Červená šošovica so špenátom a kokosovým mliekom

Červená šošovica je najlepšie voľba do letných dní. Nemusíte v kuchyni stráviť život :)

Výborná kombinácia, ktorá sa osvedčila aj v našej reštaurácii je červená šošovica a kokosové mlieko. Koreniny sú veľmi podobné ako pri Indickom Dhale. Ešte som toto jedlo obohatila o marinovaný tempeh a za chvíľu máte na stole chutné a sýte jedlo. Stačí doplniť o obilniny a trochu šalátu.

Budete potrebovať:

200gr lúpanej červenej šošovice, 2cibule, 2strúčky cesnaku, 2hrste umytého a nasekaného špenátu, 1 marinovaný tempeh, asi 1/2 plechovky kokosového mlieka, soľ, 1/2 čl kurkumi, 1/2 čl rímsky kmín, 2PL shoyu omáčky na dochutenie, voda alebo vývar.

Postup:

Cibuľu olúpime a nakrájame na malé kocky, orestujeme na oleji a urobíme si poriadny základ. Do základu pridáme kurkumu, soľ, štipku čierneho korenia , rímsky kmín a necháme prevoňať asi pol minútky. Pridáme prepláchnutú červenú šošovicu, zalejeme vývarom alebo vodou a povaríme asi 15minút. Medzitým si nasekáme špenát a nakrájame tempeh na malé kocky. Tempeh môžete vymeniť za údené tofu alebo celkom vynechať. 

Tempeh spolu so špenátom pridáme do šošovice, zjemníme kokosovým mliekom, dochutíme pretlačeným cesnakom a spolu povaríme ešte asi 5minút. Odstavíme a po odstavení pridáme do hotovej omáčky shoyu omáčku a pre lepšiu stráviteľnosť môžeme aj ume ocot. K omáčke sa výborne hodí celozrnná obilnina, obilné placky a trochu šalátu.

TIP: Výživovú hodnotu zvýšite tým, že pridáte morské riasy. Napríklad Wakame.