Brokolicovo - amarantový nákyp

Prechod na zdravú stravu nemusí byť náročný a nemusíte pri ňom ani hladovať. 

Prechod na zdravú stravu nemusí byť náročný a nemusíte pri ňom ani hladovať. Dôvodov môže byť niekoľko – možno potrebujete podporiť zdravie, možno potrebujete schudnúť. Nech už sú dôvody akékoľvek, stojí to za to. Veľa mojich receptov vzniklo, keď som sa sama snažila schudnúť a skúšala som veľa spôsobov a diét. Strava pri chudnutí by mala byť vyvážená, aby sa nám prestali objavovať chute najmä na sladké a na to veľa ľudí zabúda. Moje chudnutie vždy stroskotalo na neovládateľných chutiach a slabej pevnej vôli. Dnes si už viem chute vybalansovať, aj posilniť pevnú vôľu. A áno, ide to stravou.

Pár slov o amarante:

1.     Neobsahuje lepok, preto je vhodný aj pre celiatikov. Má nízky glykemický index, pretože neobsahuje takmer žiadne jednoduché cukry. Preto je vyhľadávaný pri diabetických a redukčných diétach.

2.     Je v ňom množstvo bielkovín, preto je mimoriadne vhodný pre športovcov, vegánov a vegetariánov.

3.     Obsahuje množstvo nenasýtených mastných kyselín, zabraňuje tak srdcovo – cievnym ochoreniam.

4.     Je bohatým zdrojom vlákniny. Ocenia vaše črevá najmä pri prevencii proti rakovine hrubého čreva.

5.     Benefity z pohľadu čínskej medicíny – odvádza vlhkosť, posilňuje obličky, posilňuje celé stredné ohnisko, využíva sa pri obezite typu vlhko-chlad, posilňuje qi – výborný pre dojčiace ženy, športovcov, ťažko pracujúcich, pri zápche.......

Na nákyp potrebujeme:

1 cibuľa očistená a nakrájaná

2 strúčiky cesnaku

200gr umytej brokolice, nakrájané hlavičky

150gr uvareného amarantu

4 vajcia

1PL lahôdkového droždia

Soľ, mleté čierne korenie, maslo

Postup:

Na masle alebo olivovom oleji orestujeme cibuľu, osolíme, okoreníme a pridáme brokolicu a uvarený amarant. Ešte restujeme asi tri minúty a zmes preložíme na pekáč, ktorý vopred vymastíme maslom a vysypeme polentou. Zmes prelejeme vajíčkovou zmesou. Vajcia zmiešame so soľou, mletým čiernym korením a lahôdkovým droždím. Ak máme chuť, môžeme dochutiť bylinkami podľa chuti. Zmes vylejeme na pekáč, pridáme umyté cherry paradajky a dáme zapiecť do rúry na 180stupňov asi 30minút.

Nákyp podávame s čerstvým zeleninovým šalátom.