Točíš sa v bludnom kruhu diét a snažíš sa schudnúť? Si presvedčená, že v pokročilom veku sa to už nedá? 

Prečo telo nechce chudnúť

Pozri si záznam webinára, kde zdieľam moju cestu. Som presvedčená, že keď človek chce, tak cestu si nájde.

Táto ponuka je časovo obmedzená!

Recepty s medvedím cesnakom

Pesto, krémová omáčka s hlivou ustricovou, batátová polievka s medvedím cesnakom, raňajky...Pochutnávajte 🙂

Domáce pesto je zárukou chutného jedla s medvedím cesnakom. Môžete pridávať do polievok, omáčok, nátierok, karbonátok. Fantázii sa medze nekladú.

Domáce pesto z medvedieho cesnaku

POTREBUJEME:

  • na 100gr medvedieho cesnaku pridajte asi 150ml olivového oleja extra virgin
  • soľ a čierne korenie podľa chuti
  • orechy voliteľné - píniové, vlašské alebo mandle - asi 40gr na uvedené množstvo

POSTUP:

→Orechy si na noc namočíme do vody so štipkou soli, aby sme uvoľnili bielkoviny. Na druhý deň prepláchneme a môžeme použiť do pesta. Skúšala som so všetkými druhmi, ktoré píšem v surovinách a sú výborné.

→ Veľmi jednoducho všetky ingrediencie šupnite do mixéra a poriadne rozmixujte. Preložte do uzatvárateľnej nádoby a skladujte v chladničke. Ak nezjete, tak vám vydrží až do budúcej jari.

 

Medvedí cesnak je naozajstný poklad, ktorý nám príroda ponúka po dlhej a únavnej zime. Dodlova životabudiť pre naše telo. Jednoducho medvedí cesnak by nemal chýbať ani na vašich stoloch. Pýtate sa prečo? Listy medvedieho cesnaku účinne detoxikujú a regenerujú pečeň, obsahujú železo a kyselinu listovú a veľa ďalších vitamínov. Účinný liek proti jarnej únave. Neváhajte a hurá do lesa 🙂 Ja vám prikladám pár chutných receptov.

Polievka z medvedieho cesnaku a batátov

POTREBUJEME:

  • 4 batáty
  • hrsť medvedieho cesnaku alebo plná lyžica pesta
  • 1 cibuľa
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 1PL prepusteného masla alebo olivového oleja
  • voda alebo vývar
  • 1PL lahôdkového droždia (nemusí byť)
  • 1PL shoyu omáčky

POSTUP:

→Najskôr si urobíme cibuľový základ na prepustenom masle. Keď je cibuľa osmahnutá, tak osolíme, okoreníme, pridáme batáty, zalejeme vývarom alebo vodou a varíme do zmäknutia.

→ Keď sú batáty mäkké pridáme medvedí cesnak alebo pesto a ešte chvíľu povaríme. Následne odstavíme zo zdroja tepla, rozmixujeme tyčovým mixérom a dochutíme lahôdkovým droždím a shoyu omáčkou podľa potreby.

 

Alebo si urobte takúto krémovú omáčku s hlivou ustricovou a údeným tempehom z hotového pesta. Výborne sa hodí k cestovinám. Ja rada používam pohánkové a cestoviny z červenej šošovice. Alebo si uvarte obilninu podľa chuti. Tempeh kúpite v každom obchode so zdravou výživou.

Krémová omáčka s medvedím cesnakom, hlivou ustricovou a údeným tempehom.

POTREBUJEME:

  • 200gr hlivy ustricovej
  • 1ks údený bio tempeh
  • 150ml rastlinnej smotany
  • 1PL pesta z medvedieho cesnaku
  • soľ, čierne korenie
  • 1/2 PL škrobu na zahustenie
  • voda alebo vývar

POSTUP:

→Hlivu nakrájame a orestujeme vo wok panvičke asi 5minút. Na konci jemne osolíme, okoreníme a preložíme na tanier. Budeme pridávať do omáčky.

→Tempeh nakrájame a orestujeme na prepustenom masle. Trvá to asi 3minútky. Pridáme k hlive ustricovej.

→Do panvičky si pridáme asi deci vody a rastlinnú smotanu. Po zovretí pridáme pesto a zahustíme škrobom, ktorý sme rozmiešali v troške vody. Môžeme použiť tapiokový, kuzu alebo zemiakový.

→Povaríme asi tri minútky a omáčka je hotová. Ochutnáme a v prípade potreby dosolíme a dokoreníme. Do hotovej omáčky pridáme orestovanú hlivu a tempeh. Podávame na cestoviny alebo s obilninou. Výborne sa hodí aj k obilným plackám.

 

Takúto zmes si môžete urobiť a okrem raňajkovej kaše môžete použiť ako prílohu ku krémovej omáčke napríklad z medvedieho cesnaku. U mňa to bol základ na vyváženú a výživnú raňajkovú kašu. Môžete si urobiť pri redukcii váhy, keďže je plná bielkovín.

Raňajky so šampiňónmi, červenou paprikou, špenátom, obilninou, vajíčkom a pestom z medvedieho cesnaku

POTREBUJEME:

  • 6ks nakrájaných šampiňónov
  • hrsť baby špenátu
  • plátok nakrájanej červenej papriky
  • 2PL uvarenej obilniny - ja som použila čiernu ryžu
  • prepustené maslo
  • soľ, mleté čierne korenie, štipka mletého zázvoru, štipka kurkumy
  • 1 - 2 vajíčka
  • trochu pesta z medvedieho cesnaku

POSTUP:

→Nakrájané šampiňóny orestujeme na prepustenom masle. Trvá to asi tri minútky.

→Červenú papriku umyjeme a nakrájame na malé kocky. Bude vám stačiť plátok papriky. Špenát umyjeme a nakrájame.

→Do panvičky k šampiňónom pridáme červenú papriku so špenátom, ešte minútku restujeme, osolíme, okoreníme, pridáme kurkumu a zázvor a na prehriatie obilninu, ktorá nám ostala z obeda z predošlého dňa. Ja som pridala čiernu ryžu. 

→Následne do zmesi pridáme jedno až dve vajíčka a premiešame. Presne tak ako keď robíme miešané vajíčka.A máme hotovo. Celkom nakoniec primiešame trochu domáceho pesta z medvedieho cesnaku.

Takýmito raňajkami vyživíme krv, koreniny nám pomôžu v podpore trávenia, čienou ryžou podporíme obličky a šampiňóny nám okrem iného pomôžu v adaptačných procesoch. Kurkuma je harmonizátor srdiečka. Čo dodať. Vitálna bomba a zaručene vydržite sýti do obedu. A to je dôležité, aby sme po jedle boli dobre zasýtení. Určite vyskúšajte 🙂


Chcete dostávať pravidelnú dávku inšpirácie v podobe zdravých receptov a tipov do kuchyne?

Pridajte sa do našej skupiny na FB: S ľahkosťou k štíhlosti - vedomou stravou a láskavým prístupom k telu. Už teraz tam nájdete desiatky chutných receptov moje 5elementovej kuchyne, záznamy živých vysielaní, inšpiratívne a podporné statusy.