Ako si vyskladať vyvážený (redukčný) jedálniček na zimu

Začíname 10. 1. 2022. Zaistite si miesto v 14 - dňovom online kurze.

Quinoa miska s rukolou, pečenou tekvicou, hruškou a horčicovým dresingom (celoročný)

Autor: Alena Dudášová             Pridané dňa: 13. 11. 2021

Skvelé vyvážený a veľmi chutný tanier. Všetko ingrediencie, ktoré vám pomôžu pri redukcii alebo udržaní váhy. 

Skontrolujte skvelé účinky quinoa zrna z pohľadu čínskej medicíny

Povaha: zahrievajúca, chuť - sladká, kyslá, tropizmus - ľadviny

Účinok: tonifikuje yang ľadvín, funkcie perikardu, posiluje celé telo. Výborná v kombinácii s ostatnými obilninami. Je príbuzná amarantu. Základná obilnina Inkov "matka živiteľka". 

Obsahuje: Najvyšší obsah proteínov, má viac tuku ako ostatné obilniny, 8aminokyselín - rovnako ako potraviny živočíšneho pôvodu, má viac vápnika ako mlieko, je bezlepková. Zdroj železa, fosforu,vit.B, vit.E, K, Zn.

Obsahuje veľa saponínov - je potrebné ju 3-5krát prepláchnuť.

Vyhýbať sa jej konzumácii pri osteoporóze. 

Čo potrebujeme:

  • 3 šálky maslovej tekvice ošúpanej a nakrájanej
  • 1PL olivového oleja
  • 1/2šálky quinoi
  • 2 šálky rukoly
  • 1/2 šálky sušených brusníc
  • 1/2 šálky ružičkového kelu
  • 1 hruška nakrájaná na tenké plátky

Na dresing potrebujeme: 

  • 1/4 šálky olivového oleja
  • 2PL červeného vínneho octu
  • 1PL dijonskej horčice
  • 1PL javorového sirupu (alebo medu)
  • 1/4 lyžičky soli
  • 1/4lyžičky mletého čierneho korenia

Postup:

1. Rúru predhrejeme na 180stupňov. Plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie, naukladáme nakrájanú tekvicu, osolíme, pojvapkáme olivovým olejom a pečieme asi 30minút. Vytiahneme ju z rúry a necháme vychladnúť.

2. Quinou prepláchneme aspoň štyri krát, prípadne v sitku pod tečúcou vodou dovtedy, pokým voda netečie čistá. Zalejeme vodou v pomere 1:2 a varíme na miernom ohni 13minút v osolenej vode. Vypneme a necháme pod pokrievkou dôjsť ešte 10minút. (Quinou môžeme podľa princípov integratívnej výživy nafermentovať. Vtedy pripravujeme podľa inštrukcií v sekcii fermentácia obilnín).

3. Do misky rovnomerne rozložíme rukolu, quinou, ružičkový kel, ktorý sme krátko povarili v osolenej vode, sušené brusnice, pečenú tekvicu a nakrájané hrušky.

4.Pred podávaním polejeme horčicovým dresingom. Výborné jedlo plné živín aj do krabičky.

Príprava horčicového dresingu: Všetky suroviny poriadne vyšľaháme, až pokým nebudú mať krémovú konzistenciu dresingu.

Ako jesť?

VITAJTE NA MOJOM BLOGU!

Volám sa Alena. Píšem skvelé recepty a tvorím online programy na vytvorenie vyváženého sezónneho jedálnička.

STIAHNITE SI ZDARMA

Zadajte svoj email a stiahnite si PDF na podporu imunity zdarma.

Ostatné recepty: