Recepty na raňajky


Podľa čínskej medicíny sú raňajky najdôležitejším jedlom dňa. Vôbec sa nedoporučujú vynechávať ľuďom vystresovaným, ľuďom náchylným na choroby a ľuďom, ktorí majú v priebehu dňa prehnané chute na sladké. Nájdete tu recepty na 5kaší, ražný chlebík s avokádom a treščou pečeňou a vajíčka s pórom.

Ovsenná kaša s jablkovým rozvarom

Recept z ovsenných vločiek tu nesmie chýbať. Pretože takúto kašu zvládnete, nech budete mať akokoľvek naponáhlo. Mimochodom ovsenné vločky krásne zatepľujú a harmonizujú naše trávenie. 

Potrebujeme: Ovsenné vločky, 1PL pomleté mandle, 1PL chia semiačka, ceylónska škorica, soľ, kurkuma, rastlinné mlieko, 1jablko

Postup: Vločky večer namočíme spolu s chia semiačkami a soľou v troche vody. Ráno privedieme k varu, pridáme trochu rastlinného mlieka a tiež pomleté mandle. Nie je to však povinné, že mandle. Kľudne použite ľanové semiačka alebo vlašské orechy. Ako alternatívu môžete použiť arašidové maslo. Semiačka a orechy pokryjú potrebnú dávku proteínov. Ak chcete, môžete doplniť kašu aj proteínom, ktorý máte a chutí vám. Jablko umyjeme, nakrájame na kocku a šupneme do trošky vody povariť spolu so soľou a škoricou. Na konci dosladíme podľa chuti - môžeme použiť med, ryžový sirup, rapaduru, cukor z kokosových kvetov. Do misky dáme vločky a navrch rozvar z jabĺk. Jablká môžeme vymeniť za hrušky.

Pšenová kaša na podporu stredu

Tento receptík som si obľúbila. Hokaido som zaradila do receptov v jedálničku, preto si môžete z pečenej alebo varenej urobiť trochu pyré a budete mať do kaše. Vďaka vajíčkam kaša výborne zasýti a vyživý krv. Pre vegánov je verzia s tekvicovými semiačkami.

Potrebujeme: 1/2hrnčeka uvareného pšena, 1/2hrnčeka hokaido pyré, 2vajcia uvarené na hniličku alebo 2PL aktivovaných tekvicových semiačok, soľ, čierne korenie, štipka kurkumy, zázvorová šťava.

Postup: Večer si namočíme tekvicové semiačka, ak sme nezvolili ako bielkovinu vajíčka. Pšeno si uvaríme dopredu prípadne ráno. Je hotové za 13minút. Najskôr si ho poriadne prepláchnite v niekoľkých vodách. Potom zalejte vodou vriacou a pšena zbavíte horkej chuti. vodu zlejte a varte v čistej osolenej vode v pomere 1:2. Pyré si tiež pripravte dopredu, veľmi jednoducho - uvarenú alebo upečenú hokaido mixnite. Môžete pridať trochu lahôdkového droždia. Pšeno zmiešajte s pyré a doplňte o uvarené vajíčka alebo tekvicové semiačka.

Studená ovsenná kaša s proteínom a čučoriedkami

Toto už je celkom rýchlovka, aby ste sa nemohli vyhovárať. Je pre všetkých vás, čo potrebujete chudnúť.

Potrebujeme: 1/2hrnčeka jemných ovsenných vločiek, 1/2 odmerky proteínového prášku, 1PL kokosu, 1PL arašidového masla, 1dcl rastlinného mlieka, čučoriedky

Postup: Všetky ingrediencie spolu zmiešame okrem čučoriedok a odložíme odležať. Minimálne 10minút a kľudne celú noc. Ráno môžeme jemne prehriať, posypeme čučoriedkami a podávame.

Quinoa s makom

Quinoa je obilnina, ktorá okrem iných benefitov nám posiluje obličky. Tie sú v období zimy na vrchole. Ak vám táto kaša pochutí, môžete ju konzumovať kľudne štyri krát týždenne.

Potrebujeme: 3PL uvarená quinoa, 3PL pomletého maku, asi deci rastlinného mlieka, škorica, soľ

Postup: Mlieko privedieme k varu, pridáme uvarenú quinou, mak, škoricu a sladidlo. Hotovo. Môžeme podávať s čerstvými čučoriedkami, jablkovým alebo hruškovým rozvarom.

Ražný chlebík s avokádom, treščou pečeňou a rukolou

Treščia pečeň výborná vec v období zimy a navyše opäť vás tieto raňajky výborne zasýtia.

Potrebujeme: 2ks ražného chlebíka, 1/2 avokáda, 1konzerva treščia pečeň, rukola, soľ

Postup: Avokádo pretlačíme vydličkou a natrieme na chlebík, osolíme, navrch naukladáme treščiu pečeň a rukolu. Alternatíva treščej pečene sú osmažené vajíčka.