Chutné mexické fazule adzuki

Autor: Alena Dudášová             Pridané dňa: 03. 12. 2021

Všimnite si, že fazule svojim tvarom pripomínajú obličky. Vedia ich fantasticky posilniť najmä v zime, keď sú najviac v oslabení. Fazule adzuki sú výborné pri chudnutí, keďže sú diuretické. Okrem toho fazule sú najlepšie antidepresívum, ochladzujú krv a pomáhajú pri hemoroidoch a krvi v stolici. Odstraňujú z tela vlhkú horúčosť, ktorá môže sídliť v pečeni, tenkom čreve alebo v spodnom žiariči. Odstraňujú tak hnačku, žltačku, kožné zapálené vyrážky, afty spôsobené ohnivým toxínom. Pôsobia tiež proti rakovine, pri cukrovke, znižujú vysokú hladinu cholesterolu v krvi a zabraňujú ateroskleróze. Sú vhodné najmä pre ľudí stredného a staršieho veku a tiež pre ľudí unavených a oslabených.

Dajú sa pripravovať na tisíc spôsobov. My máme pár overených receptov, ktoré vám v reštaurácii chutili. Tento mix fazúľ môžete podávať s ryžou, kváskovým chlebom, môžete si zmesou naplniť tortilly, celozrnné palacinky. Fantázii sa medze nekladú.

Čo potrebujeme:

  • 300gr fazúľ adzuki
  • 200gr údeného tempehu nakrájaného na kocky
  • Morská riasa Wakame
  • 5 cibúľ očistených a nakrájaných na kocky
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1 cuketa umytá a nakrájaná na malé kocky
  • 2 plechovky sekaných paradajok
  • Soľ
  • Olej
  • Mleté čierne korenie
  • 1/2 čl údenej papriky
  • Hrsť čerstvej bazalky /alebo použite sušené bylinky/

Postup:

Najskôr si pripravte fazule. Fazule doporučujem nafermentovať 48hodín v predpríprave kvôli stráviteľnosti. Fermentácia je proces, ktorý zbaví strukovín látok, ktoré sú pre naše trávenie škodlivé. Robí sa to tak, že fazule namočíme s lyžičkou soli a probiotika/napr. jablčný ocot/ na 48hodín. Následne poriadne prepláchneme a uvaríme spolu s morskou riasou. Strukoviny solíme až na konci varenia.
Takto uvarené fazule môžete dať ešte horúce do fliaš, otočte hore dnom a nechajte vychladnúť. Hovoríme tomu francúzska sterilizácia. Takto vám vydržia niekoľko týždňov.

Na omáčku potrebujeme najskôr poriadny cibuľový základ s cesnakom. Na oleji orestujeme cibuľu, na záver pridáme cesnak a ešte minútu pokračujeme, pridáme cuketu, baklažán, nakrájaný údený tempeh, jemne okoreníme a osolíme a pridáme údenú papriku. Za stáleho miešania podusíme asi 5minút. Pridáme uvarené fazule, sekané paradajky a chvíľu povaríme. Na konci dochutíme čerstvou bazalkou nasekanou najemno. Ak sa bojíme stále nadúvania dochutíme ume octom. Zlepšuje trávenie strukovín. Pozor! Ume ocot už nevaríme.

Tento recept nájdete v mojom e-booku celkom zdrama spolu s ďalšími viac ako dvadsiatimi receptami. E-book si jednoducho môžete stiahnúť TU <<<

Nastavte si v zime taniere v súlade s prírodou a potrebami svojho tela.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

V zime je najaktívnejšia energetická dráha obličiek a močového mechúra. Z celostného pohľadu obličky skladujú našu životnú energiu a ovládajú kosti a zuby. Preto je zimný čas najlepším pre výživu kosti, zubov, kĺbov a pre budovanie rezerv. Všetko je to podporené stiahnutou energiou, preto minerály a ostatná výživa zo stravy sa môže lepšie zapracovať do týchto častí organizmu. Ak sa chceme vydať cestou podpory tela na najhlbších úrovniac, a tiež cestou podpory imunity potrebujeme upraviť stravu a životný štýl.

V strave sú najvhodnejšie dlho varené vývary, vývary z rýb, zeleninové vývary ideálne s adzuki. Naši predkovia mali v zime na stoloch plno kvalitných bielkovín, tukov a sacharidov. Tak by to malo byť aj na našich stoloch. Až do polovice februára je priam žiadúce navýšiť zdroj kvalitných tukov – orechy, semiačka. Nazabudnite pred konzumáciou namáčať alebo orestovať. Z obilnín je výborná pohánka, jačmenné krúpy, ryža, quinoa, ovos.
V rastlinne strave preferujte fazule pre ich synergické účinky – majú tvar ľadvín.

V celostnom pohľade stravovania každému ročnému obdobiu prináleží farba a chuť. V čase zimy je to čierna farba a slaná chuť, ktoré v tomto období posilujú organizmus. Takto pomôžeme uchovávaniu energie v tele, aby sme mali dostatok pri jarnom prebúdzaní a raste. Správne množstvo soli vyživuje kosti a obličky, presolené jedlá zraňujú obličky a môžu spôsobiť demineralizáciu a krehnutie kostí. Preto je fajn vedieť, akú formu soli zvolíme.

Volba slanej chuti spadá do okruhu týchto potravín:
- Kvalitná nerafinovaná soľ
- Morské riasy a produkty z nich
- Kvasená zelenina, kimchi
- Kvalitné sójové omáčky
- Strukoviny – najmä fazuľky adzuki
- Morské ryby a živočíchy
- Miso pasta
- Ume ocot
- Kaviár – ideálne čierny

Chcete vedieť ako variť v zime? 

Ako si vyskladať vyvážený (redukčný) jedálniček na zimu

Kurz mal svoj prvý beh teraz v novembri, zúčastnilo sa ho 47žien a ohlasy na kurz boli len pozitívne. Preto v januári 2022 si kurz zopakujeme. Trvá štrnásť dní a vy už nebudete nikdy potrebovať žiadneho výživového poradcu. Naučíte sa všetko potrebné postupne krok po kroku. Čaká na vás viac ako 25 vyvážených harmonizačných receptov.

VITAJTE NA MOJOM BLOGU!

Volám sa Alena. Píšem skvelé recepty a tvorím online programy na vytvorenie vyváženého sezónneho jedálnička. Som odborníčka na výživu podľa piatich elementov.

STIAHNITE SI ZDARMA

Zadajte svoj email a stiahnite si PDF na podporu imunity zdarma.

Ostatné recepty: