KOLÁČE A DEZERTY
Makový koláč s hruškami

V zimnom období si môžeme dovoliť oveľa viac semiačok a orechov ako inokedy. Dokonca telo si ich pýta. Mak je vynikajúcim zdrojom vápnika a týmto koláčom celkom bez cukru telu ulahodíme. Na vrch sme nastrúhali hrušky s posilňujúcim kuzu. Poznáte kuzu? Škrob z koreňa, ktorý rastie vysoko v horách pomedzi skaly. Nesie si túto energiu a doporučuje sa na posilnenie sleziny, pri prechladnutí, pri strese a je vhodný aj pre malé deti. Keď doplníte jedálniček o túto potravinu posilnite imunitu, aj odolnosť voči stresu. Pri pečení som použila tortovú formu s priemerom 23cm.
Na cesto potrebujeme:
100gr pohánkovej múky
80gr mandľovej múky
100gr ďatľového sirupu
80gr kokosového oleja
1/2čl škorice
½ čl kurkumy
½ prášku do pečiva bez fosfátov
Štipka soli
Trochu vody
Suché ingrediencie zmiešame, pridáme tuk, poprípade vodu a vypracujeme cesto, ktoré dáme stuhnúť na 20minút do chladničky.
Po stuhnutí natlačíme do tortovej formy.
Na makovú náplň potrebujeme:
300gr mletého maku
350gr ďatlí
3hrušky
1čl mletej škorice
1PL kuzu
Vanilka najlepšie priamo z van. struku
350ml vody
Ďatle opláchnite, vložte do hrnca s vodou a povarte do zmäknutia, pridajte mletý mak a následne rozmixujte v mixéry. Do hmoty pridajte koreniny. Koláč bude sladký z ďatlí a nemusíte pridávať cukor. Nalejte na cesto formy.
Na vrch pridajte nastrúhané hrušky zmiešané s kuzu a vanilkou. Ak nemáte kuzu pridajte 1PL vanilkového pudingu. Ja som zdobila vlašskými orechami a piekla pri teplote 180 stupňov asi 35minút. Doba pečenia závisí samozrejme od rúry.
Koláč nechajte dobre stuhnúť, najlepšie do druhého dňa. Nie som si istá, či vydrží J