Varíme s radosťou 

ELEMENTY ZDRAVIA

Drevo - Oheň - Zem - Kov - Voda

Vyberte si, čo práve hľadáte

Máte niekoľko možností:

  • Ak ste tu prvý krát a so zdravším spôsobom stravovania začínate, začnite elementom Zem.
  • Alebo môžete začať ročným obdobím, ktoré práve máme.
  • Ak máte prvé skúsenosti so spôsobom stravovania a máte od svojho terapeuta výsledky oslabených elementov, začnite práve tam.
  • Veľmi dôležité je začať základnými pokynmi, ktoré boli uvedené vyššie na nástenke.
  • Kliknutím na tlačítko v tabuľke niššie sa dostanete k hľadanému elementu.
  • Túto tabuľku nájdete aj samostatne pod názvom ELEMENTY ZDRAVIA v hlavičke webu.

JAR

Pečeň a žlčník sú citlivejšie. Zaraďujeme všetko zelené. Preferujeme klíčenie a naparovanie. Obmedzíme prípravu v trúbe. Denne zaraďujeme kyslé chute a pickles. Najvhodnejšie obdobie pre regeneráciu a očistu.

LETO

Srdce a tenké črevo sú citlivejšie. Sústredíme sa viac na horké a pražené chute.  Môžeme si dovoliť viac surovej zeleniny alebo ju veľmi krátko povaríme. Vyhýbame sa mastným pokrmom. Zaradzujeme viac tofu pre jeho ochladzujúci efekt. Vytvárame pestré a farebné taniere.

BABIE LETO

Posilujeme slezinu, slinivku, žalúdok. Uprednostňujeme varenie vo vode. Pridávame viac sladkej chuti vo forme zeleninových jedál a obilnín. Vyhýbame sa cukru. Zaradzujeme veľa tekvice, batátov, mrkvy.

JESEŇ

Citlivejšie sú pľúca, hrubé črevo a taktiež koža. Príprava kyslej kapusty. Pridáme viac jemne pikantnej chuti do jedál. Vyradíme zo stravy mliečne výrobky. Častejšie varíme zahutené pokrmy. Využívame varnie jedál z jedného hrnca.

ZIMA

Posilujeme ľadviny a močový mechúr. Varíme všetky druhy fazulí, hlavne liečebné adzuki. Viac pečieme a zapekáme, môžeme smažiť a fritovať. Obmedzíme surovú zeleninu. Úplne vynecháme studené potraviny a nápoje. Dochucujeme častejšie zázvorovou šťavou.

Dôkladná príprava je základ úspechu

Ak ste tu prvý krát začnite na tejto stránke. Kliknite na tlačítko nižšie a prečítajte si pokyny.

Uzavretá FB skupina Varíme s radosťou - online kurz vám poslúži na zdieľanie skúsenosti a inšpiráciu.