Jar - pečeň a žlčník

Priechodnosť a elasticita ľudského tela a mysle. O našej tvorivosti a víziách, o pružnosti našej psychiky, o hneve a potrebe meniť, preraziť a prekonávať prekážky, o žlčníku a jeho pomoci v rozhodovaní, o nepokoji a oddychu, o vetre, o šľachách, o jarnej strave, o zelenej farbe a kyslej chuti.

Pečeň ako generál v našom tele


Páči sa mi výraz ako bola pečeň nazývaná v čínskych spisoch – armádny generál, teda ten, ktorý všetko riadi a to aj na psychických procesoch v našom tele.. A na to, aby generál mohol riadiť ako má, potrebuje silu. Tak aj naša pečeň potrebuje byť silná. Môžeme si ju predstaviť aj ako malú  továreň v našom tele – prechádza cez ňu všetko, čo môže následne nášmu telu škodiť – tuky, alkohol, káva, lieky atď. Rovnako po zime, keď mastnejšie a slané jedlá sa nám priam žiadali, je fajn organizmus prečistiť. Párovým orgánom pečene je žlčník.

Čo týmto orgánom škodí najviac:

Príliš mastná a tučná strava – vyprážané jedlá, údené a pečené živočíšne bielkoviny, oškvarky.
Príliš korenené jedlá, alkohol, kofein, chemikálie v liekoch.
Každodenná konzumácia bieleho pečiva, sušienky s farbivami, éčka – zahusťujú žlčové šťavy.
Nedostatok pohybu – spôsobuje stagnáciu energie čchi.
Blokované emócie.
A taktiež kontakt s negatívnym človekom, nežičlivým, žiarlivým, závistlivým, zlostným.

Pečeň spolu so svojim meridiánom ovláda: detoxikáciu, distribúciu krvi, plynulosť telesných pohybov, harmóniu v emotívnej oblasti, schopnosť plánovať, naše šľachy, výkonnosť svalov, väzy, oči, všetky problémy s pečeňou, migrény, únava, stagnácie, bolesti a stuhnutie svalov, menštruačný cyklus, erekciu, frustráciu, výbuchy hnevu či potlačené emócie.

 


Problémy s menštruačným cyklom a nespavosťou


Špeciálne by som chcela upozorniť na problémy s menštruačným cyklom a nespavosťou.

Všetky menštruačné problémy – nepravidelná menštruácia, silná a bolestivá menštruácia, nepravidelný cyklus, PMS, vyrážky a exémy na pohlavných orgánoch nám ukazujú na nesprávne fungovanie pečene. Riešením je detoxikácia pečene ale aj obličiek.

 


Nespavosť a ťažké sny                      

Nespavosť, ťažké sny, prerušovaný spánok sú najčastejšie príčinou vnútorného nepokoja, ktorý si spôsobujeme našim hektickým spôsobom života. Prestali sme klásť dôraz na oddych a relaxáciu, prestali sme počúvať svoje telá. Telo nám vždy prostredníctvom pocitov ukáže, čo práve potrebuje. Prestali sme počúvať a sme plní vetra a ohňa. V tomto prípade môžeme využiť princípy čínskej medicíny a siahnuť po kyslej chuti. Tá sťahuje a energiu smeruje dovnútra, pomôže nám upokojiť srdce, krv sa tak nebúri, je pokojnejšia a tým spomalíme aj naše myšlienky. Je to jednoduchý princíp – v rozzúrenej krvi sídli neukotvená čchi a tá narušuje nášho ducha Shen. Chýba mu ukotvenie a jasnosť. Kyslá chuť mu pomôže a prispeje k dosiahnutiu vnútorného pokoja.

Nesmieme zabudnúť ani na migrény a časté bolesti hlavy. Oslabená alebo zanesená pečeň sa často ozýva bolesťami hlavy. Najmä na spánkoch, za očami či na temene. Neskôr môže prejsť až do migrén. Tieto stavy som zažila na vlastnej koži a ako som sa týchto každodenných bolesti hlavy zbavila opisujem v tomto článku.

Strava v období jari vo fáze dreva


Na jar sa príroda prebúdza a čchi prudko stúpa nahor, všade navôkol sa objavuje výrazná zelená farba. Začínajú rásť mladé zelené lístky, ktoré sú na konzumáciu výborné – žihľava, pažítka, jarná cibuľka, petržlen, pór, špenát, šaláty a klíčky. Nezabudnime na nakličovanie. Klíčky nesú v sebe impulz rastu a nového začiatku, preto ich nevynechávajme. Dodajú nám koncentrovanú a čerstvú životnú silu. Tieto rastlinky nám okrem toho pomôžu vyplaviť prebytočnú soľ, čo nám následne cez oživenie šliach prinesie radosť z pohybu.

Úpravu jedál rovnako prispôsobíme ročnému obdobiu a dlhé varenie vymeníme za krátke varenie, dusenie a blanšírovanie. Naše telo potrebuje naďalej jang, ale už menej ako v zime. Preto klesá aj potreba mäsa, pečených potravín, soli a tukov. Konzumujeme čo najmenej mrazených potravín, najmä na jar, keď potrebujeme všetko naštartovať. Mrazená potravina nemá v sebe informáciu nového začiatku.

Ako som už spomínala farba vo fáze DREVO je ZELENÁ a na tanieri by mali prevládať zelené potraviny – brokolica, kel, kapusta, stopkový zeler, čínska kapusta, kaleráb, karfiol, zelený hrášok a pod. Vynikajúce sú aj divoké jedlé bylinky – žihľava, púpava, skorocel, medvedí cesnak, kvety sedmokrásky. Nezabúdajme však aj na dostatok koreňovej zeleniny. Vyhľadávajme mladú a novú. Koreňová zelenina svojou mierne sladkou chuťou pomáha uvoľňovať pečeňovú čchi.

 

Z obilnín sú na pečeň vhodné ovos, špalda, pšenica, jačmeň a ryža je neutrálnym základom.

Zo strukovín mungo a šošovica. Vhodné je tieto strukoviny nakličovať. Surové klíčky sú však pre naše telo ťažko stráviteľné. Ťažko stráviteľné lektíny strukovín v surovom stave škodia organizmu. Eliminujú sa varením, dlhodobým máčaním strukovín a pridaním korenín, ktoré zmierňujú nafukovanie – majoránka, saturejka, rasca, fenikel, bazalka. Doporučujem variť strukoviny s morskými riasami, ktoré zlepšujú ich stráviteľnosť.

Chuťou fázy DREVA je KYSLÁ chuť. Dodávame ju v podobe kvasenej zeleniny tzv. pickles.

Kyslá chuť nie je vhodná pri zápaloch na úrovni trávenia, hlavne črevá – celiakia, Crohnova choroba, ulcerózna kolitída a pod.

U zdravého človeka je kyslá chuť potrebná, lebo „otvára trávenie“, preto sa pridáva na začiatku jedla. Na naštartovanie trávenia a rozhýbanie pečeňovej čchi sa odporúča vypiť ráno  prevarenú vodu s pár kvapkami citrónu.

Pečeň a náš emočný svet

V psychickej oblasti chorá pečeň a žlčník spôsobujú nekontrolovateľné výbuchy emócií, hnevu alebo smiechu. Takýto ľudia sa často chovajú voči ostatným agresívne. Ako zistíte, či ste vyvážené DREVO?

Na psychickej úrovni sa nerovnováha pečene prejavuje nasledovne:

Ste popudiví, bojazliví, často sa obviňujete.

Chýba vám odvaha ukázať seba vo svojej podstate.

Nedokážete sa rozhodovať, vyhýbate sa konfliktom.

Neviete sa rozhýbavať, ste bez energie až v depresii.

Na stresové situácie reagujete agresiou, hnevom, prejedaním sa.


Jednoduché tipy ako podporíte element dreva

1.V jedálničku uplatnite pravidlá, ktoré som spomínala vyššie – veľa zelených potravín, kyslá chuť. Množstvo skvelých receptov nájdete v uzatvorenej skupine na FB, môžete sa pridať <<<

2. Tvorte a buďte kreatívni. Možnosti je veľa, vyberte si takú, aby vás to bavilo.

3. Nezabudnite sa hýbať.POHYB rozhýbava stagnácie a uvoľňuje energiu. Nebojte sa pustiť do realizácie nových projektov. Jar je ideálny čas.

4. Trávte čas v prírode medzi stromami. Pozorujte a hľadajte, čo máte s nimi spoločné. Všimnite si ako v tomto období zelenejú a rastú do krásy.Energie v prírode prudko stúpa práve v tomto období a presne to sa deje aj v nás.

5.Úľavu prináša aj KRIK, SPEV, PLAČ.

6. Stretávajte sa s pozitívnymi ľuďmi, ktorí vám dobijú baterky.

7. Obohaťte svoj pitný režim o bylinky. Vynikajúci je Ostropestrec mariánsky, ktorý pomáha pečeni v jej samoregeneračnej schpnosti. Je vhodný ako doplnková liečba pri cukrovke, onkologických ochoreniach, pri poškodení pečene liekmi alebo drogami. Z byliniek doporučujem aj Púpavu, Čakanku, Horec žltý, Nechtík lekársky, Skorocel kopijovitý, Benedikt lekársky.

8. Výborné sú aj včelie produkty – med, včelia kašička, včelí peľ. Dôležité je dbať na kvalitu týchto produktov.


Ak sa na jar necítite dobre, idú na vás depky, ste unavení, bolí vás hlava takmer každý deň, problémom môže byť aj stravovanie počas zimy. Podľa čínskej medicíny sú obličky matkou pečene. Na stránkach som pre zorientovanie vypísala tipy na podporu obličiek. Skontrolujte, či ste na niečo nezabudli.

Drevo kontroluje Zem - orgány sleziny a žalúdka. Na stránkach nájdete niekoľko tipov ako tieto orgány podporíte.