Recepty s medvedím cesnakom
Pesto, krémová omáčka s hlivou ustricovou, batátová polievka s medvedím cesnakom, raňajky...Pochutnávajte 🙂
Domáce pesto je zárukou chutného jedla s medvedím cesnakom. Môžete pridávať do polievok, omáčok, nátierok, karbonátok. Fantázii sa medze nekladú.
Domáce pesto z medvedieho cesnaku
POTREBUJEME:
- na 100gr medvedieho cesnaku pridajte asi 150ml olivového oleja extra virgin
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- orechy voliteľné - píniové, vlašské alebo mandle - asi 40gr na uvedené množstvo
POSTUP:
→Orechy si na noc namočíme do vody so štipkou soli, aby sme uvoľnili bielkoviny. Na druhý deň prepláchneme a môžeme použiť do pesta. Skúšala som so všetkými druhmi, ktoré píšem v surovinách a sú výborné.
→ Veľmi jednoducho všetky ingrediencie šupnite do mixéra a poriadne rozmixujte. Preložte do uzatvárateľnej nádoby a skladujte v chladničke. Ak nezjete, tak vám vydrží až do budúcej jari.
Medvedí cesnak je naozajstný poklad, ktorý nám príroda ponúka po dlhej a únavnej zime. Dodlova životabudiť pre naše telo. Jednoducho medvedí cesnak by nemal chýbať ani na vašich stoloch. Pýtate sa prečo? Listy medvedieho cesnaku účinne detoxikujú a regenerujú pečeň, obsahujú železo a kyselinu listovú a veľa ďalších vitamínov. Účinný liek proti jarnej únave. Neváhajte a hurá do lesa 🙂 Ja vám prikladám pár chutných receptov.
Polievka z medvedieho cesnaku a batátov
POTREBUJEME:
- 4 batáty
- hrsť medvedieho cesnaku alebo plná lyžica pesta
- 1 cibuľa
- soľ, mleté čierne korenie
- 1PL prepusteného masla alebo olivového oleja
- voda alebo vývar
- 1PL lahôdkového droždia (nemusí byť)
- 1PL shoyu omáčky
POSTUP:
→Najskôr si urobíme cibuľový základ na prepustenom masle. Keď je cibuľa osmahnutá, tak osolíme, okoreníme, pridáme batáty, zalejeme vývarom alebo vodou a varíme do zmäknutia.
→ Keď sú batáty mäkké pridáme medvedí cesnak alebo pesto a ešte chvíľu povaríme. Následne odstavíme zo zdroja tepla, rozmixujeme tyčovým mixérom a dochutíme lahôdkovým droždím a shoyu omáčkou podľa potreby.
Alebo si urobte takúto krémovú omáčku s hlivou ustricovou a údeným tempehom z hotového pesta. Výborne sa hodí k cestovinám. Ja rada používam pohánkové a cestoviny z červenej šošovice. Alebo si uvarte obilninu podľa chuti. Tempeh kúpite v každom obchode so zdravou výživou.
Krémová omáčka s medvedím cesnakom, hlivou ustricovou a údeným tempehom.
POTREBUJEME:
- 200gr hlivy ustricovej
- 1ks údený bio tempeh
- 150ml rastlinnej smotany
- 1PL pesta z medvedieho cesnaku
- soľ, čierne korenie
- 1/2 PL škrobu na zahustenie
- voda alebo vývar
POSTUP:
→Hlivu nakrájame a orestujeme vo wok panvičke asi 5minút. Na konci jemne osolíme, okoreníme a preložíme na tanier. Budeme pridávať do omáčky.
→Tempeh nakrájame a orestujeme na prepustenom masle. Trvá to asi 3minútky. Pridáme k hlive ustricovej.
→Do panvičky si pridáme asi deci vody a rastlinnú smotanu. Po zovretí pridáme pesto a zahustíme škrobom, ktorý sme rozmiešali v troške vody. Môžeme použiť tapiokový, kuzu alebo zemiakový.
→Povaríme asi tri minútky a omáčka je hotová. Ochutnáme a v prípade potreby dosolíme a dokoreníme. Do hotovej omáčky pridáme orestovanú hlivu a tempeh. Podávame na cestoviny alebo s obilninou. Výborne sa hodí aj k obilným plackám.
Takúto zmes si môžete urobiť a okrem raňajkovej kaše môžete použiť ako prílohu ku krémovej omáčke napríklad z medvedieho cesnaku. U mňa to bol základ na vyváženú a výživnú raňajkovú kašu. Môžete si urobiť pri redukcii váhy, keďže je plná bielkovín.
Raňajky so šampiňónmi, červenou paprikou, špenátom, obilninou, vajíčkom a pestom z medvedieho cesnaku
POTREBUJEME:
- 6ks nakrájaných šampiňónov
- hrsť baby špenátu
- plátok nakrájanej červenej papriky
- 2PL uvarenej obilniny - ja som použila čiernu ryžu
- prepustené maslo
- soľ, mleté čierne korenie, štipka mletého zázvoru, štipka kurkumy
- 1 - 2 vajíčka
- trochu pesta z medvedieho cesnaku
POSTUP:
→Nakrájané šampiňóny orestujeme na prepustenom masle. Trvá to asi tri minútky.
→Červenú papriku umyjeme a nakrájame na malé kocky. Bude vám stačiť plátok papriky. Špenát umyjeme a nakrájame.
→Do panvičky k šampiňónom pridáme červenú papriku so špenátom, ešte minútku restujeme, osolíme, okoreníme, pridáme kurkumu a zázvor a na prehriatie obilninu, ktorá nám ostala z obeda z predošlého dňa. Ja som pridala čiernu ryžu.
→Následne do zmesi pridáme jedno až dve vajíčka a premiešame. Presne tak ako keď robíme miešané vajíčka.A máme hotovo. Celkom nakoniec primiešame trochu domáceho pesta z medvedieho cesnaku.
Takýmito raňajkami vyživíme krv, koreniny nám pomôžu v podpore trávenia, čienou ryžou podporíme obličky a šampiňóny nám okrem iného pomôžu v adaptačných procesoch. Kurkuma je harmonizátor srdiečka. Čo dodať. Vitálna bomba a zaručene vydržite sýti do obedu. A to je dôležité, aby sme po jedle boli dobre zasýtení. Určite vyskúšajte 🙂
Chcete dostávať pravidelnú dávku inšpirácie v podobe zdravých receptov a tipov do kuchyne?
Pridajte sa do našej skupiny na FB: S ľahkosťou k štíhlosti - vedomou stravou a láskavým prístupom k telu. Už teraz tam nájdete desiatky chutných receptov moje 5elementovej kuchyne, záznamy živých vysielaní, inšpiratívne a podporné statusy.