LADÍME VÁHU, CHUTE, TANIERE, POTRAVINY

Povieme si prečo telo nechce chudnúť. Pravidlo vyváženého jedla. Prečo diéty nie...Stravovanie podľa čínskej dietetiky. Ako si vyberať potraviny. Termické účinky potravín. Chuťové účinky potravín. Harmonizujúce potraviny.

PREČO TELO NECHCE CHUDNÚŤ


Skúšala som rôzne diéty a skôr, či neskôr som s každou skončila. Väčšinou po každej sa dostavil jojo efekt a nespokojnosť. Viem, že táto téme zaujíma veľa žien, dovoľte mi preto pár slov k diétam

Telo nás diétami chráni priberaním na váhe

Veľmi si sedí vysvetlenie ako naše telo fungovalo v praveku. V skutočnosti naše telo nie je stavané pre 21. storočie, bolo vystavané pre požiadavky, ktoré fungovali v praveku. Tvoriť zásoby v našom tele je fenomén praveku. V momente, keď udrel hlad ( najčastejšie v zimnom období) , telo začalo využívať svoje tukové zásoby a šlo s váhou dole. Jedine tak mohlo prežiť. Po období hladu prišlo obdobie, keď sme výživy mali dostatok, a vďaka tomu telo pribralo naspäť na váhe. Hladovanie si ovšem zapamätalo a aby zabránilo opakovanej redukcii váhy, ktorá predstavovala pre telo nebezpečenstvo, vytvorilo do ďalšieho obdobia viac tukových zásob. Cieľ bol jasný - prežiť ďalšie obdobie bez výraznej redukcie váhy. Čím viackrát obdobie hladu udrelo, tým viac tukových zásob si telo vytvorilo, aby sa chránilo pred chudnutím a zaistilo si prežitie. Moderné diéty sú pre nás obmedzovaním v jedle a počítaním kalórií.

Telo nechce, aby sme hladovali. Pretože hladné telo je slabé a ohrozené, a preto nás pred hladom chráni tvorbou tukových zásob. Čím viac budeme jedlo redukovať, tým viac budeme naberať na váhe.

Každou diétou sa posúvame k väčšej a väčšej tukovej rezerve. Keď schudneme napríklad 5kíl, a začneme jesť ako predtým priberieme 8kíl. A to určite viaceré z vás máte vyskúšané. Naša váha po redukcii vždy zákonite ide hore. Toto je pravá podstata jojo efektu. Čoho sme vlastne opakujúcimi diétami dosiahli?

Telo prestalo obhajovať pôvodnú prirodzenú váhu a nastavilo sa na obhajovanie váhy po diétach - na novú bezpečnú váhu. Už nám nechce dovoliť schudnúť.

Ako z toho von? Vyhnite sa týmto chybám!

Keď jeme málo, ideme proti svojmu telu!

Každou diétou nútime telo k ukladaniu. Prečo sa tak deje som vysvetľovala vyžšie. Nesnažte sa preto chudnúť prostredníctvom obmedzenej konzumácie potravín. Zjem polovicu a budem menej vážiť. To proste nefunguje a fungovať nebude. Naopak, pravidelným prísunom živín odnaučíme telo ukladať a vytváriť si tukové zásoby pre horšie časy.

Hladovanie zakázané

Krátkodobé ciele nefungujú

Diéty sú väčšinou vyhradené na kratšie časové obdobie. Po skončení diéty sme spokojní s dosiahnutým výsledkom a redukciou váhy a prechádzame na pôvodný jedálniček pred diétou. Po nejakej dobe pri takomto jedálničku ide naša váha opäť hore. A pretože naša diéta fungovala a pomohla nám prebytočné kilá zhodiť, opäť sa k nej vraciame. Dostávame sa tým do začarovaného kruhu. Miesto krátkodobého úspechu sa zamerajte na úspechy dlhodobé. 

Zamerajte sa na živiny, nie na diéty

Chudneme športom

Pre začiatok chudnutia je dôležitejší ako šport jedálniček bohatý na živiny. Šport zaradený v úvode uberá živiny potrebné na chudnutie a môže aj stresovať (zvyšuje hladinu krvného cukru). Ďaleko dôležitejší ako šport je pravidelný pohyb. Pohybom sú myslené svižné prechádzky prírodou, chôdza pešo, chôdza po schodoch, joga, rôzne preťahovacie cvičenia... Náročné športové ciele sú najmä pre ženy stresujúca a obracajú sa proti telu. V prípade, že naše telo nemá dostatok živín pre šport, narobíme športom na zdraví viacej škody než úžitku.

Popri jedálničku bohatom na živiny je pre redukciu a udržanie prirodzenej váhy dôležitý pohyb

AKO ZÍSKAŤ PRIRODZENÚ VÁHU SPAŤ

Čo je nutné urobiť k tomu, aby sa telo prestalo cítiť ohrozene, aby prestalo dávať povely k ukladaniu a tvorbe rezerv? Musíme začať správne jesť a jedlom dať telu jasne najavo, že sa už nemusí žiadneho hladovania obávať. Správne jesť znamená - jesť plnohodnotné potraviny, jedlo musí dobre sýtiť a byť plné živín. Práve vysokým sýtiacim efektom meníme umelo vytvorený nenásytný stav vedúci k nadváhe a prejedaniu.

Naučím vás ako na vyvážené taniere

Takýto spôsob nás nenúti do žiadnych neprirodzených krokov, obmedzovaniu ani k počítaniu kalórií. Stačí to dobre pochopiť a uchopiť a stane sa to dennou rutinou.

Len prostredníctvom dobrého jedla plného živin začne telo prirodzene znižovať hranicu pocitu sýtosti a tým aj váhu.

Prirodzená rovnováha znamená obhájiť svoju prirodzenú a pôvodnú váhu. Ak telo nebude v rovnováhe, nikdy svoju prirodzenú váhu nedosiahneme.

Ako si teda naskladať výživný tanier? Podľa jednoduchého pravidla. 

1 HRSŤ sacharidy ( škrobová zelenina alebo obilniny)

1 HRSŤ - dlaň  bielkovina  ( rastlinná alebo živočíšna)

1/2 taniera neškrobovej zeleniny( vyberajte si sezónne)

 

Cez takto zložený tanier budeme telo posúvať deň po dni k prirodzenej a pôvodnej váhe a bude sa meniť náš pocit sýtosti. Prestaneme sa prejedať a chute začneme mať pod kontrolou.

Cez takto naskladný tanier dokážeme:

  • normalizovať pocit sýtosti
  • zaistiť dostatok živín
  • zložiť si jedlo pre správnu hormonálnu odozvu

Ideálny pocit zasýtenia dosiahneme vtedy, ak na tanieri nechýba žiadna zo skupín makroživín, čo sú sacharidy, bielkoviny a tuky.

SACHARIDY SÚ ZDROJOM ENERGIE


Za plnohodnotné sacharidy môžeme považovať celozrnné obilniny ako napríklad jednozrnka, ovos, kamut, špalde, žito, jačmeň, pohánka, pšeno, quinoa. Najnovšie výskumy potvrdzujú, že tieto potraviny obsahujú prirodzene tiež aj aniživiny, ktoré narušujú naše trávenie a môžu tiež poškodiť sliznicu tenkého čreva a spôsobujú jeho priepustnosť. Tá je mimo iného aj zdrojom zápalov a môže viesť k autoimunitným chorobám. Preto potrebujeme obilniny konzumovať bezpečne. Dlho som to nevedela a sama som po desaťročnej konzumácii pociťovala bolesti v črevách. Preto som začala obilniny fermentovať a bolesti sa stratili. Preto vrele doporučujem aj vám. V receptoch nájdete presný postup ako sa to robí. Obilniny a strukoviny namáčame s probiotikami. Proces fermentácie rozkladá antiživiny, vrátane lepku, tiež dochádza k redukcii škrobu. 

BIELKOVINY SÚ STAVEBNOU JEDNOTKOU TELA


Bielkoviny delíme na rastlinné - strukoviny, orechy a semiačka. Živočíšne - vajcia, kvasené fermentované mliečne výrobky, ryby, kuracie a červené mäso, zverina. Pri kúpe treba dbať na najvyššiu možnú kvalitu. Najlepšie je tieto výrobky kupovať od miestnych farmárov.

TUKY


Kvalitné tuky a oleje sú súčasťou kvalitných bielkovín ( rastlinných aj živočíšnych). V semenách a orechoch nájdeme nenasýtené mastné kyseliny, ktoré slúžia k premazávaniu ciev a srdca. Orechy je potrebné namáčať na noc so štipkou soli. Orechy bez šupky ako kešu nie je potrebné namáčať.

Z omega 3 olejov je vynikajúci ľanový, ktorý sa hodí pridávať do tvarohu, či do domáceho hustého kefíru.

Pre tepelnú úpravu doporučujem prepustené maslo, najlepšie domáce ( nad 200st), olivový olej extra virgin.

Pocitu sýtosti na tanieri môžeme dosiahnúť práve zásluhou bielkovín a tukov, preto je zásadná, aby každé naše jedlo obsahovalo bielkovinu a pokiaľ je to možné aj zdravý tuk.

RAŇAJKOVAŤ ČI NERAŇAJKOVAŤ


Často sa stretávam s touto otázkou. Tým, že je každá z nás iná a každá to má inak, tak nejaké všeobecné doporučenia je ťažko povedať. Viem, že patrím medzi ženy s oslabenou slezinou, takže ja určite by som namaly vynechávať raňajky. Radím sa medzi ženy, ktoré potrebujú raňajkovať za každých okolností. Skúste, či tiež patríte medzi také ženy. Ako to poznáte? Máte neovládateľné chute na sladké. To je prejav oslabenej sleziny. Tiež doporuručujem raňajkovať ženám vystresovaným, tým, ktoré trpia nedostatkom spánku, alebo tiež všetkých, ktoré končia večer okolo 17stej s jedením. Pokiaľ sa radíte do jednej z týchto kategórií a najmä pre ženy vystresované sú raňajky tou najdôležitejšou podmienkou, ako sa zbaviť závislosti na cukre, ako znížiť hladinu stresových hormónov v krvi a ako sa dostať opäť k svojej prirodzenej váhe.

Ktoré ženy sa obíjdu bez raňajok

Všetky tie, ktoré majú svoje chute pod kontrolou, ktoré nie sú závislé na cukre, netrpia vlčím hladom a nemajú v priebehu dňa energetické prepady, ktoré sa prejavujú únavou, napríklad poobedným zaspávaním pri počítači. 

Prílohy večer - áno alebo nie?

Ja sa prikláňam k tomu, že aj večere by sme mali doplnené o sachridy, kvôli naše slezine. Kombinácia napríklad kváskového chlebíka s bielkovinou vedie k pocitu zasýtenia a uspokojenia. Ten sa môže následne odrážať aj na našom spánku, spánok bude hlboký a ráno sa budete cítiť oddychnuto. Kvalitný spánok vylúči zabráno ráno vylúčenie stresových hormónov, ktorá je spôsobená nízkou hladinou cukru v krvi. 

Stravovanie podľa čínskej medicíny

Účinná terapia na udržanie váhy a klimakterické potiaže.

Čínska medicína má svoju veľkú prednosť v tom, že popri bylinkách a akupunktúre dokáže telo harmonizovať a liečiť stravou. Pozerá sa na zdravý spôsob stravovania iným uhlom pohľadu ako západná dietetika.TČM nerieši pojem zdravý a nezdravý, pretože potraviny v tej najlepšej kvalite sú samozrejmosťou. Pracuje skôr s tým, že potraviny majú svoje termické a chuťové účinky, ktoré môžeme skvele terapeticky využiť. Toto sa pokúsim vám vysvetliť. Práve čínska medicína vysvetľuje ako prostredníctvom potravín môžeme telu vrátiť stratenú rovnováhu, odstrániť energetické blokády, dodať mu silu a posiliť životnú energiu a tiež zabezpečiť tvorbu krvi a telesných tekutín. 

Termický účinok potravín

Horúce potraviny

Medzi horúce potraviny patrí napríklad káva, chilli, cesnak. Horúce potraviny hrajú dôležitú úlohu najmä v zime, pretože mobilizujú imunitný systém. Keďže silne zahrievajú, ich konzumácia v priebehu roka by mala byť mierna, a to práve predovšetkým u žien v menopauze. Tam už je jangovej energie nadmieru. 

Osviežujúce a studené potraviny

Medzi studené a osviežujúce potraviny sa radia výhonky, klíčky, kyslé ovocie, paradajky, uhorky, listová zelenina, mliečne výrobky, morské a sladkovodné riasy, tamari, soľ, vody. Tieto potraviny sú zodpovedné za tvorbu krvi a telesných tekutín. Majú osviežujúci a harmonizujúci účinok na srdce a pečeň. Mali by tvoriť v jedálničku doplňujúcu skupinu, inak oslabujú orgány stredu a energiu čchi.

Teplé potraviny

Sem patrí väčšina korenín a sušených byliniek vrátane sušeného zázvoru. tieto potraviny roztáčajú energiu v tele, rozhýbavajú stagnácie. tiež ich nadmiera môže viesť k prehriatiu organizmu. 

Z neutrálnych potravín by mala byť zložená prevažná časť jedálnička žien v strednom veku

Neutrálne potraviny

Radíme medzi ne väčšinu potravín ako obilniny a strukoviny, koreňová zelenina, sladké ovocie, orechy, semiačka, oleje, huby. Tieto potraviny ani nezahrievajú, ani nezachladzujú. Sú termicky vyvážené a preto sú zodpovedné za tvorbu životnej energie čchi. Posilujú stred ( slezinu, žalúdok ) a prispievajú k cekovej rovnováhe tela.

AKO SPRÁVNE ZOSTAVIŤ VYVÁŽENÉ JEDLO

Základ taniera by mali tvoriť potraviny s neutrálnym účinkom. neutrálne potraviny doplníme o teplé a osviežujúce potraviny a takto vyvážený jedálniček má všestranne harmonizujúci charakter - uvádza ženu do rovnováhy, buduje čchi, harmonizuje oblasť pečene a srdca a prispieva k tvorbe krvi a telesných tekutín.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Správne zostavený a vyvážený pokrm vyvolá správnu hormonálnu odozvu

Ak je telo v rovnováhe, samo si reguluje svoju váhu a zdravotný stav. Nie je to skvelé o nič sa nestarať, neriešiť váhu, neriešiť zdravotné problémy a jesť podľa toho, ako nám telo hovorí? Toto nie je utópia, toto vie príroda. Štíhlosť a zdravie je prirodzený stav tela a príroda usiluje o to, aby telo do tejto polohy vrátila. Preto navrhujem, riešte odo dneška len obsah svojho taniera a ostane vám spústa času práve na tie pozitívne stránky života.

ŽIŤ V ROVNOVÁHE SA VYPLATÍ!

Ráno

Pokiaľ je telo v rovnoháhe, tak naše hormóny pracujú tak, ako majú. Ráno, keď hladina leptínu klesá a naopak hladina kortizolu stúpa sa prebudíme a máme chuť na dobré raňajky. Po konzumácii vyvážených a správne zostavených raňajok dochádza k správnej hormonálnej odozve, ako ju naprogramovala sama príroda. Hladina krvného cukru sa dvíha len mierne. Na mierne zvýšenú hladinu krvného cukru reaguje slinivka vylúčením primeraného množstva inzulína.

Naobed

V priebehu dopoludnia nám hladina krvného cukru pomaly klesá. Kortizol a glukagón zabezpečujú, aby nám hladina krvného cukru neklesla príliš nízko. Okolo poludnia dáva nízka hladina hormónu nasýtenia (leptínu) signál, že je čas jesť. Vyvážený a správne správne zostavený obed stimuluje vylúčenie opäť len malého množstva inzulínu, ktorý si ľahko poradí s malým množstvom cukru v krvi a zabalí ho do buniek ako rezervu na horšie časy. Malé množstvo vylúčeného inzulínu nezablokoje v ďalšom priebehu dňa postupné spaľovanie cukrových a tukových rezerv.

Večer

Navečer je už hladina leptínu opäť nízka a my vnímame hlad. Sýta a vyvážená večera opäť zaistí správne nastavenie hormonálnej odozvy a postupne pripraví telo na kľudný a výdatný spánok. Čo sa týka spánku, tak spať by sme mali okolo 22hodiny, je to ideálny čas pre naše telo, pretože je po hormonálnej stránke pripravené na spánok. Dĺžka spánku by mala byť osem hodín. Menej než osem hodín spánku je pre telo stres a ten spúšťa zlú hormonálnu odozvu.

Účinok potravín podľa chutí

Sladká

Sladká chuť je základnou chuťou pre všetkých nás. Zvlhčuje a dodáva životnú energiu. Má výrazný harmonizačný účinok. Akékoľvek výchylky udáva do rovnováhy. Výnimku tvorí biely cukor a biela múka. Sú hlienotvorné, energeticky a nutrične prázdne, zavlhčujú. Sladkú chuť zastupujú obilniny, zelenina, ovocie, orechy, semiačka a huby.

Kyslá

Chráni pred vysušením, harmonizuje oblasť pečene, vracia ju späť do jinovej polohy a tým uľavuje od klimakterických problémov. Kyslá chuť pomáha napríklad pri návaloch horúčosti a tiež pri nepríjemnom potení. Citróny, kyslá kapusta, kyslé ovocie, paradajky alebo mliečne výrobky - to sú potraviny, ktoré výrazne pomáhajú. Opatrní by sme s týmito potravinami mali byť, keď máme zvýšené vlhko v tele.

Slaná

Slaná chuť vedie energiu z povrchu tela dovnútra. Posiluje jin ľadvín a podporuje tvorbu telesných tekutín. Napríklad slané potraviny ako tamari, miso, tempeh, morské riasy, ryby a strukoviny sú tie správne potraviny pre ženy v klimaktériu.

Horká

Vysušuje vlhko a pôsobí protizápalovo. Vysušujúcou a súčasne zahrievajúcou potravinou je napríklad káva, ale aj čokoláda. Preto pozor v klimaktériu na väčšiu konzumáciu kávy za deň - predovšetkým s cigaretami má silné vysušovacie účinky na pokožku. S vysušujúcich potravín, ale aj s osviežujúcim účinkom je veľmi doporučovaná rukola, čakanka, šalát radichio, púpavové listy, špargľa, quinoa a väčšina čerstvých byliniek.

Pálivá

Ide o dynamickú chuť, ktorá roztáča energie v tele a zvyšuje cirkuláciu krvi ( urychľuje spaľovanie), rozpúšťa hlieny. Pálivá chuť otvára póry. Preto sa táto chuť doporučuje pri energetických stagnáciách a nadváhe. Vie výrazne rozpohybovať čchi v čreve a tým podporuje a urýchľuje trávenie. Bohužiaľ neodstraňuje zablokovanú energiu v oblasti pečene. Preto s touto chuťou opatrne . Patrí sem väčšina druhov byliniek a korenín.

Účinky obilnín podľa chuti

Z pohľadu čínskej dietetiky vedia obilniny liečiť všetko, čo potrebujeme.

Sladké: jačmeň, pohánka, kukurica, pšeno, ovos, špalda, pšenica, ryža - všetky druhy

Slané: pšeno

Horké: raž

Chladné: jačmeň pohánka, raž, špalda, ryža

Neutrálne: pohanka, kukurica, pšeno, ovos, raž, špalda, ryža

Teplé: pšeno, ovos, pohanka, ryža

Účinky obilnín podľa účinku

Z pohľadu čínskej dietetiky vedia obilniny liečiť všetko, čo potrebujeme.

Prečisťuje horúčosť: jačmeň, pšenica, amarant

Rozptyľuje vlhkosť: pohanka, pšeno, ovos, raž, ryža

Zahrieva chlad: kukurica, pšeno, ryža, ovos, quinoa

Rozptyľovanie stagnácií: jačmeň pohánka, pšeno, raž

Močopudné: jačmeň, pšeno, kukurica, raž, pšenica, ryža

Ukľudnenie vetra: varený ovos, pšenica a quinoa

Harmonizujúce potraviny

Potraviny pre tvorbu qi

  • pšeno, ryža natural, ovsenné vločky, quinoa
  • tekvica, kapusta, fenikel, reďkovka aj biela, mrkva, zeler, petržlen, špargľa,brokolica
  • všetky horké šaláty
  • zelené šalátové listy
  • jablká, hrušky, banány, hrozno, marhule
  • adzuki, mungo, cícer, šošovica
  • vajcia domáce alebo bio
  • sladkovodné ryby, divooký losos a treska z chladných morí
  • petržlen, bazalka, rozmarín, tymián, pažítka, kôpor
  • v malom množstve muškátový oriešok, kardamón, zázvor, kurkuma
  • koriander, citrónová a pomarančová kôra, horčičné semiačko
  • oleje lisované za studena ( olivový, ľanový)
  • maslo, prepustené maslo
  • orechy a semiačka

Potraviny obsahujúce fytoestrogény

Sú nazastupiteľnými pomocníkmi pri vyrovnaní ženských hormónov. fytoestrogény sú rastlinné hormóny, ktoré pôsobia v tele ženy podobne ako ženské hormóny. Fytoestrogény dokážu v tele hladinu hormónov aj zvyšovať, aj znižovať.

  • cícer, fazuľa, šošovica
  • ľanové semiaško
  • ryža, ovos
  • kapusta, zelené fazuľky, brokolica, fenikel, kapusta, mrkva, cibuľa
  • jablká, hrušky, čerešne
  • bazalka, koriandrové listy, mäta, rozmarín, šalvia

Potraviny pre tvorbu krvi a telesných tekutín

Tvorba krvi je závislá na stave sleziny. Preto potraviny na tvorbu čchi sa staráme aj o krvotvorbu.

  • listové šaláty, špenát, mangold
  • uhorky, cukety
  • klíčky, výhonky
  • tempeh, miso pasta
  • hydina
  • kvasené produkty aj nemliečne
  • bobuľové ovocie, melón, hrozno, kokos
  • zelený, mätový, ibištekový čaj
  • morské riasy ( wakame, nori, arame
  • zelený jačmeň

Všetky vyššie uvedené potraviny majú súčasne osviežujúci a uvoľňujúci účinok pre pečeň, ktorú vracia do jinovej polohy. Sú aj účinnou prevenciou pred ochoreniami srdca. Melón, uhorky sú veľkými pomocníkmi pri zavodnení tela.

Najvhodnejšie jedlá pre odstránenie stagnácie energie

  • jedlá z jednej panvičky - rýchle rizotá s obilninou a strukovinami, hydinovým mäsom, rybou
  • vývary, zeleninové polievky s obilninou, strukovinou alebo vajíčkom
  • krátko orestovaná dusená zelenina s ľahkou bielkovinou podľa výberu
  • šetrne prehriate fermentované ovsenné vločky s duseným ovocím a namočenými orechami alebo semiačkami

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Potraviny, ktoré by nemali v jedálničku u žien stredného veku chýbať

Uvedené potraviny nemusíte všetky zaradiť do jedálnička, ale ich konzumácia v období ženy 40+ je veľmi vhodná.

Morské riasy

Morské riasy predstavujú pre ženy veľmi komplexnú potravinu s vysokým obsahom minerálov, omega 3 - nenasýtených mastných kyselín, aminokyselín a fytoestrogénov. Majú silný schladzujúci efekt a sú výborné pre tvorbu kvalitnej krvi. 

Kvasené potraviny

Kyslá kapusta, pickles, tibi krystály, vodný kefír, mliečny kefír - to všetko sú potraviny, ktoré by nemali chýbať v jedálničku kohokoľvek, vrátane žien stredného veku. Kvasené potraviny sú zdrojom prírodných probiotík. O ich nezastupiteľnom mieste hovorím pri dôležitosti výživy pre náš mikrobióm. Vďaka kyslej chuti majú kvasené potraviny jinujúci účinok, čo znamená že schladzujú a harmonizujú pečeň. Každý deň by nemala chýbať porcia niektorej z týchto potravín.

Chia semiačka

Podobne ako ľanové semiačka sú aj chia semiačka bohatým zdrojom omega 3 - mastných kyselín. Okrem toho majú vysoký obsah vitamínu C a vápnika a sú vďaka extrémnemu obsahu lákniny výživou pre náš črevný mikrobióm. Už len to je dôvod mať ich vo svojom jedálničku. Semiačka tiež svojím zložením pôsobia v našom tele komplexne a sú výbornou prevenciou proti civilizačným chorobám. Ideálna kombinácia je lyžica ľanových semiačok a lyžica chia semiačok denne. Vo fermentovanej raňajkovej kaši chutia výborne. Fermentovať ovsenné vločky môžete kľudne až 24 hodín, aj keď vo videu je 12.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Včelí peľ

Je naozajstným životabudičom. Obsahuje antioxidanty, vitamíny K a D, vitamíny skupiny B, horčík, draslík, železo, kremík a vápnik. Ďalej aminokyseliny, nenasýtené mastné kyseliny, enzými a spústu ďalších mikroživín. Má silné omladzujúce a regeneračné účinky, harmonizuje hormonálnu hladinu, ukľudňuje nervový systém. Je účinným pomocníkom proti depresiám a vynikajúcim doplnkom pre zdravé srdce. Doporučuje sa 1lyžička peľových zŕnn pridať večer k namočeným semiačkam a nechať fermentovať. Následne môžete pridať do raňajkovej kaše.

Zelené potraviny

Chlorella alebo spirulína, zelený čaj a moringa obsahujú kompletnú výživu makro a mikronutrientov a vďaka vysokému obsahu chlorofylu veľmi zásadne podporujú krvotvorbu. Okrem vysokého podielu antioxidantov regenerujú cievy a sú účinnou prevenciou proti kardiovaskulárnym chorobám. Z pohľadu TCM podobne ako morské riasy schladzujú a tým harmonizujú oblasť pečene a minimalizujú nežiadúce klimakterické prejavy. Na trhu je široké spektrum dodávateľov, preto doporučujem najvyššiu kvalitu. Užívanie zelených potravín je vhodné najmä v jarnom období, pretože majú silný detoxikačný účinok.

Ľanové semiačka

Sú známe vysokým obsahom omega 3 - nenasýtených mastných kyselín, ale súčasne vysokým obsahom lignanov, ktoré chránia pred rakovinou prsníka. Okrem toho obsahujú rozpustnú vlákninu ( mikrobiómom zúžitkovateľné sacharidy), ktorá je základnou výživou pre zdravý črevný mikrobióm.

Schizandra čínska

Je vôbec najdôležitejšou bylinou TCM. Kvôli piatim chutiam má harmonizujúci účinok na všetky orgány. Vyznačuje sa tiež silným stimulačným účinkom, odstraňuje únavu a vyčerpanie a na rozdiel od kofeínových nápojov nemá žiadne nežiadúce účinky. Je najúčinnejšou plodinou v boji proti stresu a veľmi dobre vyrovnáva psychickú labilitu, ktorú ženy stredného veku často pociťujú. Pravidelné užívanie navodzuje psychickú pohodu. Tiež obsahuje lignany. Pre silný stimulačný účinok sa nedoporučuje večerná konzumácia.

Ďatelina lúčna

Pre vysoký obsah lignanov je nepostrádateľná ako doplnok stravy pre všetky ženy v klimaktériu, ktoré trápia návaly horúčosti a potenie. Je veľmi účinná a dobre vybalansuje hormonálnu nerovnováhu. Vyberajte najlepšie čistý výťažok z kvetov v tekutej forme bez konzervantov. Ošetrený iba pasterizáciou.

Moja skúsenosť a záverečné zhrnutie

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Zdá sa až neuveriteľné, čo všetko dokážeme dosiahnúť tým správnym výberom potravín. Aj ich spôsob úpravy je rozhodujúci a ovplyvňuje toky v tele a hormonálnu stabilitu. V jedálničku žien stredného veku by mali prevažovať potraviny s neutrálnym termickým účinkom a s mierne sladkastou chuťou. Tieto potraviny dokážu najlepšie vybalansovať energetickú nerovnováhu v tele ženy a posilniť oslabený stred (trávenie), ktorým ženy často trpia. Silný stred rozhoduje tiež o dobrej funkčnosti ďalších orgánov, preto je jeho posilnenie cez dobre zostavené jedlo prioritou.

Medzi potraviny pre silný stred patria obilniny, strukoviny, zelenina, sladké ovocie, ľahké živočíšne bielkoviny, huby, orechy a semiačka. Aj ich príprava hrá dôležitú úlohu. Najsilnejší účinok majú v prípade šetrného restovania na woku, preto sú takto pripravované jedlá najvhodnejšie pre ženy stredného veku. Ďalšími dôležitými jedlami sú päť elementové polievky a obilné kaše, kľudne s ovocím a orechami. Ako nevhodné je pre ženy v klimaktériu konzumovať pikantné jedlá, opekané mäso a mäsové steaky, kvôli silne jangovému účinku. Príležitostne samozrejme áno.

Popri posilovaniu stredu a budovaniu životnej energie čchi je dôležité tiež dbať na prísun osviežujúcich potravín s kyslou chuťou, ktorá skvele podporí tvorbu kvalitnej krvi a telesných tekutín. Prevaha jangovej energie v tele vedie k vysušovaniu a zahusťovaniu krvi, čo je hlavný dôvod vzniku srdcových ochorení. Práve vďaka osviežujúcim potravinám tento efekt dokážeme krásne redukovať na minimum. Zaradením kvasených potravín, zelených šalátov, morských rias, zelených potravín, byliniek, boboľového ovocia, kuracieho mäsa regulujeme neblahý účinok prevažujúcej jangovej energie v tele. Veľkým prínosom v jedálničku žien stredného veku sú potraviny s fytosterónmi, ktoré balansujú nerovnováhu ženských hormónov. Aj psychickú nestabilitu, takú charakteristickú pre menopauzu vieme riešiť cez schyzandru a pravidelnú konzumáciu včelieho peľu.

Úlohy pre vás

1Kroky na tejto stránke sú všetky dôležité pre zdravie a vitalitu ženy v zrelom veku. Nájdete tu množstvo rád a tipov, preto doporučujem celú stránku si poriadne naštudovať.
2Ako druhý krok sama posúďte ako sa budete stravovať ďalej. Je jasné, že bez pestrej stravy udržať sa vitalite nebude možné. Ak neviete, kde máte začať, určite začnite potravinami na tvorbu životodárnej energie čchi. Dbajte na pravidelnosť v strave a tepelnú úpravu pokrmov.
3Dokúpte si potrebné potraviny a tie nezdravé vymeňte za zdravé. Urobte to čím najskôr, najlepšie ešte dnes.

Mám otázku alebo chcem pridať spätnú väzbu

Ak vám niečo nie je jasné, napíšte do kometára.

  1. horvatovaadriana77@gmail.com napsal:

    Dobry den pani Alenka, zaujala ma schizandra cinska. V akej forme ju odporucate : caj, tinktura, pripadne tablety ? Mozem na posilnovanie sleziny aj napoj cinskych mudrcov? Uz som s prestavkou vyuzivala 2 bal., mozecsa to celorocne? Vopred vrela vdaka za odpoved ??☺?

    • alenadudasova@hotmail.com napsal:

      Zdravím Adrianka, schizandru mám ako tinktúru, dá sa bez problémov objednať cez internet. S tabletkami zatiaľ nemám skúsenosti. Nápoj čísnkych mudrcov je fantastická vec a kľudne ako doplnok výživy celoročne, najmä ak cítite oslabenie sleziny. Ja si pridávam do teplej vody každé ráno, cez víkendy si dávam väčšinou pauzu.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů.