Quinoa miska s rukolou, pečenou tekvicou, hruškou a horčicovým dresingom (celoročný)
Autor: Alena Dudášová Pridané dňa: 13. 11. 2021
Skvelé vyvážený a veľmi chutný tanier. Všetko ingrediencie, ktoré vám pomôžu pri redukcii alebo udržaní váhy.
Skontrolujte skvelé účinky quinoa zrna z pohľadu čínskej medicíny
Povaha: zahrievajúca, chuť - sladká, kyslá, tropizmus - ľadviny
Účinok: tonifikuje yang ľadvín, funkcie perikardu, posiluje celé telo. Výborná v kombinácii s ostatnými obilninami. Je príbuzná amarantu. Základná obilnina Inkov "matka živiteľka".
Obsahuje: Najvyšší obsah proteínov, má viac tuku ako ostatné obilniny, 8aminokyselín - rovnako ako potraviny živočíšneho pôvodu, má viac vápnika ako mlieko, je bezlepková. Zdroj železa, fosforu,vit.B, vit.E, K, Zn.
Obsahuje veľa saponínov - je potrebné ju 3-5krát prepláchnuť.
Vyhýbať sa jej konzumácii pri osteoporóze.
Čo potrebujeme:
- 3 šálky maslovej tekvice ošúpanej a nakrájanej
- 1PL olivového oleja
- 1/2šálky quinoi
- 2 šálky rukoly
- 1/2 šálky sušených brusníc
- 1/2 šálky ružičkového kelu
- 1 hruška nakrájaná na tenké plátky
Na dresing potrebujeme:
- 1/4 šálky olivového oleja
- 2PL červeného vínneho octu
- 1PL dijonskej horčice
- 1PL javorového sirupu (alebo medu)
- 1/4 lyžičky soli
- 1/4lyžičky mletého čierneho korenia
Postup:
1. Rúru predhrejeme na 180stupňov. Plech na pečenie vystelieme papierom na pečenie, naukladáme nakrájanú tekvicu, osolíme, pojvapkáme olivovým olejom a pečieme asi 30minút. Vytiahneme ju z rúry a necháme vychladnúť.
2. Quinou prepláchneme aspoň štyri krát, prípadne v sitku pod tečúcou vodou dovtedy, pokým voda netečie čistá. Zalejeme vodou v pomere 1:2 a varíme na miernom ohni 13minút v osolenej vode. Vypneme a necháme pod pokrievkou dôjsť ešte 10minút. (Quinou môžeme podľa princípov integratívnej výživy nafermentovať. Vtedy pripravujeme podľa inštrukcií v sekcii fermentácia obilnín).
3. Do misky rovnomerne rozložíme rukolu, quinou, ružičkový kel, ktorý sme krátko povarili v osolenej vode, sušené brusnice, pečenú tekvicu a nakrájané hrušky.
4.Pred podávaním polejeme horčicovým dresingom. Výborné jedlo plné živín aj do krabičky.
Príprava horčicového dresingu: Všetky suroviny poriadne vyšľaháme, až pokým nebudú mať krémovú konzistenciu dresingu.
Ako jesť?
VITAJTE NA MOJOM BLOGU!
Volám sa Alena. Píšem skvelé recepty a tvorím online programy na vytvorenie vyváženého sezónneho jedálnička.
STIAHNITE SI ZDARMA
Zadajte svoj email a stiahnite si PDF na podporu imunity zdarma.
Ostatné recepty: