Kukuričná kaša- polenta s opečenou červenou cibuľou, cuketou, tekvicovými semiačkami a korením adžika

Typická polenta ako poznáte z detstva. Tentokrát na slano.

Je rýchla a vynikajúca. Ja som mala uvarený vývar, takže som ju nepotrebovala ani dochucovať. Adžika dodala zeleninke lahodnú, jemne pikantnú chuť. Adžika je korenie gruzínskej a arménskej kuchyne, jemne pikantná a jej chuť vás dostane. Obsahuje koriander, cesnak, saturejku a chilli.

Čo sa týka kukurice vynikajúca na podporu stredného ohniska – všetky tráviace problémy, nechutenstvo. Výborná je pre ženy v tehotenstve, pretože dokáže tonizovať ľadviny, s nimi spojené problémy so zubami a u mužov pomáha pri impotencii. V kombinácii s opečenou červenou cibuľou má aj odhlieňujúce účinky a opečené tekvicové semiačka doplnia v tele jinovú zložku.

POTREBUJEME:

250gr instantnej polenty

1L vývaru/ poprípade vody/

1 červená cibuľa nakrájaná na väčšie kúsky

1malá cuketa nakrájaná na kocky

1PL tekvicových semiačok

½ lyžičky korenia adžika/ ak nemáte použite len soľ a korenie, prípadne bylinky podľa chuti/

Olivový olej

POSTUP:

Najskôr si ohrejte vývar. Môžete použiť aj osolenú vodu, výživová hodnota tejto kaše bude však úplne inde. Do vriaceho vývaru nasypte polentu a varte za stáleho miešania asi 4minúty. Odstavte zo zdroja tepla a môžete zjemniť lyžičkou sójovej smotany.

Na oleji alebo masle ghee orestujte cibuľu, po chvíli pridajte cuketu a restujte ešte 3minúty, až pokým nebude cuketa jemne chrumkať. Na konci pridajte korenie, tekvicové semiačka  a nechajte prevonať. Jemne osoľte a podávajte s uvarenou polentou.

Ja varím polentu nie len ako kašu. Je chutná príloha ako opečená, alebo ako knedlík do horúcich letných dní. Recept nájdete na mojich stránkach www.alanda.sk.

TIP: Pri kvasinkových ochoreniach jedzte kukuričnú polentu s domácou kyslou kapustou minimálne tri krát týždenne. Na výsledky nebudete dlho čakať.