Prehľadná pomôcka# Ako sa začať stravovať podľa ročných období a tým si zlepšiť psychické a fyzické zdravie

Vôbec nie je tajomstvom, že naše zdravie sa odvíja od nášho životného štýlu. Už je toľko rôznych rád na internete, že zorientovať sa v nich môže byť ťažké a chaotické. Ponúkam vám spôsob, ktorý je tisícky rokov starý, napriek tomu aj v dnešnej dobe sa teší veľkej priazni. Princípy 5-tich elementov pochádzajú z čínskej medicíny, dajú sa však aplikovať veľmi jednoducho aj u nás. Dôležité je uvedomiť si jednu zásadnú vec a to, že my ľudia sme súčasťou prírody. Všetkých päť elementov, s ktorými sa stretávame vo vonkajšom svete môžeme nájsť aj v našom vnútornom svete.

DREVO, OHEŇ, ZEM, KOV, VODA

Päť elementov – päť ročných období – päť dôležitých jinových a jangových orgánov.

V každom ročnom období sú na vrchole dva orgány – jeden jinový a jeden jangový, ktoré v tomto období pracujú na maximum. Tieto orgány potrebujú práve v tomto období našu podporu a starostlivosť. Taoisti veria, že od správneho fungovania týchto orgánov sa odvíja náš zdravotný stav. Keďže v každom ročnom období sú na vrchole iné orgány, tak logicky z toho vyplýva, že v každom ročnom období potrebujeme zmeniť štýl života a stravu. Orgány a tým svoje zdravie dokážeme podporiť viacerými spôsobmi – strava, dýchanie, pohyb, rôzne mentálne cvičenia a terapie. Často sa stáva, že niektoré orgány máme oslabené konštitučne a potrebujú našu podporu celoživotne. Niektoré si humpľujeme počas života a následne čelíme rôznym ochoreniam a bolestiam. Podľa čínskej medicíny je každý z orgánov spojený s okruhom v tele, ktorý ovláda a kontroluje. V nasledujúcich riadkov som vám pripravila krátky prehľad.

ELEMENT DREVO – JAR – PEČEŇ A ŽLČNÍK – HNEV

Patogén: VIETOR

O našej tvorivosti a víziach, o pečeni a jej schopnosti spriechodňovať, o pružnosti našej psychiky, o potrebe prekonávať prekážky, o žlčníku a jeho pomoci v rozhodovaní, o nepokoji a oddychu, o šľachách, o očiach a schopnosti vidieť, o zelenej strave.

Jar sa podľa princípov 5-tich elementov spája s elementom dreva. Tak ako v prírode sa všetko prebúdza a rastie, aj v našom tele sa energia prudko otočí a rastie. V našom tele toto obdobie reprezentujú orgány pečene a žlčníka.

Pečeň spolu so svojim meridiánom ovláda: detoxikáciu, distribúciu krvi, plynulosť telesných pohybov, harmóniu v emotívnej oblasti, schopnosť plánovať, naše šľachy, výkonnosť svalov, väzy, oči, všetky problémy s pečeňou, migrény, únava, stagnácie, bolesti a stuhnutie svalov, menštruačný cyklus, erekciu, frustráciu, výbuchy hnevu či potlačené emócie.

Je toho celkom dosť. Pečeň priam miluje rôzne očisty a detox. Doporučujem každému nájsť si svoj spôsob, ako pomôže pečeni a tým svojmu telu v detoxikácii. Podľa princípov čínskej medicíny tieto dokážeme podporiť zelenou farboukyslou chuťou. Ako tieto orgány podporiť, čo zaradiť do jedálničku som podrobne opísala v tomto článku<<< Môžete sa inšpirovať a po zime odľahčiť jedálniček. Pre vaše telo je to priam žiadúce.

ELEMENT OHEŇ – LETO – SRDCE A TENKÉ ČREVO – RADOSŤ

Patogén: HORÚČOSŤ

O jase našej duše, o janosti našich zámerov, o schopnosti sa koncentrovať, o otvorenosti a úprimnosti, o súcite, o schopnosti vidieť svoje možnosti, o srdiečku a tenkom čreve, o reči, o spánku, o letnej strave.

Leto je spojené so srdiečkom a tenkým črevom. Oheň je spojený s patogénom horúčosť a môže nás to lákať k tomu, že by sme svoje telá mali v tomto období prudko ochladzovať a bude nám dobre. Pozor však na to. Každý extrém nášmu telu škodí.

Srdce riadi krv a cievy, riadi nášho ducha. Vonkajším otvorom srdca je jazyk a kondíciu srdca môžeme vidieť na tvári. Chuťou leta je chuť HORKÁ. Vhodné na konzumáciu je ovocie, ktoré dozrieva a naše taniere by mali byť pestré. Pozor by sme mali dávať na mäso – je horúcej povahy a taktiež káva.

Výborná je zelenina horkej chuti – rukola a čakanka. Potraviny do jedálnička môžu byť osviežujúce a mierne ochladzujúce: ak sme na jar začali nakličovať, môžeme v tom pokračovať, dovoľme si melóny, cukiny, uhorky, baklažány. Zachladzujú aj mliečne výrobky, ktoré však čínska medicína nedoporučuje kvôli zahlieňujúcim účinkom. Môžeme sa mierne ochladiť mätovým a čiernym čajom.

Rozdiel je aj v úprave jedál oproti zimnému vareniu. V zime sú dlho varené polievky priam žiadúce, naopak v lete sa doporučuje krátke varenie, dusenie a blanšírovanie.

Prirodzenou emóciou leta je radosť. Tá k tomuto obdobiu neoddeliteľne patrí. Mali by sme si užívať dlhé dni a tešiť sa zo života. Keď je náš duch v harmónii, ide to prirodzene a samé. Naopak v disharmónii môžeme pociťovať napätie a psychickú nerovnováhu.

Ak pociťujete, že potrebujete podporiť psychiku a uzemniť ducha, riešením môže byť jedálniček na mieru v kombinácii s bylinnými zmesami a samozrejme vhodné meditačné cvičenia. Veľmi dôležité je vyrozprávať sa a uvoľniť energiu. Výsledky sa môžu dostaviť rýchlo, tak na čo čakať. Som tu pre vás, neváhajte mi napísať.

ELEMENT ZEM – BABIE LETO – SLEZINA A ŽALÚDOK – EGO

Patogén: VLHKO

Táto fáza je o žalúdku a slezine, o stabilite, o trávení potravy, o schopnosti konštruktívne myslieť, o našom strede, o vlhku, o svaloch, o pravidelnosti, o cestovaní, o transformácii a schopnosti adoptovať sa, o diétach, o cukre.

Fáza Zem má medzi všetkými premenlivými fázami zvláštne, výsadné postavenie. Je zdrojom všetkých premenlivých fáz. Energia fázy Zem buduje stabilitu. Babie leto v prírode je ešte stále teplá, zároveň je to však príprava na chlad a vlhko. Jeho veľkou výsadou je, že je to obdobie spojené s výživou, dokáže nás ľudí uzemňovať. Tým nám pomáha upevniť našu fyzickú a mentálnu aktivitu. Zaujímavé je tiež, že keď je čchi nášho žalúdka oslabená, tak okrem problémov so samotným žalúdkom a stagnáciou potravy, nám môže v žalúdku stagnovať aj nejaká situácia, nejaký človek, ktorý nás rozčuľuje. Ak je čchi žalúdka dostatočne silná, ťažko nás niečo vychýli z rovnováhy a ľahko sa dokážeme prispôsobiť vonkajším situáciám. Nedá mi v krátkosti nepripomenúť, že fáza Zem zabezpečuje plynulé prechody medzi obdobiami a tu sa dokáže prejaviť jej sila. Každé prechodové obdobie trvá 18dní a vo všetkých prechodových obdobiach je mimoriadne vhodné pracovať s fázou Zeme. Môžeme použiť viacero spôsobov- upraviť stravu a prostredníctvom akupunktúrnych bodov dokážeme priamo podporiť tieto dva dôležité orgány. Strava hrá práve pri harmonizácii tohoto elementu dôležitú úlohu.

Keď budeme vychádzať z faktu, že patogénom fázy Zeme je vlhko, ktoré škodí najviac slezine a znemožňuje jej vytvárať transformačné procesy z potravy na čchi, tak si potrebujeme dať veľký pozor práve na potraviny, ktoré vlhko do tela vnášajú. A to je najmä biely cukor, biela múka, mliečne výrobky, surová strava. Rovnako môže vlhko ľahko vniknúť do nášho tela pri pobyte vo vlhkom prostredí.

Nesmieme zabúdať ani na náš mentálny svet a naše myšlienky. Keď je fáza Zem v nás harmonická, naše myšlienky sú konštruktívne a ukotvené. Keď je v disharmónii, myšlienky sa krútia a nevedia nájsť cestu k pokoju. Nadmerné premýšľanie následne zauzľuje našu čchi a problémy sú na svete.

Podpora fázy Zeme:

Farba žltá a prirodzene sladká chuť. Preto sú také dôležité teplé raňajky v podobe kaší z celého zrna. Sú maximálnou podporou pre podporu stredu a uspokojenie našej sleziny. Pár receptov na dobré raňajkové kaše nájdete aj na mojich stránkach. Doporučujem liečivú kašu čchou. Podľa tohoto receptu ju uvaríte ľahko <<<

Veľmi hodnotnou kombináciou pre náš stred je celozrnná ryža v kombinácii so strukovinami a kukuricou. Čchi sleziny dopĺňa a zároveň odvádza vlhko slzovka, ktorú kúpite v každom obchode so zdravou výživou. Zo strukovín sa doporučujú mungo fazule a adzuki, vhodné sú aj cícer, šošovica, hrach, sója. Tofu je chladnejšej povahy, preto jeho príliš častá konzumácia naše telo ochladzuje. Zo zeleniny je vhodná tekvica, najmä hokaido, mrkva, kvaka, kapusta, sladké zemiaky. Pozor na surové ovocie. Nedoporučuje sa ľuďom so slabým stredom.

Vynikajúcim harmonizátorom stredu je škrob kuzu. 

ELEMENT KOV – PĽÚCA A HRUBÉ ČREVO – JESEŇ – SMÚTOK

Patogén: Sucho

Obdobie jesene je o triedení a upratovaní, o našom dychu, o koži, o hlase, o dotyku, o našich hraniciach, o chrípke, o smútku.

Jeseň je o ceste dnu – do nášho vnútra. Hrubé črevo spolu so svojim meridiánom ovplyvňuje všetky problémy spojené s funkciou hrubého čreva, vrátane zápchy, hnačky, syndrómu dráždivého čreva. Ďalej má vplyv na kožné problémy a zvýšenú sekréciu hlienu, podporuje činnosť pľúc, ovplyvňuje liečbu bolesti v krku, astmu, má dosah aj na bolesti zubov, bolesti očí.

Tu by som chcela vyzdvihnúť hlavne náš dych. Orgány pľúc sa neoddeliteľne spájajú s dychom a ten je podľa taoistickej filozofie jednou z najdôležitejších funkcií. Pravidelné dýchanie je základnou podmienkou tvorby čchi a harmonizácie energie celého systému. Dýchanie však veľmi často oslabujeme našim stresujúcim spôsobom života, dávajme si preto na to pozor.

Hrubé črevo je zasa zodpovedné za vynášanie odpadu. Hrubé črevo a pľúca sú prepojené energeticky a v našom tele reprezentujú element Kovu. Nedá mi nepripomenúť, že funkcie týchto orgánov ovplyvňujú aj stav našej kože. Kožou naše telo dýcha, koža sa stará o prestup patogénov v tele. Nemali by sme zabúdať pri starostlivosti o naše telo venovať patričnú pozornosť koži, očiste hrubého čreva a dýchaniu. Pri viditeľných problémoch na koži je potrebné urobiť si poriadok najmä zvnútra. Dôležité sú jemné očisty hrubého  čreva napríklad môžete užívať psylium alebo príležitostne prečistiť hrubé črevo vynechaním niektorých potravín, urobiť si klystír. Vhodná je konzumácia vlákniny, obmedziť konzumáciu surovej zeleniny. Najlepšia je konzumácia varených jedál zjedených za čerstva. Výborná v období jesene je ryžová očista. Tá je moja obľúbená a môžete s ňou kľudne začať. Kompletný návod vo forme emailového kurzu nájdete TU <<<

Ako by teda mali vyzerať vaše taniere v jesennom období?

Jeseň je obdobím, keď sa príroda sťahuje do koreňov, doprajte si množstvo koreňovej zeleniny. Farbou kovu je farba BIELA a chuť pikantná. Konzumujte preto aj zeleninu bielej farby – cibuľa, petržlen, paštrnák, pór, kaleráb, karfiol, zeler. Typickou bielou – jemne pikantnou zeleninou je reďkovka. Biela reďkovka Daikon spaľuje aj žvočíšne tuky, kľudne ňou hojne doplňte svoje taniere. Biele si tiež vyberajte strukoviny – biela fazuľa, svetlá šošovica a podobne. Z obilnín je typická biela ryža a ryža natural. V chladných dňoch obmeníme aj spôsob prípravy obilnín a obilniny pred varením opražíme nasucho.

Z mäsa je vhodná hydina.

ELEMENT VODA – OBLIČKY A MOČOVÝ MECHÚR – ZIMA – STRACH

Patogén: CHLAD

O prenatálnom zdroji naše čchi, o kostiach, chrbtici, kĺboch, chrupavkách, o strachu, o vôli a chuti žiť, o chlade, o hĺbke, o našom vnútornom svete, o potrebe oddychovať, o teplej strave a dlhom varení.

A ešte tu máme posledné obdobie v roku – zimu. Reprezentujú ju v našom tele veľmi dôležité orgány, ktoré si zaslúžia špeciálnu pozornosť. Opäť budem stručná. Ak chcete vedieť viac, prihláste sa na odber noviniek a ja vás vždy pred zimou budem upozorňovať na nové recepty aj na čo si máte dávať pozor v jedálničku.

Rozdiel oproti vareniu v iných ročných obdobiach je dlhé varenie. Je priam žiadúce, kvôli teplu, ktoré sa dokáže do jedla naakumulovať. Farbou zimy je farba čierna a chuť slaná. Ak máme obličky oslabené, slaná chuť spolu so sladkou sa nám budú objavovať často. Nebojíme sa ani pripravovať jedlá na tuku, do jedlá pridávame morské riasy, kvôli minerálom. Zo strukovín uprednostňujeme čierne – fazule čierna ľadvina, adzuki, čierna šošovica beluga, tmavé bôby. Vhodné sú na konzumáciu aj huby šitake a šampiňóny, semená a orechy, čierny sézam – ten najviac dopĺňa čchi obličiek. Vlašské orechy majú zasa silný vplyv na mozog, a ten tiež súvisí so stavom obličiek.

Veľmi dôležité je v zime chrániť telo pred chladom, ktorý obličky oslabuje najviac.

Verím, že informácie v tomto článku vám pomôžu zorientovať sa ako v potravinách, tak v tom ako krásne v cykloch funguje naše telo. Podľa toho aké máte problémy a čo vás trápi viete krásne zistiť, ktoré orgány máte v oslabení a potrebujú vašu podporu. Niektoré predispozície sme dostali do vienka, keď však o nich vieme, tak vieme, na čo v strave sa potrebujeme zamerať celoživotne. Aj v tom spočíva čaro obsahu konštitučnej mapky človeka, ktorú vám rada na osobnej konzultácií prečítam.

Teším sa na stretnutie, či už v niektorej z mojich FB skupín, alebo pri niektorom online programe.

Vaša Alenka

Odoberajte novinky z môjho blogu

Prihláste sa k odberu noviniek na mojom blogu a zostaňte so mnou v spojení. Akonáhle tu bude niečo nové, budete o tom vedieť medzi prvými.

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů.