Točíš sa v bludnom kruhu diét a snažíš sa schudnúť? Si presvedčená, že v pokročilom veku sa to už nedá? 

Prečo telo nechce chudnúť

Pozri si záznam webinára, kde zdieľam moju cestu. Som presvedčená, že keď človek chce, tak cestu si nájde.

Táto ponuka je časovo obmedzená!

Výborné ražné medovníčky, vanilkové rožky (bezlepkové), mrkvové šatôčky, marokánky

Autor: Alena Dudášová             Pridané dňa:  22. 11. 2021

Ražné medovníčky ihneď mäkké

Tieto medovníčky sú už niekoľko rokov obľúbené na vianočných stoloch účastníkmi mojej uzatvorenej skupiny na FB. Vyskúšala som zdravšiu verziu s ražnou múkou a už sama roky iné nepečiem. 

POTREBUJEME:

750gr ražnej múky jemne mletej
1,5 čl perníkového korenia
200gr trstinového cukru jemne mletého
1čl sóda bicarbóna
3 vajcia – najlepšie domáce
200gr medu
150 gr masla

POSTUP:

Do hrnca dáme maslo a med a zohrievame až pokým sa maslo úplne nerozpusí. Vajíčky vyšľaháme s cukrom, pridáme perníkové korenie, sódu a primiešame rozpustené maslo s medom. Nakoniec pridáme múku a vymiešame cesto, ktoré zabalíme do fólie a necháme odpočívať celú noc. Na druhý deň vyvaľkáme a vykrajujeme medovíky, ktoré pečieme na 160 stupňoch asi 10minút. Zdobíme podľa chuti a nálady.

Vanilkové rožky (bezlepkové)

Vedela som, že budú dobré. Nevedela som, že budú až také dobré  Jemnulinké ako obláčik a celkom bez lepku. Keďže máme domáce vajíčka, pridala som aj dva žĺtka. Ak chcete aj bez vajec, môžete vynechať. To cesto to celkom iste ustojí.

POTREBUJEME:
180gr pšenovej múky
80gr ryžovej múky
100 gr pohánkovej múky
150gr vlašských orechov pomletých
80gr trstinového cukru jemne mletého
250gr masla / pri vegan verzii použite alsan/
2 žĺtka
štipka soli, štipka sódy bicarbóny

POSTUP:
Zo surovín vypracujte cesto, ktoré dajte minimálne na tri hodiny do chladničky. Kľudne aj celú noc. Potom na pomúčenej doske tvarujte rožteky, ktoré pečte na 165 stupňov 10-12minút. Po vytiahnutí z rúry sú krehké, doporučujem nechať na plechu trochu vychladnúť a obaľovať v pomletom trstinovom cukre zmiešanom s vanilkou. Na vanilke ja nešetrím, tú kupujem kvalitnú. Dodá koláčikom ozaj dobrú chuť.

Mrkvové šatôčky

Obľúbené u nás doma. Zjedia sa vždy medzi prvými.

POTREBUJEME:

300gr špaldovej múky
160gr maslo
250gr najemno nastrúhanej mrkvy
Štipka soli

POSTUP:

Všetky ingrediencie zmiešame a urobíme cesto, ktoré dáme na hodinku do chladničky, aby sa s ním lepšie pracovalo. Vyvaľkáme na hrúbku asi 5mm a vykrajujeme kocky o veľkosti asi 3cm. Do každého dáme do stredu lyžičku slivkového lekváru, najlepšie domáceho a konce poriadne spojíme. Pečieme v rúre vyhriatej na 165 stupňov asi 10minút.

Marokánky

Koláčiky na vianočný stôl. Sú plné mandlí a sušeného ovocia – použila som hrozienka a sušené marhule. Koláčiky sú sladené javorovým sirupom. Ten používam veľmi rada, pretože koláčiky vždy dobre a zdravo dosladí.

POTREBUJEME:

200gr lúpaných mandlí
100gr sušeného ovocia
4PL javorového sirupu
40gr masla
1dcl rastlinného mlieka
1PL namletého ľanového semiačka
2PL mandľovej múky

Na ozdobu: horká čokoláda najmenej 70percentná, sekané mandle.

POSTUP:

Najskôr si očistite a nasekajte nahrubo mandle. Sušené marhule nakrájajte tiež na malé kocky.
Mlieko a maslo dáme do hrnca a varíme pokiaľ sa maslo celkom nerozpusí. Pridáme sirup, múku a metličkou poriadne premiešame. Nakoniec primiešame orechy a sušené ovocie. Vznikne kompaktná hmota, ktorú lyžicou ukladáme na papier na pečenie a upečieme vo vyhriatej rúre na 160stupňov. Pečieme asi 20 minút. Necháme na plechu vychladnúť.

VITAJTE NA MOJOM BLOGU!

Volám sa Alena. Píšem skvelé recepty a tvorím online programy na vytvorenie vyváženého sezónneho jedálnička. Som odborníčka na výživu podľa piatich elementov.

STIAHNITE SI ZDARMA

Zadajte svoj email a stiahnite si PDF na podporu imunity zdarma.

Ostatné recepty: