Alena Dudášová 

 

Celostná poradkyňa výživy, expertka na varenie podľa

5 elementov

Milujem vône a chute života. A ešte mám rada moju kuchyňu, kde sa varí zdravo, chutne, jednoducho, sezónne a hlavne tak, aby jedlo bolo našim liekom.

Baví ma vymýšľať liečivé recepty, ktoré pomáhajú naštartovať telo. Mne takýto spôsob stravovania učaroval už pred desiatimi rokmi, kedy som po svete chodila ako kôpka nešťastia. Neustále unavená, bez vlastného názoru, trpela som často migrénami a z práce, ktorá ma vôbec nebavila som nemala silu odísť. Podarilo sa mi naštartovať telo prostredníctvom stravy a tým, že som sa vydala cestou sebarozvoja,  a otočila som pozornosť konečne do svojho vnútra. Pred desiatimi rokmi začalo v mojom živote obdobie veľkých zmien.

Poďme na to ale pekne poporiadku...

Keď som mala 38rokov, som bola na vrchole svojho podnikania. S manželom sme podnikali a každý deň bolo potrebné zabezpečiť milión vecí. Firma predsa musí fungovať. Tak som zariadzovala, až som sa dostala do stavu, že  v piatok som ani nevládala vstať z postele. V utorok, stredu migréna a do konca týždňa neskutočná únava. Už som nevedela, čo s tou únavou. Okrem toho som v tom období vôbec nevedela zaspať. Celkom mi vynechával cyklus a po návšteve ženského lekára prišiel verdikt „menopauza“. To už ma celkom dostalo. Moje telo celkom začalo štrajkovať a dávalo mi jasne najavo, že niečo nie je v poriadku. Vedela som, že potrebujem začať so sebou niečo robiť, vôbec som však nevedela, kde mám začať. Z posledných síl som začala brázdiť po internete a v jednom kuse na mňa vybiehala strava a spôsob stravovania podľa 5elementov. Skúšala som dovtedy toľko rôznych diét a to moje telo asi naozaj nemalo dostatočnú výživu. Napadlo mi, že by to mohlo byť to pravé orechové, a že toto by mohol byť prvý krok ku zmene. Aby som aspoň trochu vládala, a potom budem riešiť ostatné.

Nakúpila som teda potrebné potraviny, prihlásila som sa do ročného online kurzu a začala som v kuchyni tráviť oveľa viac času ako dovtedy. Veľa potravín v mojom novom jedálničku som vôbec nepoznala. Nevedela som ako ich mám konzumovať, ako ich mám pripravovať, ani ako má vlastne vyzerať vyvážený tanier. Moje prvé pokusy v kuchyni boli na zaplakanie a niečo sa vôbec nepodarilo. Boli mi doporučené teplé raňajky ako základ terapie jedlom, ale ráno to bolo celkom na nervy. Nevedela som si nájsť systém ako to mám všetko stíhať, nevedela som si usporiadať čas a bola to jedna naháňačka. Nikdy som však neprestala veriť, že mi tento spôsob stravovania pomôže.

Prvé výsledky som začala cítiť už po šiestich týždňoch.

Vynechala som doporučené potraviny a zaradila som do jedálnička celkom nové potraviny. Bála som sa najmä toho, ako zvládnem život bez cukru. 

Bola som prekvapená, aké to je jednoduché, keď sa človek naučí správne si tanier vyvážiť a nakombinovať. Únavabolesti hlavy ustúpili už po krátkom čase. Začala som sa cítiť úplne inak. Po dvoch mesiacoch sa mi vrátil menzes a dodnes prichádza pravidelne. Naučila som sa pracovať s menštruačným cyklom a bolesti pri menštruácii značne ustúpili. A čo ma prekvapilo najviac – začala som sa celkom inak rozhodovať, konečne som našla odvahu odísť z práce, ktorá ma nebavila a jednať konečne sama za seba.

Rovnako to bolo s presvedčeniami, ktoré som dovtedy mala. Začala som sa na svet dívať oveľa vedomejšie a bolo mi jasné, že najviac problémov mi spôsobujú moje presvedčenia z detstva. Začala som hľadať spôsoby ako by som tieto presvedčenia dokázala spracovať a prihlásila som sa na dvojročný koučovací výcvik metódou The Work u Lucky Novákovej. Opäť dobrá voľba.

Zmenili sa mi vzťahy s okolím, zmenilo sa moje vnútorné prežívanie a cítila som odrazu naplnenie a radosť. 

Som presvedčená, že pri zlepšení môjho zdravia mi okrem môjho vnútorného nastavenia veľmi pomohol spôsob stravovania, preto som chcela tento spôsob stravovania ovládať hlbšie. Prihlásila som do dvojročnej školy čínskej dietetiky k Monike Kampošovej a dozvedela som sa toľko tajomstiev o jedle. Že jedlo pomôže môjmu fyzickému telu mi bolo jasné, ale že si dokážeme pomôcť jedlom aj pri svojom mentálno – emočnom nastavení som netušila. Zrazu mi všetko začalo do seba zapadať a pochopila som tie moje odvážne kroky za posledné dni. Medzičasom som stihla otvoriť reštauráciu Alanda so zdravou stravou, hostili sme na festivaloch a začala som prijímať prvých klientov na konzultácie.

Reštaurácia sa rýchla stala mojou srdcovou záležitosťou. Vymýšľala som sezónne meníčka od výmyslu sveta, taniere boli kompletné a vyvážené a naša klientela spokojnejšia a spokojnejšia. Tu som mala možnosť učiť sa od najlepších kuchárov variť len z rastlinných surovín, dochucovať len bylinkami a varenie ma začalo baviť ako nikdy predtým. Keď človek vie ako na to, je to hračka. Čo by som za tieto informácie dala, keď som bola tehotná a následne mamička. Nikdy som nevedela, čím mám poriadne vyživiť svoje telo a stále dookola som jedla rascovú polievku s vajíčkom.

Rada vás na mojich stránkach naučím ako sa rýchlo zorientovať v množstve potravín a ako si za pár minút výživné jedlo pripravíte. Tak, aby vám chutilo a aby ste sa opäť vrátili k vlastnej prirodzenosti. Na mojich kurzoch varenia v Banskej Bystrici som už naučila variť stovky ľudí a rada to naučím aj vás.

Skúsenosti nazbierané rokmi sa odrážajú na mojich receptoch a postupoch. Dôraz kladiem na ZDRAVIE, CHUŤ a JEDNODUCHOSŤ. Nejde predsa o to, aby sme v kuchyni strávili život. Dôležitým faktorom je aj lokálnosť a sezónnosť potravín.

Vzdelanie a kurzy

  • 2014 –  Kurz Strachy a obavy
  • 2014 – Ročný online kurz varenia podľa 5-tich elementov
  • 2015 – 2017 Dvojročný certifikovaný výcvik koučovacej metódy The Work u Lucky Novákovej
  • 2017 – Týždňový seminár v tichu s Byron Katie vo Švajčiarsku
  • 2017 – 2019 Škola dietetiky čínskej medicíny  u Moniky Kampošovej– dvojročné štúdium
  • 2018 – Konštitučná dietetika Norbert Synčák
  • 2018 – Moxovanie – Norbert Synčák
  • 2019 – Ling Shu pulzy – Norbert Synčák
  • 2019 – Bankovanie a Gua Sha techniky – Norbert Synčák
  • 2019 – Transformačný seminár Kurandera
  • 2019 - Arikuloterapia Norbert Synčák
  • 2019 - Základy Andskej tradície - týždňový seminár Roberto Santi a Lucia Chaya Chvojková