Fazuľové chilli s batátmi a quinoou /varené v pomalom hrnci/
Všimla som si, že na internete je žalostne málo receptov z pomalého hrnca. Pritom je to taký fantastický pomocník. Dnes som potrebovala vybehnúť na chatu, tak som nemala čas stáť pri sporáku. Napadlo ma, že niečo len šupnem do pomalého hrnca, a sama som bola prekvapená, aká fantastická chuť bola výsledok. Pri dlhšom varení sa chute krásne poprepájali, zároveň ostali v pokrme všetky dôležité vitamíny. Už teraz viem, že ho budem používať určite častejšie. Kombinácia fazúľ, quinoi a batátov je nie len chutná, ale má fantastické zdravotné benefity. Zároveň pri tvorení receptov dbám na to, aby dobre zasýtili a obsahovali kompletnú dávku makroživín. Tento musíte vyskúšať.
Čo potrebujeme:
- 1hrnček uvarených fazúľ / v prípade potreby použite z plechovky/
- 1 hrnček nakrájaných batátov na kocky
- 1/2 hrnčeka quinoi
- 1 väčšia cibuľa očistená a nakrájaná na kocky
- 3 strúčiky cesnaku
- 2PL olivového oleja
- 1 plechovka sekaných paradajok
- 1 čl morskej soli
- Olej
- 1/2 čl mletého čierneho korenia
- 1 čl mletej rasce
- malá chilli paprička / prípadne podľa chuti/
- 1ks zelená paprika nakrájaná na kocky
- 2 hrnčeky vody
- Do hotového pokrmu: hrsť nasekanej petržlenovej vňate
Postup:
Keď vám prezradím postup, tak sa ma budete pýtať, či je to naozaj také jednoduché. To, čo vám zaberie najviac času je načistiť a nachystať všetky suroviny. Trvá to asi 10minút. Keď ich máte nachystané, tak ich všetky ( okrem petržlenovej vňaťky) pridajte do pomalého hrnca, zapnite ho na silnejší stupeň do zovretia, potom zapnite pomalé varenie a varte 3hodiny. Alebo môžete na pomalom stupni ťahať 4hodiny. Chute sa krásne poprepájajú a máte kompletný, jemne zahrievajúci pokrm.
S čím podávať:
Tým, že som sa snažila pokrm vyvážiť, tak vám bude úplne stačiť pridať do hotovej zmesi jemne nasekanú petržlenovú vňaťku a servírovať v miske. Môžete pridať avokádo, kúsok ražného chlebíka, môžete si zmesou naplniť celozrnnú tortillu, výborne sa hodí aj sójový jogurt, môžete na vrch nasekať viac chilli. Fantázii sa medze nekladú.
Moje dlhoročné skúsenosti s fazuľou a prečo som recepte použila quinoa zrno:
Aby vás príprava takýchto jedál jedál neodradila hneď na začiatku kvôli tráviacim ťažkostiam, tak prikladám pár tipov. Odradí vás to určite vtedy, keď použijete fazuľu z plechovky. Ja raz za čas zaexperimentujem a chcem si to uľahčiť, ale moje trávenie to nedáva. Takže určite po takomto jedle nemôžem ísť do spoločnosti kvôli vetrom 🙂 Ešte sa nestalo, že by som nepoprdkávala. Uvariť si však fazuľu doma so správnym spôsobom v predpríprave, aby sme fazuľu zbavili purín je úplne iný level. Pohráte sa strochu, ale získate skutočne kvalitný, vyvážený pokrm vhodný na obed aj večeru. Kalórie nepočítam roky, ale keby sme sa do toho chceli pustiť, tak napriek tomu, že vynikajúco zasýti, by určite neboli vysoko. Tak ako teda na tú fazuľu? Pýtate sa aj aký druh fazule použiť. Všetky stredné tmavé a strakaté fazule. Keď chcete naozaj zimný harmonizačný pokrm, tak vrele doporučujem fazule adzuki. O liečivých účinkoch som písala v tomto recepte. Quinoa je podľa princípov západnej dietiky kompletným zdrojom bielkovín a má množstvo vitamínov, preto som ju do receptu použila a podľa princípov čínskej dietetiky má množstvo liečivých účinkov:
Povaha: zahrievajúca, chuť - sladká, kyslá, tropizmus - ľadviny
Účinok: tonifikuje yang ľadvín, funkcie perikardu, posiluje celé telo. Výborná v kombinácii s ostatnými obilninami. Je príbuzná amarantu. Základná obilnina Inkov "matka živiteľka".
Obsahuje: Najvyšší obsah proteínov, má viac tuku ako ostatné obilniny, 8aminokyselín - rovnako ako potraviny živočíšneho pôvodu, má viac vápnika ako mlieko, je bezlepková. Zdroj železa, fosforu,vit.B, vit.E, K, Zn.
Obsahuje veľa saponínov - je potrebné ju 3-5krát prepláchnuť.
Vyhýbať sa jej konzumácii pri osteoporóze.
Príprava fazule:
Aby nás teda všeobecne zo strukovín nenadúvalo, potrebujeme ich správne pripraviť. Použijem postup klasickej prípravy. Podľa princípov integratívnej výživy strukoviny v predpríprave dokonca fermentujeme, to už je vyžší level varenia.
KROK 1: Fazuľu si večer namočíme do vody. Ráno vodu scedíme, tak fazuľu zbavíme purín a nežiadúcich látok.
KROK 2: Fazuľu varíme v čiste vode BEZ SOLI. Pridáme morskú riasu na doplnenie minerálov a môžeme pridať fenikel a bobkový list. Trvá to asi hodinu, pokiaľ sa fazuľa uvarí. Vyskúšajte tak, že vezmete fazuľa medzi prsty a stlačte, alebo ochutnajte. Osolíme až na konci.
KROK 3: Takto uvarenú fazuľu použijeme do takýchto druhov pokrmov. Uskladníme v chladničke, vydrží nám až štyri dni. Pokiaľ máte nutkanie zamraziť môžete. Fazuľa tak prichádza o vzácne enzýmy, ktoré však vieme doplniť čerstvými zelenými vňaťkami, miso pastou, shoyu omáčkou a ume octom.
Ak by vás ešte aj z takto upravenej fazule nadúvalo, tak Dr. Bukovský doporučuje ešte nechať prevrieť, prvú vodu zliať a variť v novej vode. Takto to dokázali v nejakom laboratóriu, že už je to úplne bezpečné.
Želám vám príjemné jednoduché varenie v pomalom hrnci. Ak ho ešte nemáte, mohol by to byť dobrý darček pod stromček. Čo poviete?
Ostatné recepty z pomalého hrnca:
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ?
V zime je najaktívnejšia energetická dráha obličiek a močového mechúra. Z celostného pohľadu obličky skladujú našu životnú energiu a ovládajú kosti a zuby. Preto je zimný čas najlepším pre výživu kosti, zubov, kĺbov a pre budovanie rezerv. Všetko je to podporené stiahnutou energiou, preto minerály a ostatná výživa zo stravy sa môže lepšie zapracovať do týchto častí organizmu. Ak sa chceme vydať cestou podpory tela na najhlbších úrovniac, a tiež cestou podpory imunity potrebujeme upraviť stravu a životný štýl.
V strave sú najvhodnejšie dlho varené vývary, vývary z rýb, zeleninové vývary ideálne s adzuki. Naši predkovia mali v zime na stoloch plno kvalitných bielkovín, tukov a sacharidov. Tak by to malo byť aj na našich stoloch. Až do polovice februára je priam žiadúce navýšiť zdroj kvalitných tukov – orechy, semiačka. Nazabudnite pred konzumáciou namáčať alebo orestovať. Z obilnín je výborná pohánka, jačmenné krúpy, ryža, quinoa, ovos.
V rastlinne strave preferujte fazule pre ich synergické účinky – majú tvar ľadvín.
V celostnom pohľade stravovania každému ročnému obdobiu prináleží farba a chuť. V čase zimy je to čierna farba a slaná chuť, ktoré v tomto období posilujú organizmus. Takto pomôžeme uchovávaniu energie v tele, aby sme mali dostatok pri jarnom prebúdzaní a raste. Správne množstvo soli vyživuje kosti a obličky, presolené jedlá zraňujú obličky a môžu spôsobiť demineralizáciu a krehnutie kostí. Preto je fajn vedieť, akú formu soli zvolíme.
Volba slanej chuti spadá do okruhu týchto potravín:
- Kvalitná nerafinovaná soľ
- Morské riasy a produkty z nich
- Kvasená zelenina, kimchi
- Kvalitné sójové omáčky
- Strukoviny – najmä fazuľky adzuki
- Morské ryby a živočíchy
- Miso pasta
- Ume ocot
- Kaviár – ideálne čierny
VITAJTE NA MOJOM BLOGU!
Som Alenka, varím chutné pokrmy zo skutočných potravín. Dúfam, že to začne baviť aj vás 🙂
STIAHNITE SI ZDARMA
Zadajte svoj email a stiahnite si PDF na podporu imunity zdarma.
Ostatné recepty: