JESENNÝ REŠTART

Kurz od 26.10. - 28.10. 2021


Ako si vyskladať vyvážený jedálniček na  zimu

V kurze nájdete inšpiráciu ako si vyskladať vyvážený jedálniček na zimu podľa princípov čínskej medicíny v spojení s dietikou západnou. Tento úžasný systém nazývame integratívna výživa. 

Sama som výživár - pôžitkár 🙂 Milujem dobré jedlo a celý ten proces, ktorý sa v kuchyni odohráva. bez malých prehreškov to nejde 🙂

Alena Dudášová

Pripravte sa pred začiatkom

Pred začiatkom tohoto kurzu vám doporučujem dať si cieľ. Na čo sa chcete zamerať? Celkovo je kurz zameraný na úpravu životného štýlu. Aby ste získali nové vedomosti do kuchyne, aby ste pochopili fungovanie svojho tela a získali príval energie. 

Pri chudnutí sa tiež potrebujete zbaviť strachu z jedla. Chudnúť neznamená nejesť. Chudnúť znamená vyberať si tie správne potraviny. Podľa princípov čínskej medicíny som vám vyskladala jedálniček, ktorý vás nie len výborne zasýti, ale aj vyživí vaše telo. Vybrala som potraviny, ktoré by vo vašom jedálničku v zime nemali chýbať. Ak nemáte radi hlivu ustricovú, tak si jednoducho urobte len fazule na kari 🙂 Večera je veľmi jednoduchá, zároveň však veľmi výživná. Nakoniec, sami sa presvedčíte.

Vitajte v minikurze kurze Ako si vyskladať vyvážený jedálniček na zimu!

Alena Dudášová

odborník na výživu, majiteľka reštaurácie Alanda, autorka programu pre ženy Tajomstvá rovnováhy, autorka online programu Varíme s radosťou

Prečo online kurz 

Pretože v posledných rokoch som sa začala špecializovať na online kurzy. Urobila som si niekoľko kurzov ako sa to robí, aby kurzy boli prehľadné a pochopiteľné. Dôvody sú jednoduché. Takýmto spôsobom dokážem pomôcť oveľa viac ľuďom, ako keby som robila osobné konzultácie. Informácie v kurzoch sú jasné a zrozumiteľné, čo by nikto z vás na žiadnej konzultácii z časových dôvodov nedostal. Dostanete jasné návody, vedenie a usmernenie. Som pripravená odpovedať na všetky vaše otázky. 

Základné info o elemente voda

Pozrite si video z našej jarnej očisty, kde som zhrnula základné informácie o elemente voda. 

Recepty a nákupný zoznam na stiahnutie

Nákupný zoznam a všetky recepty, ktoré si v kurze postupne prejdeme si stiahnite do vášho počítača. Každý deň vás čaká však video, tipy a aj nejaké bonusové recepty. Preto doporučujem každý deň pozrieť do kurzíku, čo je nové.

Doporučené porcie

V zozname nájdete zoznam potravín podľa doporučeného množstva.

Bonusové recepty

Ingrediencie:

  • 6PL sézamových semiačok ( Môžete použiť aj tekvicové)
  • 1čl kvalitnej morskej soli
  • panvička, drevená vareška, miska suribeschi alebo klasický mažiar, či mlynček na kávu, prípadne mixér

Recept na gomasio

Gomasio je zdravé dochucovadlo vyrobené najčastejšie zo sézamových semiačok a morskej soli. Recept pochádza z Japonska a má liečivé účinky. Vďaka semiačkam obsahuje veľké množstvo minerálov, predovšetkým vápnika, železa a vitamínov skupiny B. Pomáha pri únave, bolestiach hlavy a migréne, posiluje imunitný systém a podporuje trávenie. Vďaka špeciálnemu postupu prípravy je soľ naviazaná na sézamový olej a je zdravšia. Správne pripravené gomásio používame na dochucovanie šalátov, ryže, polievok a všade tam, kde nás napadne.

Postup:

Gomasio si môžete pripraviť v rôznom pomere, a to v závislosti na ročnom období ( v zime viacej soli), veku a zdravotnom stave. Zvyčajne je pomer od 14:1 až 22:1 - semiačka k soli. Pre dospelého človeka sa používa 18dielov semiačka a 1diel soli, pre starších ľudí od 19-22. Náš recept je v pomere 18:1.

→ Semiačka prepláchneme a opražíme na predhriatej panvičke na miernom plameni. Stále miešame drevenou vareškou až pokiaľ nezačnú semiačka praskať. Keď sa semiačko dá ľahko rozmlieždiť medzi prstami, tak máme hotovo. Vysypeme do misky alebo do mažiara.

→ Následne si panvičke mierne opražíme soľ, aby sa zbavila vlhkosti. Miešame tak dlho, dokiaľ sa nevytratí pach soli, potom soľ prysypeme k semiačkám alebo do mixéra a v mažiari treme do jemne. Asi 80% semiačok by malo byť rozotretých a ostatné vcelku. Dbáme na to, aby nám prísady nevychladli - pri rozotieraní by mali byť teplé, aby sa každá čiastočka soli obalila olejom zo šemiačok.

→Sézamovú soľ presypeme do fľaše s víčkom a uchovávame v chladničke. Vydrží až 14dní. Keď ju máme pripravenú, pridávame do šalátov, sypeme všetky taniere pred podávaním.

 

Prepustené maslo

→ Ja ho robím v pomalom hrnci. Príprava je veľmi jednoduchá. Masla dávam vždy aspoň 4ks, inak sa to veľmi neoplatí.

→ Maslo nakrájame a vložíme do hrnca. 

→ Necháme na prvom stupni ťahať 3-4hodiny. Alebo si nastavte teplotu 70stupňov.Vôbec ho netreba kontrolovať.

→ Pokiaľ pomalý hrniec nevlastníte, nevadí. Bude vám stačiť hrniec s hrubším dno, nakrájate a dajte na veľmi mierny oheň. Tu bude treba kontrolovať, maslo sa rýchl pripáli a zbierať bielu penu zvrchu.

→ Potom maslo jednoducho precedíme cez plátenú handričku do vriacou vodou prepláchnutej fľaše. Po vychladnutí skladujeme v chladničke.

Ako poznáte, že je maslo hotové? Na vrchu sa vytvorí biela taká skoro kôra. Je to vyzrážaná bielkovina. Tú nájdete aj na dne hrnca. Nevyzerá dobre, určite patrí do odpadu. Doba prípravy záleží od toho, koľko masla budeme prepúšťať. 4kocky masla ja ťahám v pomalom hrnci asi 3hodiny.

Poznámka

Ak máte nejaké otázky ku kurzu, ak vás trápia zdravotné ťažkosti a chceli by ste ich pochopiť viac do hĺbky, tak mi napíšte na email info@alanda.sk. Celé tri dni som vám k dispozícii a rada odpoviem. Nemusíte mať žiadne obavy, odpovede budú vo FB skupine anonymne. Chcem vás k tomu zároveň aj vyzvať. V budúcnosti už nemusíte mať takúto jedinečnú príležitosť pýtať sa.

Pokiaľ poznáte niekoho, koho by informácie zaujímali, odkážte ho prosím na moje stránky www.alenadudasova.sk

Otázky a dotazy môžete aj jednoducho napísať do formulára. Určite ku mne dorazia 🙂

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely vyřešení vašeho dotazu. Zásady zpracování osobních údajů.

Info z kurzu môžete využívať počas celej zimy, ktorá uvidíme aká bude. Každopádne nezabudnite, že obličky sú poklady v našom tele a potrebujú patričnú starostlivosť.

 Alenka