Recepty na raňajky
Podľa čínskej medicíny sú raňajky najdôležitejším jedlom dňa. Vôbec sa nedoporučujú vynechávať ľuďom vystresovaným, ľuďom náchylným na choroby a ľuďom, ktorí majú v priebehu dňa prehnané chute na sladké. Nájdete tu recepty na raňajkové kaše, ražný chlebík s avokádom a treščou pečeňou a vajíčka s pórom.

Quinoa z pohľadu TČM
Povaha: zahrievajúca, chuť - sladká, kyslá, tropizmus - ľadviny
Účinok: tonifikuje yang ľadvín, funkcie perikardu, posiluje celé telo. Výborná v kombinácii s ostatnými obilninami. Je príbuzná amarantu. Základná obilnina Inkov "matka živiteľka".
Obsahuje: Najvyšší obsah proteínov, má viac tuku ako ostatné obilniny, 8aminokyselín - rovnako ako potraviny živočíšneho pôvodu, má viac vápnika ako mlieko, je bezlepková. Zdroj železa, fosforu,vit.B, vit.E, K, Zn.
Obsahuje veľa saponínov - je potrebné ju 3-5krát prepláchnuť.
Vyhýbať sa jej konzumácii pri osteoporóze.
OVOS z pohľadu TČM
Povaha:teplý, chuť - sladký, účinok - posilňuje qi a krv, psilňuje svaly a šľachy, rozptyľuje vlhkosť, ukľudňuje a obnovuje nervový a reprodukčný systém
Použitie: vyčerpanosť, únava, zotavenie po dlhej chronickej chorobe, celkové posilnenie u detí, starších osôb, výborný pre športovcov
Vďaka obsahu slizu predchádza zápche, pôsobí hojivo na sliznice žalúdka a čriev, stimuluje endokrinný systém - hlavne pankreas a štítnu žľazu, znižuje cholesterol, posilňuje srdce, pomáha tráveniu, zvyšuje chuť k jedlu, mierni fyzickú a psychickú únavu
POHÁNKA z pohľadu TČM
Povaha: vyrovnaná - vo väčšine zdrojov ochladzujúca, v niektorých teplá, chuť - sladká, tropizmus - slezina, žalúdok, hrubé črevo.
Účinok: posilňuje slezinu, odstraňuje vlhko, zlepšuje chuť k jedlu, čistí a posilňuje črevá, obracia protichodný pohyb čchi, uvoľňuje tvrdosť. Pohánka alkalizuje. Obsahuje rutín - posiluje kapiláry a cievy. Neodporúča sa ľuďom s príznakmi horúčosti.
Použitie: zlepšuje chuť k jedlu, pri nauzee, zvracaní, brušných bolestiach, lieči úplavicu, chronickú hnačku, rozpúšťa stagnácie spôsobené nestrávenou potravou.
PŠENO z pohľadu TČM
Povaha: niektoré zdroje neutrálne až mierne zahrievajúce, niektoré neutrálne až mierne ochladzujúce, chuť - sladká, slaná, tropizmus - slezina, žalúdok, ľadviny. Je hypoalergénne - najlepšia obilnina po ryži.
Účinok: doplňujúce qi a krv, posilňuje najmä stredný žiarič, ľadviny, eliminuje vlhkosť, premieňa hlieny, sťahuje protichodnú qi žalúdka, vyživuje yin. tekutiny, zvlhčuje.
Použitie: nechutenstvo, celková slabosť, slabosť v dolných končatinách, únava, hnačka, vlhkosť, hlieny, poruchy trávenia, zvracanie, ranná nevoľnosť po zjedení pokazených potravín, akútne zvracanie a hnačky, výborné pri chudokrvnosti, podporuje pozitívne myslenie, je zásadotvorné, je bezlepkové. Obsahuje minerálne látky - Si, Fe, Mg, vlákninu, lecitín. Používa sa pri oslabenej slezine a žalúdku - spolu s dyňou hokaido sa zvyšuje účinok.
RYŽA z pohľadu TČM
Povaha: neutrálna, guľatozrnná - zahrievajúca, dlhozrnná - ochladzujúca, tropizmus - slezina, žalúdok, pľúca
Účinok: navyšuje qi a krv, posilňuje slezinu, ukľudňuje žalúdok, je hypoalergénna.
Použitie: prospieva nervovej sústave, ukľudňuje podráždenosť, odvádza toxické látky, vypudzuje parazitov z čriev, pri liečbe hnačiek, cukrovky. Ryža je energeticky najvyváženejšia obilnina, používame ju po celý rok. Je dobre stráviteľná a zároveň čistiaca. Bohatý zdroj vlákniny. Obsahuje ochranné látky lignany - protirakovinové.
Ovsenná kaša s jablkovým rozvarom
Recept z ovsenných vločiek tu nesmie chýbať. Pretože takúto kašu zvládnete, nech budete mať akokoľvek naponáhlo. Mimochodom ovsenné vločky krásne zatepľujú a harmonizujú naše trávenie.
Potrebujeme: Ovsenné vločky, 1PL pomleté mandle, 1PL chia semiačka, ceylónska škorica, soľ, kurkuma, rastlinné mlieko, 1jablko
Postup: Vločky večer namočíme spolu s chia semiačkami a soľou v troche vody. Ráno privedieme k varu, pridáme trochu rastlinného mlieka a tiež pomleté mandle. Nie je to však povinné, že mandle. Kľudne použite ľanové semiačka alebo vlašské orechy. Ako alternatívu môžete použiť arašidové maslo. Semiačka a orechy pokryjú potrebnú dávku proteínov. Ak chcete, môžete doplniť kašu aj proteínom, ktorý máte a chutí vám. Jablko umyjeme, nakrájame na kocku a šupneme do trošky vody povariť spolu so soľou a škoricou. Na konci dosladíme podľa chuti - môžeme použiť med, ryžový sirup, rapaduru, cukor z kokosových kvetov. Do misky dáme vločky a navrch rozvar z jabĺk. Jablká môžeme vymeniť za hrušky.

Pšenová kaša na podporu stredu
Tento receptík som si obľúbila. Hokaido som zaradila do receptov v jedálničku, preto si môžete z pečenej alebo varenej urobiť trochu pyré a budete mať do kaše. Vďaka vajíčkam kaša výborne zasýti a vyživý krv. Pre vegánov je verzia s tekvicovými semiačkami.
Potrebujeme: 1/2hrnčeka uvareného pšena, 1/2hrnčeka hokaido pyré, 2vajcia uvarené na hniličku alebo 2PL aktivovaných tekvicových semiačok, soľ, čierne korenie, štipka kurkumy, zázvorová šťava.
Postup: Večer si namočíme tekvicové semiačka, ak sme nezvolili ako bielkovinu vajíčka. Pšeno si uvaríme dopredu prípadne ráno. Je hotové za 13minút. Najskôr si ho poriadne prepláchnite v niekoľkých vodách. Potom zalejte vodou vriacou a pšena zbavíte horkej chuti. vodu zlejte a varte v čistej osolenej vode v pomere 1:2. Pyré si tiež pripravte dopredu, veľmi jednoducho - uvarenú alebo upečenú hokaido mixnite. Môžete pridať trochu lahôdkového droždia. Pšeno zmiešajte s pyré a doplňte o uvarené vajíčka alebo tekvicové semiačka.

Studená ovsenná kaša s proteínom a čučoriedkami
Toto už je celkom rýchlovka, aby ste sa nemohli vyhovárať. Je pre všetkých vás, čo potrebujete chudnúť.
Potrebujeme: 1/2hrnčeka jemných ovsenných vločiek, 1/2 odmerky proteínového prášku, 1PL kokosu, 1PL arašidového masla, 1dcl rastlinného mlieka, čučoriedky
Postup: Všetky ingrediencie spolu zmiešame okrem čučoriedok a odložíme odležať. Minimálne 10minút a kľudne celú noc. Ráno môžeme jemne prehriať, posypeme čučoriedkami a podávame.

Quinoa s makom
Quinoa je obilnina, ktorá okrem iných benefitov nám posiluje obličky. Tie sú v období zimy na vrchole. Ak vám táto kaša pochutí, môžete ju konzumovať kľudne štyri krát týždenne.
Potrebujeme: 3PL uvarená quinoa, 3PL pomletého maku, asi deci rastlinného mlieka, škorica, soľ
Postup: Mlieko privedieme k varu, pridáme uvarenú quinou, mak, škoricu a sladidlo. Hotovo. Môžeme podávať s čerstvými čučoriedkami, jablkovým alebo hruškovým rozvarom.

Ražný chlebík s avokádom, treščou pečeňou a rukolou
Treščia pečeň výborná vec v období zimy a navyše opäť vás tieto raňajky výborne zasýtia.
Potrebujeme: 2ks ražného chlebíka, 1/2 avokáda, 1konzerva treščia pečeň, rukola, soľ
Postup: Avokádo pretlačíme vydličkou a natrieme na chlebík, osolíme, navrch naukladáme treščiu pečeň a rukolu. Alternatíva treščej pečene sú osmažené vajíčka.
Miešané vajíčka s pórom
Potrebujeme: 1hrnček nakrájaného póru (biela časť), 3 bio vajíčka, soľ, mleté čierne korenie, štipka kurkumy 1PL prepusteného masla
Postup: Na prepustenom masle opečieme pór, až pokým nie je jemne dozlata, osolíme, okoreníme, pridáme štipku kurkumy a vmiešame tri vajcia. Jemne miešame na zdroji tepla pokým vajíčka nezhustnú a podávame. Podávame s krajcom ražného chleba.
Sladká kaša z ryže a quinoa zrna so sladkou zeleninou a opečenými semiačkami
Vybrala som pre vás dnes chutnú rýchlovku, aby ste sa nezľakli prvý deň 🙂 Quinoa je fantastická obilnina na zimu. Má však svoju špecifickú chuť, preto som ju zmiešala s bielou ryžou. Bielu ryžu môžete vymeniť aj za čiernu ryžu Venere, príprava však bude trvať dlhšie. Sladká zeleninka nám na ráno krásne vyživí orgány stredu. Pre pevné zdravie v zime je to dôležité.
POSTUP:
- 1Prepláchneme ryžu a dáme variť do 3hrnčekov vody.
- 2Keď zovrie pridáme prepláchnutú quinou, osolíme, môžeme pridať 1cm morskej riasy a varíme pod pokrievkou na miernom ohni 20-25minút.
- 3Pokým sa obilie uvarí, pustíme sa do prípravy zeleniny.
- 4Cibuľu nakrájame na malé kocky, mrkvu zelera tekvicu tiež.
- 5V hrnci na prepustenom orestujeme asi 4minútky cibuľu, pridáme ostatnú zeleninu , jemne osolíme, pridáme trochu čierneho korenia a kurkumy, podlejeme trochou vody. Dusíme na miernom plameni asi 15minút. Pokým zelenina nezmäkne.
- 6Uvarené obilie premiešame a môžeme ho mixnúť a zjemniť rastlinným mliekom.
- 7Do misky dáme uvarené obilie, na vrch navrstvíme zeleninu a ako bielkovinu doplníme nasucho opečené semiačka.
Potrebujeme:
- 1/2 hrnčeka bielej ryže
- 1/2 hrnčeka quinoi
- 1 väčšia cibuľa
- 1hrnček nakrájanej Hokaido
- 1mrkva
- Trochu zeleru
- 1PL prepusteného masla
- soľ
- 2PL opečených tekvicových a sln. semiačok
- zelené vňaťky alebo mladá cibuľka
- 1PL kvasenej zeleniny
- mleté čierne korenie, kurkuma, zázvorová šťava
Tipy:
Semiačka doporučujem večer namočiť s trochou soli, aby sa uvoľnili potrebné živiny. Ráno stačí prepláchnuť a pridať na kašu.
Quinoou a ryžu si môžeme pred prípravou tiež nafermentovať. Doporučujem najmä pri problémoch s trávením. Návod ako na to nájdete pri bonusových receptoch.
Prečo preferovať teplé raňajky?