak neviete, kde začať, mám pre vás tip. Pridajte sa do našej uzavretej skupiny na FB, kde nájdete množstvo štíhlych receptov a tipov na zníženie hmotnosti podľa princípov 5-tich elementov. Už nás je viac ako 500. Neváhajte sa pridať.
  • Vyhýbajme sa fajčeniu a alkoholu
    Vnáša do tela nadmieru ohňa.
  • Pozor na kávu
    O káve som písala vyššie.
  • Jedzme stravu a potraviny vhodné na konzumáciu vo fáze ohňa
  • Nezanedbávajme vitamín E
    Vitamín E je tuk, ktorý má antioxidačné vlastnosti. Zabraňuje oxidácii LDL cholesterolu, ktorá je prvým krokom k tomu, aby sa na stenách artérii začal usadzovať artériosklerotický plát. Najlepšie prírodné zdroje – slnečnicové semiačka, mandle, obilné klíčky, panenský olivový olej. Aby výživové doplnky vitamínu E boli naozaj účinné, musia spĺňať nasledujúce kritéria – musia byť prírodné, nie syntetické. Dávajme si pozor na množstvá – vysoké dávky môžu mať kontraproduktívny účinok. Doporučuje sa užívať vitamín E spolu s vitamínom C.
  • Menej soľme, jedzme menej cukru a menej mäsa
    Nič nové pod slnkom. Pridala som len pre pripomenutie.
  • Meditujme, počúvajme hudbu, radujme sa a užívajme letné dni
    Meditujte, oddychujte, počúvajte hudbu, radujte sa a užívajte letné dni. Len pre spestrenie – rozsiahla štúdia s 1 461 účastníkmi, ktorí prekonali infarkt myokardu zistila, že počúvanie hudby má priaznivý vplyv na srdce. Znižuje krvný tlak a srdcový tep, čím uľahčuje činnosť srdca. Znižuje úzkosť a bolesť u pacientov so srdcovými ochoreniami. Pre naše srdiečko však nie je vhodná akákoľvek hudba, len hudba s tromi nasledujúcimi charakteristikami: príjemná melódia, pomalý rytmus, harmónia.