BONUSOVÉ RECEPTY
Pripravila som pre vás aj bonusové recepty. Domáce prepustené maslo by po tomto kurze malo byť pre vás samozrejmosťou. Je to najzdravšia forma tuku. Tiež tu nájdete záznam vysielania Ako používať tuky v kuchyni. Detoxikačnú polievku si obľúbite, keď budete potrebovať trochu odľahčiť. Rovnako ňou doporučujem začať aj tento program.


Ingrediencie:
- Hrsť hlivy ustricovej
- 4PL goji
- 3cibule
- 1 mrkva
- 1 malý pór
- 1 malá biela reďkovka
- Štipka kurkumy a čieneho korenia
- Soľ
- Asi 5cm morskej riasy Wakame
- 2,5 litra vody
- 2 plátky čerstvého zázvoru
- 2 kocky bio zeleninového biónu
Detoxikačná polievka podľa TČM
Skvelo sa hodí pre krátke detoxikačné kúry. Obsahuje veľké množstvo živín a vďaka riasam a goji aj malé množstvo bielkovín.Touto polievkou doporučujem zahájiť detoxikačnú kúru, ktorá predchádza aj chudnutiu. Budeme ju pojedať celý prvý deň a druhý deň si ju dáme na obed.
POSTUP:
→Dobre očistíme zeleninu a huby.
→ Väčší hrniec krátko nahrejeme a pridáme olivový olej. Na mierne zahriatom oleji orestujeme nakrájaný pór.
→ Reďkevku a mrkvu nakrájame na kocky, cibuľu na kolieska. Nakrájanú zeleninu vhodíme do hrnca a krátko restujeme. Pridáme zázvor nakrájaný a pokračujeme v restovaní.
→ Zalejeme vodou alebo vývarom, pridáme rozdrvený bujón (ak nepoužívame vývar), pridáme morskú riasu a necháme na miernom ohni variť 20minút.
→ Keď je zelenina mäkká pridáme nasekanú petržlenovú vňaťku, prisypeme kurkumu, pridáme hlivu ustricovú nakrájanú na kocky.
→ Oparené a namočené bobule goji rozmixujeme vo vode, kde sme ich chvíľu namáčali a prilejeme do polievky.
→ Necháme dve minútky povariť. Dochutíme soľou, shoyu omáčkou, korením a podávame.
KUSTOVNICA ČÍNSKA (GOJI):
- bylina pochádzajúca z Číny, radí sa medzi jednu z nutrične najbohatších potravín na našej planéte, obzlášť sa cení pre vysoký obsah vitamínu C a betakaroténu, obsahuje veľké množstvo vitamínov skupiny B a minerálov, je veľmi vhodná pre diabetikov, je výbornou prevenciou voči všetkým civilizačným chorobám, spomaluje stárnutie
Príprava a predpríprava strukovín
Na pripomenutie :strukoviny nenamáčame preto, aby sa rýchlo uvarili, ale preto, aby sme ich zbavili škodlivých látok a purín, ktoré obsahujú.
Všetky doporučujem namáčať s probiotikami (jablčným octom) a lyžičkou soli 48hodín, vodu vyliať, poriadne prepláchnuť a variť s morskou riasou bez soli.
Dlho som to preskúmavala a dokoca Whole 30 označujú strukoviny za škodlivé pre naše telo. Prihlásila som sa do jedného zahraničného kurzu, lebo mi to nedalo pokoja. Tiež som sama cítila na mojom trávení, že niečo nie je v poriadku. Strukoviny obsahujú látky škodlivé pre naše trávenie a črevá, keď si nedáme záležať na predpríprave som presvedčená, že si môžeme aj uškodiť. To hovorím z vlastnej skúsenosti.
Ja už som v tom štádiu, že strukoviny v predpríprave fermentujem, vtedy sú najľahšie stráviteľné pre naše telo. Vo vode síce odíjde veľa aj prospešných látok, ale fermentáciou vznikajú látky mimoriadne prospešné pre naše telo. Tak to robili naši predkovia.
V žiadnom prípade nedoporučujem predprípravu zanedbávať.
Namáčať nie je nutné iba červenú šošovicu. Tá je najľahšie stráviteľná.
Ak máte problém s črevami, viem že mi niekto písal, určite by som išla do fermentácie v predpríprave.
Na pripomenutie :strukoviny nenamáčame preto, aby sa rýchlo uvarili, ale preto, aby sme ich zbavili škodlivých látok a purín, ktoré obsahujú.
Všetky doporučujem namáčať s probiotikami (jablčným octom) a lyžičkou soli 48hodín, vodu vyliať, poriadne prepláchnuť a variť s morskou riasou bez soli.
Dlho som to preskúmavala a dokoca Whole 30 označujú strukoviny za škodlivé pre naše telo. Prihlásila som sa do jedného zahraničného kurzu, lebo mi to nedalo pokoja. Tiež som sama cítila na mojom trávení, že niečo nie je v poriadku. Strukoviny obsahujú látky škodlivé pre naše trávenie a črevá, keď si nedáme záležať na predpríprave som presvedčená, že si môžeme aj uškodiť. To hovorím z vlastnej skúsenosti.
Ja už som v tom štádiu, že strukoviny v predpríprave fermentujem, vtedy sú najľahšie stráviteľné pre naše telo. Vo vode síce odíjde veľa aj prospešných látok, ale fermentáciou vznikajú látky mimoriadne prospešné pre naše telo. Tak to robili naši predkovia.
V žiadnom prípade nedoporučujem predprípravu zanedbávať.
Namáčať nie je nutné iba červenú šošovicu. Tá je najľahšie stráviteľná.
Ak máte problém s črevami, viem že mi niekto písal, určite by som išla do fermentácie v predpríprave.
Chcete vedieť ako fermentovať obilniny v predpríprave a prečo?

Ingrediencie:
- 6PL sézamových semiačok ( Môžete použiť aj tekvicové)
- 1čl kvalitnej morskej soli
- panvička, drevená vareška, miska suribeschi alebo klasický mažiar, či mlynček na kávu, prípadne mixér
Recept na gomasio
Gomasio je zdravé dochucovadlo vyrobené najčastejšie zo sézamových semiačok a morskej soli. Recept pochádza z Japonska a má liečivé účinky. Vďaka semiačkam obsahuje veľké množstvo minerálov, predovšetkým vápnika, železa a vitamínov skupiny B. Pomáha pri únave, bolestiach hlavy a migréne, posiluje imunitný systém a podporuje trávenie. Vďaka špeciálnemu postupu prípravy je soľ naviazaná na sézamový olej a je zdravšia. Správne pripravené gomásio používame na dochucovanie šalátov, ryže, polievok a všade tam, kde nás napadne.
Postup:
Gomasio si môžete pripraviť v rôznom pomere, a to v závislosti na ročnom období ( v zime viacej soli), veku a zdravotnom stave. Zvyčajne je pomer od 14:1 až 22:1 - semiačka k soli. Pre dospelého človeka sa používa 18dielov semiačka a 1diel soli, pre starších ľudí od 19-22. Náš recept je v pomere 18:1.
→ Semiačka prepláchneme a opražíme na predhriatej panvičke na miernom plameni. Stále miešame drevenou vareškou až pokiaľ nezačnú semiačka praskať. Keď sa semiačko dá ľahko rozmlieždiť medzi prstami, tak máme hotovo. Vysypeme do misky alebo do mažiara.
→ Následne si panvičke mierne opražíme soľ, aby sa zbavila vlhkosti. Miešame tak dlho, dokiaľ sa nevytratí pach soli, potom soľ prysypeme k semiačkám alebo do mixéra a v mažiari treme do jemne. Asi 80% semiačok by malo byť rozotretých a ostatné vcelku. Dbáme na to, aby nám prísady nevychladli - pri rozotieraní by mali byť teplé, aby sa každá čiastočka soli obalila olejom zo šemiačok.
→Sézamovú soľ presypeme do fľaše s víčkom a uchovávame v chladničke. Vydrží až 14dní. Keď ju máme pripravenú, pridávame do šalátov, sypeme všetky taniere pred podávaním.
Horčicový dresing s medom alebo javorovým sirupom
Výborný dresing, ktorý sa hodí ako zálievka na šaláty, pečenú zeleninu a tiež quinoa misky podľa chuti a nálady. Výborná kombinácia quinoa misky je s pečenou tekvicou, ružičkovým kelom, rukolou, sušenými brusnicami a hruškou. Tú musíte vyskúšať.
Na dresing potrebujeme: 1/4 šálky olivového oleja, 2PL červeného vínneho octu, 1PL dijonskej horčice, 1PL javorového sirupu(alebo medu), 1/4lyžičky soli, 1/4lyžičky mletého čierneho korenia
Príprava dresingu: Všetky suroviny poriadne vyšľaháme, až pokým nebudú mať krémovú konzistenciu dresingu.
Fazuľovo - cviklové karbonátky
Keď už si navaríte zásoby fazule, tak vyskúšajte tieto karbonátky. Recept som urobila opäť tak, aby vás dobre zasýtil. Proteíny som doplnila vlašskými orechami, môžete kľudne použiť chia semiačka. Sacharidová zložka v recepte sú ovsenné vločky. Opäť môžete zameniť za pšeno alebo pohánku, ak budete mať uvarenú práve v chladničke.
Potrebujeme: 1hrnček uvarených fazuliek adzuki, 1hrnček uvarenej a nastrúhanej cvikle, 1hrnček ovsenných vločiek, 1hrnček nakrájaných šampiňónov, 2nožičky stopkového zeleru nakrájaného nadrobno, 4PL nasekaných vlašských orechov /alternatíva 3PL chia semiačok/, 1čl soli, 1/2čl mletého čierneho korenia, štipka kurkumy,1čl majoránky, 3strúčiky cesnaku pretlačené, 1menšia cibuľa nakrájaná nadrobno, 2vajcia /alternatíva 2PL pomletých ľanových semiačok/
Postup: Fazule rozmixujeme v mixéri a zmiešame s ostatnými ingredienciami. Vznikne hmota, ktorú necháme asi 10minút odstáť. Rúru vyhrejeme na 20stupňov. Plech vystelieme papierom na pečenie. Rukami tvarujeme karbonátky, ktoré poukladáme na plech a potrieme olivovým olejom. Pečieme vo vyhriatej rúre asi 35minút. Podávame s kyslou kapustou.
Budú vám chutiť, lebo sú šťavnaté a chute vyvážené. Dobrú chuť!

Zlaté mlieko
Poznáte zlaté mlieko? Fantastická vec na večerné popíjanie. Alebo si ho dajte namiesto kávy. O účinkoch vám snáď nemusím ani písať, tie zistíte podľa ingrediencií 🙂
Potrebujeme: 2dcl rastlinného mlieka, 1čl kokosového oleja, 1/2čl kurkumy, štipka mletého čierneho korenia, 1/2čl strúhaného zázvoru, trochu vanilky, trochu medu.
Postup: Mlieko necháme zovrieť, prelejem do mixéra, pridáme všetky ingrediencie a mixneme všetko spolu. Popíjame teplé.

Prepustené maslo
→ Ja ho robím v pomalom hrnci. Príprava je veľmi jednoduchá. Masla dávam vždy aspoň 4ks, inak sa to veľmi neoplatí.
→ Maslo nakrájame a vložíme do hrnca.
→ Necháme na prvom stupni ťahať 3-4hodiny. Alebo si nastavte teplotu 70stupňov.Vôbec ho netreba kontrolovať.
→ Pokiaľ pomalý hrniec nevlastníte, nevadí. Bude vám stačiť hrniec s hrubším dno, nakrájate a dajte na veľmi mierny oheň. Tu bude treba kontrolovať, maslo sa rýchl pripáli a zbierať bielu penu zvrchu.
→ Potom maslo jednoducho precedíme cez plátenú handričku do vriacou vodou prepláchnutej fľaše. Po vychladnutí skladujeme v chladničke.
Ako poznáte, že je maslo hotové? Na vrchu sa vytvorí biela taká skoro kôra. Je to vyzrážaná bielkovina. Tú nájdete aj na dne hrnca. Nevyzerá dobre, určite patrí do odpadu. Doba prípravy záleží od toho, koľko masla budeme prepúšťať. 4kocky masla ja ťahám v pomalom hrnci asi 3hodiny.
Jedlá z jednej panvičky