Výborné ražné medovníčky, vanilkové rožky (bezlepkové), mrkvové šatôčky, marokánky
Autor: Alena Dudášová Pridané dňa: 22. 11. 2021
Ražné medovníčky ihneď mäkké
Tieto medovníčky sú už niekoľko rokov obľúbené na vianočných stoloch účastníkmi mojej uzatvorenej skupiny na FB. Vyskúšala som zdravšiu verziu s ražnou múkou a už sama roky iné nepečiem.
POTREBUJEME:
750gr ražnej múky jemne mletej
1,5 čl perníkového korenia
200gr trstinového cukru jemne mletého
1čl sóda bicarbóna
3 vajcia – najlepšie domáce
200gr medu
150 gr masla
POSTUP:
Do hrnca dáme maslo a med a zohrievame až pokým sa maslo úplne nerozpusí. Vajíčky vyšľaháme s cukrom, pridáme perníkové korenie, sódu a primiešame rozpustené maslo s medom. Nakoniec pridáme múku a vymiešame cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme odpočívať celú noc. Na druhý deň vyvaľkáme a vykrajujeme medovíky, ktoré pečieme na 160 stupňoch asi 10minút. Zdobíme podľa chuti a nálady.
Vanilkové rožky (bezlepkové)
Vedela som, že budú dobré. Nevedela som, že budú až také dobré Jemnulinké ako obláčik a celkom bez lepku. Keďže máme domáce vajíčka, pridala som aj dva žĺtka. Ak chcete aj bez vajec, môžete vynechať. To cesto to celkom iste ustojí.
POTREBUJEME:
180gr pšenovej múky
80gr ryžovej múky
100 gr pohánkovej múky
150gr vlašských orechov pomletých
80gr trstinového cukru jemne mletého
250gr masla / pri vegan verzii použite alsan/
2 žĺtka
štipka soli, štipka sódy bicarbóny
POSTUP:
Zo surovín vypracujte cesto, ktoré dajte minimálne na tri hodiny do chladničky. Kľudne aj celú noc. Potom na pomúčenej doske tvarujte rožteky, ktoré pečte na 165 stupňov 10-12minút. Po vytiahnutí z rúry sú krehké, doporučujem nechať na plechu trochu vychladnúť a obaľovať v pomletom trstinovom cukre zmiešanom s vanilkou. Na vanilke ja nešetrím, tú kupujem kvalitnú. Dodá koláčikom ozaj dobrú chuť.
Mrkvové šatôčky
Obľúbené u nás doma. Zjedia sa vždy medzi prvými.
POTREBUJEME:
300gr špaldovej múky
160gr maslo
250gr najemno nastrúhanej mrkvy
Štipka soli
POSTUP:
Všetky ingrediencie zmiešame a urobíme cesto, ktoré dáme na hodinku do chladničky, aby sa s ním lepšie pracovalo. Vyvaľkáme na hrúbku asi 5mm a vykrajujeme kocky o veľkosti asi 3cm. Do každého dáme do stredu lyžičku slivkového lekváru, najlepšie domáceho a konce poriadne spojíme. Pečieme v rúre vyhriatej na 165 stupňov asi 10minút.
Marokánky
Koláčiky na vianočný stôl. Sú plné mandlí a sušeného ovocia – použila som hrozienka a sušené marhule. Koláčiky sú sladené javorovým sirupom. Ten používam veľmi rada, pretože koláčiky vždy dobre a zdravo dosladí.
POTREBUJEME:
200gr lúpaných mandlí
100gr sušeného ovocia
4PL javorového sirupu
40gr masla
1dcl rastlinného mlieka
1PL namletého ľanového semiačka
2PL mandľovej múky
Na ozdobu: horká čokoláda najmenej 70percentná, sekané mandle.
POSTUP:
Najskôr si očistite a nasekajte nahrubo mandle. Sušené marhule nakrájajte tiež na malé kocky.
Mlieko a maslo dáme do hrnca a varíme pokiaľ sa maslo celkom nerozpusí. Pridáme sirup, múku a metličkou poriadne premiešame. Nakoniec primiešame orechy a sušené ovocie. Vznikne kompaktná hmota, ktorú lyžicou ukladáme na papier na pečenie a upečieme vo vyhriatej rúre na 160stupňov. Pečieme asi 20 minút. Necháme na plechu vychladnúť.
VITAJTE NA MOJOM BLOGU!
Volám sa Alena. Píšem skvelé recepty a tvorím online programy na vytvorenie vyváženého sezónneho jedálnička. Som odborníčka na výživu podľa piatich elementov.
STIAHNITE SI ZDARMA
Zadajte svoj email a stiahnite si PDF na podporu imunity zdarma.
Ostatné recepty: