Makový koláč s hruškami a kuzu.

Koláč plný maku. Najlepšie vám pochutí v zime.

V zimnom období si môžeme dovoliť oveľa viac semiačok a orechov ako inokedy. Dokonca telo si ich pýta. Mak je vynikajúcim zdrojom vápnika a týmto koláčom celkom bez cukru telu ulahodíme. Na vrch sme nastrúhali hrušky s posilňujúcim kuzu. Poznáte kuzu? Škrob z koreňa, ktorý rastie vysoko v horách pomedzi skaly. Nesie si túto energiu a doporučuje sa na posilnenie sleziny, pri prechladnutí, pri strese a je vhodný aj pre malé deti. Keď doplníte jedálniček o túto potravinu posilnite imunitu, aj odolnosť voči stresu. Pri pečení som použila tortovú formu s priemerom 23cm.

Na cesto potrebujeme:

100gr pohánkovej múky

80gr mandľovej múky

100gr ďatľového sirupu

80gr kokosového oleja

1/2čl škorice

½ čl kurkumy

½ prášku do pečiva bez fosfátov

Štipka soli

Trochu vody

Suché ingrediencie zmiešame, pridáme tuk, poprípade vodu a vypracujeme cesto, ktoré dáme stuhnúť na 20minút do chladničky.

Po stuhnutí natlačíme do tortovej formy.

Na makovú náplň potrebujeme:

300gr mletého maku

350gr ďatlí

3hrušky

1čl mletej škorice

1PL kuzu

Vanilka najlepšie priamo z van. struku

350ml vody

Ďatle opláchnite, vložte do hrnca s vodou a povarte do zmäknutia, pridajte mletý mak a následne rozmixujte v mixéry. Do hmoty pridajte koreniny. Koláč bude sladký z ďatlí a nemusíte pridávať cukor. Nalejte na cesto formy.

Na vrch pridajte nastrúhané hrušky zmiešané s kuzu a vanilkou. Ak nemáte kuzu pridajte 1PL vanilkového pudingu. Ja som zdobila vlašskými orechami a piekla pri teplote 180 stupňov asi 35minút. Doba pečenia závisí samozrejme od rúry.

Koláč nechajte dobre stuhnúť, najlepšie do druhého dňa. Nie som si istá, či vydrží J