Hustá fazuľová polievka s batátmi a údenou paprikou

Keď začne zima klopať na dvere začnú sa nám prirodzene žiadať teplé polievky. Kombinácia surovín je vynikajúca na zahriatie. Je veľmi chutná a nájdete aj spôsob zahustenia, ktorý ma naučili naši kuchári u nás v Alande. Už nezahusťujem inak.

Potrebujeme:

2 cibule očistené a nakrájané na kocky

2 strúčiky cesnaku

1 hrnček uvarených fazuliek adzuki do mäkka

1 väčší batát

1 mrkva

1 petržlen

3PL prepláchnutého pšena

Soľ

½ čl kurkumy

1 čl údenej papriky

3 bobkové listy

6 bobuliek čierneho korenia

3PL oleja

1 PL jablčného octa

2PL shoyu omáčky

Voda alebo vývar

Na oleji orestujeme cibuľu do zlata, pridáme nakrájané spolu s kurkumou, údenou paprikou, bobkovým listom a čiernym korením. Necháme minútku prevoňať a pridáme nakrájame zeleninu, chvíľu restujeme a zalejeme vodou alebo vývarom. Po 5 minútach varenia pridáme prepláchnuté pšeno, osolíme  a varíme ešte 10minút. Na konci pridáme do polievky uvarené adzuki.