Raňajková kaša dlho varená nazývaná „čchou“.

Uvarte si najstráviteľnejšie jedlo na svete.

Vedeli ste, že dlho varená kaša je považovaná za najstráviteľnejšie jedlo na svete? Ako som sa ju naučila variť, veľmi som si ju obľúbila. Varím ju prevažne z ryže natural v pomalom hrnci /crockpot/. Ak nemáte k dispozícii pomalý hrniec, vôbec to nevadí. Dá sa pripraviť v klasickom hrnci na sporáku. Konzistencia záleží od toho, aké množstvo vody do kaše pridáte. Niekedy už môže vyzerať ako polievka.

Takto uvarená kaša má mimoriadne liečivé účinky na naše telo, veľmi ľahko trávi a vstrebáva, tonizuje krv a energiu čchi, harmonizuje trávenie. Výborná je pre ľudí oslabených, chronicky chorých, pre ľudí bez energie. Tiež vhodná pre dojčiace matky na tvorbu materského mlieka. Liečivé účinky kaše sa následne odvíjajú od potravín, ktoré používame pri varení. Napríklad:

-       Kaša s pridaním zázvoru zahrieva, má antiseptické účinky na vnútornosti, používa sa pri hnačkách a nechutenstve.

-       Kaša s pridaním fazuliek adzuki má močopudné vlastnosti, lieči opuchy a dnu.

-       Kaša s mrkvou podporuje trávenie, eliminuje nafukovanie.

-       Kaša z kuracieho alebo baranieho vývaru sa doporučuje pri vyčerpanosti a úrazoch.

Na prípravu kaše môžete použiť aj iné obilniny ako ryža. Napríklad ovos, raž....atď. Ja vám pridám recept na kašu z celozrnnej ryže. Tú mám najradšej.

Potrebujeme:

1 hrnček ryža natural

Morská riasa Wakame /nemusí byť/

Voda

Postup:

1.     Ryžu natural najskôr poriadne prepláchnite v niekoľkých vodách, preložte do hrnca, v ktorom budete ryžu variť. Následne ryžu dolejte vodou v pomere 1:8. 1diel ryže a 8dielov vody.

2.     Ryžu nechajte namočenú najmenej dve hodiny. Najlepšie od večera do rána. Zrnko sa vám krásne otvorí a vo vode budú všetky potrebné živiny.

3.     Pridáme kúsok morskej riasy a ryžu varíme na miernom plameni najmenej štyri hodiny. POZOR – vodu z ryže nevylievame. Varíme vždy v tej vode, v ktorej sme ryžu namáčali.

4.     Po uvarení môžeme ryžu odložiť napríklad do deky a pojedať celý deň. Vydrží teplá niekoľko hodín. Po vychladnutí odložíme do chladničky a máme základ na raňajkové liečivé dobroty.

 

Raňajková kaša nasladko s restovanými jablkami, škoricou, kokosovým mliekom a javorovým sirupom.

Tú si pripravíte tak, že ráno dáte ohriať kokosové mlieko a pridajte uvarenú ryžu. Pridajte si také množstvo, aké zjete na raňajky. Môžete trochu osoliť.

Jablká umyte a nakrájajte na kocky, jemne orestujte na olivovom oleji, osoľte, pridajte ceylónsku škoricu alebo kardamón a nakoniec javorový sirup.

Kašu naservírujte do misiek a navrch pridajte hotovú zmes z jabĺk. Kašu doplňte o opečené vlašské orechy alebo mandle.

Výborné nedeľné raňajky máte hotové. Dobrú chuť!