DEŇ 1. Raňajky

Kurz od 3.1. - 5.1. 2022


Ako si vyskladať vyvážený jedálniček na  zimu

Dnes tu nájdete krátke video o tom, ako by podľa princípov čínskej medicíny mali vyzerať vaše raňajky. Pripravila som pre vás skvelý recept na raňajkovú kašu. Musíte vyskúšať.

Sama som výživár - pôžitkár 🙂 Milujem dobré jedlo a celý ten proces, ktorý sa v kuchyni odohráva. bez malých prehreškov to nejde 🙂

Alena Dudášová

Deň 1.

Všetko, čo potrebujete vedieť o raňajkách

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Praktické tipy z mojej kuchyne

Ako si vyskladať raňajky tak, aby ste vydržali až do obeda? Viete už, čo v nich nesmie chýbať? Čím sa vyznačuje 5 - elementový harmonizačný tanier? Niektoré veci opakujem viackrát, aby ste si ich zapamätali 🙂

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Alena Dudášová

odborník na výživu, majiteľka reštaurácie Alanda, autorka programu pre ženy Tajomstvá rovnováhy, autorka online programu Varíme s radosťou

Recept na DEŇ 1:  RAŇAJKY

Či už je zima, či leto, naše telo miluje teplúčko na raňajky. Kaše vieme doladiť obilným zrnkom a zeleninkou práve do daného ročného obdobia. Túto dnešnú som doplnila o quinou, ktorá nám dopĺňa energiu práve v obličkách. Kaša je však vhodná na konzumáciu počas celého roka. Quinou môžete vymeniť za pšeno a ešte viac tým podporíte orgány stredu. Tiež v zime môžete k zelenine pridávať viac zahrievajúcich korenín. Výborné je napríkad kari korenie, zázvorová šťava alebo štipka chilly. Kurkumu pridávam do harmonizačných jedál počas celého roka. Svojou horkou chuťou podporuje element oheň a má známe protizápalové účinky. Nikdy nezabúdajte na bielkovinu - v tomto recepte sú to tekvicové a slnečnicové semiačka. Tiež v zime si môžete dopriať viac tuku ako v lete. Je to doslova žiadúce pre naše telo. Želám vám dobrú chuť!

Sladká kaša z ryže a quinoa zrna so sladkou zeleninou a opečenými semiačkami

Vybrala som pre vás dnes chutnú rýchlovku, aby ste sa nezľakli prvý deň 🙂 Quinoa je fantastická obilnina na zimu. Má však svoju špecifickú chuť, preto som ju zmiešala s bielou ryžou. Bielu ryžu môžete vymeniť aj za čiernu ryžu Venere, príprava však bude trvať dlhšie. Sladká zeleninka nám na ráno krásne vyživí orgány stredu. Pre pevné zdravie v zime je to dôležité.

POSTUP:

  • 1
    Prepláchneme ryžu a dáme variť do 3hrnčekov vody.
  • 2
    Keď zovrie pridáme prepláchnutú quinou, osolíme, môžeme pridať 1cm morskej riasy a varíme pod pokrievkou na miernom ohni 20-25minút.
  • 3
    Pokým sa obilie uvarí, pustíme sa do prípravy zeleniny.
  • 4
    Cibuľu nakrájame na malé kocky, mrkvu zelera tekvicu tiež.
  • 5
    V hrnci na prepustenom orestujeme asi 4minútky cibuľu, pridáme ostatnú zeleninu , jemne osolíme, pridáme trochu čierneho korenia a kurkumy, podlejeme trochou vody. Dusíme na miernom plameni asi 15minút. Pokým zelenina nezmäkne.
  • 6
    Uvarené obilie premiešame a môžeme ho mixnúť a zjemniť rastlinným mliekom.
  • 7
    Do misky dáme uvarené obilie, na vrch navrstvíme zeleninu a ako bielkovinu doplníme nasucho opečené semiačka.

Potrebujeme:

  • 1/2 hrnčeka bielej ryže
  • 1/2 hrnčeka quinoi
  • 1 väčšia cibuľa
  • 1hrnček nakrájanej Hokaido
  • 1mrkva
  • Trochu zeleeru
  • 1PL prepusteného masla
  • soľ
  • 2PL opečených tekvicových a sln. semiačok
  • zelené vňaťky alebo mladá cibuľka
  • 1PL kvasenej zeleniny
  • mleté čierne korenie, kurkuma, zázvorová šťava

Tipy:

Semiačka doporučujem večer namočiť s trochou soli, aby sa uvoľnili potrebné živiny. Ráno stačí prepláchnuť a pridať na kašu.

Quinoou a ryžu si môžeme pred prípravou tiež nafermentovať. Doporučujem najmä pri problémoch s trávením. Robí sa to tak, že obilie prepláchneme a namočíme na 24hodín s lyžičkou jablčného octu. Pred varením poriadne prepláchneme. Nafermentované obilie stačí variť kratšie. Doporučujem si to odsledovať.

Môj tip


Z obilnín v zime preferujte quinou a čiernu ryžu. Výborne vám to bude dopĺńať energiu obličiek, a čím ďalej, tým viac sa telo bude približovať k harmónii.

Pokiaľ preferujete sladké kaše, urobte si jednoducho quinou s makom. Výborná kombinácia. Pri príprave použite rastlinné mlieko a pridajte si lyžičku škorice na zahriatie.

Obilniny však môžete striedať aj intuitívne. Pokiaľ ste však boli dlhé roky zvyknutí na komerčné spôsoby stravovania, tak telu trvá približne dva roky, pokým sa naladí a vy si budete vedieť vyberať potraviny intuitívne. Prvý krok ste však urobili práve dnes a to je dôležité.

Poznámka

Ak máte nejaké otázky ku kurzu, ak vás trápia zdravotné ťažkosti a chceli by ste ich pochopiť viac do hĺbky, tak mi napíšte na email info@alanda.sk. Celé tri dni som vám k dispozícii a rada odpoviem. Nemusíte mať žiadne obavy, odpovede budú vo FB skupine anonymne. Chcem vás k tomu zároveň aj vyzvať. V budúcnosti už nemusíte mať takúto jedinečnú príležitosť pýtať sa.

Pokiaľ poznáte niekoho, koho by informácie zaujímali, odkážte ho prosím na moje stránky www.alenadudasova.sk

Otázky a dotazy môžete aj jednoducho napísať do formulára. Určite ku mne dorazia 🙂

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely vyřešení vašeho dotazu. Zásady zpracování osobních údajů.

Info z kurzu môžete využívať počas celej zimy, ktorá uvidíme aká bude. Každopádne nezabudnite, že obličky sú poklady v našom tele a potrebujú patričnú starostlivosť.

 Alenka