HLAVNÉ JEDLÁ
Mrkvová omáčka so zázvorom a tempehom

Keď nebudete vedieť, čo variť a potrebujete rýchlovku, mám pre vás tip. Uvarte si túto krémovú mrkvovú omáčku so zázvorom, ktorá je hotová veľmi rýchlo. K tomu len nakrájajte tempeh na kocky a opečte na oleji s cesnakom a koriandrom. Ako prílohu som uvarila pšeno, ktoré je hotové do 15minút. Príprava celého obeda mi trvala necelých 30minút. Chcela som využiť počasie a nestáť pri sporáku.
Na omáčku potrebujeme:
1cibuľu očistenú a nakrájanú na základ
4mrkvy nakrájané na kocky
Kúsok zázvoru nakrájaného nadrobno
1PL olivového oleja
Soľ, korenie
0,5dcl rastlinnej smotany
Ume ocot a shoyu omáčka na dochutenie
Na osolený cibuľový základ pridáme mrkvu nakrájanú na kocky spolu so zázvorom. Zalejeme vodou a varíme pod pokličkou asi 20minút. Pokým mrkva nebude mäkká a vhodná na mixovanie. Pokým sa vám mrkva uvarí, môžete si postaviť pšeno. Po uvarení omáčku rozmixujeme, pridáme rastlinnú smotanku a dochutíme shoyu omáčkou prípadne dosolíme ume octom.
Na pšeno potrebujeme:
1 hrnček pšena
2 hrnčeky vody
Soľ
Pšeno najskôr poriadne prepláchneme vo vriacej vode, aby nám pri varení nezhorklo. Ja preplachujem ešte v niekoľkých vodách a pridáme 2 diely vody, osolíme a pod pokličkou varíme asi 13minút. Varíme až dovtedy, pokým sa voda neodparí. Necháme ešte minimálne 5minút dôjsť pod pokličkou.
Na opečený tempeh potrebujeme:
1ks údený tempeh
1PL oleja
2strúčiky cesnaku
½ čl mletého koriandra
Tempeh nakrájame na kocky. Na olej dáme pretlačený cesnak a mletý koriander a po rozohriatí pridáme tempeh Opekáme veľmi krátko – asi 3 minútky.
Toto jedlo je výborné so zeleninovým šalátom. Ja som podávala s polníčkom ako môžete vidieť na fotke.