DEŇ 3. VEČERA
Kurz od 26.10. - 28.10. 2021
Ako si uvariť zimnú večeru
Viete aký spôsob stravovania sa v zime oplatí preferovať? Pečenie. Preto ani v našom minikurzíku nebude chýbať skvelá zapekaná zelenina, ktorá vám v zime dodá potrebnú dávku energie. Ryby sú výborným zdrojom bielkovín a omega 3-mastných kyselín. A stavila som pri príprave tohoto receptu na jednoduchosť. Jedoducho prídete domo z práce, všetko šupnete na jeden pekáč a vy si medzitým môžete vyložiť nohy a uvariť dobrý čajík 🙂 Nakoniec naservírujete a zalejete chutnou omáčkou chimichurri. Že nepoznáte? Recept nájdete nižšie v receptoch na dnes.
Sama som výživár - pôžitkár 🙂 Milujem dobré jedlo a celý ten proces, ktorý sa v kuchyni odohráva. bez malých prehreškov to nejde 🙂
Alena Dudášová
Deň 3.
Ako si uvariť zimnú večeru
O pomalom hrnci
Alena Dudášová
odborník na výživu, majiteľka reštaurácie Alanda, autorka programu pre ženy Tajomstvá rovnováhy, autorka online programu Varíme s radosťou
Recept na DEŇ 3: Večera
Je toho ešte toľko, čo by som vás chcela naučiť. Jedlá vhodné v zime na večeru sú aj husté polievky so strukovinou, jedlá z jedného hrnca alebo jednej panvičky. Stavila som dnes na jednu výbornú rýchlovku. Aj takto môže vyzerať váš zimný zdravý tanier. Pečená aljašská treska so zeleninou a bylinkami preliata omáčkou chimichurri. Omáčku si môžete urobiť do zásoby a v chladničke vám vydrží až štyri dni. Dobrú chuť!
Pečená aljašská treska so zeleninou preliata omáčkou chimichurri
Zeleninu si pridajte podľa zásob v chladničke. Môžete striedať podľa chuti. Pečená zelenina vám dodá potrebnú dávku energie, ryby potrebnú dávku bielkovín. V kombinácii s bylinkami a omáčkou podporíte aj trávenie.
POSTUP:
- 1Rúru preodhrejte na 200st. Plech na pečenie vyložte papierom na pečenie.
- 2Tresku osoľte, okoreňte a pridajte na jednu stranu plechu.
- 3Zeleninu nakrájajte a naukladajte na druhú stranu plechu. Osoľte, okoreňte a pridajte bylinky. Môžete pridať neošúpané strúčiky cesnaku.
- 4Všetko pokvapkajte olivovým olejom a dajte piecť na 30-40minút.
- 5Medzi zeleninkou nechajte dostatočné rozotupy, aby sa nedusila ale piekla.
- 6Po upečení preložíme na tanier a celé prelejeme omáčkou chimichurri.
Potrebujeme:
- 1hrnček nakrájaných batátov
- 1 hrnček nakrájanej koreňovej zeleniny
- Voliteľné - cvikla, hokaido, tekvica maslová, paštrnák, karfiól, pór
- olivový olej
- soľ, mleté čierne korenie
- tymián alebo iné bylinky
Omáčka
Na omáčku budete potrebovať: 1/4 šálky vínneho octu, šťavu z jednej limetky, 2strúčiky cesnaku, 1/2šalotky najemno nasekanej, 1šálka olivového oleja, hrsť čertvého koriandru, hrsť petržlenovej vňate, soľ, čierne korenie.
Ako na to: V mixéri nastavíme nízke otáčky a spojíme ocot, limetkovú šťavu, cesnak a šalotku. Pomaly pridávame olivový olej, až pokým omáčka nezačne robiť emulziu. Následne pridajte bylinky a stále na nízkych otáčkach mixujte, pokým bylinky nebudú nasekané na maličké kúsky.
Môj tip 1
Naučte sa v zime robiť si takéto omáčky do zásoby. Budete mať večeru za pár minút. Jedlo nebude suché. Vaše trávenie sa poteší, uvidíte. Výborná je omáčka z pečených paprík, avokádový dip, cesnakový dip alebo pesto z vlašských orechov. Výborne sa hodia aj na vyskladané Budha bowl (vidíte na obrázku).
Poznámka
Ak máte nejaké otázky ku kurzu, ak vás trápia zdravotné ťažkosti, a chceli by ste ich pochopiť viac do hĺbky, tak mi napíšte na email info@alanda.sk. Celé tri dni som vám k dispozícii a rada odpoviem. Nemusíte mať žiadne obavy, odpovede budú vo FB skupine anonymne. Chcem vás k tomu zároveň aj vyzvať. V budúcnosti už nemusíte mať takúto jedinečnú príležitosť pýtať sa.
Pokiaľ poznáte niekoho, koho by informácie zaujímali, odkážte ho prosím na moje stránky www.alenadudasova.sk
Otázky a dotazy môžete aj jednoducho napísať do formulára. Určite ku mne dorazia 🙂
Info z kurzu môžete využívať počas celej zimy, ktorá uvidíme aká bude. Každopádne nezabudnite, že obličky sú poklady v našom tele a potrebujú patričnú starostlivosť.
Alenka