Varíme s radosťou
PLÁNOVANIE A PRÍPRAVA
TIP: Dobrá príprava je základom úspechu 🙂
Ak ste celkom začiatočník so zdravým stravovaním a prišli ste do kurzu od klobások, domácich kysnutých koláčikov a jedálnička plného mliečnych výrobkov, potrebujete najskôr upraviť svoje zásoby. Nech sa akokoľvek nemôžete dočkať, prípravu nezanedbávajte. Z výskumu návykov vyplýva, že keď sa človek nadchne a preskočí z fáze úvah rovno do akcie, je málo pravdepodobné, že zmenu dotiahne do konca. Prečo? Pretože si nedoprial čas duševne a telesne sa pripraviť. A to u nás znamená, že vás to prestane baviť, alebo že účinky stravy na telo nebudete vôbec cítiť. Niektoré zmeny môžu vyzerať drsne, ale pri prvom zavedení do praxe sami zistíte, že nie ste vôbec o nič ochudobnení. Prioritu dávame potravinám so sto percentným potenciálom energie. To sú obilniny, strukoviny, orechy, semiačka.
Dôležitá je tiež konzumácia sezónnej zeleniny a ovocia. Vďaka modernému poľnohospodárstvu sú dnes obchody plné prakticky všetkých druhov zeleniny a ovocia. Nákupná stratégia je však vyberať si tie, ktoré sú práve na vrchole dozrievania. Také hrozno v októbri a nevembri je dobrá voľba, čerešne a jahody v júni, tekvice v septembri a ešte dlho potom. Nákupné zoznamy nájdete pri každom ročnom období a elemente. Vyberajte starostlivo.
Pýtate sa na bielkoviny? Mäso pri tomto spôsobe stravovania nie je zakázané – doporučuje sa však v oveľa menšom množstve, nepotrebujeme ho konzumovať každý deň. Je výborným zdrojom bielkovín. Dôležité je klásť dôraz na kvalitu mäsa. Vajíčka sú tiež výborným zdrojom bielkovín. Nie je problém naskladať si tanier s poriadnou dávkou mäska. V tomto kurze vás to chcem naučiť inak, keď chcete mäsko obmedziť – veľa bielkovín obsahujú aj strukoviny, orechy, semiačka. Pri strave z rastlinných surovín treba naozaj dbať na vyváženosť tanierov.
Viacerí v kurze ste však pokročilí a venujete sa roky zdravému spôsobu stravovania, preto tieto informácie môžete len tak prejsť jedným očkom, alebo celkom vynechať.
Základná úprava zásob podľa našich princípov spočíva v tom, že sa vyhýbame bielemu cukru a bielej múke. Máme tu však aj potraviny, ktoré sú obľúbené v našich kuchyniach, napriek tomu sa však nedoporučujú konzumovať. Sú to najmä mlieko a mliečne výrobky. Oleje si tiež vyberáme kvalitné. Zdravá kuchyňa sa pozná najmä podľa surovín, ktoré sa v nej využívajú. Nikdy vám však zdravý spôsob stravovania nevydrží dlhodobo, pokiaľ vám nebude chutiť. A na to, aby vám jedlá chutili, potrebujete vedieť, čím tieto suroviny v kuchyni nahradíte.
Poďme na to ale pekne poporiadku
Biely cukor – ten doporučujem vôbec nekupovať. U nás doma nekupujeme roky, v reštaurácii tiež sladíme trstinovým. Trstinový cukor nerafinovaný je najlacnejšia alternatíva bieleho cukru. Do koláčov môžete bez výčitiek svedomia pridávať cukor kokosový, xilitol a do náplní med. Je na vás, ktorý si obľúbite. Ja napríklad do koláčov kupujem cukor trstinový a meliem na mlynčeku na kávu, prípadne cukor kokosový. Do krémov pridávam med. Med nedoporučujem pridávať do pečenia, pretože sa stáva toxickým. Do krémov však v bežnej kuchyni bez problémov.Pri liečení a štartovaní slezinky sú vynikajúce zložité cukry – jačmenný slad a ryžový sirup. Doporučujem do raňajkových kaší. Na trhu nájdete aj veľké množstvo ovocných sirupov – slivkový, agávový, javorový...
Biela múka – nahradíte veľmi jednoducho múkou celozrnnou – špaldová, ražná....Múky bezlepkové vhodné napríklad do strukovinových karbonátok – pohánková, pšenová, ryžová. Ja preferujem ryžovú a pohánkovú. Pohánkovú múku som si obľúbila aj na palacinky, má však svoju špecifickú chuť, preto doporučujem vyskúšať. Z ryžovej sú vynikajúce napríklad ryžové lokše – výborná príloha napríklad k strukovinovému gulášu. Recept nájdete medzi receptami.V receptoch nájdete aj recept na vynikajúce vianočné medovníčky z ražnej múky. Sú mäkké ihneď.
Oleje – doporučujem vždy mať k dipozícii kvalitný olej lisovaný zastudena. A tiež ich striedajte. Kúpte si jeden, napríklad olivový. Keď domíňate kúpte si ľanový. Tieto kvalitné oleje ja pridávam na hotové jedlá za malú lyžičku. Na kvalitný cibuľový základ pod jedlo si môžete pripraviť domáce prepustené maslo. Recept nájdete medzi receptami.
Mlieko a mliečne výrobky – nahradíte veľmi jednoducho výrobkami z rastlinných surovín. Výborná alternatíva sú aj domáce rastlinné mlieka. Ak milujete syry /ako ja/ môžete vyskúšať alternatívu z orechov a semiačok. Ja mám jednu obľúbenú receptúru z kešu orechov a nájdete medzi receptami.
Základné kľúče pri varení
- Vyberať si čo najkvalitnejšie potraviny.
- Správne využívať tepelnú úpravu jedla - podľa ročného obdobia.
- Dobržovať rovnováhu medzi soľou a olejom. Tiež dbať na vyvážené taniere - pomer sacharidov, bielkovín a tukov.
- Nepoužívať potraviny v konzervách.
- Bielu múku nahradiť celozrnnou.
- Nepoužívať geneticky modifikované potraviny.
- Obmedzovať cukor. Biely cukor nepoužívať.
ZÁKLADNÉ PRINCÍPY STRAVOVANIA PODĽA 5 ELEMENTOV
Tu som zhrnula veľmi jednoduchou a pochopiteľnou formou základné princípy stravovania. Sú v súlade s prírodou a potrebami nášho tela.
JAR
Pečeň a žlčník sú citlivejšie. Zaraďujeme všetko zelené. Preferujeme klíčenie a naparovanie. Obmedzíme prípravu v trúbe. Denne zaraďujeme kyslé chute a pickles. Najvhodnejšie obdobie pre regeneráciu a očistu.
LETO
Srdce a tenké črevo sú citlivejšie. Sústredíme sa viac na horké a pražené chute. Môžeme si dovoliť viac surovej zeleniny alebo ju veľmi krátko povaríme. Vyhýbame sa mastným pokrmom. Zaradzujeme viac tofu pre jeho ochladzujúci efekt. Vytvárame pestré a farebné taniere.
BABIE LETO
Posilujeme slezinu, slinivku, žalúdok. Uprednostňujeme varenie vo vode. Pridávame viac sladkej chuti vo forme zeleninových jedál a obilnín. Vyhýbame sa cukru. Zaradzujeme veľa tekvice, batátov, mrkvy.
JESEŇ
Citlivejšie sú pľúca, hrubé črevo a taktiež koža. Príprava kyslej kapusty. Pridáme viac jemne pikantnej chuti do jedál. Vyradíme zo stravy mliečne výrobky. Častejšie varíme zahutené pokrmy. Využívame varnie jedál z jedného hrnca.
ZIMA
Posilujeme ľadviny a močový mechúr. Varíme všetky druhy fazulí, hlavne liečebné adzuki. Viac pečieme a zapekáme, môžeme smažiť a fritovať. Obmedzíme surovú zeleninu. Úplne vynecháme studené potraviny a nápoje. Dochucujeme častejšie zázvorovou šťavou.
Zoznam potravín, ktoré možno nepoznáte
Slad - forma obilného sladu, používa sa do raňajkových kaší a dezertov namiesto cukru. Na trhu ju dostanete v niekoľkých variantách - jačmenný slad, ryžový sirup, kukuričný sirup....
Shoyu omáčka - sójová omáčka. Výborné ochucovadlo. Vyrába sa prirodzenou fermentáciou sójových bôbov a pšenice, alebo ako šťava pri výrobe misa. Používa sa tiež k liečebným účelom. Produkt pod názvom sójová omáčka, ktoré sú vyrobené chemicky v žiadnom prípade nepoužívame.
Ume ocot - šťava, ktorá pri kvasení slivčičiek umeboshi. Používa sa namiesto octu (pozor na chuť, je slaná). Veľmi zlepšuje trávenie a stav čriev.
Kuzu - škrob, ktorý sa k nám dováža z Japonska. Používa sa aj na zahusťovanie pokrmov aj na prípravu liečivých nápojov. V elemente Zem v zozname potravín nájdete recepty.
Hraška - zmes hrachovej múky a korenia. Používa sa na zahusťovanie a obalovanie pokrmov.
Čaj Bancha - čaj s trojročných vetvičiek, zásaditý, obsahuje hodne vápnika.
Riasa Kombu - morská riasa, liečebné použitie proti zápalom hrubého čreva, veľmi bohatá na jód, pridáva sa pri varení všetkých strukovín, skracuje dobu varu a zlepšuje ich stráviteľnosť. Celkovo morské riasy zaradzujem do jedálnička aj napriek tomu, že nie sme prímorský štát. Vplyvom civilizačných prejavov strácame veľké množstvo minerálnych látok, ktoré práve morské riasy obsahujú. Tiež vedia telo zbaviť ťažkých kovov.
Riasa Wakame - má veľmi jemnú chuť, základná riasa do miso polievky. Pri varení zmekčuje vlákna ostatnej zeleniny. Obsahuje veľké množstvo vitamínu B a vápnika.
Miso pasta - kvasená sójová pasta bohatá na bielkoviny a enzými( môže byť vyrobená zo sójových bôbov, jačmeňa, nelúpanej ryže). Používa sa k príprave polievok - enzýmy alebo ako chuťová prísada. Môže sa používať denne. Denná dávka je 1kávová lyžička. Pridáva sa jedál po odstavení zo zdroja tepla.
Sójový syr TEMPEH - sójové bôby naočkované ušľachtilou plesňou. Obsahuje vitamíny radu B. Používa sa namiesto mäsa. Na trhu existuje - údený, marinovaný.
Viac o potravinách a špeciálnych potravinách, ktoré budeme používať
Pre vysvetlenie a upresnenie som vám o potravinách aj porozprávala v skupine na FB. Pozrite si video.
Nesnažte sa získať všetkých členov rodiny na váš spôsob stravovania
Toto je veľmi častá chyba a dám vám aj recept na to, ako si zaručene vyrobíte nepriateľov. Keď začnete hneď všetkým rozprávať, čo teraz nejete a snažíte sa vylúčiť a zmeniť, dáte ľuďom okolo seba najavo, že oni tým, že tie potraviny konzumujú robia niečo zlé. Každý to môže poňať svojim spôsobom. Ja sama napríklad doslova neznášam slovíčko „vegan“. Znie mi to tak, že vegani sú lepší a tí, čo konzumujú mäso sú horší. Na veľa ľudí to môže vplývať aj takto. Hovorte o tom, čo ste vymenili. Napríklad: „ Počúvaj, som vymenila biely cukor za hnedý a vôbec v tých koláčoch necítim rozdiel. A v týchto je aj oveľa menej cukru, vyskúšaj, či ti chutia.“ Alebo môžete povedať, že si zvykáte na chuť strukovín a ste prekvapení, na koľko spôsobov sa dajú pripraviť. Takto si ľudí od seba neodoženiete a vzbudíte zvedavosť. Mám vyskúšané aj u nás v reštaurácii. Veľa ľudí sa snažilo o pokusy posudzovania, tento prístup mi pomohol a nedala som im šancu. Aby ste si to ustáli aj doma, hlavne nechajte každému možnosť sa rozhodnúť. My sme doma taký mix – synátor je vitarián, ja sa stravujem takto, dcéra Lenka cez týždeň v reštaurácii, cez víkend zje v pohode mäsko a manžel si ide svoje. Veľký klobásový chlap, ktorý už je klobások oveľa menej a nepohrdne ani dobrou šošovicou. Bez morských rias už nevie ani navariť vývar a keď nám doma chýba shoyu omáčka a ume ocot, tak dostanem pokakrhanie, prečo som nedoniesla z obchodíka 🙂
Dobre je však mať nejakú podpornú komunitu, kde sa môžete inšpirovať a zároveň získať pocit, že ste na dobrej ceste. Tou komunitou môžu byť vo vašom prípade naše dokonca dve FB skupiny:
Šťastie praje pripraveným
V zmene jedálnička a spôsobu stavovania hrá dôležitú úlohu motivácia. Popremýšľajte na dôvodmi, ktoré vás priviedli do online kurzu a tiež popremýšľajte nad benefitmi. Môže to byť napríklad upravené trávenie a dobrá imunita. To je motivácia dosť veľká. Keď nebudete pri každom prefúknutí musieť ostať doma v posteli, ale dovoliť si ísť bez problémov na prechádzku. Môže to byť viac energie – tú budete zaručene pri dodržaní týchto pravidiel cítiť. Budete sa cítiť vitálne a zvládať veci, ktoré vám donedávna problém. Tiež sa môžu stratiť vyrážky na koži, ženám sa môže upraviť cyklus, môže vás prestať bolieť hlava a tiež kosti....Každý si môže vyberať potraviny, ktoré má rád a zároveň prispôsobiť stravovanie potrebám svojho tela. Nie je to úžasná motivácia? Pravdepodobne preto ma to neprešlo ani po rokoch. Aj keď niektoré pravidlá nedodržiavam už tak striktne ako keď som sa liečila, k bielemu cukru, bielej múke, smoothies a mliečnym výrobkom som sa už nevrátila. Nerobia mi dobre. Napriek tomu sú moje taniere bohaté a chuťové bunky upokojené.
A keď som v nadpise hovorila, že šťastie praje pripraveným, myslela som tým okrem motivácie aj plánovanie. Aby ste neboli zbytočne v strese, naplánujte si jedálniček minimálne na pár dní dopredu. Ja to dôležité aspoň na začiatku, pokým si zvyknete. Ja som plánovala niekedy precízne, teraz nemám problém ani s nakupovaním, ani s varením. Chce to prax. Verím, že po niekoľkých mesiacoch to zvládnete ľavou zadnou.
Pripravte sa na krízové večere
Najväčším problémom, s ktorým som sa aj sama borila bolo, keď som prišla večerom z práce hladná ako vlk a nebolo čo zjesť. Vtedy máme tendencie vyladovať chladničku. Určite to poznáte 🙂 Majte preto pripravené aspoň tri krízové jedlá, ktoré budete mať vyskúšané a budú vám chutiť. Doporučujem mať vždy uvarené v chladničke obilninky, ktoré môžete rýchlo šupnúť na cibuľu, pridať zeleninu, pár orechov a máte hotovo. Keď už večer nechcete konzumovať obilniny, opäť je dôležité vedieť, čím ich chcete nahradiť a mať to k dipozícii. Pri klasickom spôsobe stravovania je to jednoduché – kúpiť si jogurt, tvaroh alebo syr, pridať paradajku a je večera. Pri našom je fajn mať urobenú len nejakú nátierku strukovinovú a dať si ju so zeleninou. Ak máte dobré domáce vajíčka, je to dobrá prvá pomoc, nie však v prehnanej miere. Pre nás všetkých, čo máme tendencie priberať a chceme si udržať váhu, je to výzva. U mňa dobre fungujú aj teplé polievky – krémové a rada si do nich pridávam uvarené strukoviny. Napríklad tekvicová a fazuľou je výborná. Pár receptov na dobré polievky nájdete aj ebooku Očisty. Sú ľahučké, jednoduché na prípravu a viete si ich opäť pripraviť podľa sezóny. Ebook je robený podľa princípov 5elementov a potraviny tam nájdete rozdelené. Stačí si len vybrať. Polievka na večeru je dobrá voľba – podporíte jin a vyplavíte z tela aj toxíny. A po dobrej krémovej polievočke budete mať dobrý pocit a budete dobre spať.
Chcete schudnúť?
Zabudnite na kalórie a zahoďte váhu. To hovorím trochu prehnane ale vyskúšajte. Podľa týchto princípov kalórie nepočítame. Učíme sa však počúvať svoje telo, svoje chute, svoje emócie. Môžete veľmi rýchlo prísť pri takomto pozorovaní na to, koľko emócií ste boli zvyknutí zajedať. Všimnite si, kedy dostanete chuť na čokoládu. Pozorujte, či ste náhodou nemali jeden z tých ubehaných dní a čokoláda by vám urobila tak dobre. Hneď by vám bolo lepšie.
Tiež sa snažte veľa variť doma aj obedy a nosiť si do práce. A čo je základ – nevynechávajte raňajky. Keď nestihnete celé zrnko, uvarte si kašu z vločiek a keď ani to, dajte si kváskový celozrnný chlebík s nátierkou. Čo mám vyskúšané – vynechám raňajky – prestane mi dobre tráviť, mám tendencie sa prejedať, večerom neodolateľná chuť na sladké, následné priberanie na váhe, tendencie k vyrážkam a rôznym kožným fliačikom...A je to jeden kolotoč. Tak ja sa snažím raňajkovať pravidelne ako kráľovná. Bez výčitiek svedomia.
A medzi nami, chudnutie úzko súvisí so sebavedomím. Všimnite si, že najkrajšie dámy so štíhlou postavou sú plné kritiky voči sebe. Výzva pre všetky ženy v tomto kurze – prestaňme sa kritizovať. Začnime zdravo jesť, zdravo premýšľať a nezabudnime sa každý deň chváliť. Aj za maličkosti. Napríklad čo sa nám podarilo uvariť, v čom sme sa zlepšili. Dôležité je aj sa s nikým neporovnávať. Každý z nás je originál, porovnávať sa môžeme jedine s našim včerajším ja. Snažme sa byť každý deň trochu lepší.

Toto nejde, tamto nejde...
Máte za sebou niekoľko diét a dôverne poznáte jojo efekt, môžu sa vám vracať rôzne spomienky na iné výzvy. Píšem z vlastne skúsenosti 🙂 Môže sa vám stať, že si budete myslieť, že toto je chvíľkové, a že nezvládnete nevrátiť sa k starým návykom. Nie je dôležité celkom nič neporušiť a vzdať sa pri prvej návšteve cukrárne. Sama do cukrárne tak raz za čas zájdem a dám si dobrý koláčik. Niektorí striktný výživári nedoporučujú cukor ani raz za čas. Keď som sa stravou liečila, celkom som cukor vynechala na niekoľko mesiacov, teraz biely iba raz za čas v cukrárni. Inak biely cukor nejem. Dôležité je nič si nevyčítať a fungovať bez cukru ďalej. Teraz sme v online kurze a ja vám dávam tipy. Tiež si dovolím zdieľať s vami moje osobné skúsenosti. Nie som žiadny nadčlovek, ani úplne dokonalá. Že táto strava podporuje naše zdravie je viac než isté, že môžeme pri dodržiavaní schudnúť a udržať si váhu a že môžeme zlyhať je tiež fakt. Dôležité je uvedomovať si to a nevzdať to pri prvom nejakom porušení. Pridám vám aj pár faktov po očiste, aby ste nestrácali motiváciu. Prišla pani do reštaurácie a hovorí mi: „ Vďaka vám som schudla 6kíl, ani som nechcela.“ A veľa spätných väzieb mám od žienok, ktoré boli len v očiste a k starým stravovacím návykom sa už nevrátili. Zistili, že sa lepšie cítia, jedlá im chutia, preto nemajú dôvod to robiť. A naozaj stačilo jesť tri krát denne, nepojedať, variť, dodržiavať pitný režim.
Tip na harmonizačné cvičenie
Niekedy som toto cvičila pravidelne. Doporučujem vyskúšať.
Pár slov o mne
K spôsobu stravovania ma priviedli vlastné zdravotné problémy, ktoré sa stratili ako mávnutím čarovného prútika. Pozrite si vo videu viac 🙂