Liečivý vývar z fazuliek adzuki
V zime v prírode aj v našom tele kraľuje element vody a na vrchole sú orgány obličiek a močového mechúra. Silné obličky sú znakom silnej osobnosti a sú zdrojom našej životnej energie. Naopak oslabené obličky z nás robia ustráchané osobnosti, ktoré sa boja akejkoľvek zmeny. Obličky dostávajú zabrať najmä pri chladnom počasí, tiež pri nadmernom strese, pri pôrode, pri kojení. Ovládajú naše kosti, vlasy, zuby, mozog. Sú to doslova poklady v našom tele, o ktoré sa potrebujeme starať najmä v zime. Pri oslabení však celoročne. Jednou z potravín, ktoré nám krásne pomôžu podporiť tieto orgány sú fazule adzuki. Ja v zime rada varím vývar s týchto fazuliek. Využívam buď pomalý hrniec (lebo čím dlhšie varenie, tým viac energie a tepla), alebo ich varím v hrnci na plyne. Pri varení nepridávajte soľ, aby sa fazule nazvreli. Ja rada pridávam morskú riasu kvôli minerálom a stopovým prvkom a dochucujem iba trochou sójovej omáčky alebo tamari. Takýto vývar funguje ako liek pri chorobách obličiek a krásne nám v nich dopĺňa energiu.
Čo potrebujeme:
- 1hrnček fazuliek adzuki
- 4hrnčeky vody
- morská riasa Wakame alebo Kombu
- shoyu omáčka alebo miso pasta na dochutenie
Postup:
Varenie v obyčajnom hrnci: fazule prepláchneme, pridáme vodu, morskú riasu a varíme bez soli asi 50minút. Podávame dochutené lyžičkou sójovej omáčky alebo miso pasty. Nesolíme. Nepovarená soľ nám obličky oslabuje, my ich naopak chceme posilovať.
Varenie v pomalom hrnci: všetky ingrediencie dáme večer do pomalého hrnca a varíme 10 – 12hodín.
Popíjame ako liek ráno a večer v priebehu jedného až štyroch týždňov. Dlhšie sa nedoporučuje. Určite si dajte pauzu.
Ostatné recepty z pomalého hrnca:
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ?
V zime je najaktívnejšia energetická dráha obličiek a močového mechúra. Z celostného pohľadu obličky skladujú našu životnú energiu a ovládajú kosti a zuby. Preto je zimný čas najlepším pre výživu kosti, zubov, kĺbov a pre budovanie rezerv. Všetko je to podporené stiahnutou energiou, preto minerály a ostatná výživa zo stravy sa môže lepšie zapracovať do týchto častí organizmu. Ak sa chceme vydať cestou podpory tela na najhlbších úrovniac, a tiež cestou podpory imunity potrebujeme upraviť stravu a životný štýl.
V strave sú najvhodnejšie dlho varené vývary, vývary z rýb, zeleninové vývary ideálne s adzuki. Naši predkovia mali v zime na stoloch plno kvalitných bielkovín, tukov a sacharidov. Tak by to malo byť aj na našich stoloch. Až do polovice februára je priam žiadúce navýšiť zdroj kvalitných tukov – orechy, semiačka. Nazabudnite pred konzumáciou namáčať alebo orestovať. Z obilnín je výborná pohánka, jačmenné krúpy, ryža, quinoa, ovos.
V rastlinne strave preferujte fazule pre ich synergické účinky – majú tvar ľadvín.
V celostnom pohľade stravovania každému ročnému obdobiu prináleží farba a chuť. V čase zimy je to čierna farba a slaná chuť, ktoré v tomto období posilujú organizmus. Takto pomôžeme uchovávaniu energie v tele, aby sme mali dostatok pri jarnom prebúdzaní a raste. Správne množstvo soli vyživuje kosti a obličky, presolené jedlá zraňujú obličky a môžu spôsobiť demineralizáciu a krehnutie kostí. Preto je fajn vedieť, akú formu soli zvolíme.
Volba slanej chuti spadá do okruhu týchto potravín:
- Kvalitná nerafinovaná soľ
- Morské riasy a produkty z nich
- Kvasená zelenina, kimchi
- Kvalitné sójové omáčky
- Strukoviny – najmä fazuľky adzuki
- Morské ryby a živočíchy
- Miso pasta
- Ume ocot
- Kaviár – ideálne čierny
VITAJTE NA MOJOM BLOGU!
Som Alenka, varím chutné pokrmy zo skutočných potravín. Milujem celostný pohľad na naše telo a od toho sa odvíja aj tvorba receptov na podporu zdravia. Vyskúšajte.
STIAHNITE SI ZDARMA
Zadajte svoj email a stiahnite si PDF na podporu imunity zdarma.
Ostatné recepty: