Hustá fazuľová polievka s batátmi a údenou paprikou
Keď začne zima klopať na dvere začnú sa nám prirodzene žiadať teplé polievky. Kombinácia surovín je vynikajúca na zahriatie. Je veľmi chutná a nájdete aj spôsob zahustenia, ktorý ma naučili naši kuchári u nás v Alande. Už nezahusťujem inak.
Potrebujeme:
2 cibule očistené a nakrájané na kocky
2 strúčiky cesnaku
1 hrnček uvarených fazuliek adzuki do mäkka
1 väčší batát
1 mrkva
1 petržlen
3PL prepláchnutého pšena
Soľ
½ čl kurkumy
1 čl údenej papriky
3 bobkové listy
6 bobuliek čierneho korenia
3PL oleja
1 PL jablčného octa
2PL shoyu omáčky
Voda alebo vývar
Na oleji orestujeme cibuľu do zlata, pridáme nakrájané spolu s kurkumou, údenou paprikou, bobkovým listom a čiernym korením. Necháme minútku prevoňať a pridáme nakrájame zeleninu, chvíľu restujeme a zalejeme vodou alebo vývarom. Po 5 minútach varenia pridáme prepláchnuté pšeno, osolíme a varíme ešte 10minút. Na konci pridáme do polievky uvarené adzuki.