Batátovo - zemiakové karbonátky s quinoou

Poznáte quinou? Vynikajúci tonizátor jangu obličiek...

Quinoa je vynikajúca obilninka, bezlepková, plná bielkovín. Výborná je najmä v zimnom období, pretože z pohľadu čínskej medicíny tonizuje jang ľadvín. Obsahuje množstvo vitamínov. Vhodná je na raňajky, príloha do polievok alebo si môžete z nej pripraviť chutné karbonátky. Kombinácia batátov a špenátu sa osvedčila aj u nás v reštaurácii a zhodou okolnosti som obidve suroviny našla dnes v chladničke.

Potrebujeme:

1 väčší batát ošúpaný a nastrúhaný na strúhadle na hrubom strúhadle

2 hrste baby špenátu nakrájané

1 hrnček uvarenej quinoi

3PL vočiek / ovsenné alebo pohánkové/

1,5 dcl vody

2PL cícerovej múky

1PL pomletých ľanových semiačok

3PL olivového oleja

3 strúčiky pretlačeného cesnaku

1 cibuľa ošúpaná a nakrájaná na drobné kocky

Soľ, čierne korenie, rímsky kmín, saturejka / alebo majoránka/

Najskôr si uvaríme quinou vo vode v pomere 1:2. Trvá to asi 13minút.

Do misky dáme nastrúhaný batát, uvarenú quinou, nakrájaný špenát a koreniny.

Vo vlažnej vode zmiešame cícerovú múku, ľanové semiačka, soľ a olivový olej. Tekútú zmes vlejeme na ostatné ingrediencie, pridáme pretlačený cesnak, najemno nakrájanú cibuľu a poriadne premiešami. Necháme asi 10minút odstáť a zo zmesi tvarujeme guľky, ktoré dáme na plech vystlaný pečiacim papierom a poriadne pritlačíme, aby vznikli malé karbonátky. Potrieme nakoniec olivovým olejom a pečieme v rúre vyhriatej na 180st asi 40 minút. Výborné sú ako príloha, len tak so šalátom alebo na cesty. Keď si pribalíte hummus máte vystaráno. Dobrú chuť!