Recepty s medvedím cesnakom

Pesto, krémová omáčka s hlivou ustricovou, batátová polievka s medvedím cesnakom...Pochutnávajte :)

Domáce pesto je zárukou chutného jedla s medvedím cesnakom. Môžete pridávať do polievok, omáčok, nátierok, karbonátok. Fantázii sa medze nekladú.

Domáce pesto z medvedieho cesnaku

POTREBUJEME:

  • na 100gr medvedieho cesnaku pridajte asi 150ml olivového oleja extra virgin
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • orechy voliteľné - píniové, vlašské alebo mandle - asi 40gr na uvedené množstvo

POSTUP:

→Orechy si na noc namočíme do vody so štipkou soli, aby sme uvoľnili bielkoviny. Na druhý deň prepláchneme a môžeme použiť do pesta. Skúšala som so všetkými druhmi, ktoré píšem v surovinách a sú výborné.

→ Veľmi jednoducho všetky ingrediencie šupnite do mixéra a poriadne rozmixujte. Preložte do uzatvárateľnej nádoby a skladujte v chladničke. Ak nezjete, tak vám vydrží až do budúcej jari.

 

Prikladám aj záznam z vysielania ako to robím ja

Medvedí cesnak je naozajstný poklad, ktorý nám príroda ponúka po dlhej a únavnej zime. Dodlova životabudiť pre naše telo. Jednoducho medvedí cesnak by nemal chýbať ani na vašich stoloch. Pýtate sa prečo? Listy medvedieho cesnaku účinne detoxikujú a regenerujú pečeň, obsahujú železo a kyselinu listovú a veľa ďalších vitamínov. Účinný liek proti jarnej únave. Neváhajte a hurá do lesa :) Ja vám prikladám pár chutných receptov.

Polievka z medvedieho cesnaku a batátov

POTREBUJEME:

  • 4 batáty
  • hrsť medvedieho cesnaku alebo plná lyžica pesta
  • 1 cibuľa
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 1PL prepusteného masla alebo olivového oleja
  • voda alebo vývar
  • 1PL lahôdkového droždia (nemusí byť)
  • 1PL shoyu omáčky

POSTUP:

→Najskôr si urobíme cibuľový základ na prepustenom masle. Keď je cibuľa osmahnutá, tak osolíme, okoreníme, pridáme batáty, zalejeme vývarom alebo vodou a varíme do zmäknutia.

→ Keď sú batáty mäkké pridáme medvedí cesnak alebo pesto a ešte chvíľu povaríme. Následne odstavíme zo zdroja tepla, rozmixujeme tyčovým mixérom a dochutíme lahôdkovým droždím a shoyu omáčkou podľa potreby.

 

Alebo si urobte takúto krémovú omáčku s hlivou ustricovou a údeným tempehom z hotového pesta. Výborne sa hodí k cestovinám. Ja rada používam pohánkové a cestoviny z červenej šošovice. Alebo si uvarte obilninu podľa chuti. Tempeh kúpite v každom obchode so zdravou výživou.

Krémová omáčka s medvedím cesnakom, hlivou ustricovou a údeným tempehom.

POTREBUJEME:

  • 200gr hlivy ustricovej
  • 1ks údený bio tempeh
  • 150ml rastlinnej smotany
  • 1PL pesta z medvedieho cesnaku
  • soľ, čierne korenie
  • 1/2 PL škrobu na zahustenie
  • voda alebo vývar

POSTUP:

→Hlivu nakrájame a orestujeme vo wok panvičke asi 5minút. Na konci jemne osolíme, okoreníme a preložíme na tanier. Budeme pridávať do omáčky.

→Tempeh nakrájame a orestujeme na prepustenom masle. Trvá to asi 3minútky. Pridáme k hlive ustricovej.

→Do panvičky si pridáme asi deci vody a rastlinnú smotanu. Po zovretí pridáme pesto a zahustíme škrobom, ktorý sme rozmiešali v troške vody. Môžeme použiť tapiokový, kuzu alebo zemiakový.

→Povaríme asi tri minútky a omáčka je hotová. Ochutnáme a v prípade potreby dosolíme a dokoreníme. Do hotovej omáčky pridáme orestovanú hlivu a tempeh. Podávame na cestoviny alebo s obilninou. Výborne sa hodí aj k obilným plackám.

 

Chcete sa po jedle dobre cítiť?

Pozrite si záznam z vysielania. Dodržiavajte tieto tri veci a môžete ladiť - váhu, hormóny aj zdravie.