Cviklové pšenoto s parmezánom
Autor: Alena Dudášová Pridané dňa: 15. 11. 2021
![](https://www.alenadudasova.sk/wp-content/uploads/2021/03/restaurace-alanda-2a.jpg)
Tento recept oceníte najmä na jeseň, keď budete chcieť minúť zásoby cvikly. Keď si trochu osvojíte princípy varenia podľa 5-elementov, a zvyknete si skladovať uvarené obilniny v chladničke, tak takýto pokrm bude pre vás hračka. Ja pšeno pripravujem podľa princípov integratívnej výživy, fermentujem v predpríprave, uvarím a skladujem v chladničke v uzatvárateľnej nádobe. Následne z toho odoberám do raňajkovej kaše a na prípravu takýchto rýchloviek na obed alebo večeru. Pokiaľ sa budete chcieť naučiť obilniny fermentovať v predpríprave, tak vás pozývam do niektorého mojich online kurzov. Naučíte sa toľko praktických vecí do kuchyne.
Skontrolujte skvelé účinky cvikly z pohľadu čínskej medicíny
Povaha: neutrálna až teplá, chuť sladká
Topizmus: srdce, hrubé črevo, pečeň
Účinok: posilňuje srdce, utišuje ducha, zlepšuje krvný obeh, zvlhčuje črevá - zápchy z vysušenia tekutín
Použitie: prečisťuje krv, podporuje menštruáciu, reguluje hormonálnu rovnováhu v menopauze (spolu s mrkvou), lieči nervozitu, prospieva pečeni, lieči stagmáciu pečene, výborná pri pečeňových ochoreniach
Obsahuje: min.látky - Si, K, Co, I, kyselinu listovú, A,C,E.
Repná vňať obsahuje veľa kyseliny šťaveľovej
Šťava: čistí krv, znižuje cholesterol
Čo potrebujeme:
- 1 šálka uvareného pšeno
- 1 väčšia cvikla
- 1 cibuľa
- 1 PL prepusteného masla
- 1dcl vývaru alebo vody
- soľ, mleté čierne korenie, provensálske bylinky
- 1 strúčik cesnaku
Postup:
1.Ak nemáme pšeno nachystané v chladničke, tak si ho uvaríme vopred podľa návodu na obale.
2. Cviklu tiež uvaríme vo vode, schladíme, ošúpeme a nastrúhame na hrubšom strúhadle.
3. Cibuľu očistíme, nakrájame a dáme opiecť na prepustené maslo dozlata.
4.Keď je cibuľa hotová, tak pridáme pretlačený cesnak, opečieme pol minútky a pridáme nastrúhanú cviklu.
5.Osolíme, okoreníme, pridáme bylinky, uvarené pšeno, zalejeme vývarom a počkáme asi 3minútky, pokým sa chute spolu neprepoja. Odstavíme zo zdroja tepla a primiešame 2PL parmazánu.
6. Podávame s dvoma vajíčkami uvarenými na hniličku.
![](https://www.alenadudasova.sk/wp-content/uploads/2021/11/256599215_10227534100367831_8362636164016566197_n-970x728.jpg)
Ako jesť?
Chcete sa naučiť takéto jednoduché a vyvážené recepty? Pridajte sa do kurzu, ktorý práve prebieha.
Ako si vyskladať vyvážený (redukčný) jedálniček na zimu
Kurz mal svoj prvý beh teraz v novembri, zúčastnilo sa ho 47žien a ohlasy na kurz boli len pozitívne. Preto v januári 2022 si kurz zopakujeme. Trvá štrnásť dní a vy už nebudete nikdy potrebovať žiadneho výživového poradcu. Naučíte sa všetko potrebné postupne krok po kroku. Čaká na vás viac ako 25 vyvážených harmonizačných receptov.
VITAJTE NA MOJOM BLOGU!
Volám sa Alena. Píšem skvelé recepty a tvorím online programy na vytvorenie vyváženého sezónneho jedálnička.
STIAHNITE SI ZDARMA
Zadajte svoj email a stiahnite si PDF na podporu imunity zdarma.
Ostatné recepty: