Liečivý vývar z fazuliek adzuki
V zime v prírode aj v našom tele kraľuje element vody a na vrchole sú orgány obličiek a močového mechúra. Silné obličky sú znakom silnej osobnosti a sú zdrojom našej životnej energie. Naopak oslabené obličky z nás robia ustráchané osobnosti, ktoré sa boja akejkoľvek zmeny. Obličky dostávajú zabrať najmä pri chladnom počasí, tiež pri nadmernom strese, pri pôrode, pri kojení. Ovládajú naše kosti, vlasy, zuby, mozog. Sú to doslova poklady v našom tele, o ktoré sa potrebujeme starať najmä v zime. Pri oslabení však celoročne. Jednou z potravín, ktoré nám krásne pomôžu podporiť tieto orgány sú fazule adzuki. Ja v zime rada varím vývar s týchto fazuliek. Využívam buď pomalý hrniec (lebo čím dlhšie varenie, tým viac energie a tepla), alebo ich varím v hrnci na plyne. Pri varení nepridávajte soľ, aby sa fazule nazvreli. Ja rada pridávam morskú riasu kvôli minerálom a stopovým prvkom a dochucujem iba trochou sójovej omáčky alebo tamari. Takýto vývar funguje ako liek pri chorobách obličiek a krásne nám v nich dopĺňa energiu.
Liečivé účinky fazuliek adzuki podľa TCM:
- Povahaneutrálna
- Chuťsladko - kyslá
- Tropizmussrdce, tenké črevo, slezina, ľadviny
- Ůčinokodstraňujú stavy horúčosti v tele, rozptyľujú stagnácie v krvi, znižujú opuchy
- Použitieznižujú potenie, diuretické, vysušujú
Využitie fazuliek adzuki:
Stavy s vlhkosťou: výtoky, žltačka, ascites, hnačka, edém, vredy, podporuje chudnutie
Príliš dlhá menštruácia: dôkladne rozžujte 5surových fazuliek, dokiaľ sa menzes nezastaví
Opatrne: chudé osoby so suchosťou len v malom množstve, najlepšie s morskými riasami a v slanej úprave - na zlepšenie zvlhčujúcich vlastností
Musia sa dobre uvariť - až rozvariť: s tekvicou, do polievok, na pomazánky, do závinov
Čo potrebujeme:
- 1hrnček fazuliek adzuki
- 4hrnčeky vody
- morská riasa Wakame alebo Kombu
- shoyu omáčka alebo miso pasta na dochutenie
Postup:
Varenie v obyčajnom hrnci: fazule prepláchneme, pridáme vodu, morskú riasu a varíme bez soli asi 50minút. Podávame dochutené lyžičkou sójovej omáčky alebo miso pasty. Nesolíme. Nepovarená soľ nám obličky oslabuje, my ich naopak chceme posilovať.
Varenie v pomalom hrnci: všetky ingrediencie dáme večer do pomalého hrnca a varíme 10 – 12hodín.
Popíjame ako liek ráno a večer v priebehu jedného až štyroch týždňov. Dlhšie sa nedoporučuje. Určite si dajte pauzu.
Viac kombinácií a liečivých zimných receptov nájdete v mojom zimnom kurze ZDARMA.
Ostatné recepty z pomalého hrnca:
Neprehliadnite moju ponuku
Online kurz ZDARMA
Hrejivá cesta zimou
Zdravie a psychická pohoda z kuchyne
Začíname už 7.1.2025 v uzatvorenej FB skupine.
VITAJTE NA MOJOM BLOGU!
Som Alenka, varím chutné pokrmy zo skutočných potravín. Milujem celostný pohľad na naše telo a od toho sa odvíja aj tvorba receptov na podporu zdravia. Vyskúšajte.
STIAHNITE SI ZDARMA
Zadajte svoj email a stiahnite si PDF na podporu imunity zdarma.
Ostatné recepty: