ZIMNÉ RECEPTY

TIP: Recepty na raňajky nájdete v ebooku s očistou pri elemente Voda.

Liečivý vývar z hovädzích špikových kostí

Tento základný zimný recept som sem musela pridať, pretože jeho liečivá sila je celkom výnimočná. Špikové kosti naši predkovia za niečo výnimočné. Obsah živín v špikových kostiach je ničím nenahraditeľný.

INGREDIENCIE 

  • 3 špikové kosti
  • 2 stredne veľké petržleny
  • 2 mrkvy
  • 1 veľkú cibuľu
  • 1/2 menšieho zeleru
  • 4ks bobkový list, celé čierne korenie, nerafinovaná soľ
  • voliteľné - plátok zázvoru, trochu rozmarínu čertsvého, morská riasa Wakame

DLHO VARENÉ VÝVARY

Dlho varené mäsové vývary a vývary z kostí – prospievaju nie len telu ale aj črevnému mikrobiómu, sú obrovským zdrojom postnatálnej energie a úžasným zdrojom živin. Obsahujú zdraviu prospešné tuky, liečivé aminokyseliny, vysoké množstvo minerálov a nesmieme zabudnúť na kolagén.

→   Zeleninu umyjeme, očistíme a nakrájame na väčšie kusy.

→  Cibuľu môžeme dať aj so šupkou, len ju prekrojíme.

→  Kosti umyjeme a dáme aj so zeleninou do hrnca. Varíme buď v pomalom alebo obyčajnom hrnci. V obyčajnom varíme minimálne 8hodín. V pomalom hrnci na prvom stupni 24hodín a viac. Ja pridávam aj pár kvapiek jablčného octu na uvoľnenie kolagénu.

→ Horúcu polievku precedíme, nalejeme do horúcich fliaš, poriadne zavíčkujeme a skladujeme v chladničke kľudne niekoľko týždňov. Nie je potrebné sterilizovať.

→ Takto pripravený vývar používame do varenia pokrmov počas celej zimy.

TIP: Celkom rovnako uvaríte vývar z hocijakých kostí, prípadne len zeleninový. Do zeleninového môžete pridať bujón v BIO kvalite. Zeleninový stačí variť 8hodín v pomalom hrnci.

 

Zelerovo - hrušková polievka na podporu imunity

Ako môžeme jednoducho podporiť imunitu vhodným pokrmom.
Jedlo je nie len zdrojom potrebných živín, ale súčasne môžeme cielene a terapeuticky využiť jeho termické a chuťové vlastnosti. 

INGREDIENCIE

  • ½ väčšieho zeleru
  • 2 hrušky
  • 1/2 lyžičky kurkumy
  • 1/2 lyžičky mletého koriandra
  • 1 plátok zázvoru
  • trochu čierneho korenia - mletého
  • soľ, vývar alebo voda, citrónová šťava, olej alebo prepustené maslo

→ Očistíme a nakrájame zeler, hrušky poriadne umyjeme. 

→ Na prepustené maslo dáme zeler, hrušky, plátok zázvoru a chvíľu restujeme. Pridáme bobkový list, kurkumu, trochu čierneho korenia, osolíme a zalejeme vodou alebo vývarom. Varíme pokým sa všetko poriadne nerozvarí. 

→ Mixneme tyčovým mixérom a dochutíme – pár kvapiek citrónu a ak chcete lyžička shoyu omáčky.

ZELER

Dokáže prospieť telu na veľa úrovniach. Zeler je bohatým zdrojom antistresových vitamínov B1 – B6, vitamínu C a tiež obsahuje veľa minerálov a stopových prvkov. Ide o živinovú bombu pre naše telo, črevný mikrobióm a imunitný systém. Vďaka jeho sladkastej chuti a neutrálnemu termickému účinku veľmi prospieva žalúdku a tráveniu, buduje našu čchi, je zdrojom postnatálnej energie, ktorá chráni energiu prenatálnu. Pridaním vhodného korenia môžeme zvýšiť dynamiku pokrmu.
Presne takýto druh jedál nás chráni proti chladu, ktorý nás v zime energeticky vyčerpáva a znižuje výkonnosť imunitného systému. Jednoduchý pokrm s veľkým terapeutickým záberom. Prečo si ho nedopriať?

 

Zimná zeleninová polievka s jačmennými krúpami

Výborná kombinácia, ktorá je zárukou dobrého jedla v chladný zimný deň. Výborne sa tento recept hodí, keď máme hotovú uvarenú fazuľu.

INGREDIENCIE

  • 2PL olivového oleja
  • 1 väčšia cibuľa nakrájaná nadrobno
  • 2 mrkvy nakrájané na kocky
  • 1 paštrnák nakrájaný na kocky
  • 1 menšia kvaka nakrájaná na kocky
  • Jačmenné krúpy asi pol hrnčeka nevarených
  • Voda alebo vývar asi 2L
  • Soľ, čierne korenie mleté, kurkuma, údená paprika, černuška a senovka grécka
  • 1HR uvarenej červenej fazule s morskou riasou

TIP AKO USKLADNIŤ UVARENÚ STRUKOVINU

Keď budete variť fazuľu alebo iné strukoviny, doporučujem uvariť si do zásoby a skladovať vo fľaši s uzáverom v chladničke. Vydrží 3 až 4dni bez problémov.

Keď budete vedieť, že uvarenú fazuľu nespotrebujete, môžete v nutnom prípade skladovať v mrazničke. Po rozmrazení doporučujem hotové uvarené jedlo hojne sypať zelenými vňaťkami. Je to kvôli enzýmom, ktoré pri mrazení uvarená strukovina stratila.

→ Najskôr si urobíme dobrý cibuľový základ. Keď je cibuľa dozlata pridáme koreniny a necháme prevoňať, pridáme cesnak a nakrájanú zeleninu. 

→ Ešte mierne zarestujeme, pridáme premyté jačmenné krúpy, zalejeme vývarom alebo vodou a varíme na miernom ohni asi 30-40minút.

→ Nakoniec pridáme uvarenú fazuľa. Asi tri varechy z hotovej polievky odoberieme a ostatné poriadne zmixujeme. Tak polievku zahustíme.

→ Ak chceme ešte viac posilniť orgány stredu, prihustíme škrobom kuzu.
Nakoniec po odstavení môžeme dochutiť shoyu omáčkou. Hojne sypeme zelenými vňaťkami a môžeme pridať nasucho opečené semiačka.

TIP:Do polievky by sa výborne hodil aj nakrájaný kel Môžete tiež zameniť zrná. Ak máte uvarené v chladničke nejaké, stačí pridať do hotovej polievky a môžete variť kratšie. Fantázii sa opäť medze nekladú

 

 Kapustová polievka s hubami a sušenými slivkami

Kapustnica patrí medzi typické zimné pokrmy. Môžeme si ju však uvariť hocikedy v priebehu roka, pretože osvieži a má harmonizujúci účinok na pečeň. Môžete si uvariť vegánsku alebo vegetariánsku verziu. Je to ľahká verzia, ktorú som urobila tak, aby ste si po polievke dali kompletné jedlo. Ak však do polievky pridáte celé zrno a napríklad tempeh, môžete podávať ako hlavný chod.

INGREDIENCIE

  • 200gr šampiňónov alebo nazbieraných húb
  • asi 15ks sušených sliviek
  • 1 cibuľa nakrájaná na kocky
  • 250gr kyslej kapusty - najlepšie domácej
  • 2 bokové listy, celé korenie, celá rasca, kurkuma, soľ
  • na dochutenie zázvorová šťava a shoyu omáčka
  • bujón alebo vegeta v bio kvalite - ja kupujem v DM
  • kokosové mlieko alebo smotana - môže ale nemusí byť
  • 1 lyžička škrobu na dohustenie
  • strúčik cesnaku

HUBY

Huby patria medzi neutrálne potraviny, čo znamená, že ani neochladzujú, ani nezahrievajú. Huby budujú čchi a preto sú vhodné na konzumáciu počas celého roka.

Obsahujú mimo iného beta glukány, ktoré sú výživou pre náš imunitný systém. Viažu na seba ťažké kovy, preto ak huby zbierate, najlepšie v hlbokom lese. Rovnako však viažu kovy vo vnútri nášho tela, čo nesmierne prospieva nášmu zdraviu. Táto ich vlastnosť je ich výhodou a nevýhodou zároveň.

→ Na prepustenom masle usmažíme cibuľku, pridáme koreniny a necháme prevoňať.

→ Pridáme bujón, nakrájanú kyslú kapustu a huby. Zalejeme vodou a varíme na miernom ohni asi 35minút.

→ 1lyžičku škrobu rozpustíme vo vode, vylejeme do polievky a necháme ešte povariť asi 5minút. Teraz pridáme aj sušené slivky. Na konci dochutíme pretlačeným cesnakom a zázvorovou šťavou. Môžeme pridať trochu kokosového mlieka pre chuť. Výborná je však aj bez.

 

Zimný fazuľový guláš

Môžete použiť fazule adzuki, fazule pinto, červené fazule, strakaté fazule aj bango fazule. Máme ho odskúšaný aj doma, aj v reštaurácii.

INGREDIENCIE

  • 250gr fazulí
  • 4 cibule
  • 1 plechovka krájaných paradajok
  • 2ks mrkva
  • 2 ks petržlen
  • údená paprika, soľ, mletá rasca, čierne mleté korenie
  • olej alebo maslo ghee
  • na dochutenie - shoyu omáčka a lahôdkové droždie
  • 1PL zemiakového škrobu

 

 Fazule adzuki s fazuľkami, mrkvou a údenou paprikou

Prečo som vybrala do našich zimných receptov fazule adzuki?
Pretože sú veľmi málo používané v našich kuchyniach. Bude to asi tým, že nepoznáme ich priam blahodárne účinky na naše telo.Ja som už o nich hovorila v kurze, ešte pre zopakovanie:
okrem toho, že sú plné bielkovín, minerálov, vitamínov, tak majú tropizmus na srdce, tenké črevo, pečeň, slezinu a obličky - posilnime krásne celé telo, chýba iba element kov - jedlo môžeme doplniť o ryžu natural a máme už celkom vyživené telo. Ale keď dáme do jedla veľa cibule, aj element kovu dostane svoju potrebnú dávku.
sú neutálne až teplé
majú diuretické, protizápalové účinky, odstraňujú toxíny z tela
výborné sú pri podpore vylučovania materského mlieka - vývar
podporujú telesné fluidá
výborné pri nadúvaní, zvracaní, pri syndrómoch menopazy...
Pre mňa TOP medzi strukovina a bola by veľká škoda nenaučiť sa ich konzumovať.
Čo si z nich jednoducho pripravíte:
- naučte sa premýšľať ako kuchári a fazule používajte do gulášov namiesto mäsa - to znamená, keď dáte do základu veľa cibule, môžete fazule pripraviť na XY spôsobov - s údenou paprikou, pikantné s chilli a kukuricou, môžete obohatiť šampiňónmi, hlivou alebo tempehom - urobte si také husté gulášiky - prípadne môžete zahustiť kuzu a budete mať vynikajúce vitálne jedlo s maximálnou podporou stredu a obličiek.
- tiež sú dobré do karbonátok - mám odskúšané s cviklou - adzuki, cvikla, tymián - skvelá kombinácia
môžete ich pridávať do krémových omáčok - výborné sú v hokaido omáčke, tiež v kôprovej z cukety a petržlenu, alebo do sviečkovej - keď si urobíte ovsenný knedlík, máte parádny obed
keď si budete variť kompletnú krémovú polievku, s pridaním adzuki doplníte bielkoviny a máte vyvážené jedlo
Naučte sa používať pravidlo podľa hrste ako hovorím vo videu v členskej sekcii.

INGREDIENCIE

  • 250gr fazulí
  • 3ks mrkva
  • údená paprika, soľ, mletá rasca, čierne mleté korenie
  • olej alebo maslo ghee
  • na dochutenie - shoyu omáčka a lahôdkové droždie
  • 1PL škrobu kuzu
  • 200gr zelených fazuliek
  • 2 strúčiky cesnaku
  • citrón alebo jablčný ocot na dochutenie

→ Fazule si deň vopred namočíme. Vodu vylejeme. Pridáme novú vodu a varíme s morskou riasou. NESOLÍME! Čas si vyberte podľa fazulí, väčšinou nájdete napísaný na obale.

→ Očistite si zeleninu, cibuľu nakrájame nadrobno, mrkvu nakrájame na pásiky.

→ Urobíme poriadny cibuľový základ, pridáme koreniny bez droždia a shoyu omáčky. Tie pridávame až na konci. Môžete si pridať aj trochu kurkumy. Pridáme zeleninu, zalejeme vodou a povaríme do zmäknutie zeleniny. Trvá to asi 10minút.

→Potom pridáme do gulášu uvarené fazule a zahustíme najlepšie škrobom. My používame, zemiakový, tapiokový a kuzu. Doma to obmieňame. Kvôli farbe môžete pridať trochu nastrúhanej čokolády.

→Na konci gulášik dochutíme shoyu a pridáme trochu lahôdkového droždia, majoránky a jablčného octu

→Podávame s obilninou podľa chuti a nálady. Výborne chutí s ryžou, s pšenovo - ryžovými guľkami, tiež s pšenovo - quinoovou knedľou. Recepty nájdete v ebooku s očistou.

 

 

 Fazule adzuki v medovo - horčicovej omáčke s pórom

Keď budete mať v chladničke nachystané uvarené adzuki, je to veľmi rýchle a chutné jedlo.

INGREDIENCIE

  • 250gr uvarených adzuki fazuliek
  • 1 pór
  • olej alebo maslo ghee
  • soľ, mletá rasca, chilli
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1čl škrobu kuzu
  • 1 lyžička dijonskej horčice
  • 1 lyžička medu

→ Adzuki si pripravíme vopred, nezabudnite na predprípravu s namáčaním. Uvaríme domäkka spolu s morskou riasou.

→ Pór umyjeme a nakrájame na pásiky. Následne ho jemne orestujeme na masle ghee, pridáme koreniny, cesnak a uvarené fazule. Zalejeme trochou vody alebo vývaru a necháme povariť asi 5minút.

→ Po dovarení pridáme horčicu a med a zahustíme kuzu, ktorý sme rozmiešali v malom množstve vody. V prípade potreby dochutíme shoyu omáčkou. Podávame s obilninou a tepelne upravenou zeleninou. V zimnom období nezabúdajme doplniť jedlo lyžičkou pickles a môžeme hojne sypať petržlenovou vňaťkou.

 

Pečená zimná zelenina s bylinkami

Výborná príloha k mäsu, ale kľudne ako hlavný chod. Ako bielkovina sa hodia orechy alebo strukovina. Preliať ju môžete omáčkou alebo dresingom. Tento recept by však medzi zimnými receptami nemal chýbať.

INGREDIENCIE

  • 1 stredná Hokaido tekvica
  • 3 väčšie mrkvy
  • 1 paštrnák
  • 2 cibule
  • bylinky - sušený tymián, majoránka, rozmarín
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olivový olej a maslo ghee

→ Hokaido umyjeme, rozkrojíme, vyberieme jadrinec a nakrájame na kocky aj s kožou. 

→ Ostatnú zeleninu očistíme a nakrájame na kúsky aké chceme piecť.

→ Preložíme na plech, ktorý potrieme olejom alebo vyložíme papierom na pečenie. Poriadne osolíme, okoreníme, pridáme bylinky. Môžeme posypať kurkumou. Nakoniec pokvapkáme olivovým olejom a maslom ghee. 

→ Pečieme 35minút pri 170stupňoch.

Používate čínsky petržlen alebo koriander?

Dnes som varila dhal a doporučovala som vám koriander. Ďalšie výnimočná, veľmi liečivá bylina.
V čínskej kuchyni sa používa ako u nás petržlen. Jeho chuť je však úplne iná.
Koriandrové listy sú známe svojimi protizápalovými účinkami a preto sú veľmi doporučiteľné pri zápalových ochoreniach, predovšetkým zápal kĺbov alebo čriev. Zelený koriander je ale obzvlášť výnimočný v tom, že dokáže naše telo čistiť od ťažkých kovov. Arzén, olovo, ortuť a iné, bohužiaľ bežne sa vyskytujúce a ich vysoké hladiny môžu byť spúšťačom ťažkých ochorení. Koriandrové listy sú lapačom týchto jedov.
Preto koriander do vašej kuchyne bude dobrá voľba. Ja ho mám najradšej v kari alebo spomínanom indickom dhale. Na nástenke nájdete videorecept.

Kurkuma - kráľovná v zimnej kuchyni.

Dodáva jedlu krásnu žltú farbu a je prospešná pre celý organizmus.

V malom množstve môžete pridávať takmer do každého receptu spolu s čiernym korením. Nejako špeciálne vám chuť jedla neovplyvní, ale má široký ozdravný účinok pre telo. Z pohľadu TCM sa radí k elementu Oheň (horká chuť), harmonizuje okruh srdca a tenkého čreva.

Z pohľadu západnej medicíny je posilovačom trávenia. Kurkumín patrí medzi najsilnejšie antioxidanty, má protizápalové účinky, podporuje funkciu pečene. V indickej a čínskej kuchyni je kurkuma jedným z najsilnejších liekov. Predmetom súčasného výskumu sú tiež jej protinádorové účinky.

 

 Pečené jablko s ďatľami, mandľami a tahiny

V zime máme oveľa väčšiu chuť na sladké, preto dodať telu správnu dávku energie je cesta k harmónii. Tento recept využijete počas celej zimy. Podľa mňa ideálny do zimných dní.

INGREDIENCIE

  • 6 ďatlí
  • 150gr nasekaných mandlí
  • prepustené maslo alebo olej
  • 2PL tahiny pasty - kúpite v obchode so zdravou výživou
  • 2dcl jablkovej šťavy - kúpite v kauflande pri zelenine
  • trochu vanilky
  • celá škorica 1ks, 1čl mletej škorice, pár klinčekov
  • soľ
  • 2 jablka

→ Jablká rozkrojíme na polovice, vydlabeme stred a vytvoríme priestor, aby sme jabĺčka mohli naplniť. 

→ Ďatle nakrájame a zmiešame s nasekanými mandľami, pridáme škoricu mletú a pastu tahiny. Premiešame. Jablká mierne osolíme a naplníme pripravenou náplňou.

→ Jablká prelejeme zálievkou. Tú si pripravíme z jablkového džúsu, trochu vody, mletú vanilku a nastrúhanú citrónovú kôru zmiešame. Touto šťavou prelejeme jablká, ostatné vylejeme do pekáčika. Tam šupneme aj celú škoricu a pár klinčekov.

→ Pečieme v trúbe pri 170stupňoch asi 40minút. Pri podávaní prelejeme džúsom, ktorý nám ostal pri pečení. Podávame teplé.

 

Domáce prepustené maslo - ghee

Je výborné. Radí sa údajne medzi najzdravšie tuky. Doporučujem si urobiť si doma.

INGREDIENCIE

  • 4ks masla

→ Ja ho robím v pomalom hrnci. Príprava je veľmi jednoduchá. Masla dávam vždy aspoň 4ks, inak sa to veľmi neoplatí.

→ Maslo nakrájame a vložíme do hrnca. 

→ Necháme na prvom stupni ťahať 3-4hodiny. Alebo si nastavte teplotu 70stupňov.Vôbec ho netreba kontrolovať.

→ Pokiaľ pomalý hrniec nevlastníte, nevadí. Bude vám stačiť hrniec s hrubším dno, nakrájate a dajte na veľmi mierny oheň. Tu bude treba kontrolovať, maslo sa rýchl pripáli a zbierať bielu penu zvrchu.

→ Potom maslo jednoducho precedíme cez plátenú handričku do vriacou vodou prepláchnutej fľaše. Po vychladnutí skladujeme v chladničke.

Ako poznáte, že je maslo hotové? Na vrchu sa vytvorí biela taká skoro kôra. Je to vyzrážaná bielkovina. Tú nájdete aj na dne hrnca. Nevyzerá dobre, určite patrí do odpadu. Doba prípravy záleží od toho, koľko masla budeme prepúšťať. 4kocky masla ja ťahám v pomalom hrnci asi 3hodiny.

 

Vodné pickles

Pridávam overený recept na vodné pickles.

INGREDIENCIE

  • Zelenina podľa výberu – mrkva, čínska kapusta, petržlen, cibuľa, karfiol, brokolica, cvikla, cesnak, chren
  • 2PL ume octu
  • 1 zarovnaná čl morskej soli
  • horúca voda

KVASENIE A FERMENTÁCIA

Kvasenie alebo fermentácia je proces premeny organických látok (najčastejšie sacharidov), pri čom za účasti mikroorganizmov a ich enzýmov vznikajú látky energeticky chudšie. Kvasením získavajú mikroorganizmy energiu podobnú ako dýchaním.
Laktobacily premieňajú napríklad pri jogurtoch laktózu (mliečny cukor) na lepšie stráviteľnú kyselinu mliečnu ( spôsobuje kyslosť jogurtu).

Pozor – pasterizovaním zabíjame živú mikroflóru.

→ Zeleninu očistíme a nakrájame.

→ Natlačíme do pohára na zaváranie.

→ Pridáme ume ocot, soľ a trochu vychladnutú prevarenú vodu.

→ Necháme stáť pri izbovej teplote aspoň 3dni.

→Potom uložíme do chladničky.

TIPY DO ZIMNÝCH DNÍ
Cieľom zimného jedálnička je prehriať telo. Len prehriate telo je telo odolné.
Tu sú moje jednoduché doporučenia:
Dlho varené mäsové vývary a vývary z kostí – prospievaju nie len telu ale aj črevnému mikrobiómu, sú obrovským zdrojom postnatálnej energie a úžasným zdrojom živin. Obsahujú zdraviu prospešné tuky, liečivé aminokyseliny, vysoké množstvo minerálov a nesmieme zabudnúť na kolagén.
Tiež polievky, obilninové kaše a tzv. jedlá z jedného hrnca.
Ostrejšie korenistejšie jedlá – rovnako ako v jeseni aj v zime majú korenia a sušené bylinky svoje výsadné postavenie pri príprave zimných jedál. Nebojte sa viac koreniť, korenie roztáčajú energiu v tele a sú výborné na rýchlejšie spaľovanie. Naviac korením zahrievame telo, čím aktivujeme imunitu.
Nazabudnite na strukoviny a ryby – posilňujú okruh obličiek. Zo strukovín čierna šošovica, fazule adzuki, cícer ale aj mungo občas. Pre lepšie trávenie dbať na predprípravu. Ryby patria do elementu voda, nezabúdajte na ne. Dávajte prednosť našim sladkovodným.
Pitný režim – teplé nápoje, voda s pár kvapkami citrónovej šťavy, šípkový čaj, nebojte sa akékoľvek ovocie hodiť do hrnca s trochou jablkovej šťavy, pridajte hrebíček, cejlónsku škoricu a zázvor a nechajte prehriať. Môžete pridať napríklad vlašské orechy a máte výborné raňajky alebo si to pridajte do rannej kaše, alebo popíjajte zahustené kuzu.
Kvasená zelenina pre silnú imunitu a dobrú psychiku – k receptom sa ešte dostaneme, asi len v januári. Zatiaľ môžete siahnúť po dobrej kyslej kapuste domácej.
Dostatok spánku a odpočinku – práve v zime vám urobia veľmi dobre. V zime nie je telo pripravené podávať veľké výkony, naopak energiu by sme si mali chrániť a šetriť. Prínosné sú prechádzky v prírode a občasné leňošenie doma. Ja už sa chystám na to. Tiež neponocovať a dobre sa vyspať.

Prajem všetkým v tomto kuzíku krásnu zimu, plnú lahodných prehrievacích pokrmov a oddychu.

Čo ste o maku nevedeli?

Prečo jesť mak v zime pravidelne?
Vedeli ste, že mak je jednou z najzdravších potravín sveta? Po stáročia sa využíva nie len v lekárstve, ale aj potravinárstve. Je zdrojom sily a vitality. V súčasnosti je najžiadajším produktom makový olej, ktorý má na ľudský organizmus zázračné účinky.
S čím mak pomôže:
Je obrovským zdrojom bielkovín a vápnika. Dokonca ho obsahuje dvanásťkrát viac ako mlieko. Nemal by určite chýbať na tanieri tehotných žien, ale tiež u ľudí trpiacich osteoporózou. Mak na pamäť aj na rakovinu. Obsahuje kyselinu olejovú, ktorá sa výborne osvedčila zlepšiť pamäť alebo znížiť krvný tlak. Posledné výskumy mak označili za skvelú potravinu pri prevencii rakoviny prsníka.
Mak ukľudňuje. Výborný je aj pre vystresovaných ľudí – zkľudňuje ľudskú psychiku, ukľudňuje centrálnu nervovú sústavu, pomáha pri neurózach a duševnej nerovnováhe.
Ak nemôžete spávať doprajte si pred spaním, ak ste vystresovaní šupnite ho do raňajkovej kaše a do vianočných koláčikov, tiež ak vás bolia kosti a máte deficit vápnika.
Makovým olejom si rada ráno vyplachujem dutinu ústnu a rada to doporučujem ľuďom pri poradenstve. Tiež je vhodný k ošetreniu suchej a popraskanej kože, poradí si s ekzémami a zápalmi.

Máte ho už vo svojich vianočných zásobách???

V ebooku s očistou nájdete aj recept na raňajkovú kašu s krúpami teraz v zime ideálna voľba
Ak nemáte, môžete si do zimy doplniť zásoby. Tie účinky aj tá chuť za to stoja.

 

11. Zimný makový koláč

Ak potrebujete zdravší koláčik plný maku, pridávam skvelý recept.

INGREDIENCIE NA CESTO:

  • 100gr pohánkovej múky
  • 80gr mandľovej múky
  • 100gr ďatľového sirupu
  • 80gr kokosového oleja
  • 1/2 čl škorice
  • 1/2 čl kurkumy
  • 1/2 prášku do pečiva bez fosfátov
  • štipka soli, trochu vody

NA MAKOVÚ NÁPLŇ POTREBUJEME:

  • 300gr mletého maku
  • 300gr ďatlí
  • 3 hrušky
  • 1čl mletej škorice
  • 1PL kuzu
  • vanilka najlepšie zo struku
  • 350ml vody

→ Suché ingrediencie zmiešame, pridáme tuk, poprípade vodu a vypracujeme cesto, ktoré dáme stuhnúť na 20minút do chladničky.
Po stuhnutí natlačíme do tortovej formy.

→Ďatle opláchnite, vložte do hrnca s vodou a povarte do zmäknutia, pridajte mletý mak a následne rozmixujte v mixéry. Do hmoty pridajte koreniny. Koláč bude sladký z ďatlí a nemusíte pridávať cukor. Nalejte na cesto formy.

→Na vrch pridajte nastrúhané hrušky zmiešané s kuzu a vanilkou. Ak nemáte kuzu pridajte 1PL vanilkového pudingu. Ja som zdobila vlašskými orechami a piekla pri teplote 180 stupňov asi 35minút. Doba pečenia závisí samozrejme od rúry.

→ Koláč nechajte dobre stuhnúť, najlepšie do druhého dňa. Je v ňom poriadna dávka maku. Dobrú chuť vám želám!