Mrkvová omáčka so zázvorom a tempehom.

Rýchly obed hotový do 30minút. 

Keď nebudete vedieť, čo variť a potrebujete rýchlovku, mám pre vás tip. Uvarte si túto krémovú mrkvovú omáčku so zázvorom, ktorá je hotová veľmi rýchlo. K tomu len nakrájajte tempeh na kocky a opečte na oleji s cesnakom a koriandrom. Ako prílohu som uvarila pšeno, ktoré je hotové do 15minút. Príprava celého obeda mi trvala necelých 30minút. Chcela som využiť počasie a nestáť pri sporáku.

Na omáčku potrebujeme:

1cibuľu očistenú a nakrájanú na základ

4mrkvy nakrájané na kocky

Kúsok zázvoru nakrájaného nadrobno

1PL olivového oleja

Soľ, korenie

0,5dcl rastlinnej smotany

Ume ocot a shoyu omáčka na dochutenie

Na osolený cibuľový základ pridáme mrkvu nakrájanú na kocky spolu so zázvorom. Zalejeme vodou a varíme pod pokličkou asi 20minút. Pokým mrkva nebude mäkká a vhodná na mixovanie. Pokým sa vám mrkva uvarí, môžete si postaviť pšeno. Po uvarení omáčku rozmixujeme, pridáme rastlinnú smotanku a dochutíme shoyu omáčkou prípadne dosolíme ume octom.

Na pšeno potrebujeme:

1 hrnček pšena

2 hrnčeky vody

Soľ

Pšeno najskôr poriadne prepláchneme vo vriacej vode, aby nám pri varení nezhorklo. Ja preplachujem ešte v niekoľkých vodách a pridáme 2 diely vody, osolíme a pod pokličkou varíme asi 13minút. Varíme až dovtedy, pokým sa voda neodparí. Necháme ešte minimálne 5minút dôjsť pod pokličkou.

Na opečený tempeh potrebujeme:

1ks údený tempeh

1PL oleja

2strúčiky cesnaku

½ čl mletého koriandra

Tempeh nakrájame na kocky. Na olej dáme pretlačený cesnak a mletý koriander a po rozohriatí pridáme tempeh Opekáme veľmi krátko – asi 3 minútky.

Toto jedlo je výborné so zeleninovým šalátom. Ja som podávala s polníčkom ako môžete vidieť na fotke.