HLAVNÉ JEDLÁ
Batátovo - zemiakové karbanátky s quinoou

Quinoa je vynikajúca obilninka, bezlepková, plná bielkovín. Výborná je najmä v zimnom období, pretože z pohľadu čínskej medicíny tonizuje jang ľadvín. Obsahuje množstvo vitamínov. Vhodná je na raňajky, príloha do polievok alebo si môžete z nej pripraviť chutné karbonátky. Kombinácia batátov a špenátu sa osvedčila aj u nás v reštaurácii a zhodou okolnosti som obidve suroviny našla dnes v chladničke.
Potrebujeme:
1 väčší batát ošúpaný a nastrúhaný na strúhadle na hrubom strúhadle
2 hrste baby špenátu nakrájané
1 hrnček uvarenej quinoi
3PL vočiek / ovsenné alebo pohánkové/
1,5 dcl vody
2PL cícerovej múky
1PL pomletých ľanových semiačok
3PL olivového oleja
3 strúčiky pretlačeného cesnaku
1 cibuľa ošúpaná a nakrájaná na drobné kocky
Soľ, čierne korenie, rímsky kmín, saturejka / alebo majoránka/
Najskôr si uvaríme quinou vo vode v pomere 1:2. Trvá to asi 13minút.
Do misky dáme nastrúhaný batát, uvarenú quinou, nakrájaný špenát a koreniny.
Vo vlažnej vode zmiešame cícerovú múku, ľanové semiačka, soľ a olivový olej. Tekútú zmes vlejeme na ostatné ingrediencie, pridáme pretlačený cesnak, najemno nakrájanú cibuľu a poriadne premiešami. Necháme asi 10minút odstáť a zo zmesi tvarujeme guľky, ktoré dáme na plech vystlaný pečiacim papierom a poriadne pritlačíme, aby vznikli malé karbonátky. Potrieme nakoniec olivovým olejom a pečieme v rúre vyhriatej na 180st asi 40 minút. Výborné sú ako príloha, len tak so šalátom alebo na cesty. Keď si pribalíte hummus máte vystaráno. Dobrú chuť!