Vyplňte svoj email s a stiahnite si PDF zdarma:
Návod na ryžovú očistu
Eva Vančová Hulmanová
S Alenkou som absolvovala niekoľko akcií: JOGOVÉ POBYTY, kde nám perfektne pripravila stravu podľa piatich elementov, aby naše telíčka boli harmonizované vynikajúcim zdravím jedlom spolu s pohybom.
Úžasný KURZ VARENIA na chate Alanda kde sme jej všetci nakúkali do hrncov a pritom nám porozprávala, ktorá potravina na čo pôsobí, čo harmonizuje, dopĺňa a ako sa pripravuje. Boli sme ako jedna rodina pri hrncoch, zapojili sme sa do prípravy a ešte sa aj spolu vynikajúco zabavili. Čo sme si navarili to sme si aj zjedli.
Absolvovala som s ňou aj s mnohými ďalšími JARNÚ OČISTU ONLINE počas prvej vlny korony. Recepty zaslané vopred na mail, aby sme mali čas si nakúpiť čo potrebujeme a cez videa a príspevky cez skupinu na FB nám vždy trpezlivo radila. Samozrejme k tomu bol poslaný manuál aká potravina pôsobí na naše orgány a v akom období je to najúčinnejšie.
Od tej doby varím oveľa zdravšie a chutí to výborne. Pripravujem si raňajkové kaše,ktoré som si obľúbila a veľmi dobre naštartujú môj organizmus.Teraz na jar sa znovu zúčastním takejto očisty a veľmi to odporúčam. A moje jogové pobyty si už bez nej neviem ani predstaviť.
Evka
aveevayoga
Monika Kampošová
Stravovanie podľa princípov Dietetiky čínskej medicíny, známe aj pod názvom Stravovanie podľa 5-tich elementov sprevádza moju prax už 20 rokov. Vďaka tomuto liečebnému oboru čínskej medicíny sa mi podarilo zlepšiť mnohé zdravotné problémy mojich pacientov, samozrejme aj v prepojení s ďalšími liečebnými metódami. Medzi najčastejšie patria rôzne disharmónie menštruačného cyklu, tráviace problémy, zápaly čriev, nadváha, ale aj chronické ochorenia pohybového systému a mnoho, mnoho ďalších.
Správne nadstavená liečebná Dietetika môže každý liečebný proces silne zosilňovať a napomáhať tak celkovej regenerácii organizmu. Veľkým prínosom je, že veľakrát už po relatívne krátkej dobe dokáže človek pocítiť benefity takého stravovania - jednak v postupnom zlepšovaní zdravia a eliminácii zdravotných problémov, ale taktiež v pocitoch zvýšenej energie, odstránenia únavy, lepšej emočnej stabilite.
Už vyše 10 rokov tieto vedomosti odovzdávam aj prostredníctvom Školy Dietetiky svojim študentom, ktorí touto cestičkou následne pokračujú a odovzdávajú informácie ďalej. Je úžasné sledovať následne ich kroky. Vďaka našej Škole Dietetiky som spoznala aj Alenku. Sledujem jej kroky už od začiatku a som zo všetkého čo robí nadšená. Všetko čo robí – od zostavovania úžasných receptov, cez podávanie informácií na rôzne témy je robené s ľahkosťou, radosťou, až by som to nazvala hravosťou – čo ja osobne považujem za niečo výnimočné a jedinečné.
Nadšením pre svoju prácu dokázala Alenka stiahnuť so sebou čoraz väčší počet ľudí. Skupina, ktorú vytvorila na FB sa za rok rozrástla na nemalú skupinku ľudí. Zo zdravého varenia urobila Alenka každodenné potešenie. Všetci, ktorí sme na tejto skupine s nadšením sledujeme čím nás Alenka prekvapí, akou témou nás obohatí. Vďaka nej sa stáva Dietetika a varenie podľa týchto zásad krásne uchopiteľné v praxi. Všetky princípy a pravidlá sú podané zrozumiteľne s Alenkinou vlastnou eleganciou a šarmom. Teším sa na to, čo všetko ešte pre nás Alenka prinesie a pripraví. Verím, že toho bude ešte veľa. Ďakujem Alenka za všetkých ľudí, ďakujem za naše stretnutie.
Odporúčam Alenku všetkým Vám, ktorí chcete preniknúť do tajomstva Stravovania podľa 5-tich elementov. Predstavuje základný pilier, od ktorého sa môže začať aj Vaša úžasná cesta za zdravím.
Monika Kampošová – lektorka školy Dietetiky
Lucia Hrčková
O Alenke som sa prvý krát dopočula v 1.ročníku môjho štúdia dietetiky čínskej medicíny. Myslím, že to bol nejaký recept na zdravý koláčik práve z jej webovej stránky. To som vtedy ešte ani netušila, ako jedno kliknutie na jej stránku zmení môj život a hlavne postoj k vareniu. Pri štúdiu som naberala veľa dôležitých a zaujímavých informácií, mojim problémom bola však samotné varenie. Keďže žijem dosť aktívne a málokedy som doma, buď som nemala čas stáť v kuchyni, alebo bolo jednoduchšie si „zdravé“ jedlo proste odnekiaľ priniesť. No, lenže žiadna reštaurácie nie je otvorená 24hodín a mne začalo byť jasné, že sa do toho varenia musím pustiť sama a hlavne častejšie.
A v tom bola Alenkina práca a všetko, čo tvorí ako dar z nebies. Preštudovala som si jej stránku, zapojila sa do skupiny na FB a dokonca absolvovala online kurz jarnej očisty. A výsledok? Predstavte si, kuchyňa sa stala mojim najobľúbenejším miestom v byte. A dokonca nie len doma, ale aj po návštevách.
Alenkina práca mi pomohla nadobudnúť celkom iný pohľad na varenie, kuchyňu, jedlo...jej recepty a skúsenosti sa mi krásne prepojili s mojim štúdiom a veľmi dobre prakticky ho dopĺňali. Či už to boli skvelé ranné kaše, rýchle obedy v práci za 30min., alebo ľahké večere, ktoré ma baví robiť si a experimentovať.
Okrem jej receptov a online kurzov sa človek dozvie aj kopec zaujímavých vecí napr. O tom, aký vplyv ma strava na naše telo, emócie, ako čo vyživiť a kedy čo jesť. Jej mnohoročné skúsenosti, ľudský prístup a hlavne zrozumiteľne podané info, rady, tipy často využívam v praktickom živote a dobre sa mi osvedčili. Preto som Alenku a jej prácu odporučila aj svojej rodine, známym a priateľom.
Aj vďaka nej teraz viem, že k zdravému životnému štýlu nepatrí len teória, myslenie, prijímanie potravy, ale aj čas, ktorý trávim v kuchyni prípravou kvalitného a výživne hodnotného jedla – je čas, je čas, ktorý venujem sebe, svojmu zdraviu a svojim blízky. Že z kuchyne sa dá čarovať, tvoriť, smiať, zabávať, učiť sa a stále skúšať nové veci a ten pocit potom, keď si toto všetko doprajem, je skvelý.
Ďakujem Alenka, že ste, že tvoríte, že varíte, učíte a spájate ľudí nie len jedlom. Už sa teším na ďalší kurz, kde sa znova niečo dozviem, naučím, spraktizujem a budem to môcť odovzdať ďalej – cestou zvŕtania sa po kuchyni. Tak robiť radosť dobrým jedlom sebe a ďalším ľuďom.
Lucia Hrčková
Kamila Jurčíková
Jarná očista online ... to bolo moje prvé stretnutie s Alenkou a so stravovaním sa podľa TČM. A som za to nesmierne vďačná.
Za 15 dní - 6 kg a akoby odpuchnuté telo. Pre mňa niečo neuveriteľné. Cítila som sa veľmi dobre a aj som tak podľa reakcií môjho okolia pôsobila. Keďže očista mala pre mňa veľa benefitov, hľadala som ďaľšie informácie. Nevedela som o TČM, o stravovaní sa podľa 5 elementov a východnej filozofii života vôbec nič. Najväčší problém som mala s varením. Nové suroviny, nové koreniny, ochucovadlá, nové spôsoby úpravy jedla. Pre mňa jedna veľká neznáma. Zo začiatku som trávila prípravou jedla a hľadaním informácií na nete veľmi veľa času. Predsa len, mám 55 rokov a zrazu toľko nového.
V tomto mi veľmi pomáha skupina stránky Alena Dudášová na Fb ... S ľahkosťou k štíhlosti / podľa princípov TČM / a pobyt na chate Alanda, kde sa konal kurz varenia podľa TČM spojený s cvičením jógy. Krásne prostredie, dobrá partia a veľa ,, AHA “ momentov pri motaní sa Alenke pod nohami pri hrncoch. Veľa smiechu, pohody a neuveriteľné informácie o pôsobení toho ktorého jedla na naše orgány a životnú silu. Prekonávanie samej seba pri túre z Malinô Brda do Vlkolínca, jógovanie pri východe slnka nad jazerom a kúpanie sa v ňom. Večerné rozhovory, ranné spievanie vtačikov ... nádherne strávený čas.
Waw, toto som potrebovala. Potrebovala som vidieť a ochutnať celý ten zázrak. Prestať sa toho báť a začať experimentovať. Potrebovala som stretnúť človeka čo je ochotný pomôcť, vysvetlí, ukáže, povzbudí ...
Potrebovala som stretnúť Alenku a cez ňu spoznať správny spôsob stravovania pre svoje telo. Konečne.
Pokračujem ďalej. Za 6 mesiacov - 15 kg, zmena pristupu ku svojmu telu, príliv energie a hlavne, chuť ZNOVA ŽIŤ A ŽIVOT SI AJ UŽÍVAŤ. A to, myslím si že stojí za to.
Alenka, jedno veľké ďakujem.
Kamilka
Martin Babiar
Trend zdravého životného štýlu je „in“ už dobrých pár rokov, na rôznych webových stránkach či v médiách človek za ten čas mohol natrafiť na rôznych „guru“, lepších či slabších odborníkov, kúpiť a prečítať si obrovské množstvo kníh a podobne. Tak ako má však každý zjavne naplniť iný životný osud, a každý má k nemu inú cestu, rovnako každému vyhovuje niečo iné aj čo sa týka stravy.
Moje dobrodružstvo s hľadaním svojej cesty sa začalo v roku 2011, po rôznych zdravotných problémoch, ktoré sa mi už prestávali páčiť. Dovtedy som jedol všetko, čo sa bralo za „tradičné“ a „bežné“ v našich životopisných šírkach. V lete 2011 som absolvoval prvú „vážnejšiu“ diagnostiku u kamaráta, ktorý sa tejto oblasti začal profesionálne venovať, a od tohto momentu som postupne vyskúšal veľa prístupov a povedzme „všetko“, čo sa dalo.
Od prvotného vypustenia „pšenice“, s následným vynechaním mliečnych výrobkov, ktoré ma posunulo k „prepchávaniu“ sa živočíšnymi tukmi v podobe slaniny na raňajky, až po presný opak v podobe smoothies, po ktorých som nechápal, prečo mi je cestou do práce v januári zima. Nakoniec ma to v roku 2016 doviedlo do pochopenia, že nepotrebujem a vypúšťam mäso, ktoré mi jednoducho povedané prestalo „voňať“ – nemohol som vydržať v kuchyni, keď sa pripravovalo, lebo mi jeho zápach nerobil dobre a tu som sa dostal „skokom“ k vegánstvu, bez medzikroku vo vegetariánstve.
Moja cesta je teda dostatočne pestrá a mám z čoho čerpať – to však neznamená, že mám recept na všetko a chcem radiť ostatným – viem však, čo nerobí dobre mne, a to je pre mňa najdôležitejšie.
Sú však ľudia, ktorí sa stravovaniu a diagnostike venujú na profesionálnej a odbornej úrovni a – teraz už moja dobrá priateľka – Alenka, ktorá je majiteľkou reštaurácie Alanda, je v tomto skutočný odborník. Cesta k nej mi trvala zhruba 7 rokov, ale musím sa priznať – keď obedujem v Banskej Bystrici a nie sú zatvorení, obedujem len tu! 🙂 Od prvého sústa prvého jedla, ktoré som tu mal hneď prvý deň, keď otvorili, som vedel, že toto je presne to, čo potrebujem.
Navyše, nie je to len o jedle, ale Alenka robí predovšetkým diagnostiky, ktoré pomáhajú človeku pochopiť, čo je preňho vhodné, a čo už nie. Ja som túto diagnostiku absolvoval vo februári 2018 a úprimne povedané: dovtedy som si myslel, že moja dovtedajšia cesta bola dobrodružná, no skutočné dobrodružstvo sa začalo až tu. Všetko zrazu zapadlo do seba a zažil som veľa aha-momentov.
Bol mi vysvetlený koncept „celozrnných raňajok“, ktorý odvtedy dodržiavam, vypustil som patogény, ktoré sme popísali, a ktoré mi nerobili dobre, pridal som doplnky, ktoré mi pomáhajú a čuduj sa svete – vrátila sa mi farba do líc, napravili sa ochabnuté rysy tváre, čo bolo vidieť hneď na prvý pohľad, no hlavne – začal som mať silu a energiu, ktorej som predtým dlhodobo mal málo.
Diagnostika, ktorú mi Alenka urobila, bola ako keby ste do ruky dostali najsofistikovanejšie GPS-ko s najmodernejším softwérom. Všetko mi zafungovalo perfektne a mám k nej odvtedy najvyššiu možnú mieru dôvery vo všetkom, čo mi poradí a jednoducho povedané – zjem všetko, čo povie :).
Preto mi nezostáva iné, len sa Alenke aj takto ešte raz poďakovať a zaželať jej všetko najlepšie, lebo to, čo robí, robí skutočne na svetovej úrovni!
Martin Babiar
Mirka Dvorská
Ja a chudnutie , to je môj celoživotný boj. Vyskúšala som od diéty cez rôzne „rady z internetu“ všeličo možné čo sa týka stravy. Ako jesť toto , nejesť tamto a podobne, jesť 3x či 5x denne....počítanie kalórií, ráno jesť toto a nejesť toto. Čím viac som čítala rady a názory tým viac som bola zmätená, vylúčila som zo stravy veľa vecí a dostala som sa do stavu, kedy som už nevedela kam z konopy a výsledok bol opak chudnutia. Prestala som sa vo svojom tele cítiť dobre a to sa odzrkadľovalo aj na mojej psychike, váhe a prehreškoch, ktorých som sa dopúšťala vo veľkej miere. Jedla som sladké a aj dosť neskoro večer, či v noci.
Jedného dňa sa ku mne dostala informácia o čínskej dietetike a zároveň aj kontakt na pani Alenku, ktorá sa touto dietetikou zaoberá. Napísala som jej e-mail, objednala som sa, vyplnila niekoľko stranový dotazník, kde som asi prvý krát v živote bez zábran odpovedala úprimne na všetky otázky a za krátky čas sme sa aj stretli. Naše prvé stretnutie bolo úplne uvoľnené, príjemné a veľa som sa dozvedela aj sama o sebe a plne som si aj uvedomila svoje chyby, ktoré som pri stravovaní robila a občas aj urobím.
Stretnutie s pani Alenkou mi otvorilo úplne iný svet čo sa týka potravín a aj pohľadu na jedlo ako také. Po našom stretnutí mi pani Alenka vypracovala orientačný jedálny lístok a dala množstvo rád, čo konzumovať a kedy a čomu sa vyhnúť, čím zahnať chuť na sladké, čo vylúčiť úplne a čo čím nahradiť a hlavne som do jedálnička zaradila úplne nové druhy potravín, ktoré sú dodnes základom hlavne pre moje raňajky a to sú rôzne druhy celých zŕn ako ovos, pšenica, kamut (jeho vynikajúca chuť ma hneď dostala). Z týchto zŕn som sa naučila pripravovať raňajky vo forme kaší(návod ako na to mi dala pani Alenka ), zaradila som do jedálnička pšeno, ktoré sa tiež hodí na prípravu kaše(najlepšia je cviklová so sušenými slivkami) a pohánku či naturálnu ryžu. Teplé raňajky vo forme kaší sú skvelá vec ako začať deň, nasýtia a človek nemá pocit hladu. Naučila som sa raňajkovať pravidelne v rovnakom čase a vďaka pocitu sýtosti vydržím aj takmer vždy na presný čas obeda. Ako sladidlo som začala používať ryžový sirup, začala konzumovať sušené ovocie, jadrá ako orechy, mandle a podobne, koreniny ako kardamón a škoricu. Príprava hlavného jedla pozostáva hlavne z tepelne upravenej zeleniny , strukovín, rýb, hydinového (domáce) mäska cca 4x do mesiaca , tempeh, tofu, bulgur, naturálna ryža, tekvica hokaido, krúpy, ryžové cestoviny, kyslá kapusta a varím si veľa polievok, do ktorých si tiež pridávam obilniny. Do varenia som sa naučila používať morskú riasu, ktorá úplne nahradí soľ. Naučila som sa konzumovať teplú stravu, v ktorej sa snažím spojiť sezónne potraviny . Svoj deň začínam tým, že vypijem pohár teplej vody, ktorú pijem aj v priebehu dňa alebo si dám bylinkové čaje.
A úprimne, cítim sa veľmi dobre a to hlavne vďaka stretnutiu s pani Alenkou, ktorá ma postrčila na správu cestu, cestu po ktorej sa učím kráčať každý deň a aj napriek zakopnutiam sa snažím vždy posúvať ďalej. Už od nášho prvého stretnutia a rozhovoru s pani Alenkou som mala od veľmi dobrý pocit, ktorý trvá do dnes. Pani Alenka do všetkého čo robí dáva veľký kus seba, svoje srdce. Odovzdáva svoje skúsenosti, rady a je vždy ochotná pomôcť, poradiť. A vie neskutočne dobre variť, recepty pripravuje z láskou pre náš všetkých a posúva ich ďalej. Nemám síce možnosť sa pravidelne stravovať u nej v reštaurácii, ale jej jedlo je liekom a balzamom pre dušu i celé telo, krásou pre oči a extázou pre chuťové bunky. Som neskutočné vďačná, že mi ju osud priviedol do cesty a viem, že to nebola náhoda, lebo náhody neexistujú.
A či sa mi podarilo docieliť to o čo mi najviac pri stretnutí išlo (schudnúť) ? Okrem poradenstva som využila možnosť pridať sa do skupiny na FB S ľahkosťou k štíhlosti. Tam som našla aj množstvo receptov a inšpirácie. Mám dole 5 kíl za tri mesiace a pokračujem J
Podstatné je aj to, že som si uvedomila ako dobre sa zrazu cítim vo svojom tele a že jedlo môže naozaj liečiť. Dôkazom toho sú aj ustupujúce problémy, o ktorých som sa zmienila. Jedinou „brzdou“ v napredovaní som si ja sama ( si je človek sám) a teda musím ešte popracovať na svojej pevnej vôli a myslení
Alenke patrí jedno veľké ďakujem!
Mirka Dvorská
Lenka Vaníkova
Alenka priša do môjho života v pravý čas. Experimentovanim v stravovani som si odpálila žalúdok a trávenie. Skúšala som rôzne diéty od raw, paleo, nízko sacharidovej až po veganstvo. Eufória z nového stravovania bola však vždy iba dočasná, lebo zdravotné problémy sa po určitom čase vrátili. Stravovanie riešim od svojich 15 tich rokov. Teraz mám 33 a možem slávnostne vyhlásiť, že som konečne našla cestu, ako sa chcem stravovat, aby som bola vitálna, šťastná a mala spokojné bruško. Ďakujem Alenke Dudášovej, že mi obohatila poznatky o TCM, piatich elementoch a ako sa dá chutne a zdravo najesť. Jej facebookova stránka, či už Alanda (vegánska reštaurácia ) alebo stránka S ľahkostou k štíhlosti je vhodna nielen pre ľudí, ktorí chcú schudnúť, zdravo žiť, ale aj pre tých, ktori sú stratení v tomto preinformovanom svete a už nevedia, čo je pre nich dobré a čo zlé.
Okrem vysperkovanych receptov, od slaného až po sladké, Alenka radí aj prostrednctvom videii, článkov a vedie nás za poznaním TCM, ktorú keď raz vyskúšame, ľahko adoptujeme.
Ďakujem ešte raz, že meníš naše životy a návyky k lepšiemu!
Lenka Vaníkova