REFERENCIE

Čo sa o mne hovorí.

Martin Babiar

Trend zdravého životného štýlu je „in“ už dobrých pár rokov, na rôznych webových stránkach či v médiách človek za ten čas mohol natrafiť na rôznych „guru“, lepších či slabších odborníkov, kúpiť a prečítať si obrovské množstvo kníh a podobne. Tak ako má však každý zjavne naplniť iný životný osud, a každý má k nemu inú cestu, rovnako každému vyhovuje niečo iné aj čo sa týka stravy.

Moje dobrodružstvo s hľadaním svojej cesty sa začalo v roku 2011, po rôznych zdravotných problémoch, ktoré sa mi už prestávali páčiť. Dovtedy som jedol všetko, čo sa bralo za „tradičné“ a „bežné“ v našich životopisných šírkach. V lete 2011 som absolvoval prvú „vážnejšiu“ diagnostiku u kamaráta, ktorý sa tejto oblasti začal profesionálne venovať, a od tohto momentu som postupne vyskúšal veľa prístupov a povedzme „všetko“, čo sa dalo.

Od prvotného vypustenia „pšenice“, s následným vynechaním mliečnych výrobkov, ktoré ma posunulo k „prepchávaniu“ sa živočíšnymi tukmi v podobe slaniny na raňajky, až po presný opak v podobe smoothies, po ktorých som nechápal, prečo mi je cestou do práce v januári zima. Nakoniec ma to v roku 2016 doviedlo do pochopenia, že nepotrebujem a vypúšťam mäso, ktoré mi jednoducho povedané prestalo „voňať“ – nemohol som vydržať v kuchyni, keď sa pripravovalo, lebo mi jeho zápach nerobil dobre a tu som sa dostal „skokom“ k vegánstvu, bez medzikroku vo vegetariánstve.

Moja cesta je teda dostatočne pestrá a mám z čoho čerpať – to však neznamená, že mám recept na všetko a chcem radiť ostatným – viem však, čo nerobí dobre mne, a to je pre mňa najdôležitejšie.

Sú však ľudia, ktorí sa stravovaniu a diagnostike venujú na profesionálnej a odbornej úrovni a – teraz už moja dobrá priateľka – Alenka, ktorá je majiteľkou reštaurácie Alanda, je v tomto skutočný odborník. Cesta k nej mi trvala zhruba 7 rokov, ale musím sa priznať – keď obedujem v Banskej Bystrici a nie sú zatvorení, obedujem len tu! :) Od prvého sústa prvého jedla, ktoré som tu mal hneď prvý deň, keď otvorili, som vedel, že toto je presne to, čo potrebujem.

Navyše, nie je to len o jedle, ale Alenka robí predovšetkým diagnostiky, ktoré pomáhajú človeku pochopiť, čo je preňho vhodné, a čo už nie. Ja som túto diagnostiku absolvoval vo februári 2018 a úprimne povedané: dovtedy som si myslel, že moja dovtedajšia cesta bola dobrodružná, no skutočné dobrodružstvo sa začalo až tu. Všetko zrazu zapadlo do seba a zažil som veľa aha-momentov.

Bol mi vysvetlený koncept „celozrnných raňajok“, ktorý odvtedy dodržiavam, vypustil som patogény, ktoré sme popísali, a ktoré mi nerobili dobre, pridal som doplnky, ktoré mi pomáhajú a čuduj sa svete – vrátila sa mi farba do líc, napravili sa ochabnuté rysy tváre, čo bolo vidieť hneď na prvý pohľad, no hlavne – začal som mať silu a energiu, ktorej som predtým dlhodobo mal málo.

Diagnostika, ktorú mi Alenka urobila, bola ako keby ste do ruky dostali najsofistikovanejšie GPS-ko s najmodernejším softwérom.  Všetko mi zafungovalo perfektne a mám k nej odvtedy najvyššiu možnú mieru dôvery vo všetkom, čo mi poradí a jednoducho povedané – zjem všetko, čo povie :).

Preto mi nezostáva iné, len sa Alenke aj takto ešte raz poďakovať a zaželať jej všetko najlepšie, lebo to, čo robí, robí skutočne na svetovej úrovni!

Martin Babiar

Mirka Dvorská

Ja a chudnutie , to je môj celoživotný boj.  Vyskúšala som od diéty cez rôzne „rady z internetu“ všeličo možné čo sa týka stravy. Ako jesť toto , nejesť tamto a podobne, jesť 3x či 5x denne....počítanie kalórií, ráno jesť toto a nejesť toto. Čím viac som čítala rady a názory tým viac som bola zmätená, vylúčila som zo stravy veľa vecí a dostala som sa do stavu, kedy som už nevedela kam z konopy a výsledok bol opak chudnutia. Prestala som sa vo svojom tele cítiť dobre a to sa odzrkadľovalo aj na mojej psychike, váhe a prehreškoch, ktorých som sa dopúšťala vo veľkej miere. Jedla som sladké a aj dosť neskoro večer, či v noci.

Jedného dňa sa ku mne dostala informácia o čínskej dietetike a zároveň aj kontakt na pani Alenku, ktorá sa touto  dietetikou zaoberá. Napísala som jej e-mail, objednala som sa, vyplnila niekoľko stranový dotazník, kde som asi prvý krát v živote bez zábran odpovedala úprimne na všetky otázky  a za krátky čas sme sa aj stretli.  Naše prvé stretnutie bolo úplne uvoľnené, príjemné a veľa som sa dozvedela aj sama o sebe a plne som si aj uvedomila svoje chyby, ktoré som pri stravovaní robila a  občas aj urobím.

Stretnutie s pani Alenkou mi otvorilo úplne iný svet čo sa týka potravín a aj pohľadu na jedlo ako také.  Po našom stretnutí mi pani Alenka vypracovala orientačný jedálny lístok a dala množstvo rád, čo konzumovať a kedy a čomu sa vyhnúť, čím zahnať chuť na sladké, čo vylúčiť úplne a čo čím nahradiť a hlavne som do jedálnička zaradila úplne nové druhy potravín, ktoré sú dodnes základom hlavne pre moje raňajky a to sú rôzne druhy celých zŕn ako ovos, pšenica, kamut (jeho vynikajúca chuť ma hneď dostala). Z týchto zŕn som sa naučila pripravovať raňajky vo forme kaší(návod ako na to  mi dala pani Alenka ), zaradila som do jedálnička pšeno, ktoré sa tiež hodí na prípravu kaše(najlepšia je cviklová so sušenými slivkami)  a pohánku či naturálnu ryžu.  Teplé raňajky vo forme kaší sú skvelá vec ako začať deň, nasýtia a človek nemá pocit hladu. Naučila som sa raňajkovať  pravidelne v rovnakom čase a vďaka pocitu sýtosti vydržím aj takmer vždy na presný čas obeda. Ako sladidlo som začala používať ryžový sirup, začala konzumovať sušené ovocie, jadrá ako orechy, mandle a podobne, koreniny ako kardamón a škoricu. Príprava hlavného jedla pozostáva hlavne z tepelne upravenej zeleniny , strukovín, rýb, hydinového (domáce) mäska cca 4x do mesiaca , tempeh, tofu, bulgur, naturálna ryža, tekvica hokaido, krúpy, ryžové cestoviny, kyslá kapusta a varím si veľa polievok,  do ktorých si tiež pridávam obilniny. Do varenia som sa naučila používať morskú riasu, ktorá úplne nahradí soľ.  Naučila som sa konzumovať teplú stravu, v ktorej sa snažím spojiť sezónne potraviny . Svoj deň začínam tým, že vypijem pohár teplej vody, ktorú pijem aj v priebehu dňa alebo si dám bylinkové čaje.  

A úprimne, cítim sa veľmi dobre a to hlavne vďaka stretnutiu s pani Alenkou, ktorá ma postrčila na správu cestu, cestu po ktorej sa učím kráčať každý deň a aj napriek zakopnutiam sa snažím vždy posúvať ďalej.  Už od nášho prvého stretnutia a rozhovoru s pani Alenkou som mala od  veľmi dobrý pocit, ktorý  trvá do dnes. Pani Alenka do všetkého čo robí dáva veľký kus seba, svoje srdce. Odovzdáva svoje skúsenosti, rady a je vždy ochotná pomôcť, poradiť. A vie neskutočne dobre variť, recepty pripravuje z láskou pre náš všetkých a posúva ich ďalej.  Nemám síce možnosť sa pravidelne stravovať  u nej v reštaurácii, ale jej jedlo je liekom a balzamom pre dušu i celé telo, krásou pre oči a extázou pre chuťové bunky.   Som neskutočné vďačná, že mi ju osud priviedol do cesty a viem, že to nebola náhoda, lebo náhody neexistujú.

A či sa mi podarilo docieliť to o čo mi najviac pri stretnutí  išlo (schudnúť) ?  Okrem poradenstva som využila možnosť pridať sa do skupiny na FB S ľahkosťou k štíhlosti. Tam som našla aj množstvo receptov a inšpirácie. Mám dole 5 kíl za tri mesiace a pokračujem J

 Podstatné je aj to, že som si  uvedomila ako dobre sa zrazu cítim vo svojom tele a že jedlo môže naozaj liečiť. Dôkazom toho sú aj ustupujúce problémy, o ktorých som sa zmienila.  Jedinou „brzdou“ v napredovaní som si ja sama ( si je človek sám)  a teda musím ešte popracovať na svojej pevnej vôli a myslení

Alenke patrí jedno veľké ďakujem!

Mirka Dvorská

Lenka Vaníkova

Alenka priša do môjho života v pravý čas. Experimentovanim v stravovani som si odpálila žalúdok a trávenie. Skúšala som rôzne diéty od raw, paleo, nízko sacharidovej až po veganstvo. Eufória z nového stravovania bola však vždy iba dočasná, lebo zdravotné problémy sa po určitom čase vrátili. Stravovanie riešim od svojich 15 tich rokov. Teraz mám 33 a možem slávnostne vyhlásiť, že som konečne našla cestu, ako sa chcem stravovat, aby som bola vitálna, šťastná a mala spokojné bruško. Ďakujem Alenke Dudášovej, že mi obohatila poznatky o TCM, piatich elementoch a ako sa dá chutne a zdravo najesť. Jej facebookova stránka, či už Alanda (vegánska reštaurácia ) alebo stránka S ľahkostou k štíhlosti je vhodna nielen pre ľudí, ktorí chcú schudnúť, zdravo žiť, ale aj pre tých, ktori sú stratení v tomto preinformovanom svete a už nevedia, čo je pre nich dobré a čo zlé.

Okrem vysperkovanych receptov, od slaného až po sladké, Alenka radí aj prostrednctvom videii, článkov a vedie nás za poznaním TCM, ktorú keď raz vyskúšame, ľahko adoptujeme.

Ďakujem ešte raz, že meníš naše životy a návyky k lepšiemu!

Lenka Vaníkova