JARNÝ WORKSHOP

ONLINE


Všetko čo potrebujete 

vedieť o jari

Na tejto stránke nájdete obsah nabitý informáciami o jari, jarnej detoxikácii, orgánoch pečene a žlčníka. Ako toto obdobie vníma čínska medicína. Nájdete tu tiež zoznam potravín do obdobia jari a recepty na detoxikáciu na stiahnutie. Pripravila som to pre vás s láskou na podporu zdravia. Verím, že informácie využijete a budú čerpať celé vaše rodiny. Tak sa to totiž pri mojich programoch deje. To mi dodáva silu a motivuje ma tvoriť pre vás viac a viac.

Stravovanie podľa princípov výživy 5 - elementov vnieslo ľahkosť do mojej kuchyne aj života. Namiesto obmedzovania a diét som zvolila cestu v súlade s prírodou. Zlepšilo sa mi zdravie. Schudla som postupne 9kíl. Už nie je pre mňa prioritou chudnutie, ale pocity a energia v tele. Takto to rada naučím aj vás

Alena Dudášová

Pečeň - malá továreň v našom tele...

Podľa Tradičnej čínskej medicíny je JAR (približne od 15.2. do 14.5.) obdobím PEČENE a ŽLČNÍKA. V tomto období sú tieto orgány najcitlivejšie na naše škodlivé zásahy. Zároveň však aj najlepšie prijímajú akúkoľvek podporu a majú väčšiu schopnosť sebaregenerácie. Preto by sme ich mali práve v tomto období prírodne podporiť.

PEČEŇ vypovedá o našom vzťahu k ľuďom.  Vypovedá o tom, ako dokážeme iných ľudí (ne)kritizovať a (ne)posudzovať. Ukazuje nám tiež, ako dokážeme tolerovať nedostatky druhých, či ich dokážeme rešpektovať, ustupovať, zmäkčovať. Alebo nám ukazuje, akí sme zatvrdnutí vo svojich postojoch a názoroch.

ŽLČNÍK zasa ukazuje na našu (ne)spokojnosť. Ukazuje ako prijímame udalosti vo svojom živote. Každá myšlienka nespokojnosti v zmysle „prečo ja?“, je ako zrniečko piesku do nášho žlčníka, ktorý sa ukladá tak dlho, až si vytvoríme kamene. Žlčník je podľa TČM dirigentom organizmu. Môžeme si ho predstaviť ako dávkovač, ktorý nám presne dávkuje žlč, podľa toho, čo zjeme - na trávenie mäsa a tukov použije viac žlče, na jablko takmer žiadnu. Keď však trávenie neprebieha ako má, potrava začne zahnívať v hrubom čreve. To vedie následne k prekysľovaniu tela a zbytočne sa tak zaťažuje pečeň, ktorá tieto škodliviny filtruje. Telo potrebuje prekyslenie vyrovnať a siaha po zásobách minerálov - najmä vápnik a horčík. Ich nedostatok sa následne objaví ako oslabenie, ktoré by sme s pečeňou nespájali. A problém je na svete - bolí nás hlava, tuhnú nám svaly, máme migrény, tuhne nám šija. To je dôvod, že na jar má veľa ľudí problém s krčnou chrbticou a depresiami.

Začiatok často nájdeme v našej nespokojnosti a potlačenej zlosti a koniec odstránenie žlčníka. Ak sme zvyknutí potláčať svoje emócie a nedokážeme ich s láskou vyjadriť, tieto sa hromadia v orgánoch, ktoré s nimi energeticky ladia. Pečeň a žlčník milujú toleranciu a spokojnosť.

Príznaky oslabenia PEČENE a ŽLČNÍKA:

  • bolesti a tlak v ľavom podrebrí
  • nafukovanie, problémy s vyprázdňovaním
  • celkové stuhnutie a napätie tela /kŕčné svaly, skracovanie šliach, tuhnutie kĺbov/
  • celková slabosť
  • bolesti a zápaly kĺbov - hlavne bedrových
  • jednostranné bolesti hlavy
  • bolesti chrbtice - najmä krčnej a strednej strany chrbta
  • rôzne kožné problémy
  • problémy s očami, zápaly spojiviek
  • tiež nadmerná chuť na sladké
  • nevysvetliteľná a trvalá únava
  • zlé psychické stavy
  • nepravidelná a bolestivá menštruácia
  • silný PMS
  • svrbenie a vyrážky v oblasti pohlavných orgánov
  • pruh na miešku u mužov
  • bolestivá erekcia
  • bolesti a opuchy v podpazuší
  • časté závrate
  • chrapot, chrapľavý hlas
  • hučanie v ušiach
  • sucho v krku
  • horká chuť v ústach
  • astma
  • kurie oká a otlaky
  • akné / vznikajúce ako dôsledok zanesenia a infekcie mazových žliaz kvôli poruche metabolizmu tukov/
  • autoimunitné ochorenia
  • alergie
  • problémy so spánkom

Všetko, čo potrebujete vedieť o jari nájdete vo videách

ORGÁNY PEČEŇ a ŽLČNÍK

Prikladám vám video z našej jarnej očisty, aby ste si lepšie predstavili, ktoré orgány je potrebné na jar podporovať a harmonizovať, keďže sú na vrchole. Pozrite si základné informácie a nižšie na stránke nájdete potom aj zoznam potravín a recety.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Pitný režim počas očisty

Pitný režim je počas detoxikácie veľmi dôležitý.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Ako na jarnú očistu v praxi

Opäť video z naše veľkej jarnej očisty o základných návykoch, ktoré je dobre začať si budovať v stravovaní.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Detoxikačné symptómy

Ako som spomínala, tak na jar je ideálny čas na DETOX alebo OČISTU tela. Dobre je tento proces mať pod dohľadom. Pokiaľ je očista riadená, tak viete presne, čo sa vo vašom tele deje, a následne viete vykonať potrebné kroky.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

O káve 

Či káva je alebo nie je vhodná počas detoxikácie, tak na to je množstvo rozporuplných názorov. Takýto pohľad má čínska medicína.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

BONUS - Ako priestor v ktorom žijeme ovplyvňuje naše zdravie

Celostné zdravie je predovšetkým o súvislostiach - ako myslíme, ako sa cítime, ako žijeme, dýchame, koľko pohybu máme. Často priestor, v ktorom žijeme zanedbávame.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Alena Dudášová

odborník na výživu podľa piatich elementov, majiteľka reštaurácie Alanda, autorka programu pre ženy Tajomstvá rovnováhy, autorka online programov Veľkej jarnej očisty a Ako na vyvážený (redukčný) zimný jedálniček

Čo pečeň a žlčník oslabuje najviac:

Údeniny, mliečne výrobky, smažené pokrmy, biela múka. Doporučuje sa vylúčiť, alebo aspoň výrazne obmedziť živočíšne produkty, mäso max. 1 x týždenne, aj to najlepšie rybu.

Patogén je VIETOR - tým je myslené nie len veterné počasie, ale aj STRES.

Zmenou nastavenia vo svojej hlave veľmi pomôžete svojej pečeni:

Ak cítite oslabenie doporučujem vrele zmeniť svoje postoje, prijímať druhých s láskou, zmäkčovať, naučiť sa ustupovať.  Nerozčuľovať sa nad správaním druhých. Naučiť sa byť spokojný s tým, čo je, čo mám. Naučiť sa prijať, že to, čo sa deje je najlepšie pre mňa, aj keď to tak možno nevypadá a ani sa mi to nepáči. Pochopiť, že každá situácia, aj tá najnepríjemnejšia, je tu pre mňa, pre moje pochopenie. Vždy a za každých okolností.

Čím viac sa mi to nepáči, tým viac si to potrebujem prežiť a pochopiť, že mám k situácii zmeniť svoj postoj. Pochopiť a prijať, že všetko sa deje pre moje dobro, pre môj duchovný posun a vývoj. 

Ventilujte svoju zlosť:

Ak to neviete potrebujete sa to naučiť. Krik a hádky môžu byť krátkodobá prvá pomoc. Naučte sa ventilovať aktivitou, športom, môžete vygruntovať dom 🙂 Najlepšou terapiou pre pečeň je znovuobjavenie detskej radosti. Robte čo vás baví a nezabudnite sa pri tom tešiť ako malé deti 🙂

Prírodná očista je výborná na regeneráciu pečene a žlčníka

No a na fyzickej úrovni môžeme začať výberom vhodných potravín a prípadne doplniť o vhodné doplnky výživy. Základné princípy som zhrnula aj vo videu. Farbou elementu Drevo je farba ZELENÁ  / pre uľahčenie a lepšie zapamätanie sa celá stránka nesie v zelenom duchu/. Chuťou - chuť KYSLÁ. Podľa týchto princípov som pre vás vypracovala zoznam potravín na podporu pečene. Doporučujem zaradiť do jedálnička najmä na jar a aj vtedy, keď pociťujete oslabenie.

Recepty na stiahnutie


Tu si stiahnite recepty na päť dní z našej jarnej očisty celkom ZDARMA.

V receptoch nájdete tri recepty na raňajky, tri na obed a tri na večeru. Nájdete tu zoznam potravín do obdobia jari. Tieto potraviny doporučujem preferovať v jarnom jedálničku. Zoznam obilnín, zeleniny a korenín je daný elementom dreva.

Záverečné zhrnutie a doporučené kroky do obdobia JAR

Krok 1Prečítajte si texty a pozrite si videá na stránke.
Krok 2Položte si otázku, či vám stojí za to podporiť zdravie stravou. Za mňa osobne je to najviac, čo môžeme v dnešnej dobe "zlovidovej" pre seba urobiť. Stiahnite si zoznam potravín a recepty do svojho počítača.
Krok 3Skontrolujte zásoby a na nasledujúcom nákupe doplňte všetko, čo je potrebné. Dávajte prednosť lokálnym potravinám, tiež stavte na prirodzené potraviny. Začnite nakličovať, prípadne siať a sadiť na balkónoch a záhradkách. Preferujte v strave všetko kyslé a zelené.
Krok 4Môžete telo podporiť doplnkami výživy. Pri výbere dbajte na kvalitu. Nekupujte lacné produkty, ktoré ste nevyskúšali. Nedá sa očakávať veľký výsledok.

Chcem poslať spätnú väzbu k tomuto online workshopu alebo mám k nemu otázku

Budem nadšená, ak mi napíšete, či ste všetko pochopili podľa inštrukcií, prípadne mi pošlete spätnú väzbu.

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely vyřešení vašeho dotazu. Zásady zpracování osobních údajů.

Chcete viac inšpirácie a podpory?

FB SKUPINA

Chceš schudnúť bez násilia, zmeniť svoje návyky a začať pristupovať láskyplne a vnímavo k svojmu telu? Chceš sa naučiť stravovať v súlade s prírodou? Zaujíma ťa výživa podľa piatich elementov?