Batátová s medvedím cesnakom

RECEPT 

Na jar si nenechávam ujsť dary našej Matky Zeme. Zbierame všetko jedlé - medvedí cesnak, mladú žihľavu, sedmokrásky, mladé lístky púpavy a tiež chodíme na živú vodu z briezky. Neviem, či dokážeme urobiť viac pre naše telo ako pridať do jedálnička takéto divoké bylinky. Sú plné živín. Takejto polievke sa poteší každé ľudské telo. Kombinácia so sladkými batátmi je fajn. Vyskúšajte!

POTREBUJEME:

  • 4 väčšie batáty
  • zväzok medvedieho cesnaku alebo 2PL pesta
  • 1 cibuľa
  • 1PL prepusteného masla
  • soľ, čierne korenie, kurkuma
  • 1PL lahôdkového droždia
  • šťava z citróna podľa chuti

POSTUP:

→ Cibuľu očistíme a nakrájame do základu. Batáty očistíme a nakrájame na kocky. Cesnak umyjeme a nakrájame alebo si pripravíme pesto.

→ Najskôr si urobíme cibuľový základ na prepustenom masle, pridáme koreniny, osolíme a pridáme naakrájané batáty, ktoré jemne asi minútku ešte orestujeme. Následne pridáme nakrájaný medvedí cesnak, zalejeme vývarom alebo vodou a povaríme do zmäknutia batátov. Kto veľmi chce, môže si pridať aj dva zemiaky. 

→ Následne rozmixujeme, dochutíme lahôdkovým droždím a šťavou z citróna. Môžete zjemniť s rastlinnou smotanou. Ja som nezjemňovala. Výborná bola aj bez smotany.

Účinky medvedieho cesnaku:

  • prečisťuje organizmus od baktérii a parzitov
  • má silné antibakteriálne účinky
  • silné tonikum jangu
  • antibiotikum
  • podporuje imunitu
  • má protinádorové účinky

Pozrite si aj tento videonávod

Na fantastickú a mega zdravú raňajkovú kašu. Recept je 5elementový a veľmi chutný.