Raňajková ovsenná kaša s jablkom a škoricou
Recept celoročný, vhodný pri chudnutí
V mojich začiatkoch zmeny stravovania mi celkom trvalo naučiť sa jesť ovsenné vločky na raňajky. Momentálne často varím kaše z celého zrna, ale začínala som takto. Nevedela som ich pripraviť, nechutili mi, kombinovala som ich ráno s obyčajným kravským mliekom. Skrátka, keď sa na to pozriem s týmito vedomosťami, tak som robila veľa chýb pri príprave.
A prečo jesť ovsenné vločky?
Sú vynikajúcim pomocníkom pri chudnutí – sú zdrojom kompletných sacharidov a rozpustnej vlákniny, ktorá vám pomôže regulovať hladinu cukru v krvi. Okrem sacharidov v nich nájdete aj rastlinné bielkoviny a nenasýtené mastné kyseliny. Z vitamínov sú najviac zastúpené B1, B6 a kyselina listová, z minerálnych látok zinok, horčík, železo a selén. V praxi to znamená zlepšenie látkovej výmeny, silnú imunitu, zdravé nechty a vlasy, nižšiu únavu a menej stresu.Ovsené vločky obsahujú aj betaglukány, ktoré majú pozitívny vplyv na srdce a cievy. Znižujú cholesterol aj riziko vzniku infarktu. Prehľadové štúdie z posledných rokov navyše naznačujú, že betaglukány podporujú pocit sýtosti.
Ak ešte neraňajkujete teplé raňajky, naučte sa jesť ovsenné vločky - pomôžu vám schudnúť. Čo sa však ráno doporučuje k ovsenným vločkám pri chudnutí? Nesmie chýbať ani dávka bielkovín. Keďže chceme dodržať aj pravidlá dietiky čínskej a naše orgány neochladzovať, ale harmonizovať, tak sa budeme vyhýbať aj kravskému mlieku. Namiesto toho doporučujem použiť rastlinné mlieko alebo vodu. Aby sme trávenie trávenie poriadne naštartovali, tak v takejto kaši nesmie chýbať ceylónska škorica.
Takto pripravená raňajková kaša je vyvážená, pohladká naše orgány stredu, rozhýbe trávenie a podporí metabolizmus.
Čo potrebujeme na 1porciu:
- 3 vrchovaté polievkové lyžice ovsenných vločiek
- 30gr slnečnicových semiačok a mandlí
- 1/2 hrnčeka rastlinného mlieka
- 1 jablko
- 1/2 čl ceylónskej škorice
- 1PL masla alebo olivového oleja
- sladidlo podľa chuti / ryžový sirup, čakankový sirup, xylitol, med...../
Postup:
Večer si namočíme slnečnicové semiačka spolu s mandľami do slanej vody. Ráno len prepláchneme.
Ovsenné vločky zmiešame s rastlinným mliekom, soľou a varíme na miernom ohni 5minút.
Jablko umyjeme a môžeme buď nastrúhať na strúhadle alebo nakrájať na malé kocky. Jedna verzia prípravy je taká, že jablko vmiešame priamo do uvarenej kaše spolu s prepláchnutými semiačkami, pridáme škoricu a povaríme tri minútky. V prípade potreby dosladíme a môžeme konzumovať.
Druhá verzia je taká, že nakrájané jablko dáme opiecť na olej alebo prepustené maslo, posypeme hojne škoricou, primiešame semiačka a mandle a túto zmes pridáme na uvarené ovsenné vločky.
Vyskúšajte liečivú kašu z pomalého hrnca:
VITAJTE NA MOJOM BLOGU!
Som Alenka, varím chutné pokrmy zo skutočných potravín. Dúfam, že to začne baviť aj vás 🙂
STIAHNITE SI ZDARMA
Zadajte svoj email a stiahnite si PDF na podporu imunity zdarma.