Batátové placky s quinoou /vegan/

Autor: Alena Dudášová             Pridané dňa: 03. 12. 2021

Quinoa je vynikajúca obilninka, bezlepková, plná bielkovín. Výborná je najmä v zimnom období, pretože z pohľadu čínskej medicíny tonizuje jang ľadvín. Obsahuje množstvo vitamínov. O účinkoch zrna quinoa som písala pri recepte na quinoa misku s pečenou tekvicou. Vhodná je na raňajky, príloha do polievok alebo si môžete z nej pripraviť chutné karbonátky. Kombinácia batátov a špenátu sa osvedčila aj u nás v reštaurácii a zhodou okolnosti som obidve suroviny našla dnes v chladničke.

Čo potrebujeme:

  • 1 väčší batát ošúpaný a nastrúhaný na hrubšom strúhadle
  • 2 hrste baby špenátu
  • 1 hrnček uvarenej quinoi
  • 3 PL vločiek /ovsenné, pohánkové.../
  • 1,5dcl vody
  • 2PL pohánkovej alebo cícerovej múky
  • 3PL pomletých ľanových semiačok
  • 3PL olivového oleja
  • 3 strúčiky pretlačeného cesnaku
  • 1 cibuľa ošúpaná a nakrájaná na kocky
  • Soľ, čierne korenie, rímsky kmín, saturejka /alebo majoránka/

Postup:

Najskôr si uvaríme quinou vo vode v pomere 1:2. Trvá to asi 13minút.

Do misky dáme nastrúhaný batát, uvarenú quinou, nakrájaný špenát a koreniny.

Vo vlažnej vode zmiešame cícerovú múku, ľanové semiačka, soľ a olivový olej. Tekútú zmes vlejeme na ostatné ingrediencie, pridáme pretlačený cesnak, najemno nakrájanú cibuľu a poriadne premiešami. Necháme asi 10minút odstáť a zo zmesi tvarujeme guľky, ktoré dáme na plech vystlaný pečiacim papierom a poriadne pritlačíme, aby vznikli malé karbonátky. Potrieme nakoniec olivovým olejom a pečieme v rúre vyhriatej na 180st asi 40 minút. Výborné sú ako príloha, len tak so šalátom alebo na cesty. Keď si pribalíte hummus máte vystaráno. 

Nastavte si v zime taniere v súlade s prírodou a potrebami svojho tela.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

V zime je najaktívnejšia energetická dráha obličiek a močového mechúra. Z celostného pohľadu obličky skladujú našu životnú energiu a ovládajú kosti a zuby. Preto je zimný čas najlepším pre výživu kosti, zubov, kĺbov a pre budovanie rezerv. Všetko je to podporené stiahnutou energiou, preto minerály a ostatná výživa zo stravy sa môže lepšie zapracovať do týchto častí organizmu. Ak sa chceme vydať cestou podpory tela na najhlbších úrovniac, a tiež cestou podpory imunity potrebujeme upraviť stravu a životný štýl.

V strave sú najvhodnejšie dlho varené vývary, vývary z rýb, zeleninové vývary ideálne s adzuki. Naši predkovia mali v zime na stoloch plno kvalitných bielkovín, tukov a sacharidov. Tak by to malo byť aj na našich stoloch. Až do polovice februára je priam žiadúce navýšiť zdroj kvalitných tukov – orechy, semiačka. Nazabudnite pred konzumáciou namáčať alebo orestovať. Z obilnín je výborná pohánka, jačmenné krúpy, ryža, quinoa, ovos.
V rastlinne strave preferujte fazule pre ich synergické účinky – majú tvar ľadvín.

V celostnom pohľade stravovania každému ročnému obdobiu prináleží farba a chuť. V čase zimy je to čierna farba a slaná chuť, ktoré v tomto období posilujú organizmus. Takto pomôžeme uchovávaniu energie v tele, aby sme mali dostatok pri jarnom prebúdzaní a raste. Správne množstvo soli vyživuje kosti a obličky, presolené jedlá zraňujú obličky a môžu spôsobiť demineralizáciu a krehnutie kostí. Preto je fajn vedieť, akú formu soli zvolíme.

Volba slanej chuti spadá do okruhu týchto potravín:
- Kvalitná nerafinovaná soľ
- Morské riasy a produkty z nich
- Kvasená zelenina, kimchi
- Kvalitné sójové omáčky
- Strukoviny – najmä fazuľky adzuki
- Morské ryby a živočíchy
- Miso pasta
- Ume ocot
- Kaviár – ideálne čierny

Chcete vedieť ako variť v zime? 

Ako si vyskladať vyvážený (redukčný) jedálniček na zimu

Kurz mal svoj prvý beh teraz v novembri, zúčastnilo sa ho 47žien a ohlasy na kurz boli len pozitívne. Preto v januári 2022 si kurz zopakujeme. Trvá štrnásť dní a vy už nebudete nikdy potrebovať žiadneho výživového poradcu. Naučíte sa všetko potrebné postupne krok po kroku. Čaká na vás viac ako 25 vyvážených harmonizačných receptov.

VITAJTE NA MOJOM BLOGU!

Volám sa Alena. Píšem skvelé recepty a tvorím online programy na vytvorenie vyváženého sezónneho jedálnička. Som odborníčka na výživu podľa piatich elementov.

STIAHNITE SI ZDARMA

Zadajte svoj email a stiahnite si PDF na podporu imunity zdarma.

Ostatné recepty: