Cviklové pšenoto s parmezánom

Autor: Alena Dudášová             Pridané dňa: 15. 11. 2021

Tento recept oceníte najmä na jeseň, keď budete chcieť minúť zásoby cvikly. Keď si trochu osvojíte princípy varenia podľa 5-elementov, a zvyknete si skladovať uvarené obilniny v chladničke, tak takýto pokrm bude pre vás hračka. Ja pšeno pripravujem podľa princípov integratívnej výživy, fermentujem v predpríprave, uvarím a skladujem v chladničke v uzatvárateľnej nádobe. Následne z toho odoberám do raňajkovej kaše a na prípravu takýchto rýchloviek na obed alebo večeru. Pokiaľ sa budete chcieť naučiť obilniny fermentovať v predpríprave, tak vás pozývam do niektorého mojich online kurzov. Naučíte sa toľko praktických vecí do kuchyne.

Skontrolujte skvelé účinky cvikly z pohľadu čínskej medicíny

Povaha: neutrálna až teplá, chuť sladká

Topizmus: srdce, hrubé črevo, pečeň

Účinok: posilňuje srdce, utišuje ducha, zlepšuje krvný obeh, zvlhčuje črevá - zápchy z vysušenia tekutín

Použitie: prečisťuje krv, podporuje menštruáciu, reguluje hormonálnu rovnováhu v menopauze (spolu s mrkvou), lieči nervozitu, prospieva pečeni, lieči stagmáciu pečene, výborná pri pečeňových ochoreniach

Obsahuje: min.látky - Si, K, Co, I, kyselinu listovú, A,C,E.

Repná vňať obsahuje veľa kyseliny šťaveľovej

Šťava: čistí krv, znižuje cholesterol 

Čo potrebujeme:

  • 1 šálka uvareného pšeno
  • 1 väčšia cvikla
  • 1 cibuľa
  • 1 PL prepusteného masla
  • 1dcl vývaru alebo vody
  • soľ, mleté čierne korenie, provensálske bylinky
  • 1 strúčik cesnaku

Postup:

1.Ak nemáme pšeno nachystané v chladničke, tak si ho uvaríme vopred podľa návodu na obale.

2. Cviklu tiež uvaríme vo vode, schladíme, ošúpeme  a nastrúhame na hrubšom strúhadle.

3. Cibuľu očistíme, nakrájame a dáme opiecť na prepustené maslo dozlata.

4.Keď je cibuľa hotová, tak pridáme pretlačený cesnak, opečieme pol minútky a pridáme nastrúhanú cviklu.

5.Osolíme, okoreníme, pridáme bylinky, uvarené pšeno, zalejeme vývarom a počkáme asi 3minútky, pokým sa chute spolu neprepoja. Odstavíme zo zdroja tepla a primiešame 2PL parmazánu. 

6. Podávame s dvoma vajíčkami uvarenými na hniličku. 

Ako jesť?

Chcete sa naučiť takéto jednoduché a vyvážené recepty? Pridajte sa do kurzu, ktorý práve prebieha.

Ako si vyskladať vyvážený (redukčný) jedálniček na zimu

Kurz mal svoj prvý beh teraz v novembri, zúčastnilo sa ho 47žien a ohlasy na kurz boli len pozitívne. Preto v januári 2022 si kurz zopakujeme. Trvá štrnásť dní a vy už nebudete nikdy potrebovať žiadneho výživového poradcu. Naučíte sa všetko potrebné postupne krok po kroku. Čaká na vás viac ako 25 vyvážených harmonizačných receptov.