NÁVODY A RECEPTY NA STIAHNUTIE
Takto vyzerá päť elementová kuchyňa v praxi.
Praktická časť
Výživa podľa piatich elementov v kuchyni. Konkrétne kroky, ktoré môžete aplikovať už od zajtra.

Recepty na stiahnutie
Vyberajte si potraviny podľa ročných období
V zoznamoch nižšie nájdete zoznamy potravín do každého ročného obdobia. Pridala som vám ich sem, aby ste si ľahšie vyberali zeleninu a ovocie z pultov obchodov.

OBILNINY: pšenica, raž, ovos, špalda, žito, kamut
STRUKOVINY: šošovica, mungo – naklíčené mungo, adzuki
MASO A RYBY: hovädzia pečeň, kuracia pečeň, zajac, makrela, krab, mušle ZELENINA: brokolica, koreň rebarbory, petržlen, paštrnák, zeler, pór, špenát Všetky druhy zelenej zeleniny. Tiež výborná je domáca kyslá kapusta. Jedlá hojne sypať vňaťkami. Nakličovanie najvhodnejšie v tomto období jari.
OVOCIE: kustovnica, čerešne, citrón, liči, granátové jablko, brusnice, čučoriedky
OLEJE: sézamový olej, šípkový olej, makový olej, hroznový olej – doporučujem ich striedať v kuchyni.
OSTATNÉ: mak, pistáciové orechy, sézamové semiačka, aníz, oregáno, medvedí cesnak, rozmarín, paprika sladká, rasca čierna, ligurček, ryžový ocot, jablčný ocot, stévia, ume ocot

OBILNINY: kukurica, kuskus, bulgur, amarant, quinoa, pohánka. Ryža je neutrálna, takže vyhovuje vždy.
STRUKOVINY: fazuľa mungo, fazuľa adzuki, šošovica, fazuľa červená
MASO A RYBY: mäso je jang – horúce, preto sa doporučuje v lete obmedziť. Menej solíme.
ZELENINA: lotosový koreň, špargľa, reďkovka červená,
OVOCIE: červený melón, longan, jahody, čerešne, brusnice, čučoriedky
OLEJE: kokosový, lieskový, cédrový, makadamový OSTATNÉ: skorocel, lastovičník, žihľava, púpava, chilly, tymián, šafrán, kari
KÁVA: veľa kávy vysušuje fluidá – náhrada obilninová káva
Osviežujúce a ochladzujúce potraviny: - obilné a strukovinové klíčky, výhonky mungo, paradajky, cukiny, baklažány, šalátové uhorky, papriky, olivy, ananás , kiwi, melón, surové ovocie vo všeobecnosti, jogurt, mliečne, výrobky, minerálne vody, bylinkové čaje – zelený, mätový, pivo, morské riasy, soľ, sójová omáčka, tofu, sójové mlieko

OBILNINY: pšenica, raž, ovos, špalda, žito, kamut
STRUKOVINY: šošovica, mungo – naklíčené mungo, adzuki
MASO A RYBY: hovädzia pečeň, kuracia pečeň, zajac, makrela, krab, mušle ZELENINA: brokolica, koreň rebarbory, petržlen, paštrnák, zeler, pór, špenát Všetky druhy zelenej zeleniny. Tiež výborná je domáca kyslá kapusta. Jedlá hojne sypať vňaťkami. Nakličovanie najvhodnejšie v tomto období jari.
OVOCIE: kustovnica, čerešne, citrón, liči, granátové jablko, brusnice, čučoriedky
OLEJE: sézamový olej, šípkový olej, makový olej, hroznový olej – doporučujem ich striedať v kuchyni.
OSTATNÉ: mak, pistáciové orechy, sézamové semiačka, aníz, oregáno, medvedí cesnak, rozmarín, paprika sladká, rasca čierna, ligurček, ryžový ocot, jablčný ocot, stévia, ume ocot

OBILNINY: kukurica, kuskus, bulgur, amarant, quinoa, pohánka. Ryža je neutrálna, takže vyhovuje vždy.
STRUKOVINY: fazuľa mungo, fazuľa adzuki, šošovica, fazuľa červená
MASO A RYBY: mäso je jang – horúce, preto sa doporučuje v lete obmedziť. Menej solíme.
ZELENINA: lotosový koreň, špargľa, reďkovka červená,
OVOCIE: červený melón, longan, jahody, čerešne, brusnice, čučoriedky
OLEJE: kokosový, lieskový, cédrový, makadamový OSTATNÉ: skorocel, lastovičník, žihľava, púpava, chilly, tymián, šafrán, kari
KÁVA: veľa kávy vysušuje fluidá – náhrada obilninová káva
Osviežujúce a ochladzujúce potraviny: - obilné a strukovinové klíčky, výhonky mungo, paradajky, cukiny, baklažány, šalátové uhorky, papriky, olivy, ananás , kiwi, melón, surové ovocie vo všeobecnosti, jogurt, mliečne, výrobky, minerálne vody, bylinkové čaje – zelený, mätový, pivo, morské riasy, soľ, sójová omáčka, tofu, sójové mlieko

Fáza ZEM - slezina, žalúdok
OBILNINY: ryža – takmer všetky druhy, proso, pšeno, pohánka, slzovka obecná, jačmeň, kamut
STRUKOVINY: hrach žltý, šošovica, cícer, sója
MASO A RYBY: hovädzie, kuracie, hus, morčacie, bažant, kačacie, ančovičky, kapor, makrela, sardinky
ZELENINA: kapusta, čínska kapusta, tekvica všetky druhy, batáty, mrkva, paštrnák, zeler, karfiol, brokolica
OVOCIE: Jablko, hruška, marhuľa, broskyňa, slivky, ďatle, mango, mandarínková kôra OLEJE: maslo, slnečnicový, kokosový, tekvicový, marhuľový
OSTATNÉ: jačmenný slad, ryžový sirup, trstinový cukor, med, ligurček lekársky, muškátový orech, paprika sladká, nové korenie, kari zmes, kardamón, rozmarín, mäta, saturejka, estragón, badyán, majoránka, rasca, klinčeky, škorica, biele korenie, čierne korenie, makadámové orechy, konopné semiačka, chia semiačka, mandle, lieskové orechy, gaštany

OBILNINY: pšeno, ryža, čierna ryža, pohánka, quinoa /varíme s pridaním morských rias/
STRUKOVINY: fazuľa – adzuki, čierna ľadvina, čierna fazuľa, hnedá šošovica, čierna šošovica beluga...
HUBY: šampiňóny, šitake
MASO: hovädzie, hovädzie vývary aj s kosťami sú výborné na zahriatie, slepačia polievka, špiková kosť.
ŠPECIÁLNE POTRAVINY: shoyu omáčka, ume ocot, miso pasta

Element kov posilňujú:
- jedlá bielej farby ako ryža, slzovka, karfiol, špargľa, petržlen, zeler, kvaka,
- jedlá chuti ostrej (chren, zázvor, klinček, žerucha, rukola, reďkovky, paprika, chili, čierne korenie)
- cesnak, pór a cibuľa sú ochrancom črevného prostredia
- ľahká strava bohatá na vlákninu zeleniny a ovocia (v zimnom období viac variť, surové skôr v lete)
- sladkovodná riasa Chlorella, semená indického skorocelu (Psyllium )
- masáž, akupunktúra, akupresúra bodov na meridiánovej dráhe hrubého čreva a pľúc, sleziny, obličiek
- reflexná masáž dlaní rúk a šľapy nôh s dôrazom na plôšky hrubého čreva a pľúc
- cvičenie čikung
- antiparazitické: palina, pamajorán, klinček, oman pravý (riedi hlieny v pľúcach i v čreve)
- pľúcne: pľúcnik lekársky, podbeľ, divozel, materina dúška, yzop, chryzantéma činska, fenikel, aníz
- potopudné – v prípade horúčok: túžobník brestový, baza čierna, lipa
- antibiotické: kapucínka väčšia, nechtík lekársky, zlatobyľ obyčajná, repík lekársky harmanček.
Ladíme sa na zmeny
Stretnutie so živlami. Naučme sa milovať všetky živly, pomôže nám to lepšie zvládať životné zmeny.
Celostná výživa v praxi
1 | Vymeňte nezdravé potraviny za zdravé. |
---|---|
2 | Počúvajte signály svojho tela. Podľa návodov si doprajte rituály, ktoré vám budú vyhovovať a podporovať vaše zdravie. |
3 | Zamerajte sa na čisté jedenie. Video nájdete v lekcii 5. Jedzte pravidelne. |
4 | Po štyridsiatke je na mieste suplementovať mikro a makro živiny, ak nie ste si isté, že strava spĺňa všetky atribúty zdravej výživy. Výborné sú aj bylinné zmesi. Ich zoznam nájdete na stránke patentnimedicina.cz alebo si nájdite svojho terapeuta, ktorý vám pomôže s výberom. |
5 | Špeciálne potraviny si vyberte aj z doporučených, doplňte zásoby a zaraďte do jedálnička. |
6 | Nezabudnite na pozitívne myslenie a pitný režim. |
7 | Každý deň chodievajte do prírody a pozorujte prírody. Pomôže vám to lepšie splynúť s cyklami prírody, lepšie sa rozhodovať a konať sama za seba. |
8 | Dostať sa do emócií je normálne. Sú našou dôležitou súčasťou. Dôležité však je naučiť sa chápať svoj emočný svet. A hlavne nezabúdajte na seba. Pravidelná starostlivosť vám dodá silu do každučkého nového dňa. Urobte si denne radosť maličkosťou, doprajte si teplú vaňu, preskúmavajte tajomstvá aromaterapie, kúpte si kvalitný aromatický olej, prevoňajte sa, prevoňajte svoje bývanie. Všetky tieto môže sa zdať, že maličkosti nás posilňujú a posúvajú. |
9 | Nepočúvajte svojho vnútorného kritika. Zbytočne vás to oberá o energiu. Namiesto toho sa nezabudnite každý deň pochváliť. Svoje pokroky nie len v jedle si môžete zapisovať do denníčka. Je to veľmi vyživujúce. |
10 | Majte na pamäti, že SPÁNOK vo veku po štyridsiatke netreba v žiadnom prípade podceňovať. Spúšťa regeneračné procesy v našom tele. |
Mám otázku k téme alebo chcem poslať spätnú väzbu
Ak vám niečo nie je jasné, napíšte do kometára.