JARNÝ REŠTART

Minikurz


Ako na

JARNÝ DETOX

prírodnou cestou

Správnou výživou na podporu pečene môžeme prečitiť krv, pečeň a črevá. Výborne sa na tento účel detoxikačné jarné kúry. Poďme na to!

Alena Dudášová

Pečeň - malá továreň v našom tele...

Podľa Tradičnej čínskej medicíny je JAR (približne od 15.2. do 14.5.) obdobím PEČENE a ŽLČNÍKA. V tomto období sú tieto orgány najcitlivejšie na naše škodlivé zásahy. Zároveň však aj najlepšie prijímajú akúkoľvek podporu a majú väčšiu schopnosť sebaregenerácie. Preto by sme ich mali práve v tomto období prírodne podporiť.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

PEČEŇ vypovedá o našom vzťahu k ľuďom.  Vypovedá o tom, ako dokážeme iných ľudí (ne)kritizovať a (ne)posudzovať. Ukazuje nám tiež, ako dokážeme tolerovať nedostatky druhých, či ich dokážeme rešpektovať, ustupovať, zmäkčovať. Alebo nám ukazuje, akí sme zatvrdnutí vo svojich postojoch a názoroch.

ŽLČNÍK zasa ukazuje na našu (ne)spokojnosť. Ukazuje ako prijímame udalosti vo svojom živote. Každá myšlienka nespokojnosti v zmysle „prečo ja?“, je ako zrniečko piesku do nášho žlčníka, ktorý sa ukladá tak dlho, až si vytvoríme kamene. Žlčník je podľa TČM dirigentom organizmu. Môžeme si ho predstaviť ako dávkovač, ktorý nám presne dávkuje žlč, podľa toho, čo zjeme - na trávenie mäsa a tukov použije viac žlče, na jablko takmer žiadnu. Keď však trávenie neprebieha ako má, potrava začne zahnívať v hrubom čreve. To vedie následne k prekysľovaniu tela a zbytočne sa tak zaťažuje pečeň, ktorá tieto škodliviny filtruje. Telo potrebuje prekyslenie vyrovnať a siaha po zásobách minerálov - najmä vápnik a horčík. Ich nedostatok sa následne objaví ako oslabenie, ktoré by sme s pečeňou nespájali. A problém je na svete - bolí nás hlava, tuhnú nám svaly, máme migrény, tuhne nám šija. To je dôvod, že na jar má veľa ľudí problém s krčnou chrbticou a depresiami.

Začiatok často nájdeme v našej nespokojnosti a potlačenej zlosti a koniec odstránenie žlčníka. Ak sme zvyknutí potláčať svoje emócie a nedokážeme ich s láskou vyjadriť, tieto sa hromadia v orgánoch, ktoré s nimi energeticky ladia. Pečeň a žlčník milujú toleranciu a spokojnosť.

Príznaky oslabenia PEČENE a ŽLČNÍKA:

  • bolesti a tlak v ľavom podrebrí
  • nafukovanie, problémy s vyprázdňovaním
  • celkové stuhnutie a napätie tela /kŕčné svaly, skracovanie šliach, tuhnutie kĺbov/
  • celková slabosť
  • bolesti a zápaly kĺbov - hlavne bedrových
  • jednostranné bolesti hlavy
  • bolesti chrbtice - najmä krčnej a strednej strany chrbta
  • rôzne kožné problémy
  • problémy s očami, zápaly spojiviek
  • tiež nadmerná chuť na sladké
  • nevysvetliteľná a trvalá únava
  • zlé psychické stavy
  • nepravidelná a bolestivá menštruácia
  • silný PMS
  • svrbenie a vyrážky v oblasti pohlavných orgánov
  • pruh na miešku u mužov
  • bolestivá erekcia
  • bolesti a opuchy v podpazuší
  • časté závrate
  • chrapot, chrapľavý hlas
  • hučanie v ušiach
  • sucho v krku
  • horká chuť v ústach
  • astma
  • kurie oká a otlaky
  • akné / vznikajúce ako dôsledok zanesenia a infekcie mazových žliaz kvôli poruche metabolizmu tukov/
  • autoimunitné ochorenia
  • alergie
  • problémy so spánkom

Čo pečeň a žlčník podporuje:

  • jednoduché, výživné jedlá
  • jedlá s jednoduchými bielkovinami -kuracie mäso, kefír, jogurt, strukoviny, celozrnné obilniny, orechy a semiačka
  • celozrnné obilniny - kamut, špalda, ovos, pšeno, quinoa, pohánka a zelené potraviny - petržlen, špenát, zelený jačmeň, chlorela a spirulina
  • horké koreniny - kurkuma, červená paprika, citrónová kôra
  • klíčky a výhonky
  • nenasýtené mastné omega 3 oleje - konopný, ľanový, orechový, tekvicový

Jedzme potraviny s kyslou chuťou:

  • kamut, špalda, bulgur, jednozrnka, dvojzrnka
  • strukoviny, naklíčené strukoviny, kyslá kapusta, zelené listové šaláty, stopkový zeler, špargľa, paradajka, pickles
  • zelené bylinky - žihľava, sedmikráska, púpava, petržlen, pažítka, divoký cesnak
  • ovocie - ananás, kiwi, citrón, pomaranč, rebarbora, maliny, jahody, čučoriedky, granátové jablko
  • mliečne výrobky (v obmedzenom množstve) - jogurt, kefír, tvaroh
  • nápoje - kefír, mätový čaj, šalviový čaj, ibiškový čaj, citrónová voda

Čo pečeň oslabuje:

  • nedostatok živín
  • jedlá z bielej múky a bieleho rafinovaného cukru
  • rafinované tuky
  • dlhodobé hladovky
  • alkohol a cigarety
  • stres a nedostatok spánku

Recepty  na stiahnutie /VEGAN/

Recepty nakombinované na podporu elementu Drevo z môjho programu 5-elementovej Jarnej očisty ZDARMA pre vás.

↓BONUSOVÉ RECEPTY↓

Poznámka

Ak máte nejaké otázky ku kurzu, ak vás trápia zdravotné ťažkosti a chceli by ste ich pochopiť viac do hĺbky, tak mi napíšte na email info@alanda.sk. Celé tri dni som vám k dispozícii a rada odpoviem. Nemusíte mať žiadne obavy, odpovede budú vo FB skupine anonymne. Chcem vás k tomu zároveň aj vyzvať. V budúcnosti už nemusíte mať takúto jedinečnú príležitosť pýtať sa.

Pokiaľ poznáte niekoho, koho by informácie zaujímali, odkážte ho prosím na moje stránky www.alenadudasova.sk

Otázky a dotazy môžete aj jednoducho napísať do formulára. Určite ku mne dorazia 🙂

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely vyřešení vašeho dotazu. Zásady zpracování osobních údajů.

Info z kurzu sa vám môže hodiť každú jar. Spôsobov stravovania je teraz XY. Ja vám ponúkam informácie, ktoré sú overené časom a sama som vyskúšala benefity na sebe a mojich klientoch a zákazníkoch reštaurácie Alanda.

 Alenka