DEŇ 3. VEČERA

Kurz od 26.10. - 28.10. 2021


Ako si uvariť zimnú večeru

Viete aký spôsob stravovania sa v zime oplatí preferovať? Pečenie. Preto ani v našom minikurzíku nebude chýbať skvelá zapekaná zelenina, ktorá vám v zime dodá potrebnú dávku energie. Ryby sú výborným zdrojom bielkovín a omega 3-mastných kyselín. A stavila som pri príprave tohoto receptu na jednoduchosť. Jedoducho prídete domo z práce, všetko šupnete na jeden pekáč a vy si medzitým môžete vyložiť nohy a uvariť dobrý čajík 🙂 Nakoniec naservírujete a zalejete chutnou omáčkou chimichurri. Že nepoznáte? Recept nájdete nižšie v receptoch na dnes.

Sama som výživár - pôžitkár 🙂 Milujem dobré jedlo a celý ten proces, ktorý sa v kuchyni odohráva. bez malých prehreškov to nejde 🙂

Alena Dudášová

Deň 3.

Ako si uvariť zimnú večeru

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

O pomalom hrnci

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Alena Dudášová

odborník na výživu, majiteľka reštaurácie Alanda, autorka programu pre ženy Tajomstvá rovnováhy, autorka online programu Varíme s radosťou

Recept na DEŇ 3:  Večera

Je toho ešte toľko, čo by som vás chcela naučiť. Jedlá vhodné v zime na večeru sú aj husté polievky so strukovinou, jedlá z jedného hrnca alebo jednej panvičky. Stavila som dnes na jednu výbornú rýchlovku. Aj takto môže vyzerať váš zimný zdravý tanier. Pečená aljašská treska so zeleninou a bylinkami preliata omáčkou chimichurri. Omáčku si môžete urobiť do zásoby a v chladničke vám vydrží až štyri dni. Dobrú chuť!

Pečená aljašská treska so zeleninou preliata omáčkou chimichurri

Zeleninu si pridajte podľa zásob v chladničke. Môžete striedať podľa chuti. Pečená zelenina vám dodá potrebnú dávku energie, ryby potrebnú dávku bielkovín. V kombinácii s bylinkami a omáčkou podporíte aj trávenie. 

POSTUP:

  • 1
    Rúru preodhrejte na 200st. Plech na pečenie vyložte papierom na pečenie.
  • 2
    Tresku osoľte, okoreňte a pridajte na jednu stranu plechu.
  • 3
    Zeleninu nakrájajte a naukladajte na druhú stranu plechu. Osoľte, okoreňte a pridajte bylinky. Môžete pridať neošúpané strúčiky cesnaku.
  • 4
    Všetko pokvapkajte olivovým olejom a dajte piecť na 30-40minút.
  • 5
    Medzi zeleninkou nechajte dostatočné rozotupy, aby sa nedusila ale piekla.
  • 6
    Po upečení preložíme na tanier a celé prelejeme omáčkou chimichurri.

Potrebujeme:

  • 1hrnček nakrájaných batátov
  • 1 hrnček nakrájanej koreňovej zeleniny
  • Voliteľné - cvikla, hokaido, tekvica maslová, paštrnák, karfiól, pór
  • olivový olej
  • soľ, mleté čierne korenie
  • tymián alebo iné bylinky

Omáčka

Na omáčku budete potrebovať: 1/4 šálky vínneho octu, šťavu z jednej limetky, 2strúčiky cesnaku, 1/2šalotky najemno nasekanej, 1šálka olivového oleja, hrsť čertvého koriandru, hrsť petržlenovej vňate, soľ, čierne korenie.

Ako na to: V mixéri nastavíme nízke otáčky a spojíme ocot, limetkovú šťavu, cesnak a šalotku. Pomaly pridávame olivový olej, až pokým omáčka nezačne robiť emulziu. Následne pridajte bylinky a stále na nízkych otáčkach mixujte, pokým bylinky nebudú nasekané na maličké kúsky.

Môj tip 1


Naučte sa v zime robiť si takéto omáčky do zásoby. Budete mať večeru za pár minút. Jedlo nebude suché. Vaše trávenie sa poteší, uvidíte. Výborná je omáčka z pečených paprík, avokádový dip, cesnakový dip alebo pesto z vlašských orechov. Výborne sa hodia aj na vyskladané Budha bowl (vidíte na obrázku).

Recepty na stiahnutie


Poznámka

Ak máte nejaké otázky ku kurzu, ak vás trápia zdravotné ťažkosti, a chceli by ste ich pochopiť viac do hĺbky, tak mi napíšte na email info@alanda.sk. Celé tri dni som vám k dispozícii a rada odpoviem. Nemusíte mať žiadne obavy, odpovede budú vo FB skupine anonymne. Chcem vás k tomu zároveň aj vyzvať. V budúcnosti už nemusíte mať takúto jedinečnú príležitosť pýtať sa.

Pokiaľ poznáte niekoho, koho by informácie zaujímali, odkážte ho prosím na moje stránky www.alenadudasova.sk

Otázky a dotazy môžete aj jednoducho napísať do formulára. Určite ku mne dorazia 🙂

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely vyřešení vašeho dotazu. Zásady zpracování osobních údajů.

Info z kurzu môžete využívať počas celej zimy, ktorá uvidíme aká bude. Každopádne nezabudnite, že obličky sú poklady v našom tele a potrebujú patričnú starostlivosť.

 Alenka